אדריכל מושיק חדידה | צלם עודד סמדר | תאורה אלפינה תאורה
"הפונקציונאליות
שלו, לצד העובדה שהוא מיועד לאחסון ובישול, הופכים אותו לרלוונטי ביותר עבור הצרכן
הישראלי. הבחירה באי זה או אחר
, בעיצוב, ובחומרים, הינה פונקציה של מקום, מספר בני המשפחה, תקציב ומאפייני השימוש
לכן כשניגשים לתכנן אי חשוב להגיע כשכל הפרטים אודות הצרכים הפרקטיים ואופן
ההתנהלות שלכם במטבח כמשפחה ברורים וידועים" , מסבירה אדריכלית ליליאן בן
שוהם.
אדריכלות ועיצוב ליליאן בן שוהם | צלם אלעד גונן
"מרבית האיים
פותרים היום שתי בעיות: הראשונה, בעיית אחסון והשנייה, מקום ישיבה לארוחות
משפחתיות", אומרת יעל מוסקוביץ', מנהלת השיווק ומבעלי ניגא שף FOR HOME',
שמכירה היטב את החיבה של המשפחה הישראלית למטבח עם אי. "אם עד היום היו עושים
מטבחים בצורה ר' או ח', ברגע שיש לי חלל פתוח אז כל החלק באי שפונה במטבח יכול
לשמש אותנו לאחסון, או מיקום כיור וגז. מנגד, מהצד השני יש לנו מקומות ישיבה, נוכל
לוותר על פינת האוכל, ולהגדיל את האי של המטבח לגדול מאוד שיכיל אפילו 6 מקומות
ישיבה ואז נהנים מכל העולמות."
אדריכלות ועיצוב מושיק חדידה | צלם אלון ברהום | תאורה אלפינה תאורה
"עם זאת, ברוב
הדירות הישראליות קשה להכניס אי גדול מאוד למטבח מבלי להתפשר על זרימת התנועה
בחלל. כדי להתמודד עם זה פותחו פתרונות חכמים, כמו דלפק עץ שחבוי בתוך האי ויכול
להישלף החוצה בעזרת מסילות סמויות, ולהגדיל את מספר מקומות הישיבה באי במקרה
הצורך, או לספק משטח עבודה נוסף. כשהוא אינו בשימוש, הדלפק חבוי בין משטח העבודה
לארונות, והחלל נותר פנוי עם זרימה טובה יותר" מסביר אדריכל מושיק חדידה.
באדיבות אלפינה תאורה- יחצ
אולם, לרוב כשבעלי הבית מפנטזים על אי, הם רואים בעיני רוחם אי גדול
שכל המשפחה מתכנסת סביבו באופן יומיומי ולמעשה הופך ללב של הבית. בני המשפחה ישבו אחד מול השני (2 מול 2, או
3 מול 3). "זוהי דרך מצוינת בה האי הופך להיות מרכז אכילה משפחתי בבית ויש
כאלו שאף מבטלים בשביל זה את פינת האוכל הקלאסית. מבחינת נראות, בהרבה מטבחים
תצורת המטבח מאפשרת רק אי ובו ישיבה בשורה. מבחינה ויזואלית האיים הלו נראים
אלגנטיים ומסוגננים, אבל מבחינה פונקציונלית, התחושה של הישיבה בשורה פחות איכותית
ויוצרת ניתוק בין היושבים" אומר חדידה.
באדיבות ניגא שף FOR HOME | צלם אלעד גונן
"אי הוא אלמנט
עיצובי דומיננטי בחלל, ולפעמים המציאות פשוט לא מסתדרת עם הפנטזיה הזאת: "בבתים קטנים מומלץ לוותר
על אי ולהעדיף פינת ישיבה ואם יש מקום אז דלפק קטן מתקפל על הקיר לארוחות
זריזות", אומרת מרינה רכטר רובינשטיין מ REMAאדריכלים. ומחדדת "'דחיסה' של אי לחלל קטן יכולה רק להזיק לו ולהדגיש את
הצפיפות".
מרינה רכטר- רובינשטיין REMA אדריכלים צלם עידן סעידי
"כשאנחנו מדברים על אי
במטבח שאין לו מגבלת מקום אפשר בהחלט לשקול את האופציה להתקין שני איים מקבילים שמתאימים לחללי מטבח
גדולים ומרווחים." מוסיפה מוסקוביץ'. "מדובר באופציה מפנקת במסגרתה על
אי אחד מתבצע הבישול ועל השני הישיבה או ערבוב ביניהם, או חלוקה לפי אי בשרי ואי
חלבי, עבור משפחות שומרות כשרות".
ניגא שף FOR HOME - צלם איתי אבירן
בהתייחסו לתאורה,
מסביר בני כוהנר, יועץ תאורה לחברת "אלפינה תאורה" "ראשית יש להבין
מהן הפעולות שעושים סביב האי. מאחר והוא מתפקד כאלמנט עיצובי דומיננטי, חשוב
להדגיש אותו על ידי גוף תאורה מרשים. במידה והאי משמש
גם כמשטח עבודה וגם כאזור אכילה, גם כאן יש לתת דגש לסוג התאורה: תאורה שוטפת,
עוצמתית וחזקה מעל משטח העבודה ותאורה נעימה ודקורטיבית מעל אזור האכילה וישיבה".
תכנון ועיצוב אד' מרינה רכטר, ReMa אדריכלים, צילום בריאן שולמן
צלם אלעד גונן | אדריכלית ליליאן בן שוהם