בית אחד, שתי נשמות

לאחר שעבר תהליך שיקום ורסטורציה, חלל הפנים של הווילה העתיקה והמהודרת בעיר ריברולו, באיטליה, מאופיין אמנם ברוח מודרנית בתכלית, אך הוא אינו מפנה עורף לערכי עברו ושתי נשמות הזמן מתקיימות בו במקביל 
 
 
מאת: אנטונלה טונדו  Antonella Tundo
צילום: Mario Ciampi 
תכנון: אדריכל   PIETRO CARLO PELLEGRIN
פרויקט: שיקום וילה עתיקה. 

 

מאת: אנטונלה טונדו Antonella Tundo | צילום: Mario Ciampi | - 27/06/2013

מטבע הדברים, הפיכתה של הווילה הותיקה בשנים, ששוכנת באזור כפרי של העיר ריברולו, בקרבת העיר טורינו באיטליה, לבית חלומות עכשווי של משפחה, היה כרוך בשיקום המבנה שנבנה במאה ה-19 ע"י אחת המשפחות העשירות והמפורסמות במקום.

 

הוילה העתיקה והמהודרת והגן המטופח הסובב אותה:דבר אינו מרמז על הרוח המודרנית המנשבת בחלל הפנים.

 

תכנון ועיצוב , לצד הפתחים המקושתים משתלבת תוספת בנייה עכשווית המשלבת קונסטרוקציית ברזל וזכוכית.

 

פינת אוכל ופינת ישיבה ממוקמות בחלל החדש שנוצר עם תוספת הבנייה.

 לכבד את ערכיו ההיסטוריים ואת עקבות הזמן הגלומים

 

האזור בו היא ממוקמת מרהיב ביופיו, טובל בשפעת צמחייה ירוקה, והמבנה עצמו, על קירותיו העבים העשויים אבן ברוח הבנייה של תקופתו, נוטף היסטוריה. בפני האדריכל PIETRO CARLO PELLEGRINI שביצע את עבודת השיקום ניצבה משימה מורכבת, שהייתה כרוכה בהרבה זהירות ורגישות: לשוות למבנה ממד זורם ומודרני יותר ש"יפשט" אותו, להחדיר אליו אור וככלל להעניק לו "נשמה חדשה" כדבריו, ובה בעת לכבד את ערכיו ההיסטוריים ואת עקבות הזמן הגלומים בו ללא "חניקה" של החלל.

 

שילוב סגנונות מפגיש שולחן אר דקו,כיסאות פלסטיק שקופים בעיצובו של פיליפ סטארק , וגוף תאורה אייקוני "ארקו" בעיצובו של אקילה קסטיליוני.

 

 
התמודדות עם חומרים ואלמנטים מבניים "של פעם"

 

עבודת השיקום והרסטורציה הייתה מקיפה, ולמרות החידוש ותוספת הבנייה היא בוצעה מתוך מודעות לשמרו כמחווה לעברו. בשל גילו המתקדם של המבנה נדרש פלגריני להתמודד עם חומרים ואלמנטים מבניים "של פעם", ובשלב הראשון ,לדבריו, נעשתה הערכה של כל האלמנטים הראויים וה"חיוביים" בו, ושיקומם כך שישתלבו בגרסתו המחודשת.

 

שילוב קונסטרוקציית ברזל וזכוכית.

 

 

תכנון פינת ישיבה , ממוקמת בחלל החדש שנוצר עם תוספת הבנייה.

 

את הבית סובבת גינה מטופחת להפליא, ובמבט מן החוץ קשה לצפות את הרוח המודרנית העתידה להתגלות בתוך המבנה העתיק שכל חזותו אומרת הידור של ימים עברו - האור המתפזר ברחבי חללו לאחר השיקום שעבר יוצק לתוכו תנועה וממד זורם, כשהוא לוכד את הנוכחות ההיסטורית של הזמן כערך מעשיר אך ללא כל תחושת כובד שיכולה לעתים להתלוות אליה. "הפרויקט נדרש להקשיב לסיפורם של החדרים, להשיב להם את איכויות המרחב והאור ולהדגישם" אומר פלגריני, והבית אכן נראה כמקלט שופע קסם. 

 

עיצוב מדרגות - גרם המדרגות הוחלף בגרם חדש עשוי פרופילי פנטוגרף ומדרכי אבן על משטחי מתכת.מחיצות החלוקה הקלות מחוררות בדיגום עיגולים.

 

העבר וההווה

 

הלייאאוט החדש של החלל בוצע בהתאם לדרישות הדיירים ותוך התחשבות במבנה המקורי כאחד, והמרחב שנחשף כמו מכיל שתי נשמות המתקיימות זו לצד זו בהרמוניה, ובאות לידי ביטוי באופן בו נמהלים זה בזה העבר והווה באמצעות אלמנטים מבניים, חומרים, חיפויים ופריטי ריהוט ואמנות.

  

הקומה התחתונה היא קומת החללים הציבוריים, שהורחבה באמצעות תוספת בנייה מבוססת על קונסטרוקציית מתכת ושילוב זיגוג. תוספת זו חורגת, למעשה, מקו המעטפת של המבנה, כך שהיא מקושרת ליתרת החלל באמצעות מערך קשתות של חזיתו המקורית, ודרישת שלום נוספת מן העבר מביא לחללה כיור אבן מעוטר הקבוע בקיר אבן מקורי אליו הוצמדה קונסטרוקציית המתכת. באזור חדש זה מוקמו פינת האוכל ופינת ישיבה קטנה, והמטבח ממוקם בחלל ה"ישן", מצדו השני/פנימי של מערך הקשתות, כשבסמוך אליו ישנה פינת אח מסוגננת.

 

פריטי הריהוט והעיצוב בחלל מעידים על בחירה מובחרת, המשלבת קלאסיקות, פריטים עכשוויים, ופריטי אמנות משובחים, כאשר הגון האדום בולט על רקע מארג נקי בעיקרו. בפינת האוכל, למשל, משתלבים כיסאות ה"גוסט" השקופים בעיצוב פיליפ סטארק עם שולחן אר דקו, כשמעל כמו מתכופפת לכיוונם מנורת ה"ארקו" המפורסמת של אקילה קסטיליוני. במטבח הלבן ונקי הקווים בולטת בנוכחותה המרשימה יצירת אמנות עשויה מתכת, ופריטי אמנות נוספים פזורים גם בפינת האח ובאזורים נוספים. 

 

 

האלמנטים והחומרים ששולבו במסגרת תהליך החידוש בקומות העליונות הינם עכשוויים, חזקים וקלי משקל, דוגמת מתכות או מחיצות חלוקה מחוררות בדיגום עיגולים מעניין. החלוקה החדשה בקומות אלה חוללה מהפכה בזרימתן, כשהיא נעה בין הריק והמלא, הצר והרחב, ומייצרת חלל מלא מעניין, שצבעוניות היא אחת ממאפייניו הבולטים.

 

פינת הרהורים

 

בחלל הקומה העליונה שולבה "פינת הרהורים" כסוג של מיני קומת ביניים שהינה חלק מהקומפוזיציה של המרחב החדש. גרם המדרגות המקורי שהוביל אליהן הוסר, ובמקומו הותקן  גרם עשוי ברזל, המשלב פרופילי פנטוגרף בקונסטרוקציה ובמעקות ומדרכים מצופי אבן המורכבים על משטחי מתכת. נוכחותו של גרם המדרגות היא חלק משמעותי במרחב החדש שהתקבל, ובנוסף לו הותקנה גם מעלית.

 

חדרי הרחצה של החדרים שחודשו בגלגול הנוכחי של הבית פונים אל הגן, משל היו מצויים בשטחו, והם מצוידים בפונקציות מפנקות כתאי סאונה וכל חזותם מסוגננת לעילא, כראוי למיקומם בבית ששיקומו המושכל אכן הפך אותו לנווה חלומות.

 

חדר רחצה, חלל עכשווי ומפנק מרוצף העץ טיק ומעוצב כיאה לחדר רחצה בבית חלומות. רק הפתחים המקושתים מהדהדים את רוח העבר.

 

יצירת קשר