עיצוב בר קיימא בהשראת התעשייה

עיצוב בר קיימא ובנייה ירוקה הם כבר לא סוגיות בשולי השיח הציבורי – אלא נושאי דגל עבור שורה ארוכה של מהנדסים, אדריכלים, תעשיינים ואפילו תאגידים בינלאומיים. מה שהחל כרעיון תיאורטי שמתאים בעיקר לאתרי תיירות אקולוגיים – הפך לחזית מובהקת של התעשייה ולפתרון שמיושם גם במפעלי ענק. 

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: | 06/04/2021

עיצוב בר קיימא ובנייה ירוקה הם כבר לא סוגיות בשולי השיח הציבורי – אלא נושאי דגל עבור שורה ארוכה של מהנדסים, אדריכלים, תעשיינים ואפילו תאגידים בינלאומיים. מה שהחל כרעיון תיאורטי שמתאים בעיקר לאתרי תיירות אקולוגיים – הפך לחזית מובהקת של התעשייה ולפתרון שמיושם גם במפעלי ענק. בשנים האחרונות הגישה הזאת תופסת אחיזה גם בקרב הציבור הרחב שניגש לעצב את סביבת המגורים הביתית או את המשרד: יותר ויותר אנשים שמים דגש על עיצוב בר-קיימא שנועד לצמצם למינימום את הפגיעה בסביבה, להקטין את בזבוז האנרגיה ולמנוע פסולת מיותרת.

ריכזנו עבורכם כמה פרויקטים שיכולים להוות השראה לכל מעצבת, אדריכל או חובבת עיצוב – וממחישים היטב כיצד לבנייה ירוקה יש תרומה מופלאה גם לאספקט האסתטי והעיצובי. אחרי הכל, היתרונות של הגישה העיצובית הזאת לא מסתכמים רק באקולוגיה – אלא מקרינים גם על המראה החיצוני של הפרויקט והאווירה שהוא משרה.

קחו לדוגמה את חברת Weathertex האוסטרלית שמייצרת לוחות חיפוי מעץ אקליפטוס קשה – תוך הקפדה על שימוש בעצים מותרים שנכרתו בצורה חוקית ובאישור המדינה. בחברה השקיעו משאבים ניכרים בצמצום טביעת הרגל הפחמנית של תהליך הייצור – והצליחו להגיע לשיווי משקל ירוק של טביעת רגל קטנה מאפס. במדד Global Green Tag היוקרתי זכתה Weathertex בדירוג הפלטינה הנחשק.

הלוחות של Weathertex מתאימים לחיפוי פנים או חיפוי חוץ – ובחברה מתגאים בעמידות גבוהה מאוד של חומר הגלם שלהם, שצפוי להחזיק מעמד שנים ארוכות ללא תחזוקה

 

לוחות החיפוי של Weathertex - מוצר מושלם לחיפוי חוץ או חיפוי פנים
לוחות החיפוי של Weathertex - מוצר מושלם לחיפוי חוץ או חיפוי פנים
 

השראה נוספת לבנייה ירוקה אפשר למצוא בפרויקט הדיור הסיני Agro Housing שעוצב ע"י משרד Knafo Klimor Architects. מדובר בתכנון לבניין דירות שמשלב חממות לחקלאות אנכית – ומעניק לבניין חזית ירוקה ייחודית. יוזמי Agro Housing מתגאים גם במטרות חברתיות: החממות מאפשרות לדיירים לגדל תוצרת חקלאית לצריכה עצמאית או למטרות פרנסה, עוזרת להם לשמר את ערכי המסורת החקלאית ומקילה על המעבר מהכפר לעיר.

לכל אורך התכנון והבנייה, בפרויקט Agro Housing שמו דגש על בנייה ירוקה: מחומרי הגלם לבניין, דרך השימוש החקלאי במים אפורים ועד לבקרת אקלים טבעית באמצעות ארובה שלא צורכת אנרגיה.

 

בניין הדירות של Housing Agro - חזית ירוקה שמעניקה לבניין מראה של גן ירוק
בניין הדירות של Housing Agro - חזית ירוקה שמעניקה לבניין מראה של גן ירוק

אחד התחומים המעניינים ביותר בעולם העיצוב הבר-קיימא הוא בנייה באמצעות מכולות. ברחבי העולם ניתן למצוא מיליוני מכולות שמשמשות לצרכי שינוע לוגיסטי – ולעיתים קרובות נזרקות לאשפה בתום השימוש. בשנים האחרונות יצאו לדרך מספר פרויקטים של בנייה שמשתמשים באותן מכולות – הן כדי למנוע בזבוז והן כדי לקצר את תהליך הבנייה ולהוזיל עלויות.

מכולות הן חומר גלם אידיאלי לאדריכלות: הן זולות במיוחד, עמידות ללחצים ולזעזועים – ויכולות לשמש למגוון מטרות בצורה מודולרית. באוניברסיטת פילדלפיה, למשל, הוצגה תכנית להקמת עשרים יחידות דיור לאנשי הסגל – באמצעות מכולות בלבד. דלתות המכולות שימשו להקמת מרפסות – ודפנותיהן הוסבו לקירות ירוקים.

 

אנחנו בישראל יכולים להתגאות בחלוצים כחול-לבן בענף הבנייה באמצעות מכולות: חברת עלה שרותי אקולוגיה העוסקת במחזור ובטיפול בפסולת תעשייתית ובחומרים מסוכנים. בעלה שרותי אקולוגיה נקטו בגישת "נאה דורש, נאה מקיים" – והקימו את בניין המשרדים שלהם על טהרת המיחזור והבנייה הירוקה.

"אפילו הריהוט אצלנו במפעל יוצר ממשטחים ממוחזרים וחביות משומשות", מתגאה מנכ"ל החברה אלכס מנגולד. "אין דבר ראוי יותר ממפעל מיחזור שנבנה ממכולות שיצאו מכלל שימוש. אנחנו נאמנים לתהליך המיחזור ולעקרונות הקיימות שמהם החברה מתפרנסת".

ארבעים ושתיים מכולות משומשות נרכשו לצורך הקמת בניין המשרדים – שכולל גם מרכז מבקרים ייחודי. המכולות חוברו יחד לבניין משרדים צבעוני.

 

משרדי חברת שרותי אקולוגיה בנויים משלוש קומות של מכולות צבעוניות
משרדי חברת שרותי אקולוגיה בנויים משלוש קומות של מכולות צבעוניות

 

השימוש במכולות אולי ירתיע את האדריכל הממוצע – אבל בעלה שרותי אקולוגיה מכירים היטב את עולם המיחזור. החברה ממוקמת באזור התעשייה בקרית גת ומספקת שירותים לפינוי פסולת תעשייתית וחומרים מסוכנים. בניין המשרדים של החברה – ומרכז המבקרים הסמוך אליו – פועלים כבר מספר שנים ומספקים בהצלחה את צרכי החברה.

מאחורי הרעיונות היפים של עיצוב בר-קיימא נמצאת חשיבה מעמיקה ואף מחקרים אודות מספר קריטריונים לבנייה ירוקה: בין היתר יש לבחון את השימוש בחומרים ממוחזרים או ברי קיימא, את החיסכון באנרגיה, ההקפדה על הבריאות, ההימנעות מחומרים מסוכנים והצמצום של פליטת הפחמן הדו-חמצני לאטמוספרה. מדובר במחשבה הוליסטית על כל המשמעויות הירוקות של הבנייה: מההתחממות הגלובלית, דרך הפגיעה הסביבתית המקומית ועד לבריאותם של העובדים או הדיירים.

מעצבי פנים ואדריכלים רבים מאמצים את העקרונות הללו – ושואבים השראה מקדמת הדרך שעשתה התעשייה בתחום הבנייה הירוקה. עיקר הכוח הכלכלי נמצא עדיין בידי צרכן הקצה – שמאמץ גם הוא לאט-לאט את רעיונות העיצוב הבר-קיימא. כיום ניתן למצוא אינספור מוצרים ומותגים מעולמות העיצוב שעברו בעצמם מהפכה ירוקה – מבלי להתפשר על המראה החיצוני או ההצלחה הכלכלי.

קחו לדוגמה את חברת Kvadrat הדנית, שמייצרת מוצרי טקסטיל כמו וילונות ושטיחים לאדריכלים, מעצבים ולקוחות פרטיים. בחברה מקפידים על שימוש באנרגיה מתחדשת בלבד – ובשנת 2017 השיקו חברת-בת שעוסקת במחזור של חומרי צמר וכותנה שנותרו בתום תהלייך היצור. ב- Kvadrat שואפים לנצל את כל חומרי הגלם הממוחזרים – כדי למנוע ייצור של פסולת מיותרת.

 

חומרי הגלם של Kvadrat ממוחזרים
חומרי הגלם של Kvadrat ממוחזרים

בחברת התאורה הבריטית Tala הובילו מהלך אחר: החברה מנהלת תכנית לשתילת עצים ומקדישה אחוז מסוים מרווחיה לצורך שיקום יערות ברחבי העולם. בנוסף, ב-Tala חברו לחברת מיחזור כדי לוודא ששום פסולת ממפעליה לא יגיעו למזבלות כלשהן. שותפה נוספת של Talaמוודאת שכל האנרגיה החשמלית שמוקדשת להליך הייצור תגיע ממקורות ירוקים.

 

נורות ה-LED החסכוניות של Tala
נורות ה-LED החסכוניות של Tala
 

עדות נוספת לטרנד הירוק בעולם העיצוב ניתן למצוא ביצרנית הרהיטים Adventures In Furniture, שמתגאה בנתון הסטטיסטי הבא: 90 אחוזים ממוצרי החברה עשויים מ-100 אחוז עץ שנכרת בצורה ירוקה – ועשרת אחוזים הנותרים מעץ ממוחזר. בחברה מבהירים כי כל חומרי הגלם מגיעים אליהם מיערות מוגנים – שדואגים לשתול מחדש כל עץ שנכרת ולשמור על הגיוון הביולוגי בסביבה הטבעית.

מבחינת Adventures in Furniture, הגישה הירוקה משתלבת גם בחזון השיווקי: בחברה מפרסמים את עצמם על בסיס ההבטחה שמוצרי החברה מחזיקים מעמד חיים שלמים. השאיפה לשמירה על הסביבה ולעיצוב בר-קיימא משמשת גם לחיזוק המותג של החברה.

 

Adventures in Furniture
Adventures in Furniture

עיצוב פנים בר-קיימא לא מסתיים בבחירת מוצרים אקולוגיים או עבודה עם חברות ירוקות. מדובר בהקפדה על מספר עקרונות מנחים, בהם למשל שימוש באור טבעי ובבקרת אקלים טבעית בכל מקום שבו ניתן – והקפדה על מערכות אנרגיה מתחדשות. גם בחירת חומרי הגלם מקבלת דגש נרחב בעולם הבנייה הירוקה – במטרה לצמצם את פליטת הפחמן הדו-חמצני ולמנוע ייצור פסולת מיותרת.

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development