שיפוץ קטן שינוי גדול

השיפוץ שביצעה האדריכלית מיכל חורש-סומך בבית בתל אביב, החל "בקטן" בקומת המגורים, אך התגלגל גם למפלסיו האחרים, לא פסח על הגינה, ובעיקר זיכה אותו בתחושת חלל חדשה, רעננה, מעוצבת, ומותאמת יותר לצרכי הדיירים.

מאת: עידית אסא | צילום: שירן כרמל | תכנון ועיצוב: אדריכלית מיכל חורש-סומך - 31/01/2017
האדריכלית מיכל חורש סומך

הבית, חציו של דו משפחתי המשתרע על 4 מפלסים, ממוקם בפרברי צפון תל אביב, ובמהלך השנים עבר מספרי גלגולי שיפוץ על ידי בעליו הקודמים והנוכחיים. עם זאת, למרות התהליכים שבוצעו, חשו דייריו שקומת הקרקע  "סובלת" מבעיות פונקציונאליות, ובחיפוש אחר פתרון תכנוני שיענה נכונה על צורכיהם פנו אל האדריכלית מיכל חורש סומך. "הבעיה העיקרית נבעה ממיקומם של נקודת ההתחלה של גרם המדרגות ושל שירותי האורחים, אשר יצרו מעבר צר ודחוק למטבח ולפינת האוכל. מעבר לכך, דלת חלל השירותים פנתה הישר אל מול פינת האוכל ויצרה חוסר אינטימיות" מספרת חורש סומך, אשר כבר בפגישתה הראשונה עם הדיירים הציעה פתרון קטן לכאורה, אבל כזה שהתברר כמשמעותי מאד. השינוי שהציעה היה להנמיך את חלל שירותי האורחים בחצי מפלס, כמו "בדרך לקומת המרתף", ובתוך כך לנצל את תקרתו של החלל החדש לשמש כבמה/בסיס ליצירת מעין שולחן בר/אי במטבח הקיים. מהלך נוסף של הטיפול בקומת הקרקע התייחס לגרם המדרגות המוביל למפלסים העליונים: הקירות שתחמו אותו הוסרו, ומהלכו הראשון קוצר ע"י חיתוך שלוש מדרגות ממיקומן בקומת הקרקע וצירופן למהלכו השני, כאשר המהלך הראשון אף הועתק מעט פנימה למישור האי שנוצר.

מבט מהכניסה אל החלל שלאחר השיפוץ: למרות שאף פונקציה לא הוזזה ממקומה הקודם, חזותו השתנתה לבלי היכר, ומאופיינת בפתיחות שחסרה בה קודם.

עיצוב מודרני המשלב פריטי ריהוט עם נגיעות של ייחוד צורני וצבעוניות עזה. עיצוב פריטי ריהוט: יפרח בן צבי

כך, למרות שכל פונקציה נותרה למעשה במיקומה בחלל, חזותו השתנתה לבלי הכר: המעבר למטבח הפך למרווח מאד כשהוא מאפשר ישיבה נוחה סביב פינת האי החדשה שהתווספה אליו, והקומה כולה זכתה בממדי מרחב ופתיחות נעימה שחסרו בה קודם לכן. ריצופה נותר כשהיה באריחי טרצו, וגרם המדרגות, שעם הסרת קירותיו הפך לבעל נוכחות משמעותית בחלל, שודרג באמצעות שילוב מדרכים חדשים עשויים עץ אלון מבוקע ומעושן ומעקה עשוי ברזל לבן עם מאחז עץ. שימוש בעץ נעשה גם לריצוף חלקת רצפה קטנה בקדמתו, אשר אגב כך "תופרת" אותו עם יתרת החלל, ומשלבת אותו בשפת העיצוב שנרקמה: שפה נקייה וסולידית הנשענת על גווני אפור, לבן ושחור, עם נגיעות של גון צהוב שהותאם לאלמנטים הקיימים. פריטי הריהוט החדשים שנרכשו ותוכננו ייעודית בשיתוף פעולה עם המעצב יפרח בן צבי, בוצעו מעץ אלון גושני טבעי ומבוקע לצד שילובי נירוסטה מוברשת כניגוד משלים, חמים ועכשווי כאחד. לעומת הרוגע המאפיין את שפת העיצוב ככלל, את חלל שירותי האורחים החדש ביקשו הדיירים לייחד באמצעות מראה נועז יותר, אותו יצרה חורש-סומך באמצעות שילוב גון  לגוני השחור והלבן תוך הקניית הייחוד המבוקש

המרחב הפתוח שנוצר עם הסרת הקירות שתחמו את גרם המדרגות

חלקת ריצוף עץ קטנה בקדמת גרם המדרגות כאלמנט התופר אותו כלל החלל ומדגיש את המשמעות החדשה שקיבלה נוכחותו.

יחידת האי החדשה שהתקבלה כתוצר של הנמכת שירותי האורחים בחצי מפלס מטה, "בדרך" לקומת המרתף. 6.

חלל השירותים החדש: גווני שחור ולבן עם שילוב של אדום עז היוצק ממד נועז יחסית לשפת הבית.

שדרוג גרם המדרגות: הסרת הקירות שתחמו אותו, קיצור מהלכו הראשון תוך הסטתו מעט פנימה. וחידוש חזותו החומרית.

כידוע, מהלך שיפוץ קטן הופך לא פעם לתהליך מתגלגל, וכך היה גם כאן, ומה שהחל כחיפוש אחר פתרון ספציפי לקומת המגורים גלש גם לטיפול במפלסי הבית האחרים ואף לסביבת החוץ. חדרי הילדים תוכננו בהתאמה לגילאי דייריהם שבגרו מאז השיפוץ האחרון, ועוצבו תוך שמירה על חזות מרווחת וחלוקה לאזורים העונים על צורכיהם- אזורי שינה, למידה, ואירוח חברים. בפינת המשפחה הממוקמת במפלס זה תוכננה פינת קריאה נעימה עם אדן חלון רחב שהפך לספסל ישיבה מרופד בגווני טורקיז, גון ששולב גם בדלת המכסה את ארון החשמל והתקשורת ובארגז תריס הגלילה

אחד מחדרי הילדים שעוצב מחדש בהתאמה לגילם ולצורכיהם שהשתנו


ביחידת ההורים שבמפלס העליון נשמרה השפה העיצובית הקיימת של גווני שחור ולבן, אך היא שודרגה באמצעות תוספות שונות המעשירות את חזותה ומשדרגות את נוחותה. כך, לדוגמה, ראש מיטה רך המעוצב כשילוב של כריות תלויות על מוט נירוסטה, או מדבקת טפט גדולה עם דיגום גיאומטרי של עיגולים שחורים המעטרת את הקיר לצד המיטה. בשידת מגירות שתוכננה בחדר חוזר מוטיב העיגולים השחורים כידיות שקועות, ופריט ריהוט נוסף שתוכנן בחלל הוא יחידת ארון פונקציונאלית במיוחד שהוצמדה לצדו של הקיר המפריד בין הכניסה לחדר לבין חדר הרחצה הנכלל בשטחו: היחידה המלווה את כל גובהו מכילה מגירות קטנות מותאמות לאחסון תכשיטים ואביזרי אופנה, ומעוצבת בהשראת מוטיב העיגולים עם הטבעות זהות ופסים.  

שדרוגים ותוספות ביחידת השינה של ההורים:יחידה נמוכה מול המיטה ויחידת נגרות פונקציונאלית שהוצמדה לקיר קיים כהמשך ישיר שלו.

מדבקת קיר גדולה החוברת לגוני השחור והלבן הקיימים

הוספת גב מיטה מעוצב כמוט תלוי עם כריות

תהליך השיפוץ לא פסח, כאמור, גם על סביבת החוץ של הבית. הגינה הקדמית בכניסה אליו תוכננה בקו טבעי ונינוח תוך שילוב אבני מדרך מיובאות מבזלת וחלוקי נחל טבעיים, כאשר בינות לאבנים נשתלו שרכים ושתילים נמוכים בגווני ירוק ולבן בלבד, על מנת ליצור רצף הרמוני עם שפת הפנים. החצר האחורית עברה מהפך של ממש עם פירוקה של במת בטון שהייתה בה לטובת הפיכת שטחה למישור אחד המאפשר לנצלו כמרחב נוסף לאירוח ושהייה מהנה. מרחב זה חופה בדק עץ איפאה, כשאליו מובילות מספר מדרגות מהמטבח ובשטחו משתלבות פינת ברבקיו ופינת אוכל מזמינה. כך, למרות שהשיפוץ לא כלל מהלכים מבניים מאסיביים ו/או דרמטיים, השינויים, הקטנים לכאורה, שכן בוצעו חוללו בבית שינוי גדול ונסכו תחושת חלל חדשה לחלוטין, פתוחה ורעננה.

מהפך גם בחצר האחורית, אליה מובילות מספר מדרגות מהמטבח: פירוק במת בטון לקבלת משטח דק עץ איפאה ישר המאפשר לנצלו לאירוח ושהייה מהנה, עם פינות ברבקיו ואוכל שמשתלבות בשטחו.

תכנון ועיצוב: אדריכלית מיכל חורש-סומך - www.catalog.michalarch.co.il

יצירת קשר