ביה"ס לצילום מוסררה - שימור מבנה היסטורי

בית הספר לצילום, מדיה, מוסיקה חדשה אנימציה ופוטותראפיה ע"ש נגר בירושלים, שוכן בבניין היסטורי, ברח' הע"ח שבשכונת מוסררה

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: ארד - סימון אדריכלים | סלמה מילסון ארד - אבנר סימון אדריכלים ומתכנני ערים - 03/04/2013

 

יזם: "הקרן לירושלים"

 

הבניין נבנה כבית מגורים בשנות ה- 20 של המאה שעברה ע"י אחת המשפחות הערביות האמידות שהתגוררו בשכונה.

שכונת מוסררה הייתה ועודנה שכונת מגורים בה ממוקמים גם מוסדות ציבור רבים. 

השכונה, שראשיתה בסוף המאה ה-19, עברה שינויים חברתיים ופיסיים במהלך השנים אך יחד עם זאת שמרה על אופייה ועל הרקמה הייחודית שלה. חשיבותה בכך שהיא שכונת "תפר" בין העיר המזרחית לעיר המערבית ונשקף ממנה נוף חומות העיר העתיקה.

 

  

בבניין ההיסטורי הקיים שתי קומות משמשות כגלריה וסדנאות אמנות, בקומת המרתף  נמצאות מעבדות הצילום של בית הספר, ובחצר, במבנים זמניים, שוכנים משרדיו. על מנת לרכז את פעילות בית הספר בבניין אחד, ולהעביר את כיתות הלימוד הנמצאות כיום במתנ"ס השכונתי ואת המשרדים לבניין אחד ,ערכנו תב"ע לתוספת קומות לבניין ההיסטורי ותוספת אגף חדש בחצר.  התוספות מתוכננות תוך התאמה לרקמת השכונה ההיסטורית ומתוך כבוד לבניין המקורי: האגף החדש נמוך מהבניין ההיסטורי ומעוצב בקווים נקיים ומודרניים על מנת להבליט את אופיו הייחודי ואת הקישוטיות המקורית שלו.

 

הבניין ישומר במלואו כולל חללי הפנים, הרצפות המצוירות והקמרונות, ויותאם לשימושים החדשים תוך שילוב מערכות תקשורת וחשמל מתקדמות. 

האגף החדש כולל קומת מרתף תת קרקעית שתשמש למחלקה למוסיקה וכן לחללים הטכניים, ושתי קומות על קרקעיות שישמשו כאולמות להרצאות וקפיטריה. כמו כן מתוכננת תוספת קומה וקומת גלריה המובלעת בגג הרעפים של הבניין ההיסטורי. מעצם הווייתו כבניין קיים ומשומר נושא עמו המבנה ערך של שימור נכס תרבותי, כמו גם ערך בר קיימא הנובע מהשימור, ובא לידי ביטוי בחיסכון בעלויות הכרוכות בהריסה ופינוי, בחומרי בנייה חדשים ובעלויות הנדרשות לשינועם.

 

 

ביה"ס לצילום מוסררה - שימור מבנה היסטורי

תפיסת הקיימות הובילה אף את  תכנון האגף החדש שבוצע תוך שילוב עקרונות ירוקים: 

- הפניית חזיתות הכיתות לכיוון צפון לתאורה טבעית נוחה וללא קרינה, וחלונות גדולים עם הצללה לכיוון דרום, לצורך תאורה טבעית נעימה ולחימום הבניין בחורף.

 

- "גג ירוק" ופרגולות להצללה על הגג השטוח של האגף החדש, מערכות סולאריות ותאים פוטו- וולטאים על גג הרעפים של הבניין ההיסטורי.
- תאורה מלאכותית חסכונית והצללה של הפתחים, כאשר קירות האבן העבים והפתחים הקטנים בחזיתות הבניין ההיסטורי מבודדים את הבניין ומאפשרים תנאי נוחות בקיץ ובחורף. 

 

 

הבניין נמצא בתכנון לקראת ביצוע. תוכניות הבנייה אושרו על ידי ועדות התכנון.

 

מתוך חוברת כנס בנייה ירוקה 2010