הגינה נולדה מחדש

המעצבים אביאל גוהר ואיליה קסלמן, בעלי סטודיו GREENTOUCH לתכנון ועיצוב נוף, הפיחו חיים חדשים בגינה בת 10 שנים. חלקה הקדמי עוצב מחדש תוך יצירת מרחב ופינות ישיבה ושילוב אמת מים בסגנון הגן המוסלמי, כמוקד בשביל הכניסה, מחברות את אזוריה השונים, אלה שתוכננו מחדש ואלה שנותרו ללא שינוי, למרחב אחד, נעים ופורח

מאת: אביאל גוהר | צילום: | Green Touch - סטודיו לתכנון ועיצוב נוף - 03/04/2013

ראשיתו של כל סיפור עיצוב גן מתחיל בסיפור הבית אותו הוא סובב ובאנשים העומדים מאחוריו.
הבית באבן יהודה, שתוכנן ע"י בעליו, אדריכל ומפקח בניין, הינו בית בסגנון כפרי בן קומה אחת עם מפלסים, ובמרכזו ממוקם פטיו מוקף בחלונות עם פרופיל בלגי המכניסים אור לאורך כל שעות היממה לתוך הבית.

 

האווירה הכפרית ניכרת בכל פרט, החל מריצוף הטרה-קוטה החמים בתוך הבית  ובגינה האחורית, וכלה בפרזול הברזל המשולב בכל מפתחיו הרבים. והגינה הסובבת אותו נחלקת לגינה חזיתית, לשביל כניסה מלווה ברצועת גינון ולגינה אחורית.

 
אלמנט מים בגינה
  

בשיחה שקדמה לתהליך העיצוב המחודש, סיפרו בעלי הבית על הגינה "בצעירותה", ב-5 שנים הראשונות אחרי שהוקמה:"היה פה מדהים, עצי הברוש הצריפי שהיו שתולים לאורך שביל הכניסה דיברו באותה "שפה" של המבנה ולא חסמו את כניסת האור לבית, וגינת החזית הייתה בוסתן כפרי אשר נתן תחושה נעימה בכניסה. ואולם, עם השנים הצמחייה שגדלה בינתיים האפילה על הבית "הסתירה אותו" וחסמה את כניסת השמש אליו".

 

במסגרת תהליך המחקר/פרוגראמה הסתבר כי מרכז הפעילות של הגינה נעשה בגינה האחורית - הפונה לצד צפון ואין חלופה אחרת של איזור ישיבה. בתוך כך, המטרה המרכזית הייתה לחבר את חלקי הגינה השונים בשפה משותפת, להפוך אותה ליותר פונקציונאלית, לחבר את אדריכלות הגן לאדריכלות המבנה ולתת רעיון עיצובי מעניין לשביל הכניסה. כזה שלא "יגנוב את ההצגה" – שלא יהיה גרנדיוזי מידי ויחבור לאווירה הכפרית הרגועה.


התכנון האדריכלי של הגן כלל רעיון שננקט לצורך חיבור בין חלקי הגינה השונים - שימוש באלמנט מים - מים שיזרמו מאזור דלת הכניסה שצמוד לגינה האחורית עד לאזור הגינה הקדמית ולאורך שביל הכניסה, כך שמי שנכנס דרך השער, או יושב בגינה האחורית או הקדמית, יחוש ויחווה את נוכחות המים ואת ממד הרוגע שעולה מכך. 

מפלסי דקים בגן
 
עיצוב הגן עירב החלטות תכנוניות אשר דרשו העתקה וגיזום של הצמחייה הקיימת, בניית אלמנט מים ייחודי לגן ,וחלוקה של השטח לאזורי משנה, בין היתר ע"י בניית טרסות אשר ממשיכות את המדרגות בשביל הכניסה. 
  
תהליך התכנון האדריכלי

אזור הגינה הקדמית, הפונה דרומה, תוכנן מחדש כאזור ישיבה חלופי. שטחו נוקה לחלוטין מכל הצמחייה הקודמת, למעט עץ תאנה מקסים שנחשף בעת התהליך כבעל יתרונות חשובים: מעניק הצללה בימי הקיץ החמים ובימי החורץ הקרים מאפשר חדירת קרני שמש חורפית. האינטגרציה העיצוב כללה בניית מערכת  של 3 במות עשויות משטחי עץ איפאה סביב העץ. המרכזית שבהן נועדה לשמש כסלון חיצוני לישיבה תחת עץ התאנה והנותרות נועדו להעניק למעבר נוח יותר מהחנייה.

אף אזור שביל הכניסה לבית נוקה לחלוטין מהצמחייה שהייתה בו, ובמקום נבנו שתי טרסות אשר ממשיכות את המדרגות הקיימות. מול דלת החזית של הבית נבנה מפל מים "הנשפך" מהקיר לתוך אגן  וממנו לתוך אמת מים המלווה את השביל עד למפגש עם גינת החזית, שם המים "נעלמים".

חשיבות מיוחדת ניתנה לבחירת החומרים, על מנת לייצר המשכיות לסגנונו של הבית, והיא הושגה באמצעות  שימוש מוקפד אך ורק בחומרים קיימים או בכאלה הדומים להם בצבע או בטקסטורה.

אלמנט המים והטרסות הממשיכות את המדרגות נבנו תוך שימוש באבן כורכר מרוקאי, זהה לזו  הקיימת בחומת הכניסה ובספי החלונות, והריצוף הקיים בשביל הוחלף לאבן טרוורטין, שהטקסטורה שלה מתאימה יותר לכורכר. גם סוג העץ ששימש לריצוף נבחר בקפידה, כך שיהווה המשך של גדר החזית ושער הכניסה.

מפל מים מול דלת הכניסה
 
בחירת הצמחייה

מחשבה רבה הוקדשה לבחירת הצמחייה, על-מנת לחבר את כל חלקי הגינה לשלמות אחת, ומתוך המטרה ליצור כמה שיותר מרבדים ירוקים שישוו אחידות לכל שטחיה. 

בגינה החזיתית נשתלו שתילי דשא-יפני ודיכונדרה, אשר ייצרו מרבד ירוק ואחיד בגובה ריצוף העץ,  ובעתיד יישמרו על תחושת המרחב לאורך זמן ללא כל צורך בגיזום או עיצוב

רצועת הגינון בשביל הגישה- מיקומו של עץ זית מקסים שהיה שתול בגינת החזית, שם היה מוסתר מאחורי עץ הועתק אל קדמת שביל הכניסה כמסמל את תחילתו, ולאורך השביל נשתלו שתילי סיגליות אשר עם פריחתן ייצרו מרבד ירוק אחיד ופורח, יגבירו את תחושת הזרימה של המים ולא יסתירו את אלמנט המים אשר נגלה כבר במבט מהשער. בנוסף לסיגליות נשתלו לאורך השביל גם שני שיחי ורדים המעניקים מגע של צבע וניחוח נעים, ומושכים את העין כלפי מעלה, לעבר אלמנט המים.

שער כניסה לבית / לגינה
 
בגינה האחורית החליטו המעצבים לא לשנות דבר, למעט הוספת חיפוי חלוקי נחל לאורך רצועות הגינון, כאשר החיפוי בחלוקים לבנים מעניק תחושה של המשכיות המים, כזו המתקבלת בנחל אכזב.

התוצאה שהתקבלה עם תום תהליך יישום תכנון אדריכלות הגן היא משובבת נפש - גינת החזית הפכה למוקד נוסף בגינה. שביל הגישה לבית "התרחב" בזכות המרבד הירוק שמקבל בברכה את הבאים, וקול פכפוך המים הזורמים מהמפל לאמת המים שלאורך השביל נשמע בכל חלקי הגינה ומנעים את הכניסה פנימה בתחושת רוגע. עיצוב חוץ וגן במיטבו.

מתוך מגזין בית ונוי 110: "הגינה נולדה מחדש"