תכנון ועיצוב- כרכום עיצוב נוף, צילום עודד סמדר
תכנון ועיצוב- כרכום עיצוב נוף, צילום עודד סמדר
בימים בהם עננת הקורונה מרחפת מעל ראשנו ועשרות אלפים מאיתנו נצורים בבתים, מי מאיתנו לא היה שמח לצאת ולו למספר שעות מהבידוד הכפוי ולהנות ממה שיש לטבע להציע? לשיטתו של שי דוד, מבעלי חברת כרכום המתמחה בתכנון, עיצוב וביצוע גינות, תפישת התכנון המודרנית, המשלבת באופן כמעט בלתי אמצעי בין חוץ לפנים מאפשרת זאת גם במצב הנוכחי. זאת הופכת את שתי הזירות למרחב אחד מתמשך, הרמוני ואינטראקטיבי מאי פעם.
תכנון נוף- כרכום, בפרויקט של אדר' שרון וייזר, צילום-עודד-סמדר
תכנון נוף- כרכום, בפרויקט של אדר' שרון וייזר, צילום-עודד-סמדר
לדברי דוד, "סביבת ה-OUTDOOR הביתית הופכת לציר חשוב ומרכזי בפרט בתקופה הזאת. זהו מקום מפלט, מעין אואזיס ביתי בו אנחנו יכולים להתאוורר, להירגע ולהנות מספר טוב וכוס קפה בינות עצים וצמחים מוריקים או זמן איכות ומשחק עם בני המשפחה. זאת הזדמנות מצוינת לקרב את הטבע חזרה אלינו שכן יש לו קשר ישיר לשְׁלוֹמוּת שלנו עם עצמנו, לרווחה גופנית, נפשית וחברתית- בדיוק הדברים להם אנו זקוקים בימים טרופים אלו".
תכנון ועיצוב חוץ- כרכום עיצוב נוף, צלם עודד סמדר, אדריכלית שרון וייזר
תכנון - כרכום עיצוב נוף, בשיתוף אדר' שרון וייזר, צילום-עודד-סמדר
לשיטתו של דוד, ניתן להכניס את הטבע לבתים גם בסביבת מגורים אורבנית על ידי שילוב של צמחים, בעלי חיים ומקורות מים, טרנד שהולך ומתעצם לא רק בגינות עירוניות אלא גם במרפסות וגגות שככל שהשטחים הירוקים הולכים ומצטמצמים הופכים להיות סביבה ירוקה אלטרנטיבית וכן שילוב אלמנטים ומוצרים שיוצרו בהשראת הטבע: טקסטורות, חומרים (משטחי עץ, אדני רכבת ממוחזרים, משטחי אבן או שיש וכיוב' וכן צבעים וגוונים טבעיים כמו צבעי אדמה, צבעי אבן וגוונים שונים של ירוק ובנוסף, צורות שמזכירות לנו את הטבע.
איך שלא נהפוך את זה, ממש כמו הבית עצמו גינה היא מרחב חי ודינמי שדורש תחזוקה ועם זאת, תכנון נכון שלהן יכול בהחלט להקל בטווח הארוך: "צריך לצאת מנקודת הנחה שגינה דורשת תחזוקה. הטבע צומח, גדל ומתרבה, זה היופי שלו וכך צריך להיות. אם אנחנו שואפים לשמור על גינה מדוקדקת ומטופחת סביר שנצטרך להעזר כגנן מקצועי, ממש כמו שנעזרים במנקה לשמור על תחזוקת פנים הבית. המפתח להורדת עלויות וקיצור זמני ההתעסקות טמון בבחירת חומרים איכותיים ברמה גבוהה בשלבי ההקמה כמו גופים עם תאורת לד מובנת, דקים עשויים עץ טיק או ריהוט מאלומניום שהם פחות מתכלים וכן תכנון מערכת השקיה אוטומטית טובה". מסביר דוד.
כרכום עיצוב נוף, צילום- אורית ארנון
תכנון ועיצוב חוץ- כרכום עיצוב נוף, צלם עודד סמדר, אדריכלית שרון וייזר
התכנון מתחיל בהגדרת השטח הנתון וחלוקה מאוזנת של שטחים ירוקים ומרוצפים: לדברי דוד, "בגנים אורבניים, שרובם לא גדולים במיוחד, אנחנו ממצילים לוותר על דשא ולהגדיל את היחס של משטחים מרוצפים ביחס לצמחיה. על גבי המשטחים פרושות פונקציות כמו מטבח חיצוני, פינת אוכל או ישיבה שמהוות את עיקר המסה אליהם מצטרף כיסוי צמחי נמוך בגובה אפס שמחפה את האדמה, כך שהעשבים לא גדלים וקצב אידוי המים נמוך יותר מכיוון שהאדמה פחות חשופה ולכן פחות מתייבשת. העובדה שאין לנו מרווחים באדמה מייתרים את הצורך לעדור, לקלטר, לרסס ולעשב. במקומות שנרצה ליצור חיץ או שטח ניטרלי ניתן להשתמש בחיפויי קרקע יבשים כמו שבבי עץ וחלוקי נחל".
תכנון כרכום עיצוב נוף, בשיתוף אדר' שרון-וייזר, צילום עודד סמדר
כרכום עיצוב נוף, צילום- אורית ארנון
ממש כמו באדריכלות עצמה, גם הגינות מושפעות מסגנונות שונים שתחזוקתן משתנה בהתאם: לדברי דוד, "הסגנון הכפרי לדוגמה שופע צבעים ומתבסס על מיקס צמחים בעלי גוונים וטקסטורות שונות. השתילה היא אקראית ולא מהוקצעת, כזו אותנטית המנסה להתחקות אחר הטבע. הקווים הם אמורפיים טבעיים ומעוקלים והצמחים נכנסים אחד בתוך השני כך אין הגדרה מסודרת. עם זאת, צריך לקחת מחשבון שגם הם דורשים טיפול על מנת שלא יעלו אחד על השני. גם אם התוצאה נראית אקראית, אין זה אומר שאין מאחוריה מחשבה. העצים הם לרוב רבי גזעים, בדומה לטבע והריצופים יותר מכובסים ומחוספסים במשטחים בגדלים משתנים מחומרים טבעיים על טהרת האבן, העץ, החצץ וחלוקי הנחל".
לעומתו, הסגנון המודרני הוא מהוקצע מסודר ושקט יותר לעין. הריצופים נקיים כדוגמת פלטות מסודרות או בטון מוחלק, מרבית הסילואטות בקווים ריבועיים או מלבניים והחומרים יותר חלקים. הצמחיה יותר שקטה וכוללת מגוון מצומצם יחסית של צמחים, מרביתם גזומים ומסודרים. החלק המרוצף מוגדר ביחס לצמחים ואם בכפרי הצמחיה עולה על המשטח, חלקו מוסתר חלקו גלוי, בסגנון המודרני הוא מוגדר. גם כאן, לאו דווקא מדובר בגינה קלה לתחזוקה. הקווים הנקיים באים לידי ביטוי בסגנון ולא בכמות הצמחיה. בגינות האלה עיקר העבודה הוא גיזום מתמיד שישמור על הקו הסימטרי והמהוקצע.
שי דוד, צילום אורית ארנון
תכנון כרכום עיצוב נוף, בשיתוף אדר' שרון-וייזר, צילום עודד סמדר
דרך נוספת להקל על התחזוקה היא העדפת צמחיה רב שנתית על פני זו העונתית כשההמלצה היא להשתמש ב 10-20% צמחיה עונתית ובאחוזים הנותרים להשתמש ברב שנתית: "יש המון זנים שיעשו את העבודה", מסביר דוד. "אחד מהם הוא הביצן, צמח רב שנתי עשבוני בעל עלווה אדומה סגלגלה. ה- Bidnes גם הוא עשבוני ומשתרע עם עלים ירוקים מעליהם פרחים בעלי עלי כותרת צהובים בצורת כוכב. הפרח מעט ריחני ומתאים מאוד למיכלים וסלסלות תלויות וכן ניתן לערב אותו עם צמחים נוספים. פרח האנג'ולינה הוא בעל עלים צרים וארוכים ופריחה בגוונים של ורוד לבן וסגול. הוא אינו דורש השקיה מרובה וניתן לגדלו תחת שמש ישירה או באיזור מוצל חלקית.
כרכום עיצוב נוף, צילום אורית ארנון
כרכום עיצוב נוף, צילום אורית ארנון
הסוקולנטים גם הם נהדרים וקלים יחסית לתחזוקה. "הם בעלי עלים וגבעולים עבים ובשרניים המכילים תאים אוגרי מים", אומר דוד. "יש בטבע מעל ל-10,000 מינים של סוקולנטים וקקטוסים, בצורות, גדלים וצבעים שונים. הם חסכוניים במים וניתן ליצור עמם גינה יפה ועמידה. הפרוטלקה מיועד לשתילה בשמש מלאה. הוא עמיד ליובש ולכן אינו דורש השקיה יומיומית. פריחתו גדולה ומרשימה שנסגרת עם רדת החשיכה ונפתחת שוב למחרת עם הזריחה. שיח הדורנטה התאילנדית גם הוא רב שנתי. פרחיו בצורת ביצה עם קצוות משוננים והוא צובע את המרחב בגוונים צהובים.
דוד מזכיר גם את צמחי התבלין שמעולים ועונים על ההגדרה. "יש להם כיסוי מעולה ומעבר לכך הם מציפים את הגינה והבית בריחות ארומטים נעימים. למרווה יש כאן בישראל למעלה מ-20 מינים. היא אחד מצמחי המרפא והתבלין העתיקים כאן בארץ ובאיזורי צמיחה ים תיכוניים. פרט לירוק ולפריחה התכולה היפה, היא מציפה את האיזור בריח מדהים ופרט לה יש את הרוזמרין, הקורנית (טימין), האזוב המצוי (זעתר), אורגנו ולבנדר.
תכנון - כרכום עיצוב נוף, בשיתוף אדר' שרון וייזר, צילום-עודד-סמדר
שי דוד, צילום אורית ארנון