בחוץ כמו בפנים

בין אם זו גינה, מרפסת או גג- בכל הקשור לסביבת החוץ העכשווית אפשר לשכוח מאקראיות.  זו הפכה להיות מרחב מפנק המעוצב בתשומת לב שאינה נופלת מזו המוקדשת לחלל הפנים


מאת: אביטל מאור | צילום: | 09/10/2013

 

אחת התופעות הבולטות של השנים האחרונות היא טשטוש התחומים בין הפנים והחוץ, אשר בתוך כך דורש שימת דגש תכנוני גם על האזור המוגדר כסביבה חיצונית. אלה מאתנו שבורכו בגינה, גג, מרפסת או מרפסת שמש, כבר לא מסתפקים בהצבה סתמית של שולחן וארבעה כסאות, אלא יוצרים מעין "שלוחה" של חלל הפנים, רק בחוץ- הופכים את המרפסת/גן לאזור מושקע, פונקציונאלי ומעוצב במידה שאינה נופלת מזו של פנים הבית, כזה שמאפשר נוחות שהייה מיטבית. 

 
גוף תאורה נישא מסדרת Ecomoods outdoor מבית פיליפס PHILIPS משלב עיצוב מודרני יחד עם חזית טכנולוגיית ה- LED המאפשרת יעילות אנרגטית המהווה עד כדי 80% חיסכון באנרגיה .
 

מבחינה תפיסתית מדובר על מגמה שונה משמעותית מזו שהייתה מקובלת במשך עשרות שנים, שבמהלכן המרפסת, ולעיתים גם הגינה והגג, היו חלק נפרד מחלל הפנים, ובמסגרת זו 'מותר' היה שלא להשקיע בהם יותר מידי מבחינה תכנונית, אסתטית ופונקציונאלית.
 
להתרווחות ורגיעה : נדנדת swing rest של חברת "דדון", מתוך קולקציה שהוצגה בשבוע העיצוב במילאנו. "טולמנס" 

בשנים האחרונות, לצד עלייה במודעות לעיצוב פנים קפדני ככלל, ונוכח מגמת טשטוש התחומים בין מרחבי החוץ והפנים,  הפכו האזורים החיצוניים לחלק אינטגראלי מהמרחב הביתי, וככאלה הם זקוקים  לתכנון ולטיפול יסודי, בדיוק כמו שאר מרחבי החלל. ואמנם, סביבת החוץ העכשווית היא מושקעת מאד. 

ראשית, מבחינה תכנונית: כיום לא מקובל להשאיר אותה כפי שהיא ו'למלא' אותה בפריטים אקראיים. בעת בנייה או שיפוץ  היא מטופלת באורח זהה לחלל הפנים עם שימת לב לפרטים, עם הגדרות צרכים מדויקות ועם הכנת תשתיות מתאימות לכל האלמנטים הנדרשים, דוגמת, אינסטלציה, חשמל, גז, תאורה, מים, צמחייה, הצללה, ריצוף וכד'. אלה מבטיחים כי מבחינה מעשית היא תהווה מעין מיני הביטאט נוח וערוך לכל שימוש רצוי- אירוח, בישול ואכילה, הסבה מפנקת וכד'. בתוך כך, גם המודעת לצרכים אקולוגיים לא פוסחת על סביבת החוץ ובאספקטים שונים.
 
 
קסם הג'קוזי הנעלם - כולל התקן עשוי  מפלדת אל-חלד, בחיפוי עץ טיק בורמזי, המונע על ידי הידראוליקה ייחודית ומאפשר 'העלמה' של הג'קוזי תחת משטח. 'אגור הנדסה'.
 
ברמה התכנונית מושם דגש רב יותר על כיווני אוויר והצללות, על מנת למקסם את הנוחות האקלימית; רהיטים ואביזרים לחוץ מיוצרים פעמים רבות מחומרים ממוחזרים או ברי מחזור;  ישנה העדפה לצמחים שצורכים מעט מים באופן יחסי ו/או צמחים שיש בהם ערך נוסף לערך האסתטי, קרי, צמחי תבלין ומאכל, עצי פרי וגינת ירק פרטית. בנוסף, מושם דגש רב מבעבר על שימוש בצמחייה מתאימה לאקלים המקומי, ובתחום התאורה נעשה שימוש הולך וגובר בתאורה LED ו/או בפאנלים סולריים הנטענים באמצעות אנרגיית השמש. 
 
פינת ישיבה,ספה ופופים בריפודים חדשניים עמידים לפגעי מזג האויר - מבית המותג הבלגי Tribu - בלעדית ב"פנטאוז רהיטים " 
 

הצללה ואוורור

תכנון מקדים של סביבת החוץ כולל בראש ובראשונה שילוב מושכל של אמצעי הצללה מגוונים לאזור הישיבה/הסבה, על מנת להבטיח שהייה נוחה גם כשהשמש קופחת ומזג האוויר חם ולח. פרגולות, סוככים ושמשיות מסוגים שונים הם לפיכך אלמנט אינטגראלי הכרחי עוד בשלב התכנון, כשעמם נהוג כיום לשלב גם מאווררים- למשל, בתלייה מהחלק התחתון של הפרגולה, או מהתקרה במקרה של מרפסת מקורה.
 
פינת ברביקיו בחיפוי לבנים. אדריכלות: שירלי דן. 'Parqueteam' 
 
חומרים סינתטיים

מטבע הדברים סביבת החוץ חשופה לפגעי מזג אוויר- גשמים ולחלופין שמש חזקה, וכשהיום היא גם הופכת לסביבת 'Heavy Duty' ולמרכז חיים פעמים רבות מתבקש מעבר לשימוש בחומרים מתועשים וסינתטיים כתחליפים לחומרים טבעיים שהינם בדרך כלל גם יקרים יותר ודורשי תחזוקה– ריצוף גרניט פורצלן, דק סינתטי, דשא סינתטי, רהיטי ראטן, פלסטיק, פיברגלס וכד'. מגמה זו של והם רק דוגמאות למגמה זו. 
 
בסביבת החוץ העכשווית ניתן לשלב דשא  סינתטי איכותי ועמיד למראה רענן ולחסכון במים. רשת 'כרמל שטיחים ופרקט'. 

טקסטיל

בתחום הטקסטיל ישנן היום טכנולוגיות חדשות הנותנות מענה משופר לעמידות אריגים בפני נזקי השמש: בדים עמידים יותר לקרינת UV המפחיתים דהייה ומאפשרים לעשות שימוש בריהוט מרופד, כמו גם באביזרים משלימים ככריות או מרבצים מרופדים, ששילובם בסביבת החוץ הופך אותה לחמה ומחבקת עוד יותר. 
 
ספת גן משולבת ברשתות. רשת 'ביתילי'
 
 

תאורה

תכנון התאורה לאזור ההסבה/אכילה בסביבת החוץ  נעשה מראש, על פי אותם הכללים המאפיינים את סביבת הפנים. מאחר ומדובר בדרך כלל על סביבה מולטי פונקציונאלית, התאורה צריכה לתת מענה לכל אחת מהפונקציות ויחד עם זאת ליצור אווירה ואסתטיקה. לצורך זה נעשה שימוש בגופי תאורה מסוגים שונים– הן גופי תאורה מרכזיים, הן גופי תאורה עומדים, הן גופי תאורה פיסוליים והן גופי תאורה סמויים/שקועים. בהמשך לכך, אחת המגמות העכשוויות בתחום זה היא שילוב של רהיטים ואביזרים מוארים: שזלונגים, עציצים, שולחנות, ספות ועוד, אשר בהיותם משולבי תאורת LED חסכונית הם הופכים להיות כפסלים מעוצבים לכל דבר ומייצרים אווירה. 
 
שזלונג מואר בתאורה LED, עשוי פוליקרבונט ומתאים לסביבת החוץ, של המותג האיטלקי 'Slide'. מגיע במבחר צבעים. 'קמחי תאורה'

בישול

בישול בסביבת החוץ אינו דבר חדש. יחד עם זאת ישנם חידושים בתחום זה והם באים לידי ביטוי הן בתכנון מוקפד ו"רציני" יותר, והן ביחידות עצמן: תכנון מקדים של תשתיות , לא עוד העמדה אקראית של מכשיר צלייה, אלא תכנון מקדים של נקודת ההעמדה של יחידת הבישול, אליה מתחברות תשתיות מתאימות: גז, חשמל וכד'. התכנון כזה כולל גם יצירת משטחי הנחה, שילוב מטבח חוץ, הצללות מתאימות וכד', אשר הופכים את בישול החוץ לתרבות של ממש. שילוב יחידות בישול ואחסון מורכבות יותר לרבות מטבחי חוץ מלאים המשולבים ביחידות בישול, צלייה, קירור, מים, אחסון ועוד.
 
מטבח 'OutDoor' משולב בגריל גז של המותג 'Grandhall'. צילום: יובל סלע טוניס. 'כרמל דיירקט'. 

הסבה ואכילה

כיום, כאשר השטח מאפשר זאת, מקובל להציב בחוץ פינות אוכל וישיבה נפרדות, כאשר פינת הישיבה יכולה לכלול כורסאות, כורסאות טלוויזיה, ספות, שזלונגים, מרבצים, נדנדות, ערסלים ושאר פינוקי הסבה שקיימים כיום. במידה וגודל השטח אינו מאפשר שילוב של מערכות נפרדות, ההחלטה על שילוב שולחן  אוכל או פינת הסבה תלויה בתרבות המשפחתית ובהעדפות /צרכים אישיים, והבחירה צריכה להיות זו שמתאימה יותר להתנהלות בני הבית באזור שהופך להיות 'סלון', 'חדר מגורים' ו'פינת אוכל' גם יחד.
 
 
ריהוט חוץ מסדרת 'sLIM COLLECTION',  של החברה האוסטרית 'vITEO'. הפריטים עשויים קוריאן, במראה  מדויק נקי ועדין. חלל 'The Box'.  

סגנונות עיצוב, מיתוג ואביזרים 

העושר ההולך וגדל של היצע הריהוט, האביזרים והפריטים המיועדים פרטנית לסביבת החוץ מביא לשבירת האחידות העיצובית שאפיינה מרחב זה בעבר. כל הסגנונות קיימים – מודרני, כפרי, וינטג', אלגנטי,  ובמסגרת זו גם מגוון רחב של חומרים טבעיים או סינטטיים: ראטן, עץ טבעי, מתכות, במבוק, בטון, זכוכית ועוד, אשר מאפשרים לחבר את סביבת החוץ עם תפיסת העיצוב של סביבת הפנים.  הלבן/שמנת המסורתיים מפנים מעט מקום גם לגוונים נועזים יותר ויוצרים תחושה שהכול מותר ואפשרי. ההיצע העשיר אינו מסתפק רק בריהוט מפנק, יחידות בישול מתוחכמות ומשטחים נאים, אלא בא לידי ביטוי גם בהיצע אביזרים ופריטים משלימים דקורטיביים במהותם, דוגמת נרות, עששיות,ושאר חפצי נוי מותאמים לחוץ. יתרה מכך- הפריטים, החפצים והאביזרים הקשורים לסביבת החוץ עברו מהפך מבחינת מיתוג. רהיטים, רהיטים משלימים, גופי תאורה, יחידות בישול וכיו"ב, מעוצבים היום  ע"י מיטב מעצבי העל, וכך יוקרה ופינוק חוברים לטובת עיצוב חוץ כמרחב מסוגנן  ומושקע יותר מאי פעם.


ספת שיזוף עשויה מברזל וחוטי ניילון. 'קסטיאל As Is'
 
 
ספסל ישיבה מעוצב דמוי כליה עשוי מפיברגלס עמיד בסביבת החוץ. 'גל עיצובים בפיברגלס'.
 
 
אהבתם ?
 
 

 
 

 
 
ideaרוצים לקרוא את המהדורה המודפסת של מגזין בית ונוי בסלון שלכם? הרשמו עוד היום






 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development