תכנון גינה בגליל העליון


תכנון מושכל של שטח מורכב המאופיין בהפרשי מפלסים, הפך אותו לפינת חמד מגוננת הנהנית מבונוס שמזמן לה נוף יפהפה של הגליל העליון 

תכנון נוף, ניהול פרויקט: גרדניה  

מאת: טניה ושרלי אילוז | צילום: טניה ושרלי אילוז | - 21/05/2013
  

גן בית הנופש הממוקם בראש פינה על צלע הר כנען, כשהוא משקיף לנוף אגם הכנרת והרי הגולן והחרמון, נחשף בפני רואיו כפינת חמד הנהנית ממיקום מנצח של ממש, אך האתגר שהיה כרוך בתכנונו  היה מורכב למדי בשל הפרש מפלסים גדול למדי- 8 מ'- שנפרש בין המפלס העליון לתחתון. מטרת התכנון הייתה לנצל את המרחב הקיים באורח אופטימאלי ליצירת גינה אורגנית שתשתלב בנוף הקיים של ראש פינה העתיקה ותהיה נוחה לתנועה ולתחזוקה, ובשל מורכבות הטופוגרפיה הוכן דגם בחלוקת מפלסים זהה לזו המאפיינת אותו על מנת שיסייע בקבלת החלטות. הרעיון שהתגבש עם למידת השטח והסתייעות בדגם היה "לחדד" את מוטיב המפלסים כך שכול אחד מהם יהפוך ליחידת גן המשרתת פונקציות שונות, ובה בעת הן מקושרות ביניהן באורח הרמוני וזורם. בתוך כך, חלק מהמפלס העליון הונמך באמצעות חפירה ש"יישרה" אותו עם הקומה התחתונה של המבנה, ואגב כך זיכתה אותה  במרחב נדיב ממדים ומפנק המשתרע ביציאה ממנה וכולל: בריכת שחייה, ג'קוזי, סאונה, פינת ברבקיו, אזורים מגוננים ומדשאות.  המפלס העליון, לעומת זאת, תוכנן כאזור מעבר שנתחם בטרסות בנויות אבן ושופעות צמחייה, כשבשטחו נכללות שתי נקודות  תצפית לנוף המשתרע נכחה. 

 

 

 

תכנון מבניות השטח, זרימת התנועה בו וחלוקת הגן לאזורים, נעשו באמצעות קירות תמך שנבנו בהשראת סגנון הבנייה של האזור תוך הקפדה על גובה מותאם לקנה מידה אנושי ונעים לעין, אשר הודגש באמצעות צמחייה המרככת את תחושת המסה. חלק מקירות אלה תוכנן בגובה המאפשר לנצלם לישיבה נוחה, ואחד מהם אף גויס לשמש כפתרון להצנעת סאונה,  כאשר אגב כך הוא תורם גם לניצול מרבי של השטח. שבילי הגן רחבים ונוחים להליכה, מרוצפים באבן גיר  שכבתית ומעט אבני בזלת, לפי מסורת הבניה בראש פינה. השבילים המשניים רוצפו בשיטה עתיקה שבוצעה בעבודת יד מוקפדת- ישירות על אדמה מהודקת ללא שילוב בטון או כל מצע אחר, תוך שימוש באבנים מתאימות שנאספו בשטח בעת עבודת הפיתוח. צמחיית הגן מותאמת לאזור ולתנאי האקלים בו, מאופיינת בסגנון ים תיכוני, ובחירתה נעשתה כך שלא תחסום את הנוף המרהיב שנשקף מהבית ומהרחוב שמעליו ונגלה גם להולכי רגל המגיעים לתצפית: צמחים ועצים לא גבוהים, אך בה בעת כאלה שמעניקים הצללה ראויה למבנה, לשבילים ולאזורי הישיבה. 

 

 

 

במפלס התחתון משתרעת מדשאה אשר באופן פרישתה מול חדרי המגורים נדמית כעין איים ירוקים פרטיים של כל אחד מהם. שלושה עצי זית פיסוליים למראה מייצבים את המרחב, כאשר למרגלות כל אחד מהם ממוקם סלע מוכן ומזומן לרגעי מנוחה עליו, וטיילת מסלעי גיר שטוחים מקשרת את כל קצוות הגן ומאפשרת תצפית לנופם של רמת הגולן, עמק החולה, הכנרת והחרמון. תמונת טבע ונוף מסוג אחר מגיעה גם "מכיוון הרגליים", כשהיא מבצבצת בינות לחריצים של סלעי הגיר שהובאו לשטח: פקעות פעמוני גשם Muscari)) וכרכומים Crocus)) שנשמרו בעת עבודת הפיתוח, כשלצדן נשתלו פקעות נוספות. ככלל, מרבית הצמחים שנשתלו בגן הינם רב שנתיים שאינם דורשים הרבה מים, גיאופיטים ופקעות חורף רבות, שפריחתם מתרחשת במרבית חודשי השנה והצבעוניות המאפיינת אותה מבוססת על גווני סגול, בורדו, ורוד ולבן. העצים והשיחים שנבחרו הינם בעלי שורשים לא תוקפניים וכאלה שנזקקים לתחזוקה מינימאלית בלבד, כאשר שילוב עצים ושיחים נשירים שנשתלו סמוך למבנה תורם גם לנוחותו האקלימית: לקירורו בעונה החמה, ולחימומו בעונה הקרה, באמצעות "פתיחת" הדרך לקרני שמש. כך, בסופו של התהליך, נראה כי האתגר הושג במלואו, כאשר השטח הצר והמדורג הפך לגן נסוך ייחוד ותחושת מרחב, החובר באורח טבעי והרמוני אל סביבתו. 

 

יצירת קשר