עיצוב גינות- עטיפה טבעית לבית


700 המטרים הרבועים של שטח גינה הסובבת בית ביישוב כפרי בצפון הארץ, תוכננו תוך ניצול מיטבי של המרחב בו משתלבים בהרמוניה מדשאה ירוקה, צמחי נוי ותועלת, בריכת נוי מלאת קסם, פינות ישיבה מותאמות לשעות היממה המשתנות ואזורי אירוח מפנקים.


מאת: טניה ושרלי אילוז | צילום: טניה ושרלי אילוז | חברת 'גדרניה', תכנון וביצוע גנים - 03/04/2013
 

אחד הבונוסים של מגורים באזורים כפריים מחוץ לעיר, הוא המגרשים הגדולים יחסית עליהם נבנים הבתים, ואשר בתוך כך מאפשרים ליהנות משטחי גינות מכובדים  למדי. זהו גם סיפורה של הגינה השוכנת ביישוב כפרי בצפון עמק החולה בקרבת הבאניאס: גינה המשתרעת על כ- 700 מ"ר, המקיפה-עוטפת בית שהעמדתו נעשתה במכוון כך, שיוותר די והותר שטח גם בקדמתו ולא רק בעומק המגרש. בעליו, הורים לילדים קטנים וחובבי טבע מושבעים שהגינה מהווה עבורם חלק בלתי נפרד מהתנהלות היומיום, ביקשו לממש את אהבתם זו, ולהדגיש את חשיבותה בחייהם כאזור פעיל המספק מענה לצרכים שונים ומגוונים: הן כגינת תועלת המשלבת עצי פרי ואזורי גידול תבלינים וירקות, והן כמרחב מזמין לאירוח ולשהייה, הכולל מספר אזורי ישיבה מותאמים לעונות השנה ולשעות היממה השונות.

 

 

השטח עליו הוקמה הגינה הוא שטח מישורי המאופיין בקרקע פעילה אך ללא אילוצים מיוחדים, והקונספט שנרקם ע"י חברת "גרדניה" התמקד ביצירת גן, אשר לצד מענה לדרישות הדיירים מזמן הפתעות המעצימות את איכויותיו, משוות לו מקצב דינאמי, ומאפשרות לחוש ולחוות את נרטיב הטבע "עד הסוף"- אם בשפעת צבעי פריחה יפהפיים ואם בשלכת, אם בשעות בוקר מוקדמות ואם בשעות לילה כשהחשיכה עוטפת. גינה שתוכננה בקפידה על כל צמח ו/או אלמנט ששולב בה, אך בה בעת נצמדת לקונטקסט הסביבתי ומתייחסת אליו, ובעיקר משמרת מראה טבעי חף מכל ממד מלאכותי או מלוטש מידי. 

 

 

 

את המעבר מהרחוב אל מרחב הבית-גן פנימה מסמנת גדר חיה של שיחי ורדים לבנים (ורד איסברג – Rosa Floribunda "Iceberg") , כאשר שני עצי מילה פנסילוונית  ( Fraxinus Pennsylvanica ) ניצבים משני עבריה כעין זקיפים. ואולם, החזות המסודרת שמציגה הכניסה, אינה מהווה סימן לבאות, ואולי אף נהפוך הוא. ככל שמתקדמים בשביל מרוצף אבני הבזלת המוביל אל עבר הבית, נחשפת תמונה דינאמית ומשתנה. עברו האחד תחום במדשאה לא גדולה (70 מ"ר, גודל מומלץ למדשאות) הנפרשת בתצורת לב כלשהי, ואת השני תוחמים סלעים המייצרים כעין טרסות. חיבור הסלעים נעשה בבנייה יבשה, ללא בטון, ובגינות המוגבהות שנוצרו אגב כך נשתל  "כל טוב": צמחי נוי כבני שיחים ומשתרעים שונים, וצמחיה שימושית למאכל כצמחי תבלין וירקות, אשר שיבוצם במעין שבילי משנה במסלול הכניסה לבית מזמין לשלוח יד, לקטוף, וליהנות ישירות מטעם פרי אדמה טרי ללא מליצות. בהמשך שביל המעבר נקבעה פינת ישיבה המכונה פינת חורף בשל מיקומה בצד דרום החשוף לשמש ישירה, כשבעונות האחרות היא משמשת את בעלי הבית בשעות שהחום אינו בשיאו-  לשתיית קפה של בוקר או לאתנחתא קלה בשעות בין ערביים לצילו של ספיון השעווה (Sapium sebiferum ) הפינה מוקמה על דק עץ קטן שנבנה תוך יצירת ניקוז הולם למי הגשמים, והישיבה בה חושפת את המבט לבריכת נוי שתוכננה מולה: חבויה מאחורי שיח ערבה (salix hastata ), עץ תאנה (Ficus carica), שיחי דייאטס (Dietes Bicolor and Dietes Grandiflora ) ועשב לימון (  Cymbopogon Citratus) ונוף מימיה, הכולל פרחי נימפיאה (Nymphaea ) ודגי קוי (Cyprinus carpio) המשייטים ביניהם בנחת, משלים את התמונה פסטוראלית. העצים שנשתלו בצד זה של הגן הם עצים נשירים, כך שבעונת החורף הם מאפשרים לקרני השמש ללטף את הבית ולחממו ללא כל חסימה, ואילו בגבולותיו האחרים נשתלו בעיקר ירוקי עד המייצרים תיחום והפרדה מתבקשים עם הבתים הסמוכים. 

 

 

 

בהגיעו לבית מתפצל שביל המעבר לשני מסלולים העוטפים אותו משני עבריו, ו"נפגשים" בגינה האחורית. השבילים מרוצפים באבני גיר ובזלת המגלמות חיבור לקונטקסט המקומי של האזור, וכל אחד מהם מתנאה בתוכן אחר ובנוף משלו. שביל אחד נתחם משני עבריו בעצי פרי וצמחי נוי (עץ תפוח אנה(Malus domestica  ) גויאבה תותית (Psidium cattleianum,) שיחי קמליות(Camellia ועוד), המקנים לו מראה עשיר כשל "מסדרון ירוק", ואילו בשני נקבעה פינת ישיבה נוספת שבהיבט הפרקטי אף מאפשרת להשקיף על הילדים המשחקים במדשאה. בפינה זו ניצב ספסל עשוי גזע איקליפטוס, ועבודת פסיפס מרשימה עם מוטיב של פרח לילייה (עבודה של האמןAlex Telalim ), שנשתלה בריצוף למרגלותיו יוצקת לחזותה תוכן ויזואלי נוסף. ככלל, כל צמחיית הגן נבחרה בקפידה כך שתעניק מופע משתנה לאורך כל חודשי השנה: גלי פריחה, ניחוחות וצבעים ה"מתחלפים" במהלכם ובכל עונה משווים לנופו קסם אחר. בהמשך לכך, התאורה ששולבה בו נמנעה מיצירת סצנות דרמטיות ו/או ראוותניות, כשהיא מותירה לו להתרפק על "לילה כמו לילה": נשענת על עמודי תאורה בלבד שנשתלו בינות לצמחים בפיזור רך, וכתאורת סימון שימושית לשעות החשיכה.

 

הגינה האחורית מפגישה את שני השבילים המוליכים אליה ברחבה המשמשת בעיקר לאירוח ולפעילויות משפחתיות משותפות. הרחבה אמנם מרוצפת, אך בה בעת ספוגה בתחושה ירוקה שמעניקים עצי הדר שונים העוטפים אותה ואף משובצים בשטחה, וכיאה למהותה היא אינה חסרה דבר על מנת להנעים את זמנם של המצויים בה: מתקן ברבקיו, פויקע, טבון, בור מדורה ואף מערכת קול לליווי מוסיקאלי.

 

 

 

הטיפול בגן אינו דורש הרבה מאמץ, ומתבצע כמעט ללא התערבות בהתפתחותם החופשית של הצמחים- ללא כל כלי גיזום מוטורים, למעט המדשאה. בנוסף, צמחיית הגן, על השיחים, בני השיחים והמשתרעים, יוצרת הצללת קרקע המצמצמת משמעותית את העשבייה ומפחיתה את אידוי המים. יחד עם זאת, טיפול שמתבצע בגן אחת לשבועיים שומר על חזותו האסתטית והמטופחת, ובכל עונות השנה הוא מסב לבעלי הבית הנאה רבה ומשמר מראה מרשים ומזמין .