שיטת הקיר הירוק
בשנים האחרונות סוגית מצוקת הדיור עולה ללא הרף לכותרות. לא פחות מכך, היא המצוקה של המחסור, ההולך וגובר, של שטחים ירוקים בתוך העיר. שטחים רבים נמצאים במחלוקת המתייחסת לייעודן של הקרקעות, ניתן לפתור את שתי הבעיות גם יחד באמצעות שיטת הקיר הירוק.
אט אט אנו נפגשים עם קירות ירוקים בתוך משרדים, בתי מגורים ומקומות ציבוריים מושקעים.
הקיר הירוק הוא קיר וורטיקאלי (ניצב) המחקה בית גידול טבעי. קיר חי המורכב מצמחים אשר משתנים בהתאם לעונה. הקיר הירוק מקרר את האוויר, סופח רעלים, תורם לאקוסטיקה ובעיקר, מכניס את הטבע לבית.
מדובר בשיטה המספקת פתרון לגינון כל קיר בגובה רב. זוהי מערכת הידרופונית עם שימוש במי מזגנים ממוחזרים. היא דוגמת את שורשי הצמח ומזהה אם הוא נמצא בתנאי גידול מיטבי על ידי בדיקת זמינות המים, חומרי הזנה ו-PH. מערכת בקרה זו מצמצמת את עלויות האחזקה ומקלה על הטיפול בצמחיה, הנשארת תמיד מטופחת ויפה.
מפחיתים את צריכת האנרגיה
אט אט אנו נפגשים עם קירות ירוקים בתוך משרדים, בתי מגורים ומקומות ציבוריים מושקעים. אולם, מעבר להיותם כלי לעיצוב הבית והסביבה, הם טומנים בחובם יתרונות סביבתיים בולטים במיוחד.
ראשית, הקיר הירוק מהווה שכבת בידוד נוספת לקיר, מה שמפחית את צריכת האנרגיה בחלל לחימום וקירור השטח, דבר המביא לחסכון משמעותי באנרגיה. כמו כן, הקיר משמש כחומר בידוד אקוסטי שכן ויברציות (רעידות) ורעשים נבלעים בתוך המצע. בנוסף, הקיר הירוק מהווה אמצעי טיהור אוויר משום שהצמחים מטבעם סופחים רעלים מסנתזים אותם ומשחררים במקומם אוויר נקי ומטוהר. יתרון נוסף טמון ביכולת של הקיר להחזיר את הטבע לעיר – הקיר הירוק מהווה בית גידול לבעלי חיים, כגון: ציפורים, פרפרים ועוד בעלי חיים חיוניים לשמירה על המערכת האקולוגית העירונית. יתרה מכך, תורם
הקיר הירוק מהווה שכבת בידוד נוספת לקיר, מה שמפחית את צריכת האנרגיה בחלל לחימום וקירור השטח
קיר ירוק לסביבה נעימה יותר
הקיר הירוק משרה אווירה מרגיעה אשר לפי מחקרים יכולה לשפר ביצועים בקרב העובדים ולטפל באלרגיות. קירות ירוקים מהווים אף פתרון אסתטי במקרה שבו ישנם פגמים במבנה אותם רוצים לכסות, במקרה שכזה, יכול להחליט האדריכל על הקמתו של קיר ירוק, וזאת על מנת לכסות את הפגם.
הקיר הירוק מקרר את האוויר, סופח רעלים, תורם לאקוסטיקה
בהקמה של קיר ירוק יש להתחשב במספר גורמים:
- חשיפה לאור שמש טבעי - השאיפה היא שהקיר ייחשף לאור טבעי, קרי אור שמש, ככל שניתן. במצב בו אין אפשרות לחשיפה לאור שמש, ישנה אלטרנטיבה בדמות תאורה מלאכותית של מנורות לד חסכוניות וטכניקות להחזרת האור על ידי הצבתן של וויטרינות.
- בחירת הצמחייה הצמחים בקירות ירוקים - צמחים בעלי יכולת גדילה מהירה יהפכו את אחזקת הקיר לקשה ומסורבלת. על כן, צריך לבחור צמחים קטנים תוך התחשבות בגודל הסופי שלהם וביכולת השליטה על המימדים שלהם. בחירה נכונה של צמחים תביא לתחזוקה מינימלית ולצמצום בעלויות. חשוב לבחור צמחייה שלא מייצרת פרחים שנובלים במהירות ועלולים לפגוע ביופי של הקיר וגם לגרום לעלויות נוספות הכרוכות באחזקה.
- להמשיך ולספק לצמח את התנאים האולטימטיביים כפי שסופקו בהתחלה - בעזרת שיטת השקייה נכונה ניתן לנטרל את המליחות שמצטברת בשורש הצמח, מליחות המונעת את יכולתו לשתות מים. על כן, יש ליצור מנגנון השקיה ודישון המונע את המלחת המים.
חשוב לבחור צמחייה שלא מייצרת פרחים שנובלים במהירות ועלולים לפגוע ביופי של הקיר
לסיום, הקיר הירוק הוא תולדה של חיפוש אלטרנטיבות שנולדו בעטיין של "מגבלות עירוניות". האלטרנטיבות הללו מאפשרות להחזיר את הטבע לסביבה גם כשמדובר בסביבה עירונית לגמרי, והן תורמות מאוד גם לעיצוב הכללי של הנוף וגם לאיכות הסביבה.
קירות ירוקים הם ידידותיים לאדם, לבעלי החיים ולסביבה, אחזקתם קלה והם מביאים לחיסכון באנרגיה.
הם מהווים אמצעי חדש וייחודי לעיצוב הבית והסביבה ואף נתפשים כפריט אומנות חי. נראה כי ערים רבות באירופה הפנימו זאת, ובשנים הקרובות אנו נחזה בתופעה גם בישראל.
הכותב, רצ'ארד רוזנבאום, אגרונום במקצועו, ובעלי חברת "רוזנבאום מערכות גינון מתקדמות בע"מ", שם לעצמו כמטרה לפתח רעיונות חדשניים לפיתוח סביבה ירוקה. התמחותו העיקרית של ריצ'ארד הינה בתחום של גידול צמחים על מצע מנותק, והוא מבצע פרויקטים ירוקים, פרטיים וציבוריים בכל רחבי הארץ.