פואטיקה עם קוריאן

במסגרת "Corian Nouvel Lumieres", פרויקט משותף של חברת "DuPont" והאדריכל ז'אן נובל, הוצג במילאנו חלל מגורים ביתי שחשף את הפוטנציאל הגלום בחומר ואפשרויות מגוונות לשילובו בעיצוב פנים

מאת: מיה אור | צילום: באדיבות חב' DuPont | אדריכל ז'אן נובל - 03/04/2013
"כיצד ניתן להפוך את ההיעדרות לנוכחת? זוהי סוגיה קשה ונצחית, והיא גם זו שהלהיבה אותי לתכנן חלל מגורים ביתי המושתת על שימוש בקוריאן ותאורה" אומר האדריכל ז'אן נובל על פרויקט "Corian® Nouvel Lumieres", שתכנן בשיתוף עם חברת DuPont. כמי שידוע בחזון המאפיין אותו ואת עבודתו, כמו גם בהתייחסותו הקשובה לתוכן ולפונקציה, הגדיר נובל, אחד האדריכלים המובילים בזירה הבינלאומית, את חלקו בפרויקט העתידני כ"הזדמנות לחשוף את הממד הפואטי של הקוריאן ע"י יצירת סביבת מגורים אמיתית, ולא באמצעות מיצב אבסטרקטי". בתוך כך, ביקש נובל לחשוף תרחישים ביתיים המוכיחים את צדו הרגשי של החומר, את התחושות שהוא נוסך ואת "תחבולות" הדיגום שביכולתו ליצור במגעו עם אור, ובפרשנותו התכנונית חידד את אפשרויות העיצוב המגוונות שניתן לבצע באמצעותו, כשהוא משחק עם "הקונטרסט המתקיים בין המקשה "הבלוקית" - אחידה מחד, ובין ממד העידון שהמסה מעוררת מאידך" כדבריו.

"דירת הקוריאן" שהוצגה ב-Zona Tortona, במילאנו, כללה בשטחה את כל הפונקציות הביתיות ה"רגילות", שאכן התבססו על שימוש בחומר ועל יחסי הגומלין שהוא מקיים עם תאורה וטכנולוגיה,

ובביצוע הפרויקט נטלו חלק אנשי מקצוע וחברות מובילות, אשר לצורך מימושו פיתחו והגו פתרונות ייעודיים שנתפרו "אד הוק" עבורו. התאורה, למשל, הורכבה משילובים מגוונים של גופי פלורסנט, הלוגן, לדים ועוד, שנועדו ליצור אפקטים מיוחדים לצד הדגשת המארג הארכיטקטוני, הפעלת הפונקציות השונות נעשתה באמצעות מערכת "בית חכם" שהותאמה לפרויקט הייחודי וכללה לחצני מגע מרשימים בפני עצמם, וכך גם כל האלמנטים האחרים ששולבו "Custom Made" בתכנון החלל "המאויר" שיצר חוויה לא שגרתית.

 

"סיור מודרך" בחלל הדירה
באמצעות "קיר" ארוך-20  מ' - מחופה משני צדדיו במשטחי קוריאן אופקיים ואנכיים, חצה נובל את החלל תוך יצירת שני אזורים מרכזיים בהם מיקם את הפונקציות השונות: מטבח ופינת האוכל באזור אחד, חלל מגורים וחדרי שינה ורחצה באזור נוסף, וקיר ספרייה ארוך שנמשך בניצב אליהם.
בכניסה ל"דירה" קידם את פני הבאים מראה מרשים של קו אופק אורבני, מואר וקסום. אלמנט זה התקבל באמצעות פנלים אופקיים עשויים קוריאן שגולפו בצדם האחורי ליצירת דיגומי מבנים, והותקנו על קיר ה"מעטפת" כשהם מוארים מאחור באמצעות תאורת פלורסנט. איכות האור הפלורסנטי היטיבה לחשוף את פרטי ה"בניינים", וכך, תוך שהוא יוצר סצנה אורבנית, שיווה הקיר לחלל אווירה מתוחכמת, מותאמת ללא ספק לממד העתידני שעלה מכל פינה בו.

המטבח
המטבח שמוקם בחלקו הקדמי של החלל, כלל יחידת אי ויחידת קיר גדולה, שהוצמדה לקיר החלוקה וגילמה באורח מרתק את הדיאלוג שמקיים הקוריאן עם תאורה: חיפויה שהואר מצדו האחורי חשף את ממד השקיפות במיטבו, כאשר צלליות המוצרים המאוחסנים בתוך הארון הצטרפו לכדי דיגום שהתפרש על שטח החזיתות תוך יצירת אפקט ויזואלי מלא קסם ומסתורי משהו. חידוש אחר ששולב במטבח, היו מסגרות אקריליק שקופות שהקיפו את חזיתות הקוריאן. 

פינת האוכל
פינת האוכל מוקמה סמוך לקיר קו האופק שהיווה לה רקע מלא אווירה, ובמרכזה ניצב שולחן אוכל עשוי קוריאן שמתוכו בקעה תאורה, שהוגדרה ע"י נובל כ"תרסיס אור מתוק שנועד להאיר את פני האורחים כשם שאלומות אור מאירות את הבמה". אלמנט נוסף עשוי קוריאן שולב בריצוף של פינת האוכל - צירוף משטחי חומר בצורניות אבסטרקטית וצבעוניות משתנה של גווני ירוק, אדום ולבן, שיצרו מעין "שטיח קשיח" ומיוחד.

ספרייה
קיר הספרייה תוכנן תוך שילוב מערכת אלקטרונית חדשנית ומתוחכמת, שהתקנתה נעשתה מאחורי הפנלים תוך הותרת מרווח למיקום תשתיות נחוצות - מיזוג אוויר, חימום, אינסטלציה וכד' - כך שפני השטח נותרו נקיים וחפים מכל כבל או חוט. בפרויקט זה שולבה במערכת הייחודית טכנולוגיה אקוסטית מתקדמת המבוססת על מוליכים שמאפשרים לצלילי מוסיקה להתפזר בכל רחבי החלל, ולבניית הספרייה עצמה נעשה שימוש במערכת מידוף גמישה, בה הוחדרו המדפים לתוך חריצים מותאמים בתוך הפנלים. ערך מוסף של שיטת מידוף זו היה ערך אסתטי, כשהתאורה שמאחורי הקיר בצבצה בינות למדפים תוך שרטוט דיגום מואר ומראה מרשים.

סלון
אזור הסלון של "דירת הקוריאן" שילב מספר שימושים בחומר. הריצוף נעשה באמצעות מערכת תמיכה מאזנת המבטיחה את מידת הגמישות והיציבות הנדרשת לצורך זה, ומושתתת על שמונה שכבות של עץ לבנה המודבקות לשכבת קוריאן עליונה. קורות הקוריאן המאורכות ("פלנקים") הונחו בשיטת חיבור שפותחה ייעודית, כשהיא משמרת מרווח מתבקש ביניהן, ובו בזמן יוצרת משטח ריצוף הומוגני, אחיד ונאה למראה. אלמנט רב רושם ועניין בחלל הסלון היה "שמש מלאכותית" - עיגול גדול עשוי קוריאן שהותקן על הקיר, משלב בתוכו תאורה שצבעה ניתן לשינוי בהתאם לאווירה המבוקשת- ספוגת אור בהיר, או חושנית ורומנטית. בנוסף, באמצעות הדום שתכנן עבור הסלון, ביקש נובל להוכיח כיצד ניתן לשוות רכות וגמישות לחומר הקשיח: ההדום נבנה מריבועים קטנים, ובמשטחו העליון שולבה מערכת קפיצים ייחודית המתחברת אליהם, ובגמישותה מאפשרת למושב "להתאים את עצמו" לנוחות היושב עליו.

חדר רחצה
כל האלמנטים בחלל זה - אביזרים סניטריים ויחידת ארון כיור - חוברו לגומחות שתוכננו לצורך זה בקיר הקוריאן, ובספסל שנבנה מהחומר שולבו מגירות אחסון מפלסטיק, נוחות וקלילות למראה. למען נוחות המשתמש שילב נובל בתכנון גם מערכת מראות העניקה מבט היקפי ב-360 מעלות, וכן מערכת תלייה בדמות חורים שנפערו במרווחים קבועים על פני שטח הקיר, כשבתוכם הותקנו ווי תלייה לשימושים שונים.

חדר השינה
חדר השינה הופרד מחדרי הרחצה הסמוכים באמצעות Sentry Glass, מבית DuPont - מחיצות זכוכית בטיחותיות בציפוי דקורטיבי, שבמקרה זה דימה דיגום של זרימת מים. מיטת קוריאן גדולה הייתה הרהיט היחיד בחלל זה, כאשר יתר העיצוב נשען על אווירה שנסכה התאורה:  גופי פלורסנט שדרך שקיפות הקירות חשפו דימויים אבסטרקטיים רכים, דוגמת עננים צמריריים או שקיעות. 


תכנון תאורה: Targetti
מערכות בית חכם, שליטה ובקרה: Legrand and Bticino
פתרונות ריצוף וחיפוי: Giordano Listone
תכנון המטבח: חב' Ernestomeda
ייצור אלמנטים מקוריאן: חב 'Hasenkopf  
פנלים דקורטיביים מיוחדים: Marotte
מכשירי חשמל:  Scholte's (Indasit)
ליווי מקצועי מטעם חברת DuPont - Massim Fucci, יועץ בכיר בתחומי עיצוב וארכיטקטורה.

מתוך מגזין "בית ונוי" 94: "פואטיקה עם קוריאן"

יצירת קשר - פואטיקה עם קוריאן