איך לבחור נכון בעיצוב הבית

ליצירת גומחות, לקבלת תקרות בעיצובים כיד הדמיון, לריהוט בנוי, למחיצות, ועוד, ועוד - לוחות גבס בהחלט "עושים את העבודה", וההיסוס שאפיין את כניסתם לעולם העיצוב הפך לאהדה גדולה

מאת: | צילום: | 03/04/2013

לוחות גבס לשימושי בנייה הומצאו כבר לפני כמאה שנים בארה"ב, אולם נתקלו בחשדנות מצד אנשי המקצוע בתחום ולא זכו בתחילה לפופולאריות גדולה. בתקופת מלחמת העולם השנייה חל שינוי ביחס לשימוש בהם היות ונדרשו פתרונות בנייה זולים ומהירים. עם תום המלחמה ברחבי אירופה גבר עוד יותר הצורך בפתרונות מסוג זה, דבר שהוביל להבנת היתרונות הגלומים בלוחות גבס ולקיבוע השימוש בהם כחלק בלתי נפרד מעולם הבניה העכשווי. 

 

 

 

גבס - החומר וההיסטוריה
הגבס הוא חומר טבעי, מינרל רך, המורכב מסידן וגופרית וקיים בטבע בצורת משקעים. חימום הגבס מעל למאה וחמישים מעלות, מאייד את מרבית המים ממנו ומותיר את אבקת הגבס המהווה חומר מליטה מצוין המתקשה עם ערבובו במים.
הגבס מוכר כחומר בנייה כבר אלפי שנים, בעיקר בצורת טיח לחיפוי קירות פנים, אך גם כחומר גלם לגילוף ויציקת אלמנטים דקורטיביים. הידע האנושי בנוגע לשימוש בו קיים כבר מהעת העתיקה, ושרידי טיח גבס נמצאו אפילו בפירמידות ובמבנים רומיים. באירופה השימוש הנרחב בגבס החל במאה ה-17, כשמלך צרפת חייב בצו מלכותי לחפות את חלקם הפנימי של בתי העץ בטיח גבס, כחלק מלקחי השריפה הגדולה שכילתה את לונדון ב-1666, ומכאן אף נולד הביטוי "Plaster of Paris". בנוסף, רבים מציורי הקיר באירופה (פרסקאות), לרבות ציור התקרה המפורסם של מיכאלאנג'לו בקפלה הסיסטינית, צוירו על גבי טיח, כאשר בארמונות ניתן לראות קרניזים, רוזטות ועיטורים דקורטיביים שונים העשויים מיציקות גבס. הפופולאריות של חומר גלם זה נובעת מקלות העיבוד שלו, מהאפשרויות לצקת אותו לתבניות ומהיכולת לשייף אותו בנוחות.

לוחות גבס - תעודת זהות
לוחות הגבס לבניה מורכבים מ"כריך" הכולל שכבת אמצע של גבס ושתי שכבות של נייר משני צדדיו. היתרונות של שימוש בהם לצורכי בניה הפכו אותם בעשורים האחרונים לחלק בלתי נפרד מעיצוב פנים הדירות והבתים בארץ. בין יתרונותיהם ניתן למנות קלות ומהירות התקנה/הסרה, שימוש צורני מגוון, גימור נאה ויכולת ליצור אלמנטים דקורטיביים ומסתירים, כמו עיטוף עמודים והסתרת קורות פלדה. היכולת לחתוך את לוחות הגבס לכל צורה אפשרית וכן האפשרות ליצור בו פתחים, מאפשרת לעשות בהם שימושים מגוונים מאד, ובכלל זה השקעה של גופי תאורה, טלוויזיות דקות מסך ועוד.

אחת ההתפתחויות המעניינות הנוספות בתחום לוחות הגבס הוא השימוש שנעשה בהם לחיפוי קירות, כפי שמסבירה מעצבת הפנים הילית קרש. כיום, גם בבניה חדשה וגם בשיפוץ דירות, מקובל פעמים רבות לוותר על טיוח הקירות ובמקום זאת להתקין קירות גבס שהגימור שלהם הוא חלק ואסתטי יותר.

 

 

תקרה צפה מלוחות גבס בשילוב גופי תאורה שקועים. אורבונד
 

 

 

תקרה צפה מלוחות גבס בשילוב גופי תאורה שקועים. אורבונד
 

 

שימושים עיקריים בלוחות גבס:
 

תקרות

אמנם לוחות הגבס אינם מהווים חלק מהקונסטרוקציה של המבנה, אך יחד עם זאת בטיפול בגמר יתרונם בולט. ניתן להסתיר באמצעותם את המערכות השונות הנכנסות כיום לכל בית ולכל מרחב עבודה – מיזוג אוויר, חשמל, תקשורת וכד' – ולעשות זאת בקלות יחסית על ידי יצירת תקרה מונמכת, או תקרה צפה מלוחות גבס. באופן כזה משמשים לוחות הגבס גם להשקעת גופי תאורה בקו אפס עם התקרה, ליצירת חזות אסתטית. אחת הדרכים המקובלות כיום היא להותיר בהיקף התקרה המונמכת מרווחים בהם ניתן לשלב גופי תאורה המפיצים דרכם אור ויוצרים אפקט נעים ומרשים כאחד. מפגשים בין הנמכות תקרה בגבהים שונים, ובכלל זה משחקי צורות, צבע ואור, משווים עניין לחלל, ואף יכולים לסייע להגדרת אזורים בו, דוגמת הנמכת תקרה באזור מסוים שמעניקה לו ממד אינטימי יותר.

קירות ומחיצות
קירות ומחיצות מגבס נוצרות מהעמדה אופקית של שני לוחות גבס כשהחלל ביניהם נשאר ריק, או ממולא בצמר סלעים ליצירת בידוד אקוסטי ותרמי. עובי קיר כזה הוא בדרך כלל 10-12 ס"מ.
קלות ההתקנה של לוחות גבס מאפשרת להשתמש בהם לחלוקת החלל על ידי יצירת קירות מלאים או חלקיים, במהירות, בעלות יחסית נמוכה ועם אפשרות שינוי גבוהה. 

 

במידה ומתכננים לתלות על הקירות אובייקטים כבדים, נדרש חיזוק באמצעות קונסטרוקציה פנימית. ככלל, לשילוב קירות ומחיצות מלוחות גבס יש יתרון אסתטי הנובע מהיכולת להשקיע בתוך הלוחות את האביזרים המבוקשים וליצור קו חזית אחיד. על לוחות הגבס החלקים ניתן לבצע כל גימור נבחר – צבע, אפקטים בצבע וכד' בקלות, ויתרון נוסף: חיבור שמתבצע בין בלוקים לגבס נראה אחיד, והתוצאה המתקבלת הינה אינטגראלית, מתמזגת עם המבנה הקיים ואינה חושפת את תפר החיבור בין שני החומרים. 

נישות, אלמנטים עיצוביים וריהוט בנוי
הורסטיליות של לוחות הגבס מאפשרת לייצר באמצעותם אינספור אלמנטים אדריכליים ועיצוביים, שפעמים רבות לא ניתן כלל ליצר בסוג בניה אחר. מלוחות הגבס ניתן ליצור כמובן מבנים גיאומטריים, אך גם צורות מעוגלות, אליפטיות, ספירליות, ואף דגמים שהינם מסובכים למראה, אך קלים יחסית לביצוע באמצעותם. למעשה, ניתן לממש באמצעותם כל פנטזיה עיצובית ולקבל אלמנטים אדריכליים יצירתיים ומותאמים פרטנית בתלת ממד. ריהוט בנוי מגבס מייצר תחושת זרימה והמשכיות נעימה לעין, משדר פשטות וניקיון, ולעתים אף מסייע לשדרג את נתוני החלל. כך, למשל, ריהוט צף, שמנותק מהרצפה ונראה מרחף, מעניק ממד אוורירי התורם לתחושת מרחב בעיקר בחלל לא גדול. 
  

 

עיצוב אלמנטים אדריכליים מגבס- סטודיו MDECO
 

 

חיפוי
קלות ההתקנה של לוחות הגבס מעניקה פתרון קל יחסי כאשר יש צורך בהסתרה אסתטית של עמודים, קורות וקירות לא מטויחים. את החלל שבין הקיר או העמוד לבין לוח הגבס מקובל למלא בצמר סלעים לשיפור הבידוד.

בהיקף כזה או אחר, אין כיום עבודה אדריכלית בחלל פנים שאינה כוללת שילוב של לוחות גבס, כאשר היתרונות הרבים הגלומים בהם "מציעים" שלל פתרונות טובים ויעילים למגוון צרכים ו/או פנטזיות צורניות כאלה ואחרות. 

לוחות גבס - סוגים
התוצר של פיתוחים טכנולוגיים שונים שפותחו לאורך השנים הוא לוחות גבס בעלי תכונות שונות, הנותנות מענה לצרכים שונים:
לוח גבס רגיל – לוח סטנדרטי, בדרך כלל בצבע בז', המיועד להנמכת תקרה, לקירות, למחיצות ולאלמנטים דקורטיביים. לוחות אלה עשויים מגבס מעורב עם מים, עמילנים, עיסת נייר וחומרי תחליב שונים.

 

לוח גבס חסין אש – הגבס מטבעו הוא חומר מעכב בעירה, אך במקומות בהן נדרשת חסינות אש בדרגה גבוהה יותר (עיכוב בעירה של 20 דקות לפחות), מומלץ להשתמש בלוחות גבס מסוג זה שצבעם בד"כ ורוד. בתהליך ייצורם מוסיפים לתערובת הגבס סיבים שמגבירים את העמידות לאש. טובים לשמש לבניית קונסטרוקציה סביב קמין, למשל. 

 

לוחות עמידים במיוחד - כאשר נעשה שימוש בלוחות גבס במקומות של "Heavy Duty", כמו בתי ספר, מומלץ להשתמש בלוחות גבס עמידים יותר שבתהליך ייצורם מוסיפים לתערובת הגבס סיבים לחיזוק וכן משתמשים בנייר עבה יותר בשני הצדדים.

 

לוחות עמידים בלחות - מיועדים לאזורים רטובים ולחים, כחדרי רחצה למשל, עמידים בלחות ובדרך כלל מופיעים בצבע ירוק. ניתן לחפות בהם את קירות חדר הרחצה ועליהם להניח את חיפוי הקרמיקה. כמו כן, ניתן ליצור עמם אלמנטים עיצוביים שבדרך אחרת כמעט ואין אפשרות ליצור, דוגמת נישות עם מדפים בתוך חלל המקלחון וכד'. 

 

לוחות אקוסטיים - בתהליך ייצורם מוסיפים לתערובת הגבס גם פולימרים ויסקואלסטיים המפחיתים את אנרגיית הרעש, והם טובים לשמש במקומות בהם נדרש שיפור אקוסטי, כמו, למשל, בחדרי קולנוע ביתיים. 

 

גבס נגד קרינה - בחללים בהם נדרשת הפחתת קרינה (בחדרי רנטגן, לדוגמה) ניתן להשתמש בלוחות גבס המכילים שכבת עופרת בין הגבס לבין שכבת הנייר החוסמת את מעבר הקרינה.

 

לוחות גמישים - ליצירת קשתות, אלמנטים מעוגלים ומפותלים משתמשים בלוחות מיוחדים וגמישים המאפשרים לייצר צורות לא גיאומטריות אלה.

סטודיו MDECO
הרבה לפני המצאת לוחות הגבס לבנייה במאה ה-20, כבר בתקופת הרנסאנס והבארוק, הפך הגבס, בשל תכונותיו הפלסטיות המיוחדות, לחומר גלם מרכזי ביצירת דקורציות פנים.

 

גדולי אומני הגבס עיטרו חללי פנים של ארמונות וכנסיות בעיטורי גבס אשר חולצו מתוך תבניות או פוסלו וגולפו בחומר הרטוב, במקום. אמני הגבס ניצלו את תכונותיו הטובות של החומר, כמו גם את זמינותו ואת עלותו הנמוכה יחסית, על מנת לבצע עבודות אמנות מורכבות ומרהיבות, שלעיתים מדמות חומרים אחרים כמו שיש, זהב, כסף, עץ, פורצלן ועוד.

 

הגבס הוא חומר ידידותי במיוחד בכל הנוגע לפיסול ידני של אלמנטים דקורטיביים מקוריים המותאמים לדרישות פרטניות ומאפשר חיפוי מוצלח לקונסטרוקציות פנים מורכבות. מסורת העבודה האמנותית בגבס היא מסורת אירופאית בעיקרה הנלמדת עד היום בעיקר בסדנאות אומן. כיום גם בארץ פועלים אמני גבס, למשל במסגרת סטודיו MDECO, היוצרים תבליטים, עיטורים, תגליפי גבס, פיסולי ידני של אלמנטים דקורטיביים כמו קרניזים, רוזטות, סמלי משפחה, כותרות, אפקטים על גבי קירות ועוד.

 

מתוך מגזין בית ונוי 105: "הקלות הבלתי נסבלת של שימוש בגבס"

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development