לערים בעולם תפקיד מכריע ביכולת להתמודד עם אתגרי הסביבה והאקלים. הן מרכזות אוכלוסיה גדולה, ומכאן שעיקר צריכת המשאבים מתחוללת בתחומן, כמו גם ייצור הפסולת והזיהום. בתוך כך, ערים שונות בעולם מבקשות לעצמן פתרונות כיצד להפוך לידידותיות יותר לסביבה, מבלי לוותר על הצביון החברתי-תרבותי וחיזוק תחושת הקהילתיות כחלק מתפישת הקיימות.
בשנים האחרונות ברצלונה תופסת את הבכורה בהפיכתה לעיר מקיימת ים תיכונית, ואף קיבלה הכרה רשמית להיותה "בירה ירוקה" על ידי האיחוד האירופאי. זו הייתה סיבה מספיק טובה למועצה הישראלית לבנייה ירוקה לארגן סיור מקצועי של מתכננים, אדריכלים ואדריכלי נוף בכדי להבין מהי הנוסחה הקטלונית לעיר ירוקה ומה ניתן ליישם בישראל.
מבנה ICP-ICTA - כשהפנים משתלב בחוץ במבנה מותאם אקלימית לצרכים המגוונים ומביא לביצועים סביבתיים ברמה גבוהה ביותר
"לברצלונה ולערים בישראל יש הרבה מהמשותף" אומרת טל מילס מנהלת בית הספר לבנייה ירוקה שהובילה את הסיור מטעם המועצה "מדובר בעיר חוף ים תיכונית, תוססת וחמה ואין זה מקרה שהרבה ישראלים מוצאים בה עיר מועדפת לחופשה. המעניין הוא שעל בסיס התנאים הללו התפתחה עיר מתקדמת בחשיבה הסביבתית והחברתית בצורה בלתי רגילה. השינויים העכשוויים מבוססים על מסורת של קיימות הטבועה בעיר, כמו לדוגמה צל רב במרחב הציבורי הכולל פינות מנוחה וירק, בינוי מותאם לאקלים, רשת של רחובות ידידותית לתחבורה ציבורית והולכי רגל ושווקים ורחבות לרוב המחזקים את המרקם החברתי העירוני."
כשאסתטיקה משתלבת בסביבה
אמנם העיר מוכרת בזכות מבני גאודי המונומנטאליים שבה, אולם האדריכלים הפועלים בה היום מתכננים מבנים שהם לא רק מרשימים ויזואלית, אלא גם, ובעיקר, מתחשבים בצרכי הדיירים והסביבה. כזה הוא מבנה ה- ICTA- ICP הממוקם באוניברסיטה המקומית ICTA. המבנה, שעוצב על ידי משרד האדריכלים H, זכה למעטפת ביו-אקלימית חכמה המפחיתה את צריכת האנרגיה במעל ל-60% ואת צריכת המים במעל ל-90% ביחס למבנים רגילים. המעטפת המתקדמת מאפשרת יצירת מדרג אנרגטי פנימי בהתאם לצרכי החללים השונים ומאפשר ניהול חכם של צריכת האנרגיה.
החזות של הפנים והמעטפת והאופן שבן הם משתלבים בירוק שמסביב, ייחודית ומעוררת השראה. כך, בין היתר, הצללות וחיפויים מכאניים הנענים באופן חכם לטמפרטורה החיצונית, ובעת אקלים נוח הם פותחים את החללים הפנימיים החוצה ומטשטשים כליל את גבולות המבנה. ההקפדה היתרה על כל פרט ופרט שחושפת שלל אלמנטים יעילים כמו שימוש במים מושבים בתאי השירותים ויצירת ספסלים שהם גופי תאורה, יוצרת מבנה שהוא לא רק מרשים חיצונית אלא גם מתקדם סביבתית.
העתיד נראה ברובע @22
ההצלחה של ברצלונה באה לידי ביטוי גם בפיתוח ובהתחדשות העיר, וביכולת לייצר שכונות מתקדמות המהוות מודל לחיקוי בערים אחרות בעולם ומבלי לוותר על הצביון המוכר של העיר. כזה הוא רובע @22 – פרויקט שאפתני שמאז תחילת הקמתו לפני 13 שנים הספיק להתברג כאחת השכונות המתקדמות בעולם בהיבט הטכנולוגי, הסביבתי והחברתי. כיום השכונה מהווה מסגרת לאוניברסיטאות, מוסדות מחקר, מיזמי הזנק וחברות טכנולוגיה, כאשר כ-3500 עסקים נהנים בה מתשתית טכנולוגית חכמה ורשתות חברתיות מקומיות המאפשרות להם לצמוח ולשגשג. מהצמיחה המרשימה של הרובע נהנים גם דייריו, ובכלל זה מבנייני מגורים מתקדמים, היצע שירותים ברמה גבוהה וריאות ירוקות.
בתמונות: Media-tic: החזיתות המגוונות של המבנה המתקדם מייצרות עבורו שונות וייחוד צורני ומהוות מרכיב פונקציונלי חשוב התורם לביצועיו, כמו במקרה של "השריון" המקיף את המבנה המהווה מעין עור נושם של המעטפת.
בלב השכונה ממוקם אחד המבנים האיקונים של ברצלונה המודרנית – ה- Media TIC, שמגלם את התפיסה העכשווית של הרובע – האב של ICT (אינפורמציה, תקשורת, טכנולוגיה) ובית ליזמים. משלב התכנון הדיגיטלי ועד להקמתו בפועל, ה- Media TIC, מהווה טור דה פורס לעידן האלקטרוני המבליט את התקשורת על פני החומר, ואת השרות על פני הצריכה. המבנה, שתוכנן על ידי האדריכל הספרדי Enric Ruiz Geli, בנוי מרשת של מתכות ובשילוב חומרים נוספים המייצר מראה לא שגרתי ומגוון בחזיתות השונות. חומר המעטפת המתכנה "עור נושם" או EFTE מספק לו הגנה מרבית מפני חום השמש ואקלום אנרגטי גבוה במיוחד. בנוסף, המרכיב החברתי דומיננטי בו גם כן: חלל המבואה בנוי ללא עמודים באופן שיוצר אווירה מזמינה לכולם לבוא ולהתארח ולשתף במידע וברעיונות.
שלושה פארקים וגנים ציבוריים נושקים, מקיפים ומשתלבים ברובע ומשלימים מראה עירוני של בנייה עכשווית לצד מקום מרגוע וריאות ירוקות רחבות ידיים הגולשות מהים ועד לעורף השכונות - הפורום, הדיאגונל ופובלנו.
מבט נוסף על החוץ של ה-Media-tic - גיוון צורני המשתלב בפונקציונליות המשפרת את תפקוד המבנה.
עיר שירוק סביב לה
אחד מתחומי הפיתוח המרשימים בעיר הוא ההתפשטות המושכלת שלה והיכולת להפוך את השטחים המקיפים אותה למוקדים תוססים של בילוי ותיירות. אדריכלית הנוף רויטל שושני ממתכננות הסיור ומדריכת קבוצת אדריכלי הנוף בסיור מציינת: "כתיירים אנחנו נחשפים בעיקר לאטרקציות כגון מתחם הפארק האולימפי. אבל ברצלונה מכילה שורה של פרויקטים חדשים מחוץ למרכז המוכר שמגלמים חשיבה נופית סביבתית מפותחת ביותר".
כזה הוא ה-GARRAF – המטמנה העירונית של ברצלונה שעברה שיקום אקולוגי והפכה לפארק. למתחם שורה של מאפיינים נופיים ייחודיים, ובין היתר הוקמה בו מערכת של טראסות המכילות עצי זיתים, עצי פרי ומגוון צומח טבעי. בנוסף ליתרון האסתטי של הטראסות, הן משמשות גם כאמצעי להגביל את סחף הקרקע ולשפר את חלחול המים ואגירת מי הגשם.
הנוף הפראי הנשקף משטח ה-GARRAF - פיתוח אקולוגי למפגע סביבתי.
לצד השיקום הנופי המספק במה להתפתחות הטבעית של הטבע, קיימת בפארק מערכת מסודרת של ייצור של גז מתוך המטמנה כשהוא מספק את צרכי האנרגיה של אזור המגורים הקרוב המשרת 10 אלפים תושבים. לא רחוק מהפארק האולימפי על Montjuic ("הר היהודים") נמצא את הגנים הבוטניים החדשים – גן בוטני גדול שנפתח ב-2003 וייחודי לבתי גידול ים תיכוניים באזורינו, אך גם לאזורים מרוחקים יותר כמו האיים הקנאריים, צ'ילה ואחרים. הגן נפרש בצורה מעניינת על פני טופוגרפיה הררית עם מערכת שבילים שיוצרת כיסי שתילה עבור בתי הגידול, ובשטח הנמוך של הגן ממוקם אגם מרשים משיב נפש.
המתהלכים בשבילי הגן הבוטאני נהנים ממגוון של מיני צמחים בשילוב עם מקורות מים המשמשים לנוי וכמקור לגידולים נוספים.
המעבדות במבנה ICP-ICTA נהנות מתנאים אקלימיים המותאמים לצרכיהם הספציפיים, כמו במקרה של מעבדת הגידולים שבתמונה.