פינות עבודה בבית

אפשר למקם את המחשב בפינת האוכל, או לעבור על מסמכים בעת ישיבה בסלון, אבל אפשר, וגם רצוי, ליצור פינת עבודה ממוסדת, שבתכנון נכון יכולה אפילו לתרום נופך חינני לחלל

מאת: אביטל מאור | צילום: | 03/04/2013
"אין שום סיבה שלאדם כפרט יהיה מחשב בביתו" - בפרספקטיבה של כשנות דור אחד בלבד, ציטוט ידוע זה, שמקורו בשנת 1977 והוא לקוח מדברי קן אולסן, נשיא חברת Digital Equipment, הפך מזמן לקלאסיקה בתחום הציטוטים האומללים, ורק מדגים את התפיסה הנאיבית שליוותה את ימי "פרוץ המחשב" לעולם המושגים שלנו. היום כבר ברורה לכל עוצמת חדירתו לחיי היומיום של כל אחת ואחד מאתנו, ובתוך כך גם אל מרחב המגורים. בעידן שנות האלפיים המחשב הוא חלק בלתי נפרד מכל בית, אובייקט בעל משמעות בהתנהלות החיים, שהשימוש בו חוצה גבולות גיל. יש מי שרואה בו דרך לביצוע קניות או תשלומים, יש מי שהוא החליף עבורו את קריאת העיתון היומי, את הטלפונים ואת נייר המכתבים, יש שנהנים להעביר איתו שעות פנאי בשיטוט באינטרנט או בשלל משחקים שהוא מציע, ויש כמובן את אלה שאכן עושים בו שימוש לצורכי עבודה. שכן, אל מושג ה"עבודה" כבר מזמן נוצקו תכנים חדשים, גבולות המיקום של ביצועה היטשטשו ומהותה קיבלה פנים חדשות. כיום המושגים עבודה-פנאי כבר אינם דיכוטומיים וקיימת זליגה מתמדת דרך גבולות שני המושגים, שהיו פעם ברורים, כך או אחרת, כמו ש"כל בית צריך מרפסת", כך גם כל בית צריך מקום למחשב - פינת מחשב/עבודה. בדירות צנועות כמו גם בבית פרטיים רחבים ידיים, ללא קשר לסוג העיסוק המקצועי, בכל חללי המרחב הביתי ובכל עת.

 

 

 

"המחשב הנייד, למשל", אומרת האדריכלית טלי מינץ, "והאפשרות לעבוד איתו בכל מקום, הופכת את כלל המרחב הביתי למרחב של עבודה". ואמנם, במובן הפשוט ביותר, אך גם הפילוסופי ביותר, "פינת עבודה" היא נקודת אקראית במרחב אותה בוחרים ברגע נתון על מנת לעבוד- מחשב נייד שמונח בפינת חדר האוכל, על הרגליים תוך כדי רביצה על מיטת חדר השינה, או על השטיח בחדר הילדים, הוא תרחיש שיוצר פינת עבודה לרגע. יחד עם זאת,  כאשר מדובר במחשב "רגיל", או במקום בו מבקשים להגדיר אזור "מובנה" יותר לצורך זה, ולעתים גם כזה שכולל מדפסת, ציוד "משרדי", מדפים, יחידות אחסון, ואולי גם שקט יחסי, יש בכל זאת צורך בחשיבה מוקדמת ותכנון.


גדולתה של פינת העבודה העכשווית המובנית היא באפשרות למקם אותה ולשלב אותה, בצניעות ובנוחות יחסיים, בכל אזור בבית. כמה ומי הם  המשתמשים החולקים את הפינה, מבנה הבית ושעות הפעילות בעמדה זו הם הפרמטרים שצריכים להילקח בחשבון בעת קביעת מיקומה ומיקום האביזרים והפריטים שיכללו בה. אין דומה בית ובו מחשב אחד, בו משתמשים בוגרים וילדים גם יחד, לפינת עבודה נפרדת בחדר הילדים ולפינה נפרדת בחדר השינה. במידה ומדובר על פינת עבודה אותה חולקים מספר אנשים, רצוי לא למקם אותה בחדר הילדים, על מנת שניתן יהיה לעשות בה שימוש גם לאחר שאלה פורשים לשנת לילה. אך גם להיפך – לא לקבוע אותה במיקום מרכזי מידי (כחלק מהסלון), על מנת שלא תיהפך לפינת משחקים לילדים ולחבריהם. במידה ואין בחלל הבית מקום נרחב למיקום פינת עבודה (במרתף, בחדר נפרד וכד'), אפשר לשקול חלוקה ויזואלית באמצעות אלמנטים מגבס, שהם זמינים יחסית, או תוך שימוש במחיצות ניידות, רהיט כמחיצה וכד', על מנת ליצור את החיץ המבוקש בינה לבין שאר החלל.

לא מקרה הוא שרשתות, חברות וחנויות העוסקות בתחום הרהוט ועיצוב הפנים מציעות כיום מגוון רחב ביותר של "רהוט משרדי" המתאים גם לשילוב בחלל הביתי. רהוט זה – כסאות "משרדיים", שולחנות עבודה, שולחנות מחשב, יחידות אחסון וכד' - מוצע במגוון סגנונות עיצוב, החל מעתיק ועד למודרני, בשלל גימורים, צבעים וטקסטורות, בדיוק על מנת לתת מענה לשילובו בסביבה הביתית.


 

שולחן עבודה קלאסי מעץ מהגוני. רשת טולמנס
 

 

שולחן מעץ מהגוני מעוטר ברגל חרוט. רשת טולמנס
 

חדרי ילדים והנוער
בתהליך שמגיע כבר לשיאו, בבתים רבים מספר המחשבים הוא כמספר הדרים בבית, או קרוב לכך. השימוש במחשב מתחיל בגיל צעיר מאוד וכולל לא רק משחקים, אלא גם מהווה כלי עזר מרכזי בהכנת שיעורי בית, תקשורת עם חברים ובני משפחה ויחידת אחסון בפני עצמה לתמונות, מסמכים, קבצי טקסט ועוד. אם בעבר חדר הילדים והנוער כלל "ספרייה" מסורתית ביחד עם שולחן כתיבה, הרי שכיום שטחי האחסון לספרי העזר השונים הולכים ומצטמצמים. האביזר המרכזי בחדר הילדים והנוער הוא עתה המחשב וסביבו יש לבנות את כל תפיסת תכנון החדר, ולהקצות  מקום ראוי להנחת המסך והמקלדת ושטח מצומצם יותר להנחת מחברות/דפים וכד'. כמו כן כדאי לזכור שילדים ובני נוער מארחים בחדרם את חבריהם ולעיתים יותר מאדם אחד יושב מול המחשב. לכן מומלץ שהמשטח יהיה גדול דיו ויאפשר לצרף כיסא נוסף.

שעות העבודה המרובות מול מחשב אצל ילדים ובני נוער, מחייבות התייחסות למושגים כמו "ארגונומיה", "בריאות" ו"נוחות". אם פעם כסא "מזכירה" או כסא "מנהל" היו נחלת משרדים בלבד, הרי שכיום מקובל לרכוש - ואף חשוב - גם עבור הילדים ובני הנוער כסאות ארגונומיים, ניידים ונוחים, על מנת למנוע בעיות גב, כתפיים, עיניים וכד'. המצב המומלץ- זווית של 90 מעלות בין הרגליים והרצפה וגובה שולחן שמאפשר להניח את הידיים (עד המרפק) על משטח העבודה, על מנת למנוע עומס מהכתפיים.

רצוי מאוד להתאים את גודל הכסא ואת גובה משטח העבודה לגובה הילדים ולזכור – ילדים צומחים ומשתנים ואיתם צריכים להשתנות גם הרהיטים. התאמה לצרכים משתנים יכולה להיות מושגת ע"י שימוש בריהוט  מודולארי וגמיש, שמוצע היום ע"י החברות השונות.


 

פינת עבודה בעיצובה של פנינה אמור. הפינה עשויה מעץ זברנו ומשלבת גם יחידה ניידת בצבע לבן, עם מדפים בנגיעות של אדום. רשת מטבחי רגבה
 

פינת עבודה משפחתית
במידה ופינת עבודה משפחתית קיימת במרחב הבית, יש ליצור אותה תוך התחשבות בצרכים פרטניים. אם מדובר על יחידה שבה משתמשים לסירוגין כל דרי הבית, עדיף לא למקם אותה באחד מחדרי השינה, לתועלת כל המשתמשים ושעות הפעילות המשתנות שלהם. הפתרון המועדף הוא למקם את פינה העבודה המשפחתית במרחב תחום בחלל הציבורי, באופן שלא יפריע למהלך התקין של אלה שלא משתמשים בה ברגע נתון. שטחים "מבוזבזים" מתחת לחלל מדרגות, נישה, חלק מפינת האוכל וכד' יהיו פתרון טוב למי ששטח הדירה שלו מצומצם.

במקרה כזה כדאי לזכור שבאותו משטח עבודה ופעילות משתמשים גם ילדים וגם מבוגרים, דבר המצריך התייחסות לגובה השולחן וגודל הכיסאות, כיסאות שגובהם ניתן לכוונון עשויים להוות פתרון, ולחלופין, במידה והשטח מאפשר זאת, ניתן להציב ליד משטח העבודה כסאות בגדלים שונים.

לטובת הבריאות הנפשית של כל המשתמשים בפינת עבודה משפחתית מומלץ לשלב פתרונות אחסון מבודלים ומוגדרים: קופסאות דיסקים נפרדות, יחידות לאחסון מסמכי הבית שנבדלות מיחידות האחסון של הילדים וכד'. ניתן לייצר את הבידול גם באמצעות צבעוניות משתנה, שמעבר לשמירת הסדר תורמת ליצירת סביבה אסתטית נעימה.

פינת עבודה אישית
אין ספק שפינות עבודה אישיות לכל אחד ואחד מדרי הבית הן הפתרון האופטימאלי, גם אם לא תמיד הוא אפשרי בשל מגבלות מקום. אם עבור הילדים והנוער תוכננו פינות עבודה אישיות בחדריהם, הרי שנותר לתכנן פינות עבודה אישיות עבור המבוגרים שבמשפחה. בהקשר זה חשוב להדגיש כי מיקום פינות כאלה במרחב הביתי המשותף צריך לקחת בחשבון  את הפעילות הסביבתית, ששוככת רק כאשר הילדים כבר ישנים, ומאידך גיסא רצוי למקם אותן באורח שלא יפריע למהלך התקין של חיי הבית.

כך או אחרת, כדאי לזכור שכל מה שזמני נותר לבסוף קבוע, וכך המחשב, הניירת, המסמכים וכד' יכולים למצוא מקום של קבע על שולחן פינת האוכל, למשל. לפיכך, גם בשטח מצומצם וגם על חשבון "נגיסה" מהמרחב המשותף, מומלץ ליצור פינה "ממוסדת" לצורך זה, ואם מוסיפים לה גם טאצ' מסוגנן היא יכולה להפוך לאזור חינני שתורם לחלל. 
 

 

יחידת Mitos, הארגונומית והפונקציונאלית מבחינת ניצול החלל, מאפשרת כוונון המושב לפי אורך הירכיים ושימוש בכפתור רילקס למצב מנוחה. אינובייט, כפר סבא.

כדאי לדעת
- סמוך למשטח העבודה כדאי להציב יחידות אחסון שונות ובכך כבר למצוא פתרון למסמכי הבית השונים – תעודות אחריות, מסמכי בנק, חשבונות שוטפים וכד'.
- תכנון פינת העבודה צריך לקחת בחשבון אלמנטים כמו שטח אחסון, תאורה, שקעי חשמל וטלפון, כסא ארגונומי ובמידת הצורך גם רמה כזו או אחרת של פרטיות.

מתוך מגזין 107: "כל בית צריך פינת עבודה"

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי








אריחים Ecommerce Website Development