קניתם ספה? קחו טיפים שישמרו עליה נקייה כחדשה

אתם חוזרים הביתה אחרי יום עבודה מתיש, מפנטזים על הרגע בו תתרפקו על הספה הנוחה, תרפו את השרירים ותתנו למוח להתנתק מכל מה שעבר היום, מול הסדרה האהובה עליכם. ואז זה קורה:  אתם נכנסים הביתה והספה מקושטת בכתם ענק, מתפשט ולא מתנצל, כזה שצוחק לכם בפנים. בדיוק אחרי שהמנקה צחצחה את הבית! מה עושים?


מאת: מערכת בית ונוי בשיתוף אש בניקיון | צילום: | 20/08/2018


השקעתם בספה הזו כמה אלפי שקלים טובים. לא משנה אם זה הבעל, הילדים או הכלב, אין שום דבר שיכול להרגיע את התסכול שמתפוצץ בפנים כשלכלוך ענק תקוע לכם בפנים.  גם אם לא תסתכלו, אתם כבר יודעים שיש לכם כתם על הספה. 
אחרי שנרגעתם והבנתם שהדבר הטוב ביותר לעשות הוא לטפל בכתם ביעילות, שבו בניחותא וקראו את המדריך הבא.
פנינו לאיתמר מור יוסף, הבעלים של חברת ׳אש בניקיון׳ המתמחה בניקוי ספות ויחד ריכזנו עבורכם טיפים מבריקים, זמינים ופשוטים שתוכלו לשלוף ברגעי מצוקה. 

המדריך השלם לניקוי ספות בקלות - לגזור ולשמור על המקרר.

סוף מעשה במחשבה תחילה

אחרי השוק הגדול מגיעה ההבנה: "אוקיי, יש פה כתם. צריך לעשות משהו בעניין". 
אם תפעלו מתוך לחץ וכעס סביר להניח שרק תגרמו נזק גדול יותר. 
הבעיה מתחילה כשאנחנו פועלים מתוך הלחץ הזה משום שהוא מוביל אותנו לקבל החלטה נחפזת ולא שקולה ובסופו של דבר, להספדת הספה לעולמי עד.

״למרות הלחץ והתסכול״, מדגיש איתמר, ״חשוב לעצור ולהבין מה אתם עושים: מה סוג הבד? האם מתאים לנקות אותו בשאיבה, הברשה, שפשוף או אולי אפילו ייבוש? עדיף לתת לכתם לחכות מעט ולנקות אותו בצורה יסודית מאשר לחשוש ולנקות אותו באופן שיגרום לו נזק גדול הרבה יותר״.
 

אבל איך יודעים מה ההוראות? 

רובנו לא ממש שומרים את ההנחיות המגיעות עם הספה בעת הרכישה לפניכם כמה אופציות: אם לא שמרתם את ספרון המוצר של הספה, תוכלו למצוא את המידע הדרוש לכם באחת מהאפשרויות הבאות:

1.להיכנס לאתר האינטרנט של החברה המייצרת ולחפש את הפרטים הרלוונטיים.
2.להתקשר למוקד הלקוחות של החנות ממנה רכשתם את הספה.
3.לקרוא את התווית הקטנה שבקצה הבד כדי להבין טוב יותר את הרכבו.

״לכל הכתוב לעיל יש סייג״, מציין איתמר, ״לא משנה אם הספה שלכם היא ספת עור, שזלונג או כל חומר אחר, פעולה אחת שניתן ואפילו רצוי לעשות בכל סוגי הבד היא שאיבה. שאיבת הספה משאריות של לכלוכים, פירורים ואבק לא רק שאינה יכולה להזיק לספה, אלא אף מהווה שלב מקדים וחיוני לניקוי יסודי״.

נקה את האויב: סוגי הבד השונים

ספות בד הינן בעלות מראה ביתי, נעים ומחמם. הישיבה עליהן נעימה במיוחד בחורף, וגם מבחינת עלויות הן מהוות אלטרנטיבה אטרקטיבית ביחס לספות אחרות. 
ויחד עם זאת, הן הרבה יותר קשות לניקוי בשל ספיגה גבוהה של לכלוך, אבק וחיידקים. יצרני חומרי הניקוי אינם מכירים את סוג הכתם הספציפי ולכן נהוג לשייך את הכתמים למחלקות. 


לסוג הבד ממנו עשויה הספה שלכם יש השפעה על התגובה לחומר הניקוי. חשוב להבחין בהבדלים בין סיבים שונים:

סיבי בד מהחי והצומח:
כותנה, פשתן, צמר, משי וסיזל הם בדים בעלי סיבים טבעיים ונושאים תכונות של ספיגה גבוהה. אמנם, בדים אלו נעימים למגע אבל הם נוטים לספוג את הכתמים עמוק אל תוך הספה ומצריכים התייחסות מיוחדת.

סיבי בד סינתטיים:
סיבי בד סינתטיים כוללים פוליאסטר, ניילון, פוליפרופילן לסוגיו השונים ופיתוחים אחרים. היתרון הגדול של סיבי הבד הסינתטיים הוא היותם אטומים לחדירת נוזלים.

אלקנטרה:
אלקנטרה הוא שילוב של בדים סינתטיים כמו הפוליאסטר מחד ופוליאוריטן, פולימר נפוץ בתעשייה בעל מגוון שימושים. האלקנטרה ידוע בהיותו בד עמיד ביותר, קל לניקוי וכזה שאינו סופג כתמים.

ג’אקרד:
ג'אקרד הם למעשה בדים ארוגים בשכבות רבות היוצרים מראה של בד בעל מרקם גס יחסית. הבד נחשב לפחות נעים למגע אבל בעל מראה מיוחד המעניק תחושת חמימות לספה ואינטימיות בחלל בו הספה ממוקמת.

ניקוי ספות מקצועי – עשה ואל תעשה

״האופן בו תגשו לכתם הוא בעל השפעה רבה על מידת ההצלחה שלכם בהסרתו״, מדגיש איתמר, ״באילו חומרים להשתמש ובאילו לא? מתי ניתן לטפל בכתם מידית ובאילו מקרים יש צורך בהכנה מראש?״
 
עשרת הדברות: עשה

שאיבה: הפעולה החשובה והנכונה ביותר לעשות ברגע שגיליתם את הכתם היא שאיבה. שאיבה מתאימה לכל סוגי הספות, לא משנה באיזה חומר גלם מדובר.

בדיקה חשאית: על מנת לוודא שהבד לא יינזק מהניקוי, ערכו בדיקה ראשונית במקום נסתר בספה וודאו כי חומר הניקוי אינו מכווץ את הבד או פוגע בצבעיו הטבעיים. החזיקו את חומר הניקוי מוצמד לספה במשך 30 שניות. אם הבד לא נפגע, אזי הוא בטוח לשימוש.
כתמים נוזליים: כתמים אלו מצריכים ניקיון על ידי ספיגה ראשונית באמצעות מגבת. אם מדובר בקפה, קולה, תה שתן ונוזלים אחרים ניתן לשפוך מעט מים על הכתם על מנת לאזן את החומציות ולאחר מכן לספוג את הכתם.

כתמי שומן: חמאה, איפור וכתמים שומניים אחרים ניתנים לניקוי באמצעות מים חמימים. טבלו מטלית בקערת מים חמימים מהולים בחומר ניקוי מתאים לשומנים, שפשפו את הכתם בעדינות ולאחר מכן, ספגו את חומר הניקוי באמצעות מטלית יבשה. בגמר הטיפול, יבשו את המקום באמצעות מייבש שיער.
כתמי פירות ויין: כתמי פירות ויין יש לספוג באמצעות מטלית לחה ולאחר מכן לשפשף בעדינות רבה (!) באמצעות מטלית מהולה בחומץ לבן מדולל. בגמר הטיפול יש לייבש את האזור עם מייבש שיער.
כתמים כלליים ותחזוקה: רצוי לנקות את הספה ואת הכתמים הלא ברורים שעליה באמצעות חומץ לבן. חומץ לבן הוא חומר ניקוי מרוכז ביותר ולכן חשוב לדלל אותו לפני השימוש ברמה של 50-50. החומץ הלבן שומר על רכות הריפוד ועל מראה נקי למשך זמן רב. 
מגבונים לחים: חלק מהבדים ניתנים לניקוי באמצעות מגבון לח או מגבת בד. בדקו בהוראות היצרן כי הפעולה לא תפגע בבד הספה, וגם אז, רק לאחר שייבשתם את הכתם היטב וספגתם אותו באמצעות החומרים המתאימים. 

חיטוי יסודי: ניקוי יסודי עדיין לא מוודא שחיטאתם את הספה כמו שצריך. בד הספות מהווה כר פורה לאגירת חיידקים המוצאים בספות מקום טוב לגדול בו. חיטוי יסודי של הספה מתבצע באמצעות חומרי ניקוי ייעודיים אחת לחצי שנה עד שנה.
ייבשו את הכתם: בתום הניקוי, יבשו את הספות באמצעות מייבש שיער או מאוורר. יחד עם זאת, חשוב להימנע מייבוש של הספה באופן אגרסיבי על מנת לשמור על הבד.
כתם עקשן במיוחד? השאירו לקיטור את העבודה: מכונות קיטור ייעודיות מוצלחות במיוחד בטיפול בכתמים עקשניים. באמצעות שימוש בלחץ, מכונת הקיטור מתיזה את חומר הניקוי לעומק סיבי הבד ובמקביל, שואבת את הכתם באופן מידי. ניקוי קיטור יעיל במיוחד לכתמים קשים ומהווה את המפלט האחרון, לאחר שכל האמצעים האחרים לא צלחו.

עוד על שירותי ניקיון מקצועיים

אם מראה הספות חשוב לכם באמת, הקפידו לנקות אותן באמצעות מכשור מקצועי של חברת ניקיון אחת לשנה לפחות. כך, תבטיחו אורך חיים לספות שבמקרים אחרים כבר היו מושלכות לזבל.

״אני אמנם די מוטה דעה בנושא ואין הנחתום מעיד על עיסתו״, אומר איתמר, ״אבל מניסיוני אני יודע שחברות ניקיון מקצועיות הן התשובה לכתמים עקשניים במיוחד. חברות אלו מחזיקות במכשור ובטכנולוגיות הניקוי המתקדמות ביותר, תוך שימוש בחומרי ניקיון המוחדרים לעומק הבד ומטפלים בכתם באופן ממוקד״.
 
4 חוקי אל תעשה

יש פעולות שלא משנה מה, רצוי להימנע מהן בכל מחיר. רגע לפני שאתם מסתערים על הכתם, קראו את הנקודות הבאות:


אל תשפריצו מים בלי לדעת מה סוג הכתם:  הטעות הנפוצה ביותר שרבים עושים מתוך הלחץ היא שימוש במים והרטבה של הספות מתוך תפיסה בסיסית מוטעית שמים ינקו את הכתם. הצרה האמתית היא שברבים מסוגי הבד, לא רק שמים לא ינקו את הכתם אלא אפילו יחדירו אותו עמוק יותר לתוך הבד ומשם, הדרך להעלים את הכתם הולכת ומתרחקת.

לא להכניס לכביסה מידית: ״טעות מקובלת נוספת הנפוצה בעיקר בקרב חולי הניקיון שבינינו, היא להכניס את הבדים באופן מידי לכביסה״, מסביר איתמר, ״אם בכל זאת אתם רוצים להכניס את בדי הספות למכונה, ודאו כי הוראות היצרן מתירות זאת״.
גם בדים שאפשר לכבס – רצוי בתדירות נמוכה שאחרת הבדים יתכווצו ותאלצו להיפרד מהם. ודאו כי אתם מכבסים את הבד על פי הוראות היצרן: בטמפרטורה ובמהירות המתאימות לו, תוך שימוש בחומרי הניקיון המתאימים בלבד.

שאני אשפשף? מה פתאום!: שפשוף נמרץ של הכתם אולי נראה כמו דרך יעילה להעלים את הכתם אבל הוא גורם לתוצאה ההפוכה ומחדיר את החומר עמוק יותר אם אתם לא יודעים ממה עשוי הכתם. חוץ מזה, אתם עלולים למצוא שהבד ניזוק והספה נראית רע יותר מאשר המצב בו הייתה לפני השפשוף. אם מצאתם ששימוש במגבון לח מותר, עשו זאת בעדינות.

מסיבת חומרי ניקוי: אחת התגובות הנפוצות ביותר בהן נתקלנו היא מסיבת חומרי ניקוי. אתם מוצאים כתם ומגייסים את כל חומרי הניקוי שיש לכם בבית, שופכים את כולם בבת אחת. זה הדבר האחרון שאתם רוצים לעשות! אל תחדירו את חומר הניקוי לתוך הספה, אתם עלולים לגלות שהוא לעולם לא ייצא משם.


You’re under my skin: איך להתמודד עם ספות עור

ומה לגבי ספות עור? ספות עור משתייכות למחלקה שונה לחלוטין. הניקוי, התחזוקה והטיפול בכתמים על ספות עור מצריך היערכות מיוחדת:

שאיבה: שאיבת אבק ופירורים מסייעת בניקוי יסודי של הכתם. רצוי לשאוב את הספה לפני הניקוי בצורה עדינה תוך שימוש במברשת רכה.

ניקיון ראשוני - סבון ומים: הטיפול הראשוני בספות עור מצריך ניקוי עדין במטלית לחה מהולה בסבון. הימנעו מהרטבת יתר של המטלית על מנת לשמור על איכות העור. 

 הבהרה: ספות עור רבות נוטות לקבל גוון כהה עם השנים בשל כתמים ולכלוכים שונים. על מנת להחזיר לספה את צבעה המקורי, יש למהול מים במלח, להוסיף שתי כפות של סודה לשתייה וכף אחת קמח. טבלו מטלית בתמהיל שהכנתם ונגבו בעדינות רבה את הספה.

 

הדרך לאיכות חיים? תחזוקה מונעת

״תחזוקה מונעת״, מדגיש איתמר, ״היא הדרך הטובה ביותר להבטיח שלא תצטרכו להתמודד עם אתגרי ניקוי בלתי אפשריים. כתמים הנשפכים על ספה מלוכלכת, הרבה יותר קשים לניקוי בשל התערבבותם בחומרים שכבר חדרו לספה זה מכבר״.

שאיבה קבועה: שאיבה קבועה של הספה שלכם אחת לשבוע תבטיח כי אבק ולכלוכים אחרים לא יקשו על הניקיון כאשר כתם הכתם בוא יבוא (והוא יבוא מתישהו).

היכרות עם הוראות היצרן: נכון, רוב האנשים מוותרים על החלק הזה אבל אם אתם אוהבים את הספות שלכם, השקעתם בהן לא מעט ואתם רוצים לשמור אותן לשנים רבות, קראו את ההוראות בהקדם וזכרו מה הספה שלכם אוהבת ומה היא ממש לא סובלת.

ספות עור ועיתונים: כתמי דיו הבאים במגע עם ספות עור יכולים להותיר כתמים שקשה יהיה לנקות אותם מאוחר יותר. הימנעו מהנחת עיתונים ואם כבר נוצר כתם, נקו אותו בעדינות עם הנחת צמר גפן מהול באלכוהול וחומץ. חשוב! לא לשפשף עמוק מדי על מנת לא להרוס את העור. לאחר מכן, יבשו את האזור באמצעות מייבש שיער.

טיפול 10,000: בדיוק כמו כל נכס אהוב אחר, גם הספות שלכם זקוקות לריענון אחת לתקופה. ניקיון הספות אחת לשנה אצל חברת ניקיון מקצועית יחסוך הרבה צרות כמו הצטברות כתמים יומיומית, כתמים שלא יורדים הודות לשילובי נוזלים שונים על הספה ומראה דהוי ועייף.

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development