אוכל, קדימה אוכל

 

תכנון ועיצוב פינת האוכל במרחב הביתי

פינת האוכל הישראלית היא בדרך כלל אזור פתוח לחלל המגורים והמטבח, הכוללת שולחן וכיסאות ולעיתים גם אמצעי אחסון. חיבורו של אזור זה לכלל האזור הציבורי מצריך טיפול עיצובי נכון- הן פונקציונאלי והן אסתטי. 

מאת: | צילום: | - 13/10/2014
 
שולחן ריבועי עשוי מעץ מלא עם הגדלות פטנט בלעדיות עד 7.5 מ', המאפשרות אירוח רב סועדים בקלות ובנוחות. 'עץ המשאלות'
 
המשפחה הישראלית הממוצעת סועדת את ארוחות היומיום שלה על גבי דלפק/ אי/ שולחן המסונפים למטבח הפתוח לחלל, ומסבה לארוחות שבת וחג סביב שולחן פינת האוכל. התנהלות זו מכתיבה פינת אוכל בעלת אופי 'חגיגי' יותר שבא לידי ביטוי בעיצוב אזור זה. המשפחתיות הישראלית וריבוי ארוחות משותפות ורבות משתתפים, מכתיבים גם הם התייחסות שכן חייבת להיות התאמה לתדירות ולהיקף ההסבה באזור זה. 

שולחן מדגם ‘ווסט’, בעיצוב מודרני צעיר, בגודל צנוע של 90x140, המתאים לכל חלל, אך ניתן להגדלה של 2 מ’. במגוון סוגי פורניר, בעל רגלי X. - ‘Zaga-פינות אוכל’

תכנון המרחב

גודל חלל סביר להכלת שולחן לסעודה של שישה אנשים הוא כ- 240X240 ס"מ. במידה ונדרשת אופציה להגדלת השולחן, יש צורך בחלל גדול יותר, או באפשרות 'לגלוש' לאזורים אחרים. נקודה זו חשובה שכן בעת שיפוץ ו/או בניה חשוב לבדוק שגלישה זו אפשרית, אחרת לא ניתן לארח כמות גדולה של אנשים מבלי להעביר את השולחן כולו למרחב אחר בחלל. חשוב לוודא שהחלל המיועד למיקום השולחן והכיסאות מאפשר הסבה בנוחות ורצוי אף בתוספת של אמצעי אחסון, דוגמת שידה לאחסון כלים נגישים וכן העמדה של שולחן עזר (למשל לבקבוקי השתייה) על מנת להקטין את ריבוי הפריטים על שולחן האוכל.
 
בין אם מודרני, כפרי, קלאסי או צעיר, מאחר ומרחב זה הוא בדרך כלל פתוח למרחב הציבורי, חשוב שגם אזור פינת האוכל ידבר באותה שפה וישמור על רצף עיצובי.
בעת תכנון של שיפוץ/ בניה חשוב שפינת האוכל תהיה באותו המפלס של המטבח ובמרחק סביר ממנו, על מנת להקל בהעברת המזון מן המטבח לפינת האוכל. בנוסף- בתכנון נכון ניתן ליצור מצב שדלפק או אי המטבח יכולים לשמש כעמדת הגשה בעת  ארוחות חגיגיות והסבה בפינת האוכל.

את פינת האוכל המדברת באותה שפה עיצובית ניתן בכל זאת לבדל על ידי שימוש בגוון צבע שונה, טפט, וילונות עם אלמנט שונה וכד’, על מנת ליצור תחושה של אזור אינטימי בפני עצמו.חשוב לדאוג לתאורה טובה המתאימה לאזור זה- גוף תאורה משתלשל מהתקרה המאיר את השולחן המרכזי ובמידת הצורך גם גופי תאורה שקועים בהיקף האזור.
 
שולחן מדגם ‘ווסט’, בעיצוב מודרני צעיר, בגודל צנוע של 90x140, המתאים לכל חלל, אך ניתן להגדלה של 2 מ’. במגוון סוגי פורניר, בעל רגלי X. - ‘Zaga-פינות אוכל’

השולחן 

לעיתים המשטח והרגליים אינם עשויים מחומרים זהים- חשוב לוודא שהרגליים עמידות מספיק על מנת לשאת את משטח השולחן והכלים העומדים עליו. החומרים השכיחים ביותר לשימוש כמשטח בשולחנות הם:

עץ (גושני- טבעי או צבוע, או מחופה בפורניר)- בדרך כלל לא יהיה בעל נראות של טביעת אצבעות, אבל הוא רגיש להנחה של כלים חמים, בעל יכולת ספיגה ודורש תחזוקה לאורך זמן. חשוב להניח מתחת למפת השולחן יריעה סופגת שתצמצם נזקים במידה ונשפך נוזל בעייתי מבחינת כתמים, כמו יין, למשל ולהשתמש בתחתיות לכלים חמים. 
 
זכוכית- זכוכית היא חומר שאינו סופג ולכן יעילה מאוד בכל הקשור לתחזוקה שוטפת ועמידות בפני חומרים, אך מאידך היא שבירה, שריטה ובעלת נראות גבוהה של טביעת אצבעות.
 
אבן- לעיתים נעשה שימוש בפלטת אבן, בדרך כלל אבן טבעית דוגמת שיש. יש בדרך כלל חסרון מרכזי אחד והוא 
בהיותו נעדר מנגנון הרחבה/הקטנה. בנוסף פלטת אבן היא בדרך כבדה מאוד ודורשת רגליים מסיביות.
 
חומרים פלסטיים- שולחנות מסוג זה הם בדרך כלל קלילים וצעירים יותר מבחינה חזותית. הם קלים לתחזוקה ושימוש 
אך יחד עם זאת יש להיזהר בכל הנוגע להנחת כלים חמים.

שולחן אוכל מדגם ‘רומא’, מידות, צבעים וגימורים בהתאמה אישית. ניתן לשלב ויטרינה, מזנון ושולחן סלוני באותו עיצוב. ‘דיבאני סנטר’.

גודל וצורה

החלטה על גודל וצורת השולחן (מלבני, עגול, מרובע) היא לעולם קשה שכן יש להביא בחשבון את גודל החלל, את נוחות ההסבה וכן את תדירות והיקף האכילה והאירוח.
 
שולחן מלבני- צורת שולחן מלבנית היא הצורה השכיחה והמקובלת ביותר בארץ. גודלו של שולחן אוכל מלבני סטנדרטי, המיועד להסבה של שישה אנשים הוא 160X90 ס”מ ולעיתים 160X100 ס”מ. במידת האפשר רצוי שמשטח השולחן יהיה ברוחב 100 ס”מ לפחות, על מנת לאפשר עריכת שולחן יעילה המשאירה גם מקום להנחת כלים במרכז השולחן. הארכה של שולחן מסוג זה תוסיף בדרך כלל עוד 40 ס”מ מכל צד ותאפשר הסבה של 8-10 אנשים, תלוי במבנה השולחן. 
חשוב לזכור שיש לבדוק היטב את מבנה הרגליים, לעומת מבנה וגודל הכיסאות, על מנת לוודא הסבה נוחה סביב השולחן, בלי ‘היתקלות’ ברגלי השולחן.
 
שולחן מרובע- שולחן אוכל מרובע פחות שכיח משולחן מלבני, למרות היותו נעים להסבה, מאחר והוא דורש חלל גדול ומרווח יותר מאשר שולחן מלבני. גודל סטנדרטי ומינימאלי של שולחן מרובע, המתאים להסבה של שישה עד שמונה אנשים הוא 125X125 ס”מ.
 
שולחן עגול- שולחן עגול, למרות שכיחותו הנמוכה, הוא בעצם הדרך הנוחה והיעילה ביותר להסב סביב שולחן. קוטר מינימאלי של 120 ס”מ יאפשר הסבה של שישה אנשים. 

שולחן פינת אוכל בעל רגליים מגולפות, בסגנון רטרו. רשת 'ביתי לי'
 

הגדלה/הקטנה ומולטי פונקציונאליות

מאחר והמרחב הביתי הממוצע לא תמיד מאפשר העמדה של שולחנות נדיבי ממדים במיוחד, מקובל להעמיד שולחן שסביבו יכולים להסב ארבעה עד שישה אנשים, כאשר את משטח השולחן ניתן להגדיל בעת הצורך. ההגדלה נעשית בדרך כלל על ידי שתי פלטות נוספות המוחבאות מתחת לפלטה המרכזית, אותן ניתן לשלוף בעת הצורך. 
המנגנונים (שקיימים כיום גם עבור פלטות זכוכית) מאפשרים את שליפת הפלטות הנוספות מגוונים, אך חשוב מאוד לוודא שהם קלים לשימוש ואינם מצריכים כוח ומיומנות יוצאי דופן. 

פינת אוכל מדגם 'דרור'. שפע של שולחנות מעוצבים, עם אפשרויות הגדלה מגוונות, בהתאמה אישית ובאיכות גבוהה. 'מזנוני כהן'

כיסאות

שולחן ושישה כיסאות הם ההנחה הסטנדרטית בעת רכישה של מערכת לפינת אוכל. כדאי לערער על הנחה זו ולהתאימה למציאות ולצרכים. משפחות קטנות, שאינן מארחות תדיר יוכלו להסתפק בשולחן וארבעה כיסאות ואילו משפחות גדולות, המארחות תדיר, יכולות לשקול רכישה מקדמית של שולחן גדול וסביבו מספר גדול של כיסאות- כל האמור כך בכפוף למרחב הנתון לטובת העניין. מקובל שכל הכיסאות זהים בצורתם, אך עיצוב רדיקלי יותר יגרוס ערבוביה של כיסאות, בסגנונות שונים, על מנת ליצור פינה מובדלת ומעניינת בחזותה. כמו כן, לעיתים מוחלפים הכיסאות בספסלים, בצד אחד, או בשני צדי השולחן.
 
הכיסאות עשויים ממגוון חומרים- עץ, עץ הכולל חלק מרופד בבד או בעור, חומרים פלסטיים, מתכת. 
בחירת החומרים היא אמנם תלוית סגנון, אך חשוב לוודא שני דברים- האחד הוא נוחות הישיבה והשני התאמת הסגנון בין הכיסא לשולחן.