איך לבחור שיש למטבח ולמה לשים לב

השיש הוא אחד החלקים המרכזיים במטבח ובחירה חכמה יכולה לעשות את ההבדל בין מטבח פונקציונאלי ושימושי עם מראה יפה ונעים, לבין עיצוב לא מתאים ומשטח שמגביל אתכם בפעולות רבות שקשורות בהכנת מזון ובישול

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: באדיבות: 123rf י | 18/06/2022
תמונה: באדיבות freepik
תמונה: באדיבות freepik
  
  
לאור ההיצע הגבוה של מגוון סוגי שיש למטבח נוצר פרדוקס ובמקום שהתהליך יהיה קל יותר, המגוון הרחב יכול ליצור גם הרבה בלבול וחוסר הבנה שמובילים לא אחת לרכישת שיש שאינו תואם את הצרכים ו/או את הכיס.

מה ההבדל בין משטח קוורץ לבין משטח טבעי או פורצלן, האם כדאי לרכוש שיש אבן קיסר או שדווקא דקטון יהיה אלטרנטיבה טובה יותר? לפניכם הסבר מקיף על מגוון משטחים נפוצים שנמכרים היום בישראל ועל הדרך הטובה ביותר לסנן ולהתאים לעצמכם את המשטח המומלץ.
תמונה: באדיבות freepik
תמונה: באדיבות freepik
  
  
איך לבחור שיש למטבח?
כולם מחפשים את השיש הטוב ביותר אך האם יש אחד כזה? אנו סבורים שיש מספר סוגים שיכולים להיות טובים מאוד וכל עוד הם נבחרים בקפידה ובאופן שקול לפי מספר נקודות התייחסות.

1. מחיר השיש
הנקודה הראשונה שאיתה צריכים לפתוח כל מסע בחיפוש שיש היא המחיר. יש משטחים שהמחיר למטר מסתכם במאות שקלים ויש כאלה שהמחיר יכול להגיע לאלפים ולעתים גם לאלפים רבים.
האם מה שעולה יקר הולך לשנות לכם את החיים ולגרום לכם להיות טבחי על? התשובה שלילית והודות למבחר העצום ניתן למצוא את מה שמתאים לצרכים שלכם וחשוב לא פחות גם לכיס.
העניין הזה מקבל משמעות מיוחדת כאשר מדובר במשטחים למטבחים גדולים ואז ההפרשים הולכים וגדלים.

2.תכונות השיש
כפי שנרחיב בהמשך, יש משטחים שונים עם תכונות חומרים שונות כך שבזמן רכישת המשטח הרצוי צריך לקחת בחשבון את העמידות של המשטח ואת היכולת שלו לספק לכם סביבת עבודה נעימה ושימושית במטבח.
צריך לזכור שאף על פי היותו של המטבח מקום נעים ומזמין, מדובר באזור עם עומס לא מבוטל שנחשף לתנאים מורכבים כמו חום, מים ושחיקה מתמדת ולכן על המשטח לספק סביבה עמידה ונוחה לתחזוקה.

3.שיש שמתאים לכם
הנקודה האחרונה שצריך לקחת בחשבון היא ההתאמה של המשטח לדירה שלכם וגם לצרכים שלכם.
במובן הזה צריך להתייחס אל שני היבטים. הראשון הוא הנראות והעיצוב והשני הוא האופן שבו אתם נוהגים להשתמש במטבח.
מבחינת העיצוב ברור לכולם שהשיש חייב להתאים למטבח ולטעם האישי שלכם. למזלנו יש לכל יצרן מוביל קטלוג עשיר שממנו תוכלו לבחור את הדגם שהכי מתאים לכם.

בנוסף לכך חשוב לוודא שהשיש תואם את האופן שבו אתם משתמשים במטבח. האם אתם אוהבים לחתוך מזון ישירות על המשטח ולהניח עליו משטחים לוהטים או שאתם נעזרים במשטח חיתוך ומגשים שונים?
כל אלה שאלות שצריך לשאול ושיכולות לסייע לכם להגיע אל הבחירה המתאימה ביותר.
תמונה: באדיבות freepik
תמונה: באדיבות freepik
  
  
סוגי שיש למטבח ששווה להכיר
אחרי שהבנו איך לקנות שיש למטבח, בואו ונדבר מעט על האפשרויות הבולטות שמשווקות כיום בישראל ולמי הן מתאימות. כדי לעשות סדר בואו ונחלק את כל האפשרויות והמותגים הבולטים לשלוש קבוצות עיקריות בתאם להרכב החומרים של כל משטח.

קבוצה ראשונה – שיש טבעי
כשמו כן הוא. שיש טבעי נוצר בטבע ונחצב מהאדמה במכרות מסביב לעולם. השיש הטבעי נחתך ללוחות בגודל המתאים להתקנה במטבחים. אף אל פי שכל המשטחים מכונים שיש, המשטח הטבעי הוא היחיד שבאמת עשוי משיש כשיש כמה סוגים מרכזיים כאשר הבולט ויש שיאמרו הטוב ביותר הוא שיש גרניט. הסיבה להיותו השיש הטבעי המוביל היא היכולת של הגרניט לחבר בין מראה מרהיב לבין עמידות גבוהה לחום ושחיקה וכן ביכולת לנקות אותו בקלות.
אין ספק שמדובר במשטח כמעט מושלם. למה רק כמעט? מפני שהוא יקר במיוחד ויכול לעלות פי 2 ויותר ביחס למשטחים אחרים. זאת הוצאה לא מבוטלת ובוודאי שלא הכרחית למי שידו אינה משגת ואין לו את האפשרות לרכוש שיש במחירים כל כך יקרים.

קבוצה שנייה – משטחי קוורץ
משטחי קוורץ הם הנפוצים ביותר בישראל לאור השילוב המוצלח שבין אינספור דגמים מעוצבים לבין עמידות גבוהה ומחיר סביר שנחשב לזול יותר ביחס לאלטרנטיבות המרכזיות שמוצגות בקבוצות האחרות. בניגוד לשיש טבעי, משטחי קוורץ אינם נחצבים מהאדמה ולמעשה מדובר כאן בתרכובת של קוורץ שמופק מחול ים, בשילוב עם מינרלים שונים שנדחסים יחד בלחץ ובטמפרטורה גבוהה במיוחד. בסוף התהליך נוצרים משטחים יפים דמויי שיש שמחפים כאמור את מרבית המטבחים בישראל.
בתחום משטחי הקוורץ ניתן להבחין בשתי אופציות מובילות. הראשונה והמוכרת לכולם היא אבן קיסר שמתמחה בייצור משטחי קוורץ כבר מספר עשורים ועושה את זה בהצטיינות בישראל ובמדינות רבות אחרות. האפשרות השנייה למשטחי קוורץ הם משטחי סילסטון שמיוצרים בספרד על ידי חברת קוסנטינו שנחשבת לאחת המובילות בעולם ייצור המשטחים למטבח. שתי האפשרויות טובות ואיכותיות במיוחד וסביר להניח שהן יוכלו לספק מענה הולם כמעט לכל אחד שמחפש שיש איכותי למטבח במחירים סבירים ויחד עם זאת מבלי להתפשר על העיצוב.

קבוצה שלישית – משטחי גרניט פורצלן
הקבוצה האחרונה היא אולי החדשנית ביותר שנכנסה אל הענף בעיקר בעשור האחרון. כמו משטחי קוורץ, גם פורצלן אינו שיש טבעי ולמעשה הוא מורכב ממינרלים שונים שמחוממים לטמפרטורות גבוהות מאוד ובסיום התהליך מתקבלים משטחים מעוצבים ועמידים מאוד.
העמידות של הפורצלן היא גם מה שהפכה אותו למבוקש כל כך מכיוון שפורצלן איכותי יכול להיות עמיד כמעט לחלוטין בפני טמפרטורות גבוהות, שחיקה ואפילו בפני חומרי ניקוי חזקים. החסרונות של משטחי פורצלן לעומת זאת נעוצים במחיר שנחשב לגבוה יותר ביחס למשטח קוורץ ומעבר לכך לא ניתן לתקן את המשטחים האלה במידה שישנו שבר או סדק. בין יצרני הפורצלן הנפוצים אפשר למנות משטחי דקטון שמיוצרים בספרד על ידי קוסנטינו (שמייצר גם את משטחי הקוורץ סיליסטון שהזכרנו קודם לכן), משטחי למינם פורצלן שמיוצר באיטליה וכן אטלס פלאן ואינפיניטי שמיוצרים אף הם באיטליה.
תמונה: באדיבות freepik
תמונה: באדיבות freepik
  
  
אז איזה שיש הכי מתאים לכם? תלוי בצרכים וביכולת הכספית שלכם. אנו מאמינים שכל הדגמים שסקרנו יכולים להתאים כשההתייחסות שלכם חייבת להיות למחיר ולהתאמה האישית של המשטח לצרכים שלכם.

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי








אריחים