מהפך במטבח

בשנים האחרונות הפך המטבח לאחד החללים הנחשקים והמושקעים ביותר בכל בית, ויש שיטענו שמדובר בחלל המשמעותי ביותר, הן בהיבט התקציבי והן מבחינת הזמן והמחשבה המושקעים בתכנונו.

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: | - 06/11/2019

 

חוויית בישול ותרבות של אירוח

אם בעבר שירת המטבח את המבשל בלבד ועל כן הוא ״הוסתר״ בחדר נפרד, הרי שהיום המטבח הוא מוקד עלייה לרגל לבני הבית ולמתארחים בו, והוא המקום שבו מבלים חלק נכבד מהזמן.

 

מה הפך את החלל המוסתר וה״מוקצה״ לנחשק כל כך?

השינוי בתפיסת המטבח נובע מתהליכים תרבותיים וחברתיים; החשיפה למטבחים מכל העולם קידמה את הקולינריה, בישול ואפייה הפכו לחוויה בפני עצמה, ואפשרויות שנוספו למטבח והפכו את חוויית הבישול והאפייה למהנה יותר. גם תרבות האירוח – שאפיינה את התרבות הישראלית מימים ימימה – הלכה והתעצמה עם השנים. נראה שכיום אין מחלוקת על כך שמרבית הישראלים תופסים ארוחות משותפות כזמן איכות עם בני משפחה וחברים.

 

 

 


 

 


כתוצאה משינויים אלה ומהפונקציות הרבות שהמטבח נדרש להכיל – גובר הצורך בתכנון מיטבי של המרחב הפיזי בשאיפה לנצל היטב כל סנטימטר ולאפשר את הפונקציונליות המרבית, ודבר זה מחייב מידה רבה של יצירתיות תכנונית. ככל שהמטבח קטן – האתגר גדל. כך למשל בדירות בערים מרכזיות כמו תל אביב, בדירות קבלן חדשות שבהן החללים קטנים, ובדירות ישנות מאוד.

 
מעבר לכך, מכיוון שהמטבח נעשה חלק אינטגרלי מהחלל המרכזי בבית, גם ההיבט הוויזואלי-עיצובי מקבל מקום חשוב בתכנון, ומת
קיים ״מרדף״ מתמיד של כל העוסקים בתחום אחר טרנדים עיצוביים חדשניים.

 

אז מהי הבשורה בתחום המטבחים?

למעשה נראה שהבשורות לא מפסיקות להופיע ולהפתיע.

 

 

 

 

 

 


סגנונות עיצוביים מעודכנים

אם בעבר היה נהוג לדבוק בסגנון עיצובי אחד לכל החלל והלקוח נדרש לבחור את הסגנון המועדף עליו, הרי שהיום קיימת מגמה של שילוב סגנונות יחד ל״סגנון אקלקטי״ מעורב. אולם, מעבר לפריצת הגבולות ביחס לעירוב הסגנונות, הרי שגם אין ״נכון״ ו״לא נכון״ בשילוב חומרים בחלל ואף בארונות המטבח עצמם; מתכת, עץ, פורמייקה, נירוסטה, בטון וחומרים חדשים נוספים משולבים כיום יחד באופן שבעבר היה גורם לאנשים להרים גבה.

 

אפשר לראות גם פריחה של סגנונות עיצוביים חדשים לצד הסגנונות המסורתיים. אם עד כה נהגנו למנות שלושה-ארבעה סגנונות עיקריים: המודרני-מינימליסטי – שמאופיין בקווים נקיים, הכפרי – שבו משתמשים בעיקר בעץ, וסגנונות ה״רטרו״ וה״ווינטאג׳״ – המאופיינים בצבעים ובסגנונות מתקופות שונות בעבר, הרי שכיום אפשר להבחין בפריחה של כמה סגנונות חדשים, שהבולטים ביניהם הם:

 

הסגנון התעשייתי – המתאפיין בעיקר במשטחי נירוסטה ובמכשירי חשמל תעשייתיים, ונראה אותו פעמים רבות משולב בסגנונות אחרים: סגנון כפרי עם נגיעות תעשייתיות, מודרני בשילוב תעשייתי ושילובים מעניינים וחדשניים נוספים.

 


 


 

 



הסגנון האורבאני – המיוצג על ידי הצבע האפור על גווניו השונים, מאפור בהיר ועד אפור כהה מאוד. בסגנון האורבאני החומר העיקרי הוא הבטון והשימוש בו הולך וגובר.

 

סגנונות עיצוב ותיקים עוברים גם הם התאמות לצרכים המודרניים, ולכן בתחום המטבח הכפרי ומטבחי ״הווינטג׳״ נמצא לא רק את המטבחים המסורתיים, אלא גם מטבחים המשלבים את הסגנון המקורי

לצד אלמנטים טכנולוגיים מתקדמים, כמו ציפויים, פרזולים ומכשירי חשמל.

 


 

 

 

 



צבעוניות

אם עד לפני זמן לא רב מרבית המטבחים היו בעלי צבע אחיד, לרוב בהיר, מסתמן שרבים הפסיקו לחשוש משימוש בצבעים כהים, ואפשר לומר בזהירות כי הגוונים המועדפים כיום על ידי ישראלים רבים הם דווקא האפורים והשחורים. 

מגמה נוספת אשר הולכת יד ביד עם שילוב החומרים, היא שילוב כמה גוונים בחלל ללא חשש, ולעיתים אף בתעוזה רבה.

 

פרזול

מרבית מותגי הפרזול הבינלאומיים מתאמצים לפתח מוצרים חדשניים שנותנים מענה לאתגרים המודרניים.

 

כך לדוגמה, בשל הצורך לאחסן כמות גדולה של אביזרי בישול ואפייה, וכן בשל האתגר של מטבחים קטנים בגודלם, יוצרו מגירות לנשיאת משקלים גדולים (עשרות קילוגרמים) לצד שמירה על פתיחה קלה ורכה. כמו כן, כיום אפשר לדקק את דפנות המגירות ולהעמיקן, באופן שמגדיל במידה ניכרת את שטח האחסון בחללי המטבח ומאפשר ניצול אופטימלי.

 

מגמה בולטת נוספת כיום, היא שילוב של יחידות אחסון שעשויות מחומרים שונים כדי ליצור עניין וייחודיות בחלל. פעמים רבות משלבים מדפי ברזל או מתכת כדי לשוות מראה מעט יותר תעשייתי. כמו כן, בדירות המעוצבות בתקציב נמוך, אפשר להשתמש ביחידות מודולריות ״מוכנות״ לפי מידות קבועות מראש, שבהן אפשר "לשחק" לפי הצורך. אפשר גם לשלב יחידות מאולתרות, כגון יחידות מדפים (מוצר זול במידה ניכרת מארונות), כוורות מדפים קטנות, קוביות מעץ ועוד.

 

כדי לנצל באופן מיטבי חלל מטבח שאינו גדול, פותחו משטחי שולחנות המוסתרים בגוף הארונות ונשלפים על פי צורך. כאשר מסיימים את השימוש במשטח אפשר להחזירו בקלות לגוף הארון, והחזית חוזרת להיות חלק אינטגרלי מהארון. אחד היתרונות הגדולים במנגנונים האלו הוא שהם אינם מכתיבים את מראה הרהיט ואפשר להתקין עליהם פלטות ממגוון חומרים בהתאם לסגנון הנבחר.

 


 


 


 



 


חומרים

הטכנולוגיה המתפתחת באופן מואץ מייצרת חדשנות תמידית בתחום החומרים; אם בעבר כל דבר פרט לארונות ״סנדוויץ'׳״ נשמע כמו מילה גסה, הרי שהיום פיתוחים טכנולוגיים של חומרים כמו פורמייקות, hpl ולמינטו, מאפשרים עיצובים חדשניים ויוצאי דופן במראה עץ, דמוי בטון, אבן, נירוסטה, בד וחומרים אחרים.

 

לאחרונה אנחנו נתקלים הרבה בביטוי דלתות ״פולימר״, הן בהקשר של דלתות פנים והן בדלתות מטבח. ואכן, גם בתחום הפולימרים קיים כיום מגוון עשיר של טקסטורות, צבעים ודוגמאות, כולם בגימור מט או מבריק.

 

ככלל, אפשר למצוא כיום חומרים חדשניים המאפשרים תחזוקה קלה יותר, עמידות בפני נזקים כתוצאה משריטות ומכות ואף עמידות בפני כתמים כתוצאה משימוש בחומרי ניקוי וחומרים כימיים.

 

גם תחום משטחי העבודה מתחדש, לצד שימוש במשטחים המסורתיים.

חשוב לציין שבניגוד לדעה הרווחת, מרבית משטחי העבודה הקיימים כיום אינם ״שיש״, אף שזהו הביטוי השגור בפי מרבית האנשים, כי אם תרכובת של קוורץ עם פולימרים מגוונים.

 


 


 



משטחים חדשניים הם למשל משטחי גרניט הפורצלן, אשר יכולים לדמות מגוון רב של חומרים (אבן, בטון, עץ), ויכולים להשתלב בצורה אחידה עם אריחי הריצוף שנבחרו לחלל. בזכות הטכנולוגיה, לוחות גרניט הפורצלן מיוצרים באיכות גבוהה, בכל מראה, טקסטורה וצבע. הם עמידים מאוד וקלים לתחזוקה.

דוגמה נוספת למשטחים חדשים הם המשטחים האקריליים-פולימריים, דוגמת ה״קוריאן״. משטחים מסוג זה הולכים ונעשים שכיחים יותר ויותר, בעיקר בשל האפשרות לייצר מהם משטח אחד שכולל בתוכו את הכיור, כך שהמראה שמתקבל הוא נקי והרמוני. החיסרון הגדול של משטחים אלו הוא העמידות הנמוכה לחום ולשריטות.

 

בשל פריחת הסגנון התעשייתי, נראה יותר ויותר משטחי נירוסטה (פלדת אל-חלד), שבעבר נראו בעיקר במטבחים תעשייתיים והיום נמצאים גם במטבחים הפרטיים. במשטחי הנירוסטה קיים גם כן היתרון של יחידה אינטגרלית אחת המשלבת משטח עם כיור. החיסרון הגדול שלהם הוא הקושי בתחזוקה והעמידות הנמוכה בפני כתמים ושריטות.

 

בסופו של דבר, אם בעבר מטבח מרשים ומעוצב חייב תקציב גבוה, הרי שהיום הודות לכניסתם של שחקנים חדשים רבים לשוק וההתפתחויות הטכנולוגיות – ניתן להתאים מטבח לכל כיס.

יצירת קשר - מהפך במטבח