מה מתבשל במטבח

הרבה מים זרמו בנהר מאז המטבח של גולדה. היום, כאזור הפעיל ביותר בבית שכבר מזמן אינו רק מקום לבישול, הוא נתון בתהליך בלתי פוסק של חידושים שנועדו לשדרוגו עוד ועוד. מגמות חדשות ונמשכות

מאת: אביטל מאור | צילום: יח"צ | חברות שונות - 03/04/2013

המטבח העכשווי הוא מרחב מחיה פתוח ושונה במהותו הפונקציונאלית - קונספטואלית - עיצובית מה"חדר" הסגור שעד לא מזמן היה מובן מאליו. אך למעשה, רק בתחילת המאה ה-20 החל המטבח להיות מוגדר כמרחב נפרד העומד בפני עצמו בחלל הבית. עד אז ברוב המכריע של הבתים, להוציא בתי מידות, אצולה, סוחרים עשירים וכד', הוקצתה לו פינה שהיוותה עמדת הכנה של מזון בפאתי חדר המגורים. והנה, מסתבר שההיסטוריה חוזרת, ונכון להיום שב המטבח אל חלל המגורים כשהוא משתלב במרחב כחלק בלתי נפרד ממנו, ובכך מהווה, למעשה, מעין חזרה אל המודל הפרה-מודרני, למרות ששינוי זה נובע מסיבות שונות בתכלית, ובוודאי לא של חוסר מקום. בבסיס "שובו" עומד שינוי תפיסתי בסגנון החיים - המטבח אינו רק מרחב להכנת אוכל, אלא לב ליבו של הבית. אדריכלות המטבח החדש הופכת אותו לאזור היחידי ששייך באופן שוויוני ולאורך כל שעות היממה לכל דיירי הבית, ומעבר לתפקידו המסורתי כמקום הכנת המזון, זהו מקום המפגש והחיברות (סוציאליזציה) של בני המשפחה- מקום הכנת שעורים, מקום משחק לפעוטות, אכילה ואירוח. כך כשהוא פתוח לעין כל, ובפרט בעידן שוחר נוחות ועיצוב, שוקדות חברות יצרניות על הנפקת חידושים, שיספקו לקהל המשתמשים מענה ראוי לדרישותיו, פונקציונלי ואסתטי כאחד.

 

עיצוב
- תכנון המטבח העכשווי, כמו בתחומים רבים הקשורים לעולם הבית, הוא תכנון אסתטי ששם דגש רב על חזות ויוקרה, לא פחות מאשר על פונקציונליות. המטבח הפתוח אל חלל המגורים, מרווח יותר מבעבר והופך להיות אחת הנקודות הייצוגיות ביותר של הבית. אחת המגמות הרווחות בהקשר זה היא התקשרות של חברות מטבחים עם מעצבים ידועים אשר מעניקים את היוקרה המתבקשת.
- מאחר והרגלי האכילה השתנו, הרגלי הצריכה השתנו וסגנון החיים השתנה, גם אביזרי המטבח מקבלים את אותו טוויסט מתבקש. האביזרים, בין אם סירים, מחבתות וקולפנים, ובין אם מיקסרים ומקררים, נראים יותר כמו יצירות אמנות מפוסלות, מאשר מכשירים ייעודיים, ולחלופין מייצגים בבירור "מוד" מינימליסטי ואולטרה מודרני.
- אם בעבר נחשב המטבח הכפרי ספון העץ למטבח פעיל, שפעילותו באה לידי ביטוי בעיצובו ובמידותיו הגדולות, הרי שכיום גם המטבח האורבאני מבקש לבטא את היותו "אמיתי" (לא זר ומנוכר) והוא מופיע כחלל גדול, מאובזר ואיכותי, כיאה לאנשים המציגים דרכו הבנה בהלכות החיים הכוללות בישול גורמה וידע בעולם היין.
- בהמשך לאמור לעיל- במטבח העכשווי לא מחביאים בהכרח את הכלים והאביזרים בארונות. פרזולים ומתקנים שונים מאפשרים תליית תצוגה, וארונות בעלי דלתות זכוכית משלימים את המראה הפתוח.
- כאשר נדרש אחסון הוא ביחידות סגורות, ממשיכה מגמת היציאה מהתפיסה המקובלת של ארונות עליונים מעל משטח העבודה, ולצורך האחסון משמשות  יחידות ורטיקאליות במידות שונות- אפילו עד כדי כיסוי קיר שלם, ולעיתים במראה מסורתי של ארונות בגדים. מעל משטח העבודה מתקינים מדפים או ארונות פתוחים בעיצוב מינימליסטי, תוך השארת מרווח עד לתקרה ליצירת מראה אוורירי. אווריריות ככלל, היא מילת מפתח בעיצוב העכשווי, ה"אי", או הדלפק, הארונות התחתונים כמו גם האלמנטים העליונים מבקשים ליצור תחושת ריחוף וקלילות.
- למרות שכל סגנונות העיצוב קיימים במקביל – מודרני, כפרי, היי-טקי וכד', הרי שהקו השולט מבחינה צורנית הוא הקו הנקי והצבע הבהיר.
- מגמה בולטת היא אקלקטיות שבאה לידי ביטוי בשילובי ניגודים: לצד ארונות מטבח בעיצובים מינימליסטיים ומודרניים בתכלית, מציבים שולחן עץ עם פיתוחים, או תולים שנדלייר, לצד משטחי עץ כהים וחמים משלבים אביזרים מנירוסטה, וכיו"ב.
- במידה והסגנון המועדף הוא כפרי, ה"כפריות" נעה מזו המסורתית, הכהה והכבדה לכיוון של כפריות "טוסקנית" - שימוש בחומרים טבעיים דוגמת שולחן מעץ אלון סדוק, או ארון ישן בסגנון השאבי שיק. גם במטבחים היוקרתיים ביותר ניתן לראות כיצד השפה העיצובית נעה מכיוון של  "Total Look" שטוח מבחינה חזותית לכיוון מורכב יותר של "Mix & Match" – גישה המבקשת לשלב במטבח ממד נוסף- מודרני/מרופט, חם/קר, מנוכר/מצויץ, לכדי שלמות אחת.
- ה-"Island" (אי) או ה- "Peninsula" (חצי אי) שהפך להיות חלק אינטגרלי מעיצוב המטבח העכשווי מחזק את מעמדו, ומופיע בקומבינציות שונות עם אפשרויות אחסון, אכילה כיור וכד'. בהמשך לכך דלפק האכילה כמעט ונעלם ובמקומו האכילה סביב ה"אי" הפכה להיות מקובלת יותר. מאחר וגובהו של ה"אי" (90 ס"מ) שונה מגובהו של שולחן או דלפק אכילה סטנדרטי (75 ס"מ), כסאות הבר הגבוהים הפכו גם הם לחלק מהמטבח המעוצב.
- הטכנולוגית העכשווית שמאפשרת הדפסות דיגיטליות כמעט על כל משטח קיים, מאפשרת ליצור "פרסונליזציה" במטבח. כך, גם מטבח שנרכש בחברת מטבחים יכול לקבל את המגע האישי של הרוכשים על ידי התאמת דיגום רצוי לפי טעמו, הן על גבי הארונות והן על גבי המשטחים השונים.

אחסון, אביזרים, מכשירים, פרזולים
- אדריכלות המטבח המודרני ביקשה להיות יעילה ופונקציונלית ובהמשך לכך פותחו יחידות אחסון מתאימות, שהפכו עם הזמן ליחידות אליהן מוטמעים גם מכשירי החשמל השונים (Built In). ישנה מגמה שמעודדת "פרוק" של המבנה המגושם והאחיד לטובת מראה מבוזר יותר, שיכול לבוא לידי ביטוי ביחידות עצמאיות שונות (Free Standing) – הן בתחום הארונות/ארוניות והן בתחום מכשירי החשמל. מנגד, ישנה מגמה הנוטה דווקא "לקבץ" את האביזרים השונים ביחידת קיר גדולה.
- כמות האביזרים, המכשירים, הכלים וכד' הולכת וגדלה, כאשר בתוך כך לא נדיר למצוא מטבחים אשר תכנונם כולל שילוב מקרר יין, כותש קרח, משטחי צליה, מערכות שמע, טלוויזיות שטוחות מסך ועוד.
- רמת התחכום בתחום הפרזולים הולכת וגדלה כל העת. חברות עילית בתחום זה כמוBloom", "Kessebohmer" ו-"Hettich" מוצעות על ידי חברות המטבחים, כמו גם על ידי הנגרים הפרטיים ולהן שלל פתרונות - מגרות פנאומטיות (שאינן נטרקות), מדפים ומגרות נשלפים, מגרות "נגיעה", ציפויי Anti Slit למניעת החלקה בתוך המגרות, פתרונות יצירתיים לארונות פינתיים וקלאפות לסוגיהן, הם רק חלק משלל הפתרונות המוצעים בתחום זה.
אחת התוספות המעניינות בתחום אבזור המטבח הוא תוספת של גופי תאורה (בדרך כלל "לדים") המופיעים כפסי תאורה מתחת למדפים עליונים, ומאירים את משטח העבודה.
חברות המטבחים משקיעות מאמץ רב מתמיד בתחום הנדסת האנוש. האבזור, האחסון, המיקום, הגבהים, הבטיחות – כל אלה נלקחים בחשבון יותר מאי פעם, ליצירת מטבח שהוא לא רק אסתטי אלה גם בעל ערך ארגונומי.

חומריות
- דווקא בתחום החומריות של ארונות המטבח נדמה שלא קיימים שינויים או מגמת שינוי דרמטיים. גוף הארונות עדיין עשוי בדרך כלל מ"סנדוויץ'", כאשר גימורי הדלתות המקובלים הם עץ, צבע שלייף-לק מבריק או מט, פורמייקה, פורנירים, ואף זכוכית החלבית, שרכשה לה מעמד נכבד בשנים האחרונות. לכך ניתן להוסיף חומרים כמו נירוסטה, נחושת, אלומיניום ואף אבני קריסטל, המוצאים את מקומם במטבח בשילובים שונים.
- בתחום המשטחים - משטחי אבן לאכותית, אבן טבעית, קוריאן למי שמבקש לשוות למטבח שלו מראה נקי במיוחד ולשלבו כיחידה הומוגנית עם הכיור, וכן זכוכית מחוסמת. גם בתחום החיפויים פורח שימוש במשטחי זכוכית מחוסמת, אותה מתקינים מעל משטח העבודה והכיור, כאשר את המרווח עד לתקרה מחפים בצבע, או טיח צבעוני.

המטבח העכשווי - גדול יותר, מאובזר יותר, מעוצב יותר ומשלב בין ניגודים בסגנון כזה או בסגנון אחר אבל בכל מקרה הוא לב ליבו הפועם של הבית, כור ההיתוך המשפחתי והמייצג אותה כלפי חוץ.

 

מתוך מגזין בית ונוי 97: " מה מתבשל במטבח"

 

 

יצירת קשר - מה מתבשל במטבח