עיצוב מטבח - מילאנו מבשלת

 

על רקע חגי תשרי, האירוחים, הבישולים ושעות השהייה הרבות במטבח- טעמים וניחוחות מתערוכת המטבחים שהתקיימה באפריל האחרון במילאנו.

מאת: מיה אור | צילום: יח"צ | - 03/04/2013
 

בשנה ה-19 לקיומה, בביתנים מושקעים, הציגו תערוכת "יורוקוצ'ינה" שהתקיימו באפריל האחרון במילאנו, את עולם המטבח לשנת 2012. נראה שה"שואו" שאפיין בעבר את ביתני תצוגות הרהיטים, אשר השנה היו מאופקים למדי, עבר לגזרת המטבחים, שם 

השקיעו 150 יצרניות מטבחים ו-30 יצרניות מוצרי חשמל את המיטב במטרה ליצרו- כך, לדוגמה, ארגזי עגבניות שתחמו את הביתן של חברת Minacciolo, גזרים שעיטרו את הביתן של חברת Guggenau, או שפים שטרחו "בזמן אמת" בחלק מן המטבחים והעשירו את חללי התצוגות בניחוחות מפתים שלעולם, כידוע, עובדים על החושים ועושים את שלהם. 
 

כך, גם אם קשה לדבר על חידושים מסעירים שנחשפו בה, אין ספק שהתערוכה, המתקיימת אחת לשנתיים במילאנו לצד תערוכת הרהיטים, שבה והוכיחה מהו המקום שתופס המטבח בחיינו ובחלל הבית, עד כמה השתנתה התפיסה לגבי האזור שעד לפני שנים מספר היה אזור עבודה "פר סה" שיאה ונכון לו להיות מוסתר מאחורי דלת, וכן את ההשקעה היצרנית המרובה בו. במעמדו הנוכחי, שחצה את גבולות תפקידו 

המסורתי ופרץ את הקירות שסגרו עליו לכדי חלק בלתי נפרד מחלל המגורים, הפך המטבח ליעד עיצובי, ולא פחות מכך ליעד טכנולוגי מאתגר לפיתוחים מתקדמים.
 

 

 

עם זאת, כאמור, "השורה התחתונה" שעלתה מכלל התצוגות היא ש"בגדול" אין הרבה חדש תחת השמש. טווח העיצובים הקיף, כתמיד, את כל הסגנונות- מקלאסי ועד מודרני, ומגמות שניצניהן נראו כבר בתערוכה הקודמת המשיכו גם השנה, ללא איזה מהפך רעיוני מרטיט. 

החידושים שכן נצפו היו בעיקר בשימושי חומר וצבע, כמו גם בשדרוגים למיניהם של מנגנונים מתוחכמים למשל, מתקני פרזול משופרים וכד'. 

 

ככלל, כאזור שנתפס היום כלב הבית ומוקד פעילות דינאמי, ההתייחסות העכשווית למטבח משלבת שני היבטים עיקריים: התייחסות לחלל עצמו ולאופן ארגון הפונקציות במרחב שטחו- בעיקר לאור העובדה שהוא נושק לחלל המגורים, וכמובן התייחסות המתמקדת ביחידות המרכיבות אותו, פרקטית ואסתטית כאחת. במישור ההתייחסות לחלל אפשר לדבר על מגמה מתחזקת של חופש צורני מטבחים "גמישים" מבעבר, שעיצובם שובר את החזות המוכרת של מסה/רצף, ומשלב יחידות מסוגים שונים תוך יצירת מראה מגוון וחיבור זורם לחלל המגורים: יחידות במידות ובגבהים משתנים, יחידות פתוחות ו/או משולבות הכוללות משחק בין סגור לפתוח, מדפים בתצורות שונות, אופציות מגוונות לשילוב מכשירי החשמל, וכן יחידות "מעבר" כאלה ואחרות שנועדו לייצר חבירה "רכה" של שני האזורים וקשר ויזואלי ביניהם במסגרת זו, יש מבין החברות שאף מציעות את היחידות השונות במספר מידות על מנת להבטיח התאמה אופטימאלית לחלל הנתון. 

יחידת אי בתצורת ר' "מתפתחת" למערכת מדפים תוך חבירה רכה למרחב המגורים. Siematic
 

 

במישור היחידות עצמן, הדגש הוא כתמיד על פונקציונאלית ונוחות ארגונומית, ומילות המפתח הן פרזול מתקדם ומנגנונים חכמים המשפרים לאין ערוך את ביצועי האלמנטים השונים, ובתוך כך גם את אפשרויות שילובם בחלל ואת נוחות המשתמשים. כך, למשל, הנשלפים לסוגיהם (מגירות, מדפים, משטחים נשלפים כתוספת לשעת צורך) שמוצעים בוריאציות שונות ונעים על מסילות משופרות המבטיחות תנועה חלקה; 

מנגנוני פתיחה/סגירה במגע ובטריקה שקטה כולל אופציה לתפעול אוטומטי; או מיני מנגנונים חשמליים המאפשרים תנועה/ הרמה/ הורדה של אלמנטים, דוגמת משטחי עבודה נעים שתנועתם מעניקה אופציה להצניע/לחשוף את הפונקציות המשולבות בהן (כיור, כיריים); אביזרים ומכשירי חשמל המגיחים/ נעלמים בלחיצת כפתור; כוונון גבהים בהתאם לצרכים נדרשים וכיו"ב.

 

חלוקת חללי הפנים של היחידות השונות אינם מותירה מקום לאקראיות- לכל צורך אחסון כזה או אחר מוצעים פתרונות ייעודיים נוחים להפליא, וברבים מהם משתלבת תאורת לד התורמת אף היא להשגת נוחות שימוש ומראה "הי אנד" מסוגנן. משטחי העבודה, אלמנט רב חשיבות בעבודת המטבח, מייצגים פיתוחים חומריים, כאשר לצד חומרים מוכרים ורווחים כאבן, שיש ונירוסטה עולים ופורחים באורח בולט חומרים מתועשים דוגמת קוריאן, אבן קיסר, ונגזרות דומות בדמות חומרים מתועשים נוספים המצטיינים בעמידות טובה ונחשבים לפרקטיים מאד- בין אלה ניתן, למשל, לציין חומרים קרמיים מבוססי שרפים יצוקים עם מיני תוספים, או תערובת בטון עם דבקים אפוקסיים- כל חברה וה"פטנטים" שלה, אשר נועדו לייצר מראה ומרקם ייחודיים המאפשרים התאמה מדויקת לדגמי המטבחים. 

הגזרה האסתטית מתכתבת באורח ברור עם מגמות "כלליות" של שימושי חומר וצבע, והממד החמים שחזר אל עולם העיצוב אחרי שנות הרזון המינימליסטי מוצא את ביטויו גם במטבח. 

 

מטבח בגון כחול פטרול, משטח קרמי עמיד, שפע של מקומות אחסון ומגירות חדישות ונוחות במיוחד: תחתיתן עשויה שילוב של עץ אלון עם חומר קשיח דמוי גומי המשמש כמצע מרפד. Leicht

 

אמנם בסיס העיצוב הוא עדיין בהיר או מונוכרומאטי-מאופק בעיקרו, ולא מדובר על חציית קווים לעבר ססגוניות גורפת, אך בתוך כך בהחלט ניכר שילוב של צבעוניות, המופיעה בד"כ כשיבוץ בחזיתות, כמו גם בשילובי זכוכית אטומה בשלל צבעים. בשדה החומרים מי ש"עשה כניסה" דומיננטית למדי למטבח הוא העץ, המופיע בעיבודים המשמרים את איכותו הטבעית של החומר, כאשר לצד האלון, חביב הקהל של השנים האחרונות, משתלבים סוגים נוספים, ובעיקר עץ אגוז. בין העיצובים היותר מלבבים שנגזרו כך נראה מהחופש הצורני שמזמין מראה פחות פורמאלי, ניתן לציין סגנון וינטג' שסיבר מן הסתם את טעמם של שוחרי הנוסטלגיה, או קריצות מרעננות, דוגמת שילוב לוחות כתיבה מחיקים כחיפוי לקירות או לחזיתות. בשדה אביזרי החשמל מצהירות החברות היצרניות על כיוון של חיסכון באנרגיה, והפיתוחים שהציגו מוכיחים בעליל כי אנו חיים בעידן הסמארטפון. המשאבים בתחום מנותבים לספק מכשירים מתוחכמים עתירי פונקציות מתקדמות לנוחות ורווחת המשתמשים, וביניהן פתרונות לבישול בריא, שמירה משופרת של המזון במקרר, אפשרות לתקשר עם המכשירים השונים באמצעות סמארטפון או מחשב, מיני מסכים המספקים מידע זיכרונות של מצבי בישול, וכיו"ב – קלות מאד נסבלת של קיום קוראים לכך??


נוכחות חמימה של עץ, ועירוב סגנונות: מודרני ומסורתי, זיקה לטבע וניחוח הי טק, משתלבים במטבח דגם Cosmo של חברת Rational

 

תפיסת החלל המרחף של Siematic המבטלת הגדרת אזורים: המטבח נטמע לחלוטין במרחב המגורים.
 

 

מטבח בגון כחול פטרול, משטח קרמי עמיד, שפע של מקומות אחסון ומגירות חדישות ונוחות במיוחד: תחתיתן שויה שילוב של עץ אלון עם חומר קשיח דמוי גומי המשמש כמצע מרפד. Leicht
 

 

שת"פ של חברת Scavoloni עם חברת "דיזל": מטבח סגנון וינטאג' מנציח את תפיסת העולם של דיזל ליצירת מגורי "קז'ואל פרימיום". יחידות נפרדות מסוגים שונים, וחומרים בסיסיים כעץ, מתכת, בטון וזכוכית.
 

 

 

יצירת קשר - עיצוב מטבח - מילאנו מבשלת