תכנון חלל המטבח

הפרוגראמה – הפרוגראמה היא הגדרת הצרכים והרצונות הראשוניים והפרטניים. שלב זה חשוב מאוד על מנת לגבש את כל הליך התכנון. דוגמאות: אם חלמתם על תנור אפייה מקצועי בגודל חריג, זה הזמן להביע את הרצון ולבדוק האם ניתן ליישם אותו. אם חללי אחסון נחוצים באורח יוצא דופן, כי יש ברשותכם מערכות כלים/סירים וכד', יש להביא זאת בחשבון וכד'.

מאת: אביטל מאור | צילום: | - 03/04/2013


השאלות שיש לשאול בשלב זה:

היקף הבישול
היקף האירוח
מספר האנשים המבשלים/סועדים באורח קבוע
גילאים
היקף האחסון הנדרש (הן לכלים, הן למזון והן לחומרי ניקוי)
צבעים וסגנונות מועדפים
רצון/צורך בשילוב מוצרים יוצאי דופן 
האם משלבים פינת אכילה כחלק מהמטבח ובאיזה אופן (שולחן, דלפק, דלפק גבוה).
 

טיפ: 

המטבח הקיים יכול להיות נקודת מוצא טובה מאוד על מנת לשפר נקודות חולשה ו/או לשכפל נקודות חוזקה. 


 

  

 
'קנה קש'
   

חלוקה לאזורים – בכל מטבח קיימים מספר אזורים ייעודיים שראוי להתייחס אל כל אחד מהם בנפרד ולכולם ביחד.

 

אזור הכנת המזון -  

 

 



האזור של הכיריים והמשטח הקרוב אליו, עליו בדרך כלל מבצעים את עבודות ההכנה (שטיפה, חיתוך, הכנסת לסירים וכד'). אזור זה יימצא בדרך כלל בשטח שבין הכיריים לכיור ורצוי מאוד שלא יפחת מ- 90 ס"מ, על מנת לאפשר נוחות. 

אזור אחסון מזון –  

 

 

 

המקרר למזון טרי והארונות למזון יבש. כיום מקובל לשלב ארון מזווה גבוה, הכולל מגירות נשלפות, לצורך אחסון מזון יבש. שיטה זו מרכזת את כל המזון היבש במקום אחד ומקלה על העבודה במטבח.

 

אחסון כלים –

 

 

 

 

 

אזור אחסון הכלים מתחלק לכלים שנועדו לשימוש שוטף (להכנת המזון ולאכילה) ולאחסון כלים/חפצים שאינם בשימוש יומיומי. לצורך האחסון השוטף יש לחשוב היטב על נגישות (לדוגמה, מגירת סירים רחבה מתחת לכיריים, מגירת תבניות מתחת לתנור האפייה, מגירה נשלפת לצלחות/כוסות לשימוש יומיומי וכד').

 

אזור ניקיון – 

 

 

 

כולל את הכיור ואת חלל האחסון מתחתיו. במקום זה רצוי לתכנן אחסון של פח אשפה ומוצרי ניקיון בסיסיים ונגישים (אבקה מדיח, מטליות, חומרי ניקוי וכד'). 

 

אזור אכילה – 

 

 


בדרך כלל נבחרת אופציה של שילוב אזור אכילה לצרכים יומיומיים, בנפרד מפינת האוכל. בתכנון אזור האכילה יש להביא בחשבון את מספר האנשים הסועדים באופן שוטף, גילאים (לא מומלץ להושיב פעוטות על כסאות גבוהים) וכד'.

 
טיפ:
רצוי להשתמש במגירות נשלפות (תנו לארון לצאת אליכם במקום שאתם תשתחלו אליו) ורחבות ככל האפשר. עדיף, למשל, שתי מגירות של 90 ס"מ, מאשר 3 מגירות של 60 ס"מ. דבר זה מאפשר אחסון יעיל וחסכוני יותר במקום.

'בופי'
 

'טורקיז האוס'
  

'אורגון'
 
 
5 סוגים של מבנה מטבחים:

מטבח טור - כל רהיטי המטבח מסודרים בטור אחד לאורך קיר. אופייני לחלל קטן במיוחד. 

מטבח דו טורי - מטבח בו ריהוט המטבח מסודר לאור שני קירות מקבילים. באחד התנור והכיור ומשטח העבודה באחר המקרר, יחידות האחסון ואזור הישיבה.

מטבח L -  מטבח בו ריהוט המטבח מסודר לאורך שני קירות ניצבים. 

מטבח U - מטבח בו ריהוט המטבח מסודר לאור שלושה קירות ניצבים. 

מטבח אי - במצב זה ריהוט המטבח מסודר ברובו בצורת L או U, כאשר אחת הצלעות מופרדת משאר הריהוט והיא מהווה "אי" המפריד בין המטבח לחדר המגורים.

מתוך מדריך מטבחים 2012