עיצוב מסעדת The Cube - על גג העולם

לסעוד על גגו של מונומנט היסטורי? כן, המחפשים ריגושים מיוחדים יכולים להוסיף את החוויה הייחודית לארסנל החוויות שלהם, בתנאי שחשבון הבנק שלהם מאפשר זאת ובתנאי שימהרו כי זמנה קצוב 

מאת: | צילום: Carol Kohen, Danica O.Kus | מיכל פלג 03/04/2013
 

צמד האדריכלים  Filippo Paglianiו Michele Rossi ממשרד האדריכלים  Park Associati במילאנו הוכיחו כי תיירות אינה שמורה רק לבני אדם, וגם מסעדה יכולה להיות תיירת ולהתמקם על כל גג ברחבי העולם. הקונספט המפתיע העניק למסעדה שסיפורה מובא להלן את השם -The Cube  מסעדה שנפתחה לשנה אחת, שאין ולא יהיה לה לעולם משכן קבוע, והיא מיועדת ל- 18 אורחים בלבד בכל סעודה.

 


הכול החל מיוזמתה של חברת אלקטרולוקס   Electrolux- יצרנית מוצרי חשמל ביתיים מובילה בעולם, המוכרת יותר מ-40 מליון מוצרי חשמל ביתיים ומקצועיים ב-150 מדינות בכל שנה. כחלק מהתחדשות המותג, יזם מנהל השיווק  פרויקט שיווקי ייחודי שנועד להביע את הגישה פורצת הדרך של החברה המתמקדת בחידושים טכנולוגיים. המטרה הייתה ליצור למבקרים חוויה מפתיעה ומעוררת השראה, שחוצה את גבולות המצוינות ומביאה את המותג לפסגות חדשות, אשר אחת מהן היא ארוחה משובחת הנערכת בגובה 35 מטרים על אחד המונומנטים היפים באירופה. 

המבנה, שכמוהו קיימים שני אבות טיפוס יחידים במינם, נבנה משלד אלומיניום, אחרי 15 חודשים שבמהלכם שקד צוות היזמים על הרעיון והתכנון כדי שבנייתו תושלם באתר בפחות מחודש אחד בלבד. הפרויקט תוכנן בקפידה כדי לא לבזבז מקום או חומר ולאפשר פירוק והרכבה מהירים בכל משכן אליו תגיע המסעדה. שתי היחידות שנבנו יהיו פעילות בו זמנית באתרים מרהיבים בבלגיה, איטליה, רוסיה, שוויץ ושבדיה, ובמהלך 2011 נמצא אותן על גבי בניינים, אנדרטאות ואף כשהם צפות במים.  כאן אולי ראוי לציין כי הרעיון ליצור אבטיפוס של יחידה ולשנעה על גגות ברחבי העולם אינו חדש והוא מיושם בהצלחה מרובה משנת 2005 על ידי משרד האדריכלים איסלינגר מברלין כמוצר הנקרא Loft cube.

 

מדובר ביחידת מגורים ניידת, שניתן להציבה בכל מקום: כל שנדרש הוא משטח מתאים-גג, שפת אגם או אפילו לב יער, והשינוע מתבצע על ידי מסוק המותאם לנשיאתה ולהנחתה עליו. היום, למשל, ניתן להתרשם מ”דירה לדוגמה", שהציבה החברה על שני גגות בברלין ומילאנו. גם צמד האדריכלים סבינה לאנג ודניאל באומן ממשרד העיצוב Duo Lab L/B השוויצי יצרו מלון מעוצב ללילה אחד- אבטיפוס יחיד במינו שניצב תחילה על שפת אגם בשוויץ ונדד לגגו של המוזיאון לאמנות עכשווית  The Palais de Tokyo, בפאריס. ההצלחה של שניהם הייתה מעבר לצפיות.


החשיבה שמאחורי המסעדה היא שיווקית, יצירתית ופורצת דרך, אך גם עסקית. המחיר לסועד הוא 150 יורו לארוחת צהריים ו-200 יורו לארוחת ערב (שמפניה ומים כלולים במחיר). עלות ההשכרה של המסעדה ליום שלם עומדת על 5000 יורו. "היה לנו חשוב שהפרויקט יהיה רווחי מבחינה כלכלית, כל עוד איננו מתפשרים על ערכו היצירתי." אומרים האדריכלים ומתעקשים להגדיר את המסעדה כסוג של יצירת אמנות חדשנית יחידה מסוגה  One of a kind שראוי לה להיות ממוקמת על גגות מבני תרבות מפוארים ואיקונים ברחבי אירופה. קהל היעד הוא תיירים וגם זוגות שרוצים להפתיע אחד את השני בארוחה מסוג אחר ובהתחשב בתשתית הרכבות היעילה באירופה, המרחק אינו מכשול.  

 

צוות הבנייה במהלך הקמת המסעדה
  

התחנה הראשונה של המסעדה בה עסקינן הייתה בבריסל, על גגו של שער הניצחון בפארק צ'ינקוונטריה (Parc de Cinquantenaire ), שהינו מתחם רחב ידיים המאכלס את המוזיאון להיסטוריה צבאית, את המוזיאון למכוניות ואת המוזיאון המלכותי לאמנות של העיר. פארק זה מסמל את יובל ה-50 לעצמאותה של בלגיה בשנת 1880, והוא ניתן לזיהוי בקלות רבה בזכות קשת הניצחון הענקית ,מהגדולות מסוגה בעולם כולו. 


משקלו של מבנה המסעדה מגיע ל 27 טון, והוא מותאם לנשיאה על ידי מנוף והנחה על משטח העומד בקריטריונים המתאימים, כגון גישה לאתר ואפשרות להעביר אליו תשתיות חשמל ומים. 

המעטפת עשויה לוחות אלומיניום מחוררים באמצעות חיתוכי ליזר בתצורת משושים ועיגולים בגדלים משתנים המקנים למבנה טקסטורה והצללה. החומרים בהם נעשה שימוש הינם קלי משקל, אך עם זאת עמידים ומתאימים לכל סוגי האקלים, אפילו הקיצוני שביותר. 

העיצוב כולו מושתת על הצבע הלבן המקנה לו מראה מודרניסטי סקנדינווי שמזכיר בית נופש הממוקם באתר סקי. הבנייה מאופיינת בקלילות וורסטיליות המאפיינת ביתני תערוכה המותאמים לפירוק והרכבה מהירים: המבנה מורם מן הקרקע באמצעות קורות פלדה, ובתוך כך משתלב עם המורכבות של האתר בו הוא ממוקם, כאשר צבעו הלבן מדגיש את קלילותו ואת ניקיונו הצורני. פנים המבנה משתרע על שטח של 40 מ"ר בלבד, אך מכיל פתרונות טכנולוגיים מתקדמים ביותר, החל מתאורה, ועד מערכות חימום ואקוסטיקה.  

 

מעטפת המבנה עשויה מלוחות אלומיניום מחוררים באמצעות חיתוכי לייזר בתצורת משושים
 

המרפסת הצופה אל העיר משמשת את האורחים לאתנחתא לפני ואחרי הארוחה
המטבח הוא לב החלל ומקבל את מלוא תשומת הלב: מאובזר לעילא במיטב מוצרי חברת אלקטרו לוקס, וחשוף לאורחים כך שהם יכולים לצפות בהכנת המנות. יתירה מזאת: המסעדה מעסיקה שפים בינלאומיים עטורי פרסים הנחשבים למובילים בעולם, כגון בארט דה פוטר וסנג הון דה-גמבר, והם אלה השוקדים על הכנת תפריט גורמה בסגנון שעבר "לוקאליזציה" לארץ היעד. 

קל להבין את סוד ההצלחה. הקסם נעוץ בשילוב בין אדריכלות עכשווית עם זו הישנה, בעלת האלמנטים הקלאסיים, שילוב שהופך את הפרויקט למרגש בעיני רבים. אנשים ככלל צמאים לחידושים, ואין תמה על כך שרעיון של מסעדה "מטיילת" הופך אותה לאטרקציה תיירותית וחווייתית יחידה מסוגה. בנוסף, אין ספק שהעובדה שמדובר בפרויקט בעל שהות מוגבלת במקום מסוים הופך אותו מושך עוד יותר. גגות המבנים שעליהם תוצב המסעדה היו עד כה מרחב פתוח ובלתי מנוצל, כך שלא בכדי נחשב הפרויקט להברקה ארכיטקטונית שגרמה לרבים להתאהב בו ואף להגיע אליו ממחוזות רחוקים ברחבי אירופה. 

כיאה למקום המגדיר עצמו כיצירת אמנות, האורחים מתבקשים להתנהג בהתאם לכללים, כמו, למשל, איסור להכניס למקום בעלי חיים. האורחים עושים את דרכם לגג הקשת במעלית, וכן ישנה גישה לנכים, שאף זוכים לסיוע מצוות המסעדה. אז אם אתם בעניין, התשלום וההזמנה נעשים מראש באמצעות אתר האינטרנט ונכון לכתיבת שורות אלה התפוסה מלאה לשבועיים הקרובים.

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development