הניסוח האדריכלי נותן ביטוי פלסטי לעקרונות החברתיים של קהילת ידידיה – בראשם החתירה לשוויון בין נשים, גברים ומוגבלי תנועה – כל זאת מבלי לפרוץ את מסגרת ההלכה היהודית האורתודוקסית שהקהילה מחויבת לה.
תכנון בית הכנסת מפר את התבנית האדריכלית השגורה שבה עזרת הנשים מורחקת מבמת הקריאה בתורה – לעתים לירכתי אולם התפילה ובדרך כלל אל מפלס עילי שהגישה אליו היא במדרגות בלבד, באופן המדיר ממנו כליל נשים מוגבלות תנועה ומקשה מאוד על נשים שמגיעות עם עגלת תינוקות – וממקם את שתי העזרות במפלס אחד ובקרבה דומה אל הבמה ואל ארון הקודש. בין העזרות ניצבת מחיצה השומרת על הפרדה והסתרה בין המינים כמקובל.
בית כנסת קהילת ידידיה על שם יונה מנחם רעננערט הנגישות המלאה לנכים הכתיבה וניסחה מחדש את כל תכנון בית הכנסת, ממערכי התנועה במבנה ופתרונות גמישים למצבי פעילות שונים עד אחרון הפרטים. בתשומת לב והקפדה הניחו האדריכלים בסיס מעורר השראה לתכנון שוויוני בתכנון דרך גישה משופעת וחגיגית לאולם התפילה, בתכנון מהלך משופע אל ארון הקודש, ואף בפרטים המותאמים למוגבלי תנועה בעלייה לבמה המרכזית. בזכות מעלותיו משמש בית הכנסת של קהילת ידידיה גם כמרכז קהילתי עבור נכים בירושלים.
צוות תכנון: מנדי רוזנפלד, עליזה ארנס, ליאורה דרייפוס, ליאורה כהן
מיקום: רחוב נחום ליפשיץ 10, בקעה, ירושלים
היקף הפרוייקט: 1200 מ"ר
הקמה: 2004
היזם: חברי קהילת ידידיה
מתוך "יוצאים אל הכלל"