תכנון בית המגורים מיראדור במדריד

שמו של בניין מיראדור (Mirador), השוכן במדריד, נגזר ולא בכדי מהסמנטיקה שלו - נקודת תצפית. ממרפסתו נשקף נוף מרהיב של רכס הרי גואדארמה, וגם נופו הארכיטקטוני לא נופל ממנו

מאת: צביקה אל-עז | צילום: צביקה אל-עז | משרד MVRDV ואדריכל ליאו בלנקה - 03/04/2013

 

בית הדירות מיראדור ממוקם בפרבריה הצפון-מזרחיים של מדריד, ספרד. הפרוייקט הוקם לפני שלוש שנים כחלק מתוכנית של עיריית מדריד לחזק את אזורי פרבריה ע"י יצירת נקודות ציון עירוניות בדמות פרויקטים אדריכליים ייחודיים ובולטים. פרויקט מיראדור, שנבחר עבור שכונת סאנצ'ינאררו, עוצב על ידי משרד האדריכלים ההולנדי MVRDV, בשיתוף עם האדריכל הספרדי המקומי ליאו בלנקה.


 

 

בפרוייקט זה, "בועטים" MVRDV ובלאנקה בהגדרה של בניין הדירות המוכר, לטובת מערך מורכב יותר של אירגון המבנה וקשרים מפתיעים בין מרכיביו. לעומת בלוק המגורים הטיפוסי במדריד, שהינו בד"כ בן 6 קומות ומאופיין בחזרתיות מונוטונית של יחידת מגורים בסיסית אחת, בולט מאוד בית הדירות מירדור, שמתנשא לגובה 22 קומות. הבניין מכיל מגוון רחב של סוגי דירות מגורים בגדלים שונים, במטרה ליצור שילוב ואינטגרציה של קבוצות חברתיות שונות וסגנונות חיים שונים במבנה אחד.

 

165 דירות מאורגנות בתשעה גושים המורכבים יחד בכעין לגו צבעוני, ולחלופין קובייה הונגרית, ליצירת הבניין השלם. השוני בין הגושים בולט בחזיתות המבנה בזכות ההבדל בגוון, בחומר ובטקסטורה שלהן. מתוך תשע חזיתות הגושים, שלוש עשויות בטון, שלוש עשויות חיפוי לבני אבן ועוד שלוש עשויות חיפוי אריחים שונים – כולם בגווני לבן-אפור-שחור. ההבדל בארגון הפנימי של כל גוש ניכר בסדר החלונות בחזית ובגודלם.
 

 

המרפסת- חלל ציבורי משותף לדיירי המקום ומקום משחק לילדים שברקע נוף עוצר נשימה של רכס הרי גואדארמה.

 

מערכת תנועה של רחובות ורטיקלים ומרפסות שמזמינים את המבקרים לטייל במבנה.
 

הגושים מחוברים במערכת תנועה אחת, אותה ניתן לראות כשהיא בולטת בחזית הבניין בצבע אדום. הפס האדום מדגיש את מורכבות המבנה ומחבר את מגוון יחידות המגורים, כאשר מערכת התנועה היא, בעצם, סדרה של מרפסות ורחובות ורטיקאליים שמזמינים את הדיירים והמבקרים לטיול במבנה. מרפסת פנורמית מרכזית, ששטחה 550 מ"ר, היא האלמנט המרכזי של המבנה שסביבו מאורגנים גושי הדירות. המרפסת, שגובהה ארבע קומות, ממוקמת בקומה ה-12 של הבניין, וגושי הדירות מעליה נראים כמונחים על מדף תלוי ענק.

 

יש בה מקומות ישיבה כתומים השקועים ברצפה, ומציעים הגנה מרוחות חזקות. נוף עוצר נשמה של רכס הרי גואדארמה נשקף מהמרפסת של בנין מרידור, שהינו המבנה הגבוה בשכונה.המרפסת-פלאזה המשותפת יוצרת את הצללית המיוחדת של המבנה, יותר מזה היא יוצרת חלל ציבורי משותף לדיירים ומקום משחק לילדים עם פוטנציאל לכמה פיקניקים דרמטיים. המרפסת היא גם הוא מקור שמו של המבנה – השם הספרדי "מירדור", בתרגום לעברית - "נקודת תצפית". פרוייקט מיראדור נחשב לאחד הפרוייקים החדשניים בתחום המגורים באירופה, ועיריית מדריד העניקה לו בשנת 2005 השנה בה הסתיימה בנייתו, את פרס "מבנה השנה" של העיר בתחום הדיור.מתוך מגזין 99: "קוביה הונגרית במדריד"

 

יצירת קשר - תכנון בית המגורים מיראדור במדריד