צעצוע של גן

תכנון של גני ילדים הוא הכול חוץ ממשחק ילדים. בעוד שהמבוגר האחראי הוא זה שמתכנן את הפרויקט, המשתמשים הסופיים הם חבורה נמרצת של ילדים. על כתפי האדריכלים מוטלת האחריות לעצב סביבה שתציע לילדים הזדמנויות: ללמוד, לחקור, לשחק, להוציא אנרגיה... והכול תוך שמירה על בטיחותם ובלי לשכוח את צורכי הגננות ואנשי הצוות, לצד דרישות משרד החינוך.

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: | - 14/03/2019

האדריכלית נורית ונדסבורגר בכניסה לגן הילדים בהרצליה שבו החלונות הפכו לפרחים. צילום: אילן שירן.
 

 

האדריכלית הישראלית נורית ונדסבורגר, בעלת ניסיון של 20 שנה בתכנון גני ילדים, מסבירה שתכנון נכון של גני ילדים מתחיל מנקודת המבט של הילד, כשהתוצאה הסופית צריכה להתאים לדרישות של מחלקות החינוך וההנדסה של הרשות המקומית. 

 

הגן בהשראת משחק הלגו

הגן העירוני שהוקם בשנת 2015, במתחם פנימי בשכונה בעיר הרצליה, נחשב לסנונית הראשונה בעיר של בניית גני ילדים בקומות. מבנה הגן המשלב גן חינוך מיוחד, כולל שלוש כיתות המתפרסות על שתי קומות. מטרת התכנון היא לחסוך בשטח הבנוי, ולהשאיר שטחי גינה גדולים יותר. חלק מהגג בקומה ראשונה משמש כחצר נוספת שהיא מקום מפגש לילדי הגנים שבסביבה.  

 

מבנה ה"לגו" נוצר בין השאר בזכות חיפוי HPL ובשילוב עם חלונות בצורות וגדלים שונים. צילום: אורית ארנון.


חלונות הגן הצרים והמאורכים נצבעו כתום. קירות הגן מחופים בלוחות  HPLבפרופורציה זהה בגוונים צהבהב, כתום ואדום. יחד מתקבל מבנה עשוי לגו שלעיתים צץ בו אלמנט חריג.

שביל  הגישה מוביל אל המבנה שבמרכזו מסדרון דו קומתי, הפתוח לסביבה ומקשר בין פנים הכיתה לבין החוץ. בתקרת המסדרון ישנם פתחים הממסגרים את השמיים. הסימטריה נשברת בצדי הכניסה - בצד אחד מיושמות שתי קומות הגן ובצד השני נראית קומה אחת הכוללת מרפסת גג.

 

צבעוניות נעימה שמשתלבת עם החצר הירוקה. צילום: אורית ארנון.


על הקירות החיצוניים המחופים בלוחות HPL : בגבהים, בגדלים ובגוונים שונים - מודבקים מקבצי "פרחים", שהם חלק מהקונספט העיצובי שניתן לחלונות השירותים העגולים.

 

מטבחון פינתי "כמו בבית" בתוספת פינת אוכל ופינת הסבה. צילום אורית ארנון


החלונות בהיקף הגן מתוכננים במיקומים ובגבהים שונים המותאמים לתכנון הפנימי של פינות הגן. בפינת המפגש מיושם חלון עליון שמשמש ליצירת קשר בין הילד שנמצא בתוך הגן לבין החוץ, בלי לגרום להסחת דעת. באזור המשחקים מיושם חלון המתאים לגובה הילד. הקצב הלא אחיד של החלונות ממוסגר ומרוכך על ידי בליטת קורת מעקה המרפסת ושורה של עמודים עגולים הנושאות אותה.

 

גובה החלונות משתנה בהתאם לגובה של הילדים ולצרכים של החלל. צילום אורית ארנון


"הגנים שתוכננו מנקודת מבטם של הילדים הביאו בחשבון גם את הצורך של הגננות להיות בשליטה על המתרחש בכול נקודה בחלל הגן ובחצר" מסבירה האדריכלית נורית ונדנסבורגר "תכנון חלל כיתה מרכזי גדול מאפשר גמישות בסידור הגן לטעמה של הגננת ונותן אפשרות לפעילות ריכוזית לצד פעילות פרטנית".

"תהליך תכנון הגן הוא תהליך של למידה ושל קבלת פידבקים מהאחראיות על החינוך לגיל הרך ועל החינוך המיוחד בעיריית הרצליה. כך לדוגמה, תוכנן ביתן כניסה לפני השער, הנותן מענה לצורך באזור המתנה מקורה שמגן על ההורים הממתנים לילדים מפני גשם או שמש חזקה. הפתרון הזה אומץ ע"י עיריית הרצליה ומיושם ביתר גני הילדים שהם מתכננים".

 

הגן בהשראת מגלשת המשחקים

נגיעות של צבע על רקע אפור בהיר. צילום: אורית ארנון


בשכונה החדשה בהרצליה תוכנן מבנה הכולל ארבע כיתות גן. המבנה משלב כיתת חינוך מיוחד, שתי כיתות רגילות וכיתה אקוסטית. שלושת הכיתות ממוקמות בקומת הקרקע ולכול כיתה יש חצר צמודה. לכיתה הרביעית שנמצאת בקומה הראשונה יש חצר גג.  כדי לשמור על מתח עיצובי בלי שהעיצוב יזלוג לתוך קלישאה ילדותית, קירות הגן נצבעו בשני גווני אפור בהיר עם נגיעות של צבע כתום ושל צבע כחול.

 

שביל פנימי שמקשר בין הרחובות הוותיקים לבין השכונה החדשה מוביל אל מבנה הגן.. צילום אורית ארנון

 

"בין ערוגות הצמחים הוצבו פינות משחק שתוכננו על ידי אדריכלית הנוף שמרית רז. רציתי להעניק לילדים, שרובם מוסעים ברכב, חוויית שמחה ומשחק בדרך לגן. השביל המוביל לגנים זורם לתוך רחבת כניסה משותפת והריצוף מדמה שלולית הנקוות במרכז החלל". מסבירה אדריכלית נורית ונדנסבורגר.

 

אלמנט אליפטי שנפתח לקומה השנייה. צילום: אורית ארנון.

 

בחזית הכניסה, קו המרפסת והתקרה יוצרים מסגרת אופקית שקטה שבתוכה משולבים עמודים עגולים צבעוניים. רחבת הכניסה מתוכננת כריבוע, בשני הצדדים מיושמות דלתות הכניסה ובצלע השלישית נמצאות המעלית והמדרגות שמובילות לקומה השנייה.

 

כניסה אחת משותפת לשני גני הילדים. צילום אורית ארנון


במרכז התקרה אלמנט אליפטי נפתח לחלל שבקומה הראשונה. הפתח יוצר קומפוזיציה של צורה וצבע: אליפסה שדפנותיה כחולות וקיר מלבני המהווה מסתור למדרגות צבוע בכתום. בתוך הקיר מיושם חלון עגול ובתקרה העליונה ישנו פתח עגול החושף פיסת שמיים. הקומפוזיציה מקבלת משנה תוקף בזכות הרקע האפור בהיר של הקירות ושל הריצופים, ובזכות פיר המעלית שמשמש גם כנקודת איזון אנכית בחלל. אלמנטים עיצוביים אלו יוצרים שיתוף של חללים, קרקע ושמיים המקושרים באותו המבט.

 

 

מבנה החלונות הייחודי מאפשר כניסה של אור טבעי לגן תוך שמירה על הצללה. צילום אורית ארנון.

 

בהיקף הגן מתוכננים הקירות כמסות המחוברות על ידי ויטרינות. גם בגן זה נעשה שימוש במקבצי פרחים המעטרים את חלונות השירותים ואת פתחי האוורור של המזגנים, ומוסיפים נופך ידידותי למבנה. להכנסת אור טבעי חלונות גדולים נפתחים מהכיתות לכיוון צפון ודרום.

החזית המערבית מאופיינת בשפה בה קרניזי הצללה המגנים על החלונות המערביים מפני השמש הנמוכה. בחזית הרחוב ממוקם גרם מדרגות עגול המקשר בין הקומות ומהווה חלק מצילינדר העולה לגג ומסתיר את יחידות המיזוג ודודי השמש.

 

גרם מדרגות החרום מדמה מגלשה ומשתלב כחלק ממתקני המשחק. צילום: אורית ארנון.


השונות בין החזיתות באה לידי ביטוי גם בחזית המזרחית, שבה גרם מדרגות מילוט יורד מחצר הגג שבקומה הראשונה, אל חצרות המשחק בקומת קרקע. גרם מדרגות זה מדמה מעין מגלשה ומשתלב בין שאר מתקני החצר כצעצוע של הגן.