מגדל שנחאי, הצמוד לגורד השחקים 'המרכז הפיננסי העולמי', הוא המגדל השלישי מתוך תוכנית שלושת הבניינים "הסופר גבוהים". הבניין תוכנן כספירלה אנכית רכה המסתובבת בכמעט 120 מעלות. המגדל שגובהו 632 מטר, כולל 120 קומות: מגורים, בילוי ומסחר בתוספת ארבע קומות שמשמשות כחדרי ציוד ותפעול. כל שלושת המגדלים שבמתחם מתוכננים בהרמוניה מלאה כך שמגדל אחד משלים את הקומפוזיציה של המגדל השני. המגדל הראשון נועד לייצג את העבר של סין. המגדל השני מייצג את ההווה בהתייחסות למרכז הפיננסי והבניין השלישי מייצג את העתיד של סין.
בגורד השחקים ישנה חלוקה אזורית על פי פונקציות עיקריות: משרדים ומשרדי יוקרה, מלון בוטיק, קמעונאות ומקומות בילוי ותצפית. הקומות העליונות שהן הקטנות יותר משמשות את מלון הבוטיק ואילו הקומות התחתונות משמשות למשרדים ולמסחר. בקומה העליונה יש ארבע נקודות תצפית ובעתיד מתוכננת להיבנות מסעדה באחת מנקודות התצפית.
מעל כל 12 קומות יש לובי פתוח לשמיים. חללי האטריום האלו משמשים כמרכזי פעילות וכמקום מפגש לאנשים מהקהילה הקשורה לאותו אזור ספציפי. לכל אטריום יש כניסה נפרדת לשימוש הציבור. התכנון מאפשר לדיירים לקיים פעילויות קהילתיות שמחזקות את הקשרים עם הסביבה בלי להפריע לשאר הנוכחים בקומה.
החזית של הבניין מזמינה את העוברים והשבים להיכנס פנימה. כדי להקל על ההגעה והעזיבה הקומות הנמוכות מקושרות לרכבת התחתית.
Photographer: Blackstation
210,000 מ"ר של קירות מסך מזוגגים
משרד האדריכלים גנסלר חיבר בין החוץ והפנים באמצעות קירות מסך מזוגגים ששטחם הכולל 210,000 מ"ר. קירות המסך נותנים מענה לאקלים סובטרופי עם מזג אוויר חם ולח מאוד במהלך חודשי הקיץ ועונות שופעות גשם. טווח הטמפרטורות הממוצע באזור נע בין מינוס שתי מעלות עד ל–35 מעלות, הטמפרטורה הממוצעת היא 18 מעלות. לאורך כל השנה יש רוחות צפון מערביות ודרום מזרחיות חזקות. הכמות השנתית הממוצעת של אור שמש היא 1,547 שעות.
ההחלטה על מבנה שמסתובב בכמעט 120 מעלות נובעת מהרוחות החזקות שמאפיינות את האזור וגם מהרצון לחסוך בעלויות. ככול ששטח הקומות הולך וקטן (מלמטה למעלה) כך יש שימוש מופחת בבטון ובברזל. הטוויסט היוצא דופן הצריך בדיקת מנהרת הרוח. לשם כך נבנה מודל בגובה של שבעה מטר שהוכיח שהסיבוב הלינארי מפחית את עומס הרוחות על המבנה ב-24%. הבדיקות הקפדניות העניקו לגנסלר אדריכלים את היכולת להסתכל על ההשפעה המדויקת של שינוי הפרופיל האופקי בכל השלבים של התכנון.
לבניין יש מעטפת כפולה. המעטפת החיצונית היא בצורת משולש בעל קצוות מעוגלים, שכאמור מסתובבת ב-120 מעלות. זאת מעטפת חכמה – מערכת הזיגוג משתנה בהתאם לכיוון שאליו היא פונה, כך שיש התאמה מלאה לכיוון קרני השמש גם מבחינת ההצללות. הרווח שבין המעטפת החיצונית והמעטפת הפנימית נוצל לשימושים שונים. למשל, במקום לרדת מאה קומות כדי לשתות קפה, בכל 14 קומות, ברווח שבין המעטפת החיצונית לפנימית ישנן עמדות למכירת קפה.
Photographer: Connie Zhou
45 טורבינות רוח
בקומות העליונות יש אזורים מקיימים שכוללים 45 טורבינות רוח שמייצרות את החשמל, בין השאר גם לתאורת הלילה של הבניין. על הגג יש מערכת לאיסוף מי גשמים שמשמשים כמים אפורים לכל הקומות בבניין.
משרד האדריכלים הצליח לענות על 33 קודים של קיימות - מקומיים ובין-לאומיים, בזכות חלוקת המגדל לסגמנטים על בסיס הקוד הירוק. ישנם שבעה אזורים שכל אחד מהם כולל 12 קומות, חלוקה שמאפשרת חופש בעיצוב וביישומים. כל קבוצה של 12 קומות מקושרת ישירות לאזור התפעול שנותן תמיכה לאותן קומות. התאורה הלילית של הבניין מופעלת באמצעות טורבינות הרוח שעל הגג. התאורה אינה סטאטית אלא מותאמת לשינויי התאורה הטבעיים. בכל קומה יש חלל למחזור שמקושר אוטומטית לקומות התפעול הנמוכה.
23 ועדות ביקורת בדקו את הבניין החל בבדיקת חסינות לאש ועד לשמירה על הסביבה.
Photographer: Blackstation
חיסכון של 2.5 מיליון דולר
טביעת הפחמן של המגדל ירדה ב-20%, ההוצאה על התאורה ירדה ב-36%. החיסכון לשנה על הוצאות אנרגיה שונות הוא כ-2.5 מיליון דולר (54,000 קילו ואט בשנה). 675,000,000 ליטר חיסכון של מים בשנה. כחלק מהמאמצים האקולוגיים 15% מהשטח היה לפארק ירוק לרווחת תושבי הסביבה הקרובה.