המעבדה של המעטפת האמורפית / מעטפת שיוצרת בקרת אקלים משתנה

מדוע בניינים צריכים להיות מלבניים? זו הייתה השאלה שהשפיעה על תכנון ביתן הכניסה למבקרים שנבנה במיוחד עבור תערוכת "העתיד שלנו" שעמדה במרכזן של חגיגות היובל לסינגפור.

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: | שירה רייז משולם - 25/12/2019

משרד אדריכלים: SUTD - "מעבדת אדריכלות מתקדמת" באוניברסיטת סינגפור לטכנולוגיה ועיצוב.

מקוםסינגפור

 


 


 

לדברי המתכננים מ-SUTD "מעבדת אדריכלות מתקדמת" באוניברסיטת סינגפור לטכנולוגיה ועיצוב – הביתן אינו רק "כניסה מנצנצת" שנועדה להרשים את האורחים, אלא קפסולה המאפשרת הצצה חווייתית לאדריכלות העתידית. הביתן בעל "הצורה החופשית" שמשתרע על כמעט 50 מטרים וגובהו 16 מטרים – תוכנן כך שמלבד "חיזוי העתיד" יסמל גם את התקווה, את האנרגיה את האופטימית ואת הלהט של תושבי סינגפור.

הביתן תוכנן והוקם באמצעות "טכנולוגיות בנייה חדשניות" – הגדרה שיווקית פשוטה שמסתירה תהליך פיתוח אסטרטגי מורכב במיוחד הכולל חשיבה מתמטית שממנה נגזרו ההדמיות הסביבתיות, ניתוח הנתונים שהתקבלו, יישומם כמודל ממוחשב ואופטימיזציות חוזרות ונשנות טרם הקמת המבנה.

בסופו של תהליך, התבנית של הביתן הופקה על בסיס אלגוריתם שאפשר הפיכת כל יחידה במעטפת המבנה, ל"חייל" שממלא את תפקידו בצורה המיטבית – כך שבסופו של דבר, המעטפת מרשימה וחזקה אך גם גמישה מאוד מבחינת התאמתה לסביבה.

השימוש בשיטות ייצור ועיצוב מתקדמות אפשר ייצור מראש של רוב חלקי המעטפת. כתוצאה מכך תהליך הבנייה היה יעיל, מדויק וחסכוני, ולמרות מורכבותו של הביתן, צוות המעצבים הצליח להשלים את הקמתו תוך פחות מחצי שנה.

 

 

 

המעטפת יוצאת הדופן שהיא בעצם המבנה כולו, מציגה דיאלוג בין אלמנט בנוי לבין טבע טרופי. השילוב בין המעטפת הנוזלית-לכאורה לבין הגנים המרשימים של אזור המפרץ, יוצר מערכת יחסים אינטימית בין נוף ומבנה.

יחידות המעטפת מזכירות רקמת תחרה בצפיפות משתנה, ויוצרות בקרת אקלים שמאפשרת חלוקה פנימית של אזורים. באזורים מסוימים בביתן יש הגנה מפני גשם ובאזורים אחרים, בזכות השינוי בצפיפות של החומר, כניסת קרני שמש והאוורור הטבעי יוצרים חוויה ויזואלית מרהיבה שמאפשרת למבקרים להרגיש מוגנים בזמן שהם נהנים מהטבע שעוטף אותם. 

 

 

 

 

 

 

 


קצת במספרים: הביתן משלב 11,000 פנלים מחוררים מאלומיניום, 12,040 ברגים, 11,188 לוחיות חיפוי ועוד 4,620 חלקים שונים של מבנה המתכת המרכזי. שטחו הכולל של הביתן הוא כ-2,000 מ"ר. גג המבנה נפרש לאורך כ-50 מטרים, מתנשא לגובה של 16 מטרים ועוביו כ-20 ס"מ. העיצוב, הייצור המקדים, יעילות תהליך הבנייה, וגם הדיוק הרב שבו הוקם הביתן – מעידים על הפוטנציאל הגלום בתכנון פרמטרי בתחומי ההנדסה והאדריכלות. התכנון הפרמטרי פותח בפני האדריכלים מחוזות עיצוביים חדשים שיוכלו לחקור, לא רק כדי לשפר את ההיבט האסתטי והסביבתי, אלא גם כפתרון יעיל מבחינת משאבים, דיוק ומבנה.

 

 

 

 


בזכות מיקומו הבולט ואפשרויות השימוש הפרקטיות שלו, מאז סיומן של חגיגות היובל זכה הביתן לארח לא מעט אירועים חברתיים וקהילתיים, ביניהם פסטיבל הגנים השנתי. כך הבטיח המבנה המרשים את מקומו כאחד הנכסים הציבוריים המרכזיים של סינגפור.

והבשורה לעתיד; האלגוריתם הייחודי של תכנון מעטפת המבנה מאפשר גמישות רבה לא רק מבחינת הצורה של המעטפת, אלא גם מבחינת התאמת המעטפת לפונקציות שונות בתוך המבנה. למשל, אם בחלק מסוים של המבנה רוצים לגדל צמחייה, ה"חורים" במעטפת יהיו גדולים יותר כדי לאפשר כניסת קרני שמש והצמחייה עצמה מעניקה צל לשוהים במבנה. בחלקים אחרים של המבנה, המעטפת יכולה להיות אטומה לגמרי ולספק הגנה מפני הגשם.  

 

 


 

יצירת קשר - המעבדה של המעטפת האמורפית / מעטפת שיוצרת בקרת אקלים משתנה