שימור וחידוש באסותא וילאג'

פרויקט אסותא וילאג' בתל אביב הפך את מבנה בית החולים הישן, שהיה אלמנט זר בתוך שכונת מגורים שקטה, לפרויקט מגורים איכותי שמשתלב בסביבה ומשדרג אותה. כדי לשחרר את החסימה שיצר המבנה בין הרחובות המקבילים לו - ז'בוטינסקי, ורמייזה וארלוזורוב - נהרסו כל התוספות המאוחרות שנבנו על מבנה הבאוהאוס המקורי. צירים עירוניים, העוברים דרך המבנה, מתחברים אל הגריד האורבני ובונים מערך שלם של נגישות הולכי הרגל אל הרחובות והשטחים הירוקים הסמוכים.

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: | - 25/12/2019

שם המשרד: משה צור אדריכלים
צילומים: משה צור
שם הפרויקט: אסותא וילאג' בתל אביב 

 


 



שפה נקייה ומינימליסטית התואמת את רוח הבאוהאוס

המבנה הנטוש של בית החולים הוסב למגורים באמצעות שיפוץ מדוקדק של חזיתותיו, תכנון ובניית דירות מגורים והוספת קומת מגורים שלישית. בעומק המגרש הוקם מגדל מגורים איכותי, המורכב משני נפחים המחוברים ביניהם. המגדל עוצב בשפה נקייה ומינימליסטית, התואמת את רוח הבאוהאוס של המבנה הקיים. בד בבד הבניין חדשני ועדכני. בפרויקט תוכנן מתחם לגני ילדים, אף הוא מעוצב בסגנון באוהאוס עדכני. חניות ציבוריות, גני ילדים ושטחים ירוקים חדשים – כל אלו תורמים מאוד לאיכות המרחב הציבורי ולחיזוק רקמת המגורים העירונית.

 

 

 

 

 

 

 

 


המעטפת כחלק מהזהות הייחודית של הפרויקט

לדברי משרד האדריכלים משה צור, המעטפת היא חלק משמעותי מהזהות הייחודית של הפרויקט, שמשלב בתוכו מספר רבדים - החל מהרמה האורבנית כפרויקט ששיקם וחיזק רקמה עירונית קיימת תוך מתן מעברים ושטחים פתוחים ובנויים לציבור, דרך פרויקט שימור של בנייני באוהאוס עם מאפיינים אדריכליים מובהקים שאופייניים לסגנון זה ועד לבניית בניין מגורים חדש שכאמור מתייחס לכל מרכיבי הסביבה.

המעטפת של המגדל משלבת חזיתות בהן יש חיפוי אלומיניום לבן ובתוכן מערך חלונות ורטיקליים. המעטפת מתייחסת למורשת האדריכלית של המתחם בפרט ושל העיר הלבנה בכלל. החזיתות המערביות של המגדל כוללות מרפסות עם ויטרינות זכוכית ובצד המזרחי שילוב של קירות מסך ורפפות. המגדל עצמו מורכב משתי מסות המחוברות ביניהן באטריום מעליות שקוף.

החזיתות המערביות של המגדל כוללות מרפסות וויטרינות זכוכית בצד המזרחי, בשילוב של קירות מסך ורפפות. מכיוון דרום יש קיר אטום עם פתחים שאפשר להצל עליהם בקלות. המרווח בין חיפוי האלומיניום לבטון מאוורר וכך למעשה משמש מעין שכבת בידוד תרמית חיצונית.

בחלונות עצמם, שמשוקעים מעט למען שיפור ההצללה עליהם בקיץ, שולבה מערכת צלונים בתוך הזכוכית הבידודית – יישום שבפני עצמו מביא לביצועים תרמיים גבוהים במיוחד. זכוכיות בידודיות אלו, שהותקנו בכל חלקי הפרויקט, הן גם בעלות ביצועים אקוסטיים מצוינים. בידוד תרמי הותקן גם על קטעי הקירות האטומים.

לקירות המסך המערביים יש אותה תבנית תרמית של זכוכית בידודית וצלונים, תבנית שמשפרת מאוד את עמידותם. כמו כן, הקירות מוצללים בחלקם על ידי המרפסות העמוקות.

 

 

 

 

 


שמירה על הרקמה העירונית

עם הריסת חלק מהמבנים, התפנו שטחים גדולים במפלס הרחוב והם מנוצלים כגינות. מרבית השטח הבנוי נתפס על ידי המבנים לשימור, כאשר מגדל המגורים הממוקם על רחוב ורמייזה שמאחור תופס יחסית שטח קטן. על רחוב ז'בוטינסקי הושארו המבנים הנמוכים לשימור, ובאמצעות הרציפות שנוצרה התחדשה והתחזקה הרקמה העירונית.

המבנה שוחזר בקפידה רבה על ידי תליית המבנה הקיים בעת בניית המרתפים מתחתיו. השימור בא לידי ביטוי בחזיתות ובפרטים וגם באופי השפעת הבניין על הרחוב ועל הרקמה העירונית.  

 

 

 

 

 

 

 

צירי הליכה שמובילים לגינות ציבוריות

שני צירים עוברים דרך הפרויקט ומחברים את רח' ז'בוטינסקי לרחובות ורמייזה וקורדובה. הצירים מחברים את גינת אמסטרדם אל הגינות החדשות שהפרויקט הוסיף. בין הבניינים לשימור נכנס הציר המזרחי, שממשיך שביל הולכי רגל מצפון לז'בוטינסקי ועובר ליד גינת התרגעות עם בריכה וספסלים. השביל עובר גם מתחת לקרני המגדל ונשפך לרחוב ורמייזה ולגינת אמסטרדם. הציר המערבי מתפתל בין רחוב ז'בוטינסקי לרחוב ורמייזה, בין עצים ותיקים וגינת משחקים.

הפרויקט יצר חללים פתוחים מסוגים שונים, כולם לטובת כלל הציבור. שטח פרטי פנימי ובו בריכה ביולוגית משמש פינת הינפשות ורוגע. שטח פתוח זה הוא הנוף המרגיע של דירות רבות במבנה השימור ושל הדירות הנמוכות במגדל. שטח ציבורי פתוח המתחבר לשטח הפרטי יוצר גינת פנאי עם מתקני משחק וספסלים.

לובי הכניסה למגדל צופה אל המבנה לשימור ותקרתו מתנשאת מעליו, כך שחזיתות מבנה השימור מהוות חלק אינטגרלי מעיצוב השטחים הציבוריים במגדל. בסמוך לפרויקט נמצא מבנה היציאה מהחניון הציבורי, שהוא שיחזור של חנות הפרחים שהייתה במקום בשנות השלושים.

תכנון אדריכלי: משה צור אדריכלים בוני ערים בע"מ צוות: משה צור, שמעיה צרפתי, ארנה צור, אורי גת, גרציה בן מלך שימור: אדר' סיוון אברג'יל - משרד בר אור עיצוב פנים: משה צור אדריכלים בשיתוף איריס רוזנהיימר אדריכלות נוף: ת.מ.א תכנון מרחב אורבני תכנון גן ילדים: ת.מ.א בשיתוף משה צור אדריכלים.

 

 

 

יצירת קשר - שימור וחידוש באסותא וילאג'