Grand Palais ההיסטורי עתיד לזכות למגע עכשווי

מאת: | צילום: | - 09/03/2014

  

משרד האדריכלים הצרפתי LAN נבחר לבנות מחדש את Grand Palais האייקוני שבפריז 

 
Grand Palais ההיסטורי עתיד לזכות למגע עכשווי ממשרד האדריכלים הצרפתי LAN,
שזכה לאחרונה בתחרות לבניית המקום מחדש ולהרחבת האנדרטה.
 
 
 
 

ה"גרנד פאלה" שממוקם בלב פריז, שימש בעבר כמוזיאון שמציג את תרבות האומנות
הצרפתית במהלך היריד העולמי של 1900. בתכנוניו החדשים, משרד האדריכלים LAN
ידגיש את העמידות והגמישות של המוזיאון, ויוציא לאור הפריזאי את מלוא הפוטנציאל של
המבנה.  
 

דוגמה למודרניות בעיניי המתבונן העכשווי 
 

הגרנד פאלה, לדברי האדריכלים הצרפתיים, הוא בו בזמן גם רעיון וגם סמל למודרניות.
זהו בניין היברידי ממספר בחינות: ארכיטקטונית, היסטורית והשימוש בו. לדברי האדריכלים
הצרפתיים, לא רק שלמוזיאון יש זהות משלו, הוא גם מרכז בתוכו מגוון רחב של אירועים
ופעילויות ומגוון גדול יותר של קהלים. השיקום של האנדרטה יאפשר תמיכה בזהות של
המוזיאון ועידוד הפעילויות שמתרחשות בו. 
 
 
 


התכנונים החדשים כוללים: מנגנון שינווט את המבקרים אל מרכז המבנה, שיקום הגלריות,
התקנת מערכת בקרת אקלים והקמת מרכז הוליסטי. בנוסף לשינויים אלו, הגדלת החלונות
ופתיחת המעברים יעזרו להחזרת הלכידות המקורית של המבנה ובמקביל יעבירו תחושה
של שקיפות.
 

סמליות מודרנית שמשלבת בתוכה תחושה אורבאניות 

מטרה נוספת של משרד האדריכלים הצרפתי, הייתה לגלות, בפני המבקרים, את העקבות
והדרכים שבהם הגרנד פאלה עמד במבחן הזמן ואף שרד את השינויים בתפקיד ובתפקוד
שלו. 
 
 


הגיאומטריה הטהורה של המעגל שמתגלה מחדש, יוצרת סמליות מודרנית שמשלבת
בתוכה גם את האורבאניות שמסביב למקום. כך המבנה הופך למקום אמיתי שמחובר
לסביבה שלו ויכול לארח פעילות מתוכננות או ספונטניות.

 
מעבר הדרגתי מהמרחב העירוני למרחב הגלריות 
 

שתי הרמפות - שתוכננו על בסיס המטריצה הגיאומטרית שיוצרות המדרגות והמזרקה
יובילו את המבקרים מהכיכר שנמצאת בבסיס המבנה לעבר הכניסה. 

על ידי יצירת מעבר הדרגתי מהמרחב העירוני למרחב הגלריות, שתי הקומות הראשונות
של הבניין ממחישות את המושג "אמבולטורי". שתי הקומות הן סוג של חלל מלכותי פתוח,
בעל מספר נדבכים, שמאפשר למבקרים להפנים את ייחודיות המקום. הכניסות מסודרות
ברצף ברור שמוביל את הציבור לפעילויות השונות המוצעות במקום. 
 
 
 


הניידות הופכת בעצם לפלטפורמה אחת שמחברת את כול התערוכות. החומרים שנבחרו
לחיפוי המקום משמשים כקישור בין החוץ לפנים ובין הקיים לחדש. הדיכוטומיה בין קיר
היסוד של הבניין וסגנון  הריצוף ה: piano nobile מודגשת בצד החיצוני של הבניין, בגלל
השינוי בצבע האבן שימשיך פנימה לתוך הבניין. 
 

חלל הגלריות – תלות הדדית בין הבנה לתצוגה
 

הארגון מחדש של הגלריות הלאומיות, מבקש לקחת בחשבון את התלות ההדדית בין הבנת
היצירה לבין התצוגה הרשמית והרעיונית שלה. כך נוצרת הזדמנות ייחודית לפיתוח מגוון
רחב של "מצבים" במונחים של היקף, אור, חומרים והקשר של היצירה אל הבחוץ. קונספט
חדשני זה מאפשר לגלריות להציג יצירות שעד כה הוצגו רק בחללים אלטרנטיביים בתקופות
זמן קצרות, ומשום כך הן לא זכו להערכה נכונה. 
 
 
 
 

חללי התצוגה חושפים את הציבור לצורות אחרות של תרבות כגון: תערוכות, אמנות עכשווית
ואפילו הופעות חיות באיכות גבוהה. 
 
 

חזון שיכול לקבל פרמטרים חדשים
 

התכנון החדש של המבנה לוקח בחשבון לא רק את החללים שקיימים בתוך המבנה,
אלא גם התפתחויות עתידיות. המטרה הייתה לגבש למבנה חזון שבטווח הארוך יוכל
לקבל פרמטרים חדשים, התפתחויות טכנולוגיות ותזוזות של הפרדיגמה. מתוך הבנה
זו עלה הצורך לתכנן חלל תת-קרקעי אשר יכיל מקומות חנייה רבים ומקומות לפריקה
וטעינה. 

כתוצאה מהשינויים העתידיים הגרנד פאלה יוכל להכיל יותר מ: 11,000 אנשים בהשוואה
ל: 5,200 איש כיום. וקיבולת המבקרים תעלה מ: 16,500 ל: 21,900 איש. 


הנוף של פריז מתגלה בהקשרים חדשים
 

על ידי משיכה יזומה של תשומת לבו של המבקר, הוא מתחיל לגלות פרטים
ארכיטקטוניים ואת הנוף שסביבו. הנקודות הארכיטקטוניות נחשפות לעיניי המבקר
בהדרגתיות, והן מבהירות לו את הקשר לא רק בין החללים עצמם, אלא ובעיקר
את הקשר המיוחד שנוצר בינו, לבין הבניין והעיר. המסלול התיירותי הפנימי
ממשיך החוצה לאורך הגג של הגרנד פאלה. שם המבקרים מוצאים עצמם מול
נופים שמגלים את פריז באופן חדש לחלוטין.

 
השארת האנדרטה ברשות המשתמשים
 

בעיצוב האנדרטה נעשה שימוש בחמישה ערכים עיקריים: יעילות, פיכחון, חיזוק
מורשת תרבותית, התערבות מינימאלית ופסיבית. והערך האחרון הוא השארת
האנדרטה ברשות המשתמשים. 

משרד האדריכלים הצרפתי חקר את מה שקיים ואלו איכויות מהעבר חשוב לשמר.
האתגר שלהם היה להפוך את שימור העבר לנקודות חוזקה. 

גם המבקרים נלקחו בחשבון בתהליך התכנוני המורכב, ונעשה ניסיון עצום להבין
את הפעילויות הרבות שנעשות במתחם. במקביל הנוחות והדרישות הסביבתיות
נלקחו בחשבון. 

צומת זו של מצבים, מורשת, פעילויות, נוחות ודרישות סביבתיות היווה את הבסיס
להתערבות שנעשתה באנדרטה.

 
לכתבה המלאה לחץ כאן, בחסות אתר bustler
 
 

יצירת קשר - Grand Palais ההיסטורי עתיד לזכות למגע עכשווי