סיפור של ניגודים

 

זוג צעיר מחבל טוסקנה, איטליה, ביקש מפלט מהמולת העיר ומצא את מבוקשו במבנה עתיק ששימש כמנזר. אחרי תהליך תכנון שהכשירו למגורים, חושף חללו מארג של ניגודים בין ישן וגולמי לבין "הי אנד" עכשווי ומלוטש.    


 

מאת: אנטונלה טולדו | צילום: בטי קולומבו |

 

אחד האזורים היפים ביותר בחבל טוסקנה שבאיטליה, בין פירנצה לעיר העתיקה ארזו, שנוסדה ע"י האטרוסקים, בחרו אנדריאה וטיציאה, זוג צעיר, לקבוע את ביתם, בתקווה שיהווה עבורם מקום מגורים שלו ורגוע ומפלט מהמולת העיר. 

 
הישן והחדש במבט אל עבר המטבח שבחלל המגורים: מטבח מודרני ומאובזר במיטב החידושים על רקע קיר לבנים עתיק, גופי תאורה עכשוויים משתלשלים מתקרת עץ משופעת, שולחן וספסל ישנים שעברו שיקום.


הבית הינו חלק ממתחם מבני עתיק וגדול יותר שנבנה בשנת 1300 ושימש כמנזר, עד אשר במהלך שנות האלפיים הוחלט להסב אותו לצרכי מגורים. 

פרויקט התכנון וההסבה בוצע ע"י משרד האדריכלים הפלורנטיני Baroni & Valeriani, אשר תוך היצמדות לרוח המקור השכיל להפוך את הנתונים הקיימים של המבנה העתיק לסביבה ביתית המכילה אזורים מותאמים ייעודית לדייריה. 
 
 
 
עיצוב נקי


הפרויקט כלל שיקום ושחזור אלמנטים מבניים שנפגמו במהלך השנים, ובמקביל, לצורך הכשרתו למגורים נוחים, גם פריצת פתחים חדשים, התקנת דלתות במיקומים חיוניים, ושילוב פונקציות שמטבע הדברים לא נכללו בגלגולו הקודם, דוגמת חדרי רחצה ושירות. 
 
 
 
מטבח חדשני ומאובזר 


שטחו של הבית, שחלליו הגדולים משמרים את ארומת עברו והוא עטוף בנופי טבע מלבבים, משתרע על כ-190 מ"ר בפרישה לשתי קומות רחבות ידיים: קומת קרקע המכילה חלל מגורים גבוה, מטבח ופינת אוכל, וקומה עליונה ששטחה כולל חדר מגורים נוסף וחדר שינה גדול. 
 
 
 קומת הביניים ששוחזרה כניצול של גובה החלל

 
קומת הקרקע היא מרכז הבית, ונועדה לדברי הדיירים והמתכננים להוות את לב חיי היומיום ומקום להתכנסויות חברתיות ולפעילויות משפחתיות משותפות. חלק משטחה הוא חלל גבוה שבעברו של המבנה שימש כמקום לשמירת חפצי קודש של כנסיית המנזר, ובתכנון החדש שוחזר ונוצל ליצירת קומת ביניים פונקציונאלית. אל חללה מוביל גרם מדרגות ספיראלי עשוי ברזל צבוע לבן, ומעבר מקורי מרוצף עץ תחום במעקה ברזל, מוליך אל מרחב מבואה פתוח ואוורירי ואל החדרים שתוכננו בה: חדר קריאה עם ספרייה עשירה וחדר קטן לאירוח. 
 
 
 
נציגו העכשווי של הבית, ללא טביעת רגלו של העבר: חדר קריאה ייעודי בקומת הביניים. ספרייה מרשימה, פתח חדש שנפרץ, וכיסאות אייקוניים בעיצובו של הרי ברטויה. 



אל הקומה העליונה המרוצפת באריחי טרקוטה ישנה גישה ישירה גם מבחוץ, ושני חדריה רחבי הידיים פתוחים זה כלפי זה ומקושרים ביניהם בזרימה ישירה כעין לופט חף מדלתות.
 
 
 
בקומת הביניים: ריצוף עץ ודלתות שנוספו במהלך התכנון המחודש

 
באזור המגורים של הקומה, מעל פינת טלוויזיה/ הסבה אינטימית, שוב נוצל ממד הגובה ליצירת גלריה עליונה המשמשת כחלל לשמיעת מוסיקה, אהבתו הגדולה של בעל הבית. העלייה אליה נעשית באמצעות סולם עץ פשוט ותלול למדי ששימש בחלל במקור ושוחזר, והספרייה המרשימה ששולבה בה מכילה אוסף עצום של דיסקים ותקליטי ויניל ישנים התורמים תוכן נוסף לייחוד המאפיין את הבית כולו. בחדר השינה משתלב קמין בנוי נוסך חמימות, מהפתחים המקושתים הגדולים שבקירות האבן העבים ניתן להשקיף אל נופה המרהיב של הסביבה, ופרט מעניין בקומה הלופטית הוא כיור אבן מלבני עתיק הממוקם לצד הכניסה לאזור המגורים שבה, שריד מגלגוליו הקודמים של החלל. 
 
 
 
 פינה בחלל המגורים בקומת הקרקע. גומחה בקיר הלבנים כאחד ממאפייני החלל העתיק


החללים המרווחים, על האווירה הקרירה והסגפנית משהו שעדיין מאפיינת אותם, החומרים המשמשים בהם והפריטים המשתלבים בתוכם, מגלמים סיפור של ניגודים ומפגשים: בין עבר להווה, בין רסטורציה של הישן ל"הי אנד" עדכני, בין הגולמי למלוטש. 
 
 


בקומה העליונה: ניצול נוסף של ממד הגובה ליצירת "גלריית מוסיקה". הספרייה מכילה את אוסף הדיסקים ותקליטי הויניל הישנים של בעל הבית, שמוסיקה היא אהבתו הגדולה.


 

כך, למשל, קירות לבנים לצד קירות בנויי לבנים האופייניות לאזור, ריצוף מקורי באריחי טרקוטה ועץ לצד ריצוף שחודש, ואלמנטים מבניים ישנים לצד אבזור עכשווי, אנין ומובחר. כרקע למטבח הלבן והמודרני, שתוכנן ברוח עכשווית עם יחידת קיר ויחידת אי כשהוא מצויד במיטב החידושים ובאביזרי נירוסטה מבהיקים, מתנשא קיר לבנים מקורי, ומקורות העץ הכהות של תקרתו המשופעת משתלשלים גופי תאורה תעשייתיים למראה.
 
 
פינה בחלל השינה רחב הידיים מפגישה את הישן והחדש: תקרת קורות עץ, אח לבנים, ושולחן עכשווי של 'קפליני' 
 

פינת האוכל הניצבת בשטחו מורכבת שולחן וספסל עשויים עץ גולמי שהיו חלק מבית המלאכה הישן של סבו של אנדריאה ועברו רסטורציה. פריטי הריהוט בבית אינם רבים, וכמו החלל כולו גם הם מפגישים עולמות: יש מהם שנרכשו בשווקים וגילם נודד שנים אחורה, כמו, למשל, קונזולה וכורסאות שנרכשו בשוק של ארזו, ולעומתם כאלה שרכשו מעמד של אייקון נחשק, דוגמת כסאות יהלום העשויים מתכת בעיצובו של הארי ברטויה או שולחן ומיטה של קפליני בחדר השינה. 
 

 
חלל השינה בקומה העליונה פתוח אל אזור המגורים בזרימה "לופטית", ללא כל דלתות הפרדה.
 
 
 
 
חלל השינה הפתוח 
 
 
 
 
חדרי הרחצה הם פונקציות חדשות ששולבו בבית, וככאלה הם נעדרים את אותות הזמן ומעוצבים על טהרת העכשוויות, מאובזרים בכל הפינוקים כיאה לבית שנועד להוות עבור דייריו מקום מגורים נוח ומפלט של רוגע ושלווה.  
 
 
 
 
חדר הרחצה בעיצוב עכשווי הכולל את כל הפינוקים המודרניים. 

 
 
 


 

 לכתבות נוספות מתוך מגזין בית ונוי 

 

מבט לעבר, כאן ועכשיו - אדריכל גיא ארבל

 

עטרה חדשה לדירה ישנה - מעצב הפנים איתי גדרון

 

עיצוב הבית, מרחב במפלסים - אושרי אבירם ודנה קושמירסקי

 


יצירת קשר - סיפור של ניגודים