תכנון בית פיסולי בסביבת אלפים מושלגת

 המעצב הצרפתי Duchaufour-Lawrance Noé שיווה לבית הנופש הממוקם במתחם סקי באלפים הצרפתיים עיצוב פיסולי, מינימליסטי ומודרני, השואב השראה מנופה המושלג של הסביבה ושונה לחלוטין מהדימוי המסורתי ספון העץ  

מאת: מיכל פלג | צילום: Vincent Leroux | מעצב Noé Duchaufour-Lawrance - 03/04/2013

 

בית הנופש ממוקם על גבעה מושלגת בסנט מרטין דה-בלוויל St Martin de Belleville  באלפים הצרפתיים במתחם הגלישה הגדול בעולם הנקרא שלושת העמקים. הבית עוצב מחדש עבור משפחה צרפתית הנוהגת לצאת לחופשות סקי לעיתים קרובות, ומקור ההשראה של מעצב העל הצרפתי Noé Duchaufour-Lawrance שביצע את הפרויקט היה הנוף המקומי- הפסגות המושלגות והגבעות העולות מן העמק בקווים מתעגלים. אלה תורגמו על ידו לחלל עכשווי, מינימליסטי ומודרני, ושונה בתכלית השינוי מהמצופה מבית נופש כפרי מסורתי.

 
 
עלות שיפוץ המבנה הייתה כשני מיליון אירו, תקציב מרשים ומכובד לכל הדעות, שבהחלט אפשר להגשים את כל הרעיונות של דושופור-לורנס, כאשר בין אלה נכללו העסקת אנשי מלאכה מהשורה הראשונה  ושילוב המותגים היוקרתיים ביותר בעולם מתחום העיצוב. הבית כולל שלוש קומות בשטח רצפה כולל של 530 מ"ר וחלליו מונים חמישה חדרי שינה, שני חדרי רחצה, ג'קוזי, מטבח וחדר משפחה מרווח הכולל פינת אוכל ולאונג'. 

מטרת העיצוב הייתה ליצור למשפחה בית בעיצוב מודרני ועכשווי, המשלב אלמנטים תעשייתיים שמעניקים ביטוי לנוף המרהיב והמושלג. הסקיצה הראשונית של הפרויקט חושפת חלל בתצורה המזכירה חללית בקווים מתעגלים המהווה את התווך המקשר בין הרקיע, הנוף הפתוח ועולם הטבע הסובב שמייצג את החיים והתנועה. 

הכניסה לבית היא דרך גרם מדרגות מבטון שמוליך אל מבואה שקירותיה מחופים באבן Vals בגוון אפרפר בצד אחד, ובלוחות עץ אשוח בצד השני. ספסל עץ מרחף מתפקד הן כמדף אחסון לנעליים, ועל הקיר תלוי צילום מרשים של Patrick Smith בו מופיע אתר הסקי הסמוך.
 
מבואת הכניסה וספסל עץ מרחף המתפקד הן כמדף אחסון לנעליים, ועל הקיר תלוי צילום מרשים של Patrick Smith בו מופיע אתר הסקי הסמוך.
 
הכולל לאונג' מרווח ואח מרכזי במרכז החלל, המפוסל באופן אורגני שכמו צומח מתוך הריצוף. חלקו התחתון והעליון נוצרו מסטרוקטורה מפוסלת ממתכת אשר צופתה בבטון המוחלק בקו הממשיך את הרצפה, ובכך הוא נראה כבוקע ממנה כהר געש המפלח אתהקרקע.

 גרם המדרגות המרכזי שהיה בבית הוסר והוחלף בגרם מדרגות מברזל הניצב במרכז החלל כאחד האלמנטים הארכיטקטוניים הבולטים והחזקים ביותר בחלל, כאשר השימוש הסותר בלוחות ברזל מותיר רושם עז. בתקרה מעליו משתלב סקיילייט המאפשר לאור לעבור דרכו, תוך יצירת משחק של אור וצל בהתאם לעוצמתו וכיוונו של האור החודר במהלך היום, ואת המראה משלים גוף תאורה Wind Ceiling Light, בעיצובה של Grawunder Yohana אדריכלית ומעצבת תאורה ידועה בעולם, המשתלשל ממרכז התקרה.  

עיצוב החלל המרכזי הממוקם בקומת הגג, ואשר בו מתכנסת המשפחה יחדיו סביב האח החם, שואב את השראתו מההרים והעמקים הסובבים – ביטוי ליופייה הטהור של הסביבה המושלגת ולעוצמתם של איתני הטבע. השימוש הנפוץ ברצפות עץ הוחלף כאן באופן מפתיע בשימוש בריצוף מבטון מוחלק ומעוצב, וברחבי החלל הגדול, המשתרע על 150 מ"ר וכולל גם מטבח, ניתן לראות את קורות הגג. הקורות עשויות מעץ גושני וביניהן שולבו לוחות עץ אשוח בצבע אפור תוך יצירת משטח קעור בנקודות המפגש בין הגג, הקיר והרצפה. על המשטח מוקמו מזרנים וכריות לישיבה והתרווחות, כאשר אופן הנחת לוחות העץ בחתך מעגלי יוצרת חלל  אמורפי וזורם ותחושה של סביבה עתידנית דמוית חללית. 

עיצוב באמצעות פיסול החלל תופס חלק מרכזי בעבודתו של דושופור-לורנס, שגדל בבית שוחר אמנות (אביו היה פסל), והתגלה לראשונה בתערוכת Maison & Objet שהכתירה אותו כמעצב השנה בשנת 2007. הוא למד בבית הספר Ecole Nationale Supé¬rieure des Arts Appliqués et des Métiers d’Art, סיים לימודי עיצוב בבית הספר Arts Décoratifs  בפריז, והרזומה שלו כולל רשימת פרויקטים למותגי קוסמטיקה מהידועים ביותר בעולם כגון איב סאן-לורן ופאקו-רבאן, והם מאופיינים באיכויות אסתטיות יוצאות דופן- מגלמות את ניסיונו היצירתי בחומר ובצורה שמקורו בעיסוק רב בפיסול במתכת אותו רכש במסגרת לימודיו. כך, למשל, האח המרכזי במרכז החלל, המפוסל באופן אורגני שכמו צומח מתוך הריצוף, הינו פרויקט בפני עצמו: חלקו התחתון והעליון נוצרו מסטרוקטורה מפוסלת ממתכת אשר צופתה בבטון המוחלק בקו הממשיך את הרצפה, ובכך הוא נראה כבוקע ממנה כהר געש המפלח את הקרקע. אלמנט פיסולי נוסף הוא השולחן המיועד לסעודה לששה אנשים, שניצב בתצורה פיסולית במרכז החלל ועשוי סטרוקטורת מתכת מצופה בבטון אשר עליה מונח משטח קוריאן הבוהק בלובנו. להשלמת המראה העתידני נתלתה בפינת החלל כורסת הבועה השקופה של המעצב  Eero Aarnio.
 
רוב פריטי הריהוט ברחבי הבית הם בעיצובו של לורנס-דושופור: רהיטים עשויים מעץ שמגלמים השראה "וינטאג'ית", בעלי ידיות ורגליים עם פינות מעוגלות המייצרות רצף המשכי לקו המאפיין את החלל. 

בחדרי השינה הממוקמים בקומת הקרקע ובקומה הראשונה נעשה שימוש נרחב ברצפת בטון מוחלק לצד חיפוי קירות בלוחות עץ אשוח בגוון אפרפר המעניקים לחללים מראה בהיר ומוגדר. 

חדר השינה המשלב מיטה מוגבהת מן הרצפה וריצוף העשוי מבטון מוחלק.
 
חלל הרחצה המאופיין בעיצוב מינימליסטי, נזירי ומאופק המשלב בין עץ אשוח, אבן קוורץ ובטון. הכיור עוצב כמסה מלבנית עשויה כמקשה אחת סטרוקטורת מתכת בציפוי בטון, ומעליה מראה המשלבת תאורה נסתרת.

פינת אוכל הכוללת שולחן בתצורה פיסולית במרכז החלל ועשוי סטרוקטורת מתכת מצופה בבטון אשר עליה מונח משטח קוריאן.
  
 הרהיטים והפריטים משלימים נבחרו בקפידה, כשעליהם חתומים מיטב המעצבים. כך, לדוגמה, המיטה הזוגית שבחדר השינה בקומת הקרקע היא בעיצוב  Lago ומכונה LIT SUSPENDU - בעלת רגל מרכזית וחיבור אל הקיר, המקנה לה מראה מרחף מעל רצפת הבטון המוחלק. גוף התאורה נרכש ב Secto Design ושטיח בתצורת עיגולים עוצב על ידי המעצב Jose A. עבור חברת Gandia-Blasco. בחלל הרחצה המאופיין בעיצוב מינימליסטי ועיצוב נזירי ומאופק כל הגופים הסנטרים כגון הברזים והאסלות נרכשו מחברת בופי Boffi, והכיור עוצב כמסה מלבנית עשויה כמקשה אחת מסטרוקטורת מתכת בציפוי בטון, ומעליה מראה המשלבת תאורה נסתרת. בפינת חדר השינה הסמוך ניצבת כורסת ישיבה שעיצב לורנס-דושופור לחברת ויטרה, ואף הכיסא, שולחן הכתיבה וגוף התאורה עוצבו על ידו. את קירותיו של חלל זה מעטרים צילומים של רכבלים שעברו עיבוד גרפי ויוצרים דימויים איקונים מינימליסטים.

חדר השינה שבקומה הראשונה מעוצב בהשראה עתידנית בתוך מעטה לבן, והתחושה העולה החלל היא של מקשה אחת המשכית ומרחב מפוסל לחלוטין. תקרתו של המעטה עשויה מגבס ודופנותיו מחופים בלוחות קוריאן. לצד שולחן הכתיבה נתלה צילום גדול של Joel Tettamanti , בו נראית עיירת סקי השוכנת לצד אגם וגווניו תואמים את עיצוב החדר.

 
חדר הג’קוזי הממוקם בקומה הראשונה עוצב כסביבה שלווה המשקיפה אל החוץ. דופנו מחופה בלוחות עץ אשוח היוצרים ספסל ורצפתו עשוייה מאבן.
 
חדר הג'קוזי הממוקם בקומה הראשונה עוצב כסביבה שלווה המשקיפה אל החוץ. קירותיו ורצפתו עשויים מאבן קוורץ Vals בגוון אפרפר אשר בשילוב עם המים יוצרים גוון מסתורי כחול - ירוק אמרלד, הנוסך אווירה אלגנטית מרגיעה ומזמינה  (אבן Vals שמקורה בהרי שוויץ אומצה בשנים האחרונות על ידי אדריכלים מובילים כחומר לחיפויי פנים וחוץ המספק גימור במראה עכשווי הבולט בכל פרויקט). כך, אין ספק שהעיצוב שהעניק דושפור-לורנס לבית הנופש אינו מתיישב עם המראה הכפרי-מסורתי שמאפיין בד"כ בתים מסוג זה, אך הוא בהחלט מגלם את יכולותיו לפסל חלל לכדי מרחב אסתטי ייחודי ומרשים במקוריותו.  

 
Duchaufour-Lawrance Noé המעצב הצרפתי.www.noeduchaufourlawrance.com