אור,שקיפות ותנועה

 

תכנון הבית שביצעו האדריכלים רוני פפרנה וישראל יניב נועד לחבר שלד מבני קיים עם בנייה חדשה. את האילוצים שהציבו בפניהם הנתונים הקיימים הם רתמו כהזדמנות ליצירת מארג מבני המאופיין בשקיפות, אור, תנועה ועניין צורני 

 

תכנון: אדריכלים רוני פפרנה וישראל יניב, "פפרנה יניב אדריכלים" 

פרויקט: תכנון ועיצוב בית 

מאת: מיה אור | צילום: עוזי פורת | - 09/07/2013


דוגמה קלאסית לאילוצים שמונפו לכדי הזדמנות

 

תכנונו המחודש של הבית השוכן באחת מערי המרכז, הוא דוגמה לכוחו של תכנון מושכל למנף אילוצים לכדי הזדמנות- הן בבית עצמו, והן בגינה אליה הוא נפתח. הבית, חציו האחורי של מבנה דו משפחתי, ממוקם על שטח של כ-500 מ"ר בעל מתאר טרפזי משהו.מקצהו האחד חורגת פיסת קרקע אורכית כעין "זנב מוזר" כפי שמגדירים זאת האדריכלים רוני פפרנה וישראל יניב שבידם הופקד הפרויקט. התכנון, שכלל תוספת בנייה משמעותית, התגבש על סמך נתוני המיקום והשטח, כמו גם, ובעיקר, ממתווה מפלסים שהיה קיים במבנה הישן כנתון מבני בלתי ניתן לשינוי, ובתוך כך מהצורך להתחבר אליו עם הבנייה החדשה. פפרנה ויניב: "הקונספט הרעיוני נועד לבטל את תחושת הדחיסות שיצרו המפלסים, לפתוח את החלל אל החוץ, ולמעשה, לייצר מופע ביתי חדש בתכלית ע"י יציקת תכנים וערכים שנעדרו מהבית בגלגולו הקודם: אור טבעי,  תנועה, ועניין צורני".  


שביל המעבר אל הבית מלווה בעצי ערבה המסוככים מעל ובבריכת נוי שבה שתולים צמחי מים.גינון: טרינום תכנון וביצוע גנים בע"מ

 

מבט מדלת הכניסה פנימה אל החלל שכמו שואב כלפי מעלה

 

בשלב הראשון של התהליך הוסרו מהחלל הקיים כל מחיצות הפנים המקוריות, ובכלל זה אלמנטים קונסטרוקטיביים שהוחלפו בעמודי פלדה עגולים.

 

 

המטבח המקושר ישירות אל החוץ ומהווה גם פינת טלוויזיה.מטבח:"סמל"

 

 
מבט חזיתי מהסלון אל עבר הגשר השקוף שלאורכו ממוקמים חדרי הילדים הבוגרים

 

מבנה המפלסים הקיים אמנם הציב בפני פפרנה ויניב אילוץ משמעותי, אך היצירתיות בה טופל הפכה אותו מאילוץ משמעותי לאלמנט משמעותי, ובחזותו החדשה של החלל הוא מהווה את פרק החיבור בין הגושים, קושר את אגפי הבית, ומחולל את התנועה בו

 

 

חלל שנחשף בשכבות,כקומפוזיציות המייצרות תנועה והתרחשות. בחלל המדרגות שנפתח משולב גשר שקוף כעין חתך מרחבי המעצים את שכבות החלל. ביצוע הגשר וכל עבודות הזכוכית בבית: "עמית מערכות"

 

הפתרון לדחיסות

 

פפרנה ויניב: "הפתרון לדחיסות שיצר מתווה המפלסים היה פתיחה מוחלטת של אזור המדרגות ושילוב גשר שקוף כאלמנט המחבר בין המפלסים". שני מהלכיו העליונים של גרם המדרגות שתוכננו כמהלכים מרחפים משלימים את ממד השקיפות, ובתוך כך הכניסה אל חלל הפנים שואבת את הבאים כלפי מעלה והמרחב אינו נקרא באחת, אלא בשכבות- כקומפוזיציות צורניות המייצרות תנועה, התרחשות, וסוג של פיסול האוצר בתוכו מוטיבים שונים וממדים משתנים:  מפגשי מוטיבים אופקיים אנכיים, פוזיטיב ונגטיב, ו"ריק" לצד "מלא".הגשר השקוף מעצים את הממד המרחבי של החלל כעין חתך החושף את שכבותיו, ובשקיפותו מסייע אף להעברת אור יום החודר דרך פתח עילי.

 

מבט ממהלך המדרגות העליון מטה אל החלל הציבורי ואל המדרגות המובילות לקומת המרתף.ממד השקיפות מודגש כשהוא מייצר ריבוי זוויות מבט וקשרי עין ישירים לצד זרימה אוורירית ועניין צורני

  

מחיצות זכוכית

  

קומת המרתף של הבית מכילה חדר קולנוע ואזורי שירות, חדרי הילדים הבוגרים ממוקמים לאורכו של הגשר השקוף, וחצי מפלס מעליו שוכנת יחידת השינה של ההורים. שטחה המרווח כולל אזור רחצה פתוח המופרד מאזור השינה באמצעות יחידת נגרות משולבת במחיצות זכוכית, והעץ המשמש לריצופה נוסך חמימות בעיצובה הנקי על טהרת הגון הלבן.

 

יחידת שינה של ההורים הכוללת בשטחה גם חדר רחצה. עיצוב הנשלט ע"י גון לבן משתלב היטב עם ריצוף פרקט היוצק לחלל נופך חמים

 

תחושת זרימה ופתיחות

 

מסגרתו של החלל נקייה, מדגישה תחושת זרימה ופתיחות בה משתלב מרקם השכבות ומזמן ריבוי זוויות מבט. את המארג החומרי מייצרים קירות שנצבעו בלבן, אריחי אבן המשמשים לריצוף, מתכת המשמשת בפתחים ובאלמנטים מבניים, תאורה שנשענת על גופים שקועים וסמויים, ושילוב מדוד של עץ בפריטי נגרות המשרתים מספר פונקציות. כך, למשל, שני מהלכי המדרגות הראשונים שהינם מהלכים בנויים (זה שמוביל מהכניסה אל החלל הציבורי ומהלך נוסף "בדרך" אל הגשר) תחומים במעקי עץ, אשר במקביל משתלבים כחלק משפת עיצובו של המרחב הציבורי.שפת עיצובו מודרנית-מינימליסטית, מאופיינת בפלטת צבעים מאופקת.


יחסי גומלין בין החוץ והפנים מהווים חלק בלתי נפרד משפת החלל

 

היציאה מהמפלס הציבורי מובילה אל דק עץ עם פינות ישיבה ואוכל נעימות לשהייה בחוץ, ו"הזנב המוזר" של המגרש, אשר קודם לכן היה בלתי מנוצל, זכה ל"קידום" מושכל כשבשטחו מוקמה בריכת גלישה מפנקת הנהנית ממיקומה האינטימי בקצה הגן. כך, כמו הבית שהתרחב, התרחבה גם תחושת המרחב בגינה אליה הוא נפתח בגלגולו הנוכחי- גלגול שיצר בית חדש ועמו וחוויית מגורים חדשה בתכלית. 

 

 ערוץ העיצוב של בית ונוי , אדריכלים ומעצבים משתפים

 בנייה ירוקה בת קיימא - מתאוריה למציאות

 

יצירת קשר - אור,שקיפות ותנועה