מה שקורה בכפר נשאר בכפר

 

במושב 'בית זית', בואכה ירושלים, שופץ מבנה לצורך הפיכתו לביסטרו כפרי חלבי. בכפר כמו בכפר. ירוק, שקט ופסטורלי. אל כל הטוב הזה מגיע ירון טל עם טביעת האצבע והשפה העיצובית הייחודיים שלו ליצירת חלל פנים עוטף בחום, שורשי, עם המון טעם של פעם. החבירה של עיצוב להקשרו הפיסי והתוכני של המקום והמיקום יוצרים הרמוניה וזרימה. 

מאת: מערכת אתר 'בית ונוי' | צילום: דניאל לילה | ירון טל - 03/04/2013
על המעצב:

 

סטודיו ירון טל פועל משנת 1995 ומטפל בחללים מסחריים וציבוריים: בתי קפה ומסעדות, בתי מלון, חנויות ומשרדי חברות.  על לקוחותיו נמנים שמות רבים כגון: רשת מקס ברנר, קפה לנדוור, רשת רולדין, גאיה, לולו, טרייבקה, קיוטו, שופרא, מסעדות משה שגב ולאחרונה גם אולם התצוגה של חברת 'נירלט' ובית הקפה 'דרך הגפן' במושב בית זית, אם למנות רק חלק מהם. מי שמתבונן במגוון הפרויקטים אותם עיצב יבחין בקלות בטביעת האצבע האישית שלו, הכוללת חזות מרובת פרטים ופריטים, שימוש במגוון רחב של חומרים, רבים מהם חמים ושילוב של פרטים מעניינים (ריצוף טראצו, לבנים, קופסאות, ארגזים ועוד). מבחינה זו ביסטרו 'דרך הגפן' אינו שונה ויוצר, כמו חללים אחרים שעיצב, אפקט 'וואו' חזותי.

 

 

 

הסבר לתכנית: 

 

"כשהגעתי לפגישה ראשונה במקום", מסביר מעצב הפנים ירון טל, "דמיינתי לעצמי בית כפרי או ערבי ישן בעל אופי ייחודי. לצערי, מאחר והמבנה יועד בעבר לשמש כגן ילדים למושב, קיבלתי מבנה חדש עם תאורת ספוטים לבנה וקרה וריצוף גרניט פורצלן. לאחר מחקר של המבנה והסביבה החלטתי ל'יישן' את המבנה". הצהרה זו של המעצב ירון טל תואמת את תפיסת העולם שלו ביותר ממובן אחד. ראשית, מתן נגיעה אישית וייחודית לחללים אותם הוא מעצב, שנית, התאמה של העיצוב למקום ולמיקום ושלישית שימוש בחומרים ובשפה הכוללים מגוון רחב, אקלקטי במובן הטוב, שמצליחים ליצור הרמוניה עיצובית.

עיצוב:

 

חוץ - על מנת ל'יישן' את המבנה ולהעניק לו את אופיו המיוחד שמתכתב עם מקומות דומים ברחבי אירופה הכפרית ולשייך אותו לסביבתו הירוקה, כללה עבודת החוץ מריחת שכבת טיח במראה מתקלף והחלפת גופי התאורה למשומשים וישנים בעלי אופי, הוספת קורות עץ ודלתות מפירוק.
על עבודות פיתוח החוץ והגינון הופקד דווקא הלקוח, אשר יש לו ידע רחב בתחום המשתלות. 'יישון' המבנה חבר לפיתוח סביבת החוץ ליצירת עולם.

 

פנים - בתוך המבנה נהרסה תקרת הגבס לצורך חשיפת קורות העץ הנושאות את גג הרעפים אשר עבר ציפוי בעץ לשיפור האקוסטיקה והבידוד. רצפת גרניט הפורצלן הוחלפה לרצפת בטון עם שיבוץ אריחי 20/20 ס"מ צבעוניים. אל אלה נוספו פרטים כמו: בריקים מפירוק, עץ משומש ומגוון רחב של  אביזרים משלימים כגון קופסאות, גופי תאורה, ריהוט, שידות ומראות אשר הובאו לאחר חיפושים רבים משוקי פשפשים.


 

 

התוצאה:

 

מגוון אסוציאציות מתפרעות למראה המקום: מכולת של פעם (ר' ערך 'מדפים פתוחים), בית ערבי ישן ביפו (ר' ערך שטיח מרצפות טראצו צבעוני), ביקור בטוסקנה (ר' ערך שולחנות וכסאות), אקולוגיה ואנטי אורבאניות (ר' ערך איזה כיף שהכול ירוק מסביב). כך או אחרת, המקום עוטף ברכות.