עיצוב בשעם

שעם, חומר טבעי המופק מקליפת עץ 'אלון השעם' (Quercus Suber), עובר לקדמת הבמה העיצובית הן בשל היותו ידידותי לסביבה והן בשל שלל תכונות טובות המאפשרות ליישם אותו למגוון מטרות. לא רק לפקקים של בקבוקי יין.

מאת: | צילום: | 03/04/2013
 
בקיץ הזה מדגימה לונדון כיצד השעם הפך להיות עכשווי מאי פעם. אדריכלי העל Herzog & de Meuron בשיתוף אחד האמנים הכי חמים בזירה הבינלאומית, האמן הסיני  Ai Weiwei, בחרו לשלב חומר זה כחלק מהפביליון האדריכלי השנתי המסורתי בגלריית 'Serpentine' שבהייד פארק. 
 
 
קריסטלן בי
 
 
 
שילוב שעם כחלק מהנעלה בריאה. 'טבע נאות'.
 
הדום עשוי משעם בעיצוב ג'אספר מוריסון. רשת 'טולמנ'ס'.
 

 
 

פקקי שעם מעוצבים לסדרת דמויות של חיות. עיצוב: מונקי ביזנס וסטודיו REDDISH.
 
 

מקורו של חומר בר קיימא, אך מפונק, זה הוא בעץ אלון הגדל רק באזורים מצומצמים ביותר בעולם, בעיקר בחלק המערבי של אגן הים התיכון. מעל ל-50% ממטעי אלון השעם נמצאים בפורטוגל והיתרה מפוזרת בספרד, דרום איטליה, סרדיניה ותוניסיה. ניסיונות לגדלו מחוץ לאזורים אלה, אפילו בישראל, כשלו. תעשיית הפקת השעם מעץ האלון היא מהתעשיות הידידותיות ביותר לסביבה, ומקובלת על הארגונים הירוקים. הסיבה לכך נעוצה בתהליך הייצור הייחודי הכולל קילוף קליפת העץ, ללא כריתה ו/או פגיעה מסוג אחר בעץ עצמו, זאת בניגוד לתעשיות העץ המסורתיות ו/או בכל הנוגע לשימוש בחומרים טבעיים מתכלים אחרים.
בנוסף, אלון השעם צורך פחמן דו-חמצני בכמויות גדולות ובכך תורם לצמצום זיהום האוויר. לקליפת עץ האלון מבנה ייחודי דמוי חלת דבש, כאשר כל סנטימטר מעוקב של קליפת עץ מכיל בין 30 ל- 40 מיליון תאים פוליהדראליים (בעלי 14 פאות). מבנה ייחודי זה הוא שמכתיב חלק גדול מתכונות השעם. קליפת עץ השעם מתעבה במספר מילימטרים כל שנה, עד שהיא מגיעה לעובי הרצוי, כ- 2-5 ס"מ, אז היא מקולפת בעדינות ביריעות גדולות. כל עץ מקולף רק אחת לתשע או עשר שנים, במהלכן נותנים לעץ לנוח, להשתקם ולהצמיח מחדש את הקליפה. כל עץ חי כ-150 עד 200 שנים, דבר המאפשר כעשרה קילופים בממוצע בכל מהלך חיים של עץ. 
'Butler' – מתקן לאחסון בקבוקי יין או מגזינים משעם. חברת 'CorkNature'.
 
 
לתוצר, יריעת השעם, תכונות ייחודיות, ההופכות אותו לניתן ליישום למגוון רחב של צרכים. הוא בעל כושר בידוד תרמי ואקוסטי ולכן רלוונטי ליישום כחומר מבודד (למשל כחיפוי קירות). לשעם יכולת גמישות גבוהה תחת לחץ ותכונה אלסטית זו הופכת אותו למתאים לשימוש למשל בתעשיית הנעליים. השעם הוא אנטי סטטי, אנטי בקטריאלי ודוחה עובש, בעל משקל סגולי נמוך ויכולת איטום גבוהה – כל אלה מאפשרים לעשות בו שימוש בתעשיית הרהיטים וחיפוי הרצפה (למשל, פרקט שעם). ולבסוף יופיו הטבעי ומנעד הגוונים שלו מאפשרים לשלב אותו בהקשרים אסתטיים, בכל הקשור לעיצוב סביבת הפנים.
כיתוב: לוח נעיצה עשוי מפקקי שעם. צילום: תמיר אזולאי. עיצוב: הילה אזולאי.
 
  
בשעם נעשה שימוש נרחב בתעשיות שונות, במסגרתן הוא חומר 'סמוי' – איטום, מילוי, בידוד וכד', אך במקרים רבים השעם עובר לחלקו החיצוני של המוצר ומעניק לזה אסתטיקה ייחודית – לוחות לחיפוי פנים, פרקט, נעליים, תיקים, גופי תאורה, טקסטיל, רהיטים – בכל אחד מתחומים אלה ניתן לעשות שימוש בשעם.

מרשים וידידותי לסביבה, השעם הוא בחירה טובה בכל הנוגע לשילוב של עיצוב עם תפיסות מקיימות.

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development