מקובייה לאייקון בר קיימא

שיטת החזית המאווררת של אלוקובונדALUCOBOND ® יצרה מהפכה בעולם הבנייה בשל פשטותה היחסית ויכולתה להקנות לכל בניין, חדש או ישן, מראה אייקוני, תפקוד חכם וחסכון אנרגטי. אבל מה זו חזית מאווררת, מה זה אלוקובונד ומה המשמעות של המערכת על הבניין כולו? 

מאת: טל פרידמן | צילום: | 03/05/2021

פרוייקט Garden The של Becker Eike אדריכלים. ברלין.  פרוייקט ׳כפר עירוני׳ ירוק בלב ברלין העושה שימוש בבנייה  מודולרית וחזית מאווררת של אלוקובונד בשילוב גימורים  שונים. בעזרת תכנון נכון, יכולים אדריכלים להשתמש בשיטות  מתועשות כדי להגיע לאיכות ודיוק מירבי.
פרוייקט Garden The של Becker Eike אדריכלים. ברלין. פרוייקט ׳כפר עירוני׳ ירוק בלב ברלין העושה שימוש בבנייה מודולרית וחזית מאווררת של אלוקובונד בשילוב גימורים שונים. בעזרת תכנון נכון, יכולים אדריכלים להשתמש בשיטות מתועשות כדי להגיע לאיכות ודיוק מירבי.
 

חזית הטכנולוגיה
על פי מחקרים, החזית אחראית על כ70% מההתייעלות האנרגטית של המבנה. מעבר לנושא הדיזיין, תכנונה בצורה נאותה הוא המפתח ליצירת בניינים ברי קיימא וחללים בריאים עבור הדיירים.
ראשית כל, החזית היא הקרום אשר מפריד בין פנים לחוץ, בדומה לעור גוף האדם. 
החזית אחראית, בין היתר, על וויסות תנאי הפנים דרך בידוד חום/קור, אקוסטיקה, טיהור אוויר, כניסת תאורה טבעית ועוד.
לכן, חשוב לאמוד את תפקודה של החזית כבר בשלב התכנון הראשוני. כמו בהרבה תחומים אחרים, תפקוד החזית קם ונופל על הפרטים הקטנים. עמידות חומרים, מניעת גשרי טמפרטורה, שיטות התלייה ועוד- כל אלה הם חלק אינטגרלי מתהליך האפיון. תחום החזיתות ומעטפות המבנה עובר מהפכה בשנים האחרונות לכדי דיסציפלינה עצמאית של תפיסת מערכת שחשוב שכל אדריכל יכיר. תמו הימים של הרכבת ״תלאי על תלאי״ באתר הבנייה, כיום הכדור בידיים של אדריכלים לייצר את הבניין האידאלי. 

פרוייקט Garden The של Becker Eike אדריכלים. ברלין.  פרוייקט ׳כפר עירוני׳ ירוק בלב ברלין העושה שימוש בבנייה  מודולרית וחזית מאווררת של אלוקובונד בשילוב גימורים  שונים. בעזרת תכנון נכון, יכולים אדריכלים להשתמש בשיטות  מתועשות כדי להגיע לאיכות ודיוק מירבי.
פרוייקט Garden The של Becker Eike אדריכלים. ברלין. פרוייקט ׳כפר עירוני׳ ירוק בלב ברלין העושה שימוש בבנייה מודולרית וחזית מאווררת של אלוקובונד בשילוב גימורים שונים. בעזרת תכנון נכון, יכולים אדריכלים להשתמש בשיטות מתועשות כדי להגיע לאיכות ודיוק מירבי.
 

בנייה בישראל- התחזית: חם, לח ומאובך
בבואנו לתכנן מעטפת אידאלית, ראשית יש להתחיל עם נתוני הפתיחה. ישראל היא מדינה קשה מאד מבחינה אקלימית וכוללת שילוב בין חום מדברי המגיע ל40+ מעלות בקיץ בשילוב עם לחות, פיח וחומציות עקב הצפיפות הרבה. תנאים אלה מהווים קרקע פוריה לליקויי בנייה רבים המתבטאים בראש ובראשונה בחזית עקב המגע הישיר עם תנאי החוץ. לאורך השנים, עקב אילוצים של מדינה צעירה ודלת אמצעים, התפתחה תרבות בנייה קלוקלת בישראל אשר אינה מתאימה לאיזורינו האקלימי והשתרשה עד עצם היום הזה. כיום, למרות שרמת המחירים בישראל נמצאת בסטנדרטים מערביים, השוק עדיין נמצא בפיגור אחר מדינות המערב בנושא של תרבות הבנייה. שיטות ״רטובות״ של טיח, אריחי חיפוי ייצוקים בהדבקה ושימוש בגימורים זולים נותנים את אותותם. מן הנזקים הבולטים: רטיבות, קילוף, נפילת אריחים, דליפות  וכדומה. 
רבות מדובר בעולם הבנייה על הצורך בהגברת הקצב- מהר יותר, גדול יותר וזול יותר. אבל עם קצב גידול אוכלוסיה שתכפיל את גודלה בשנים הקרובות, עלינו לשאול ״אייזו סביבה בנויה אנחנו רוצים לראות ?”
על האדריכלים לקחת זאת בחשבון ולהשלים את הפערים תוך אפיון מפורט של החזית. זה בידיים שלנו!

3
3
 

מיתוס: חזית אייקונית וירוקה מייקרת את עלות הבנייה
עם מערכות חזית מאווררת של אלוקובונד, תם העידן בו 99% מהבניינים נראים ונבנים אותו דבר. בתכנון נכון ואפיון אדריכלי מקצועי, ניתן להינות מכל העולמות ולהרוויח בניינים ייחודיים ומעוצבים ביחד עם תפקוד בר קיימא במחירי שוק סטנדרטיים.

4
4
 

אז מה היא חזית מאווררת בשיטת אלוקובונד?
חזית מאווררת, כשמה כן היא. חזית ״נושמת״ אשר לה קרום חיצוני של חיפוי פאנלים בעובי 4 מ׳מ וטווח אוויר  (air cavity)  בין אותו חיפוי לבין הקיר. כפי שניתן לראות בשרטוט, החיפוי מייצר חוצץ בין האקלים החיצוני לבין הקיר, בעוד האוויר החיצוני נכנס בין השכבות ומייצר סירקולציה טבעית אשר מונעת עובש ומצננת את הקיר. בשיטה זו ניתן לצמצם משמעותית את צריכת האנרגיה על קירור בעד 30% עם אפיון נכון של המערכת. שיטת החזית המאווררת שייכת למשפחת התלייה ״היבשה״ העושה שימוש בחיבורים מכניים של הברגות ללא דבקים או חומרי מליטה. מסיבה זו המערכת קלה להתקנה ויעילה מבחינת משקל וחומר.

חומר ביד היוצר
אחד היתרונות של לוח אלוקובונד הוא היכולת לעבד את החומר ולכופופו כך שבעצם ניתן ״לפסל איתו״ כמעט כל צורה. בניגוד לחומרים כמו  HPL, ניתן לקפל את קצותיו החרוצות לכדי ״קאסטות״ ולתלותם בצורה יבשה מבלי לראות את הברגים כלל. ניתן גם לתלות את הפאנל בחיתוך לפי מידה ללא צורך בעיבוד. 
באופן טכני, מדובר בלוח מרווד (סנדוויץ׳) אשר משני צדדיו לוחות אלומיניום דק של 0.5 מ״מ ובמרכזו 3 מילימטר של חומר מינרלי (ניתן לקבל גם בעוביים שונים). כך מצליח הפאנל לשמור על מאזן אופטימלי של קשיחות מול משקל נמוך. אלוקובונד מגיע בשני תצורות-  Alucobond Plus העומד בתקן אש B1  המקובל וAlucobond A2 העומד ברגולציה המחמירה ביותר עבור  non combustible materials.. בנוסף מייצרת החברה לוחות Honeycombעבים יותר אשר נתונים קשיחות מירבית למפתחים גדולים.
רמת הגימור הגבוהה ועמידותו רבת השנים העניקו למוצר יוקרה רבה ושימוש בפרוייקטי דגל רבים של אדריכלי על בינלאומיים לצד אדריכלות קונבנציונלית ואף שיפוץ מבנים קיימים. הגימורים כוללים מתכות טהורות, גמר מראה, צבעים טכנולוגיים מתקדמים ואף חומרים דמויי עץ, בטון ווינטג׳. 
הפאנלים מורכבים על גבי מערכות פרופילים ייעודיים, בין אם מדובר על קיר עם בידוד פנימי או חיצוני. 

5
5
 

פרוייקט בתכנון באיזור הרצליה בחיפוי אלוקובונד משולב.  אדריכל טל פרידמן
פרוייקט בתכנון באיזור הרצליה בחיפוי אלוקובונד משולב. אדריכל טל פרידמן
 

מה הוא חיפוי אלוקובונד?

נתחיל מהשורשים. אלוקובונד היא חברה גרמנית בינלאומית אשר בשנות ה70 המציאה את מוצר הACP, Aluminium composite panel.ומאז מובילה את השוק העולמי בתחום חיפוי המעטפות המאווררות. למעשה, השם אלוקובונד הפך כה פופולרי לאורך השנים, שמשתמשים בו לעיתים בכדי לתאר את סוג המוצר גם מחברות אחרות, דבר המייצר הטעייה חמורה. לשם הבהרה, כל הנאמר בכתבה מתייחס למוצר של חברת אלוקובונד המקורי לו מאפיינים ספציפיים  ויש להפריד בינו לבין מוצרים גנריים שלעיתים עלולים להיות נחותים בהרבה.

עד היום, הותקנו מיליוני מטרים מרובעים בכל רחבי העולם ובכל תנאי מזג האוויר. ישנם בניינים בני 50 שנה ומעלה שעדיין עומדים עם חיפויים המקורי. כיום נמכר החומר כחיפוי בליווי מערכות ברות פטנט ושיטות מוכחות באישור החברה. ישנן עשרות מערכות שונות של תלייה בהתאם לצורך הפרוייקט ולכן חשוב לדעת לאפיין את המערכת בהתאם. (ראה תמונה) 

פרוייקט היברידי העושה שימוש  בקיר מסך ביחד עם חיפוי חזית  מאווררת של אלוקובונד
פרוייקט היברידי העושה שימוש בקיר מסך ביחד עם חיפוי חזית מאווררת של אלוקובונד
 

אפיון נכון של המערכת 
טעות נפוצה המשפיעה לרעה על איכות הבנייה בישראל היא נושא החלפת כוונת האדריכל למוצרים ושיטות נחותות תחת סעיף ה״שווה ערך״ . כתוצאה מכך, בניינים רבים נבנים הרבה מתחת לסטנדרט שהוגדר עקב ׳פרצה׳ של חוסר הפירוט בכתיבת המכרז. 
אז כיצד נבטיח בכל זאת עמידה בסטנדרטים גבוהים גם כאשר אין לנו שליטה על כל תהליך בחירת הספקים?

אם הוגדר החומר כאלוקובונד או שווה ערך כפי שקורה לרוב, ישנן כבר היום בידי האדריכל יכולות רבות לאכוף את איכות החומר והשיטה כך שיעמדו בסטנדרטים הגבוהים ביותר ללא תלות בספק בודד.
תקנים כגון ISO, , מבדקי LCA, מבדקי VOC . הופכים את החומר לבר קיימא וכולו ניתן למחזור. עם אורך חיים של למעלה מ50 שנה ללא כל צורך בהחלפה או תחזוקה פולשנית, זה הוא הפתרון היעיל ביותר לטווח הארוך החוסך עלויות רבות לאורך מחזור החיים של המבנה. החומר מצוייד בציפוי אנטי גרפיטי וונשטף במי גשם לתחזוקה.
כל אלה הם רק חלק קטן מהיתרונות בעמידה בסטנדרטים גרמנים ובינלאומיים של ייצור, תקנים ובדיקות מעבדה המבטיחות פתרון מערכתי. 
תקני האש גם הם פקטור מכריע אליו יש להתייחס וחשוב לדעת כי חומרים זולים מכילים לרוב PE  דליק ועלולים לגרום לנזקי אש כפי שראינו באסון מגדלי גרנפל באנגליה לפני כמה שנים.

מהמחשב לפס הייצור
ברוכים הבאים לעולם האדריכלות הדיגיטלית והמעטפות החכמות. שילוב בין חומרים חכמים ביחד עם אופטימיזציה תכנונית ובנייה ברת קיימא בלחיצת כפתור. אולי זה נשמע דמיוני, אבל זה כבר קיים ובר יישום למי שמוכנים ליישם ולקחת את הצעד הבא. 
כבר כיום, ניתן לשלב עיצוב אייקוני ומגע אדריכלי אישי ביחד עם קיימות ובנייה חכמה המורידה עלויות. כיום כל אדריכל יכול  להשתמש בפלאג-אין של אלוקובונד לתכנות BIM השונות ולייצר אוטומציה תכנונית.  לעומתו, הכלי Facademaker  מאפשר לייצר בלחיצת כפתור אינספור וריאציות שונות להשראה.
אז אפשר לומר להתראות לייצור low tech”״  ושלום לשיטות מתועשות וחכמות עם דיוק עד הבורג. המהפכה החלה ואתם מוזמנים להצטרף.

פרוייקט בית ספר לתיירות על בעיר מונפלייה,  צרפת. מסימיליאנו ודוריאן פוקסס אדריכלים.
פרוייקט בית ספר לתיירות על בעיר מונפלייה, צרפת. מסימיליאנו ודוריאן פוקסס אדריכלים.
 

פרוייקט The Garden של Eike Becker אדריכלים. ברלין. פרוייקט  ׳כפר עירוני׳ ירוק בלב ברלין העושה שימוש בבנייה מודולרית וחזית מאווררת של אלוקובונד בשילוב גימורים שונים. בעזרת תכנון נכון, יכולים אדריכלים להשתמש בשיטות מתועשות כדי להגיע לאיכות ודיוק מירבי.
 
דוגמה לחתך טיפוסי של פאנלים Aluminum panel composer של אלוקובונד.  מקור: www.alucobond.com
דוגמה לחתך טיפוסי של פאנלים Aluminum panel composer של אלוקובונד. מקור: www.alucobond.com
 
טל פרידמן הוא אדריכל בעל תואר שני בהנדסה בנושא computational construction, המתמחה במעטפות בניין חכמות ותכנון פרמטרי. בין היתר, מייצג משרדו את חברת אלוקובונד בישראל. טל פועל על הקו בין אירופה וישראל ומחבר בין טכנולוגיות בנייה מתקדמות לעולם הבנייה המסורתי דרך מחקר וייעוץ לגורמי ממשלה ותעשייה. בנוסף, עובד משרדו בפיתוח טכנולוגיות לעולם אדריכלות ושיתופי פעולה אדריכליים ומסחריים.
 

הכתבה מתוך גיליון 162 בנושא חיפויים <<להורדת המגזין לחץ כאן>>



החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development