עיצוב סביבת החוץ – עולם ומלואו

סביבת החוץ היא מרחב מולטי פונקציונלי עשיר בחפצים, פריטים, אלמנטים ושימושים. ככזה הוא מחייב התייחסות תכנונית מדוקדקת, בדיוק כמו סביבת הפנים. תרבות האירוח וההסבה המשפחתית, מבנה המשפחה, חלומות אישיים – לכולם יש קשר לתכנון מרחב החוץ וכל אלה הם חלק מהפרוגרמה. 

מאת: אביטל מאור | צילום: | 03/04/2013

על תכנון מרחב החוץ לכלול התייחסות לגודל וסוג הריצוף הנבחר, תאורה, הצללה, מיקום שקעי חשמל, ברזי מים, ברז גז וכד', עמדת הבישול, מקומות אחסון, תשתית השקיה ודישון, מיקום שבילים ומסלעות ועוד ועוד, על פי גודל מרחב החוץ ומגוון שימושיו. ריהוט החוץ והצמחייה הם למעשה החלק המשלים והמסיים את התכנון.

להלן נקודות עיקריות להתייחסות בעת תכנון מרחב החוץ וכן חידושים בתחום זה. 

ריצוף וחיפוי רצפה

הריצוף המיועד לסביבת החוץ (מרפסת, גג, גינה) הוא בדרך כלל ריצוף ייעודי וחשוב לוודא שהריצוף הנבחר מתאים למטרה זו. במידה והריצוף מיועד לחפות אזורים רטובים (סביב בריכה, למשל) עליו לכלול גם גימור אנטי סליפ לצמצום אפשרות החלקה.
מגמת ה'ייבוש' של השנים האחרונות הביאה ליצירת משטחי חוץ בהיקף גדול יותר מבעבר, על חשבון צמחיה זוללת מים בכלל ודשא בפרט. עובדה זו מביאה לך שריצוף וחיפוי הופכים להיות דומיננטיים יותר בסביבת החוץ ויש לשים לב לבחירת החומרים הנכונים.

 

 
ריצוף וחיפוי באבן טבעית 

 

אין ספק שאבן טבעית מתאימה מאוד לסביבת החוץ ומשתלבת היטב, הן כריצוף והן בתצורות אחרות (מסלעות, פסלים, שבילים, מתחם חלוקי נחל ועוד) באזור הטבעי ביותר של מתחם המגורים.
כאשר מדובר על ריצוף משטח החוץ באריחי אבן טבעית, ניתן להמשיך את ריצוף הפנים באותו אריח, על מנת ליצור המשכיות והרמוניה במרחב, או ליצור דווקא הפרדה חזותית ופונקציונלית בין שני המרחבים.

ריצוף באריחי גרניט פורצלן

 

אריחי גרניט פורצלן המיועדים לריצוף חוץ מגיעים במגוון גדול של דיגומים וגוונים, ביניהם כאלה המדמים חומרים טבעיים מסוגים שונים (אבן, עץ וכד'). גם בהקשר זה ובמיוחד אם מדובר על מרפסת, מומלץ להמשיך את ריצוף הפנים גם החוצה (ולוודא שמדובר באריח מתאים לחוץ), על מנת ליצור תחושת מרחב. שינוי בדוגמת הריצוף מתאימה יותר למרחבים גדולים.

Deck

 

אחת מאפשרויות חיפוי הרצפה הפופולריות בארץ היא ה- Deck. במקורו הדק עשוי מעץ גושני, מסוגים שונים ועמידים, המתאימים לסביבת החוץ, כגון, ארז, טיק בורמזי, איפאה, טאבקו, קומרו, אגוז אפריקאי, אירוקו ועוד. חשוב לזכור ששימוש בעץ טבעי מצריך תחזוקה שוטפת (ניקוי, מריחת שמן, שיוף וליטוש) על מנת לשמור על העץ לאורך זמן.
מלבד דק מעץ טבעי, חברות משווקות כיום גם דק סינתטי, העשוי בעיקר מ- PVC. דק זה הוא עמיד וכדרך החומרים הסינתטיים דורש תחזוקה מינימלית. 

 

דק סינתטי לסביבת החוץ. 'מי השרון'.
  

 

דשא סינתטי

 

הדשא הסינתטי שהחל את דרכו במרחבים ציבוריים, הופך יותר ויותר פופולרי גם במרחבי חוץ פרטיים – מרפסת, גג וגינה. ולא בכדי. תחליף הדשא הטבעי מוסיף לסביבת החוץ מראה ירוק ורענן כל השנה. הוא כמעט ואינו מצריך תחזוקה, נעים למדרך ועמיד. מומלץ במרחבי חוץ שנועדו גם למשחקי ילדים, במקום הדשא זללן המים. 
 

ריצוף תחתית הבריכה

 

את סביבת הבריכה יש לרצף באריחים מצמצי החלקה, אך תחתית הבריכה יכולה להפוך לאלמנט עיצובי במרחב החוץ, על ידי שילוב של פסיפס עם דיגום מיוחד ו/או בעלי מראה ייחודי (תוספת של זהב, כסף, נחושת וכד').

 

חומר למחשבה: 

טבעי או סינתטי. יש היודעים את התשובה באופן אינטואיטיבי. למתלבטים, התשובה טמונה בהבנה שטבעי, כמעט בהכרח, אומר תחזוקה רבה יותר משימוש בחומרים סינתטיים. בציר שבין פונקציונלי, אסתטי, תקציבי וטעם אישי, התשובה תינתן על פי ההבנה הפרטית, ובלבד שכל המידע ידוע וגלוי מראש.


אריחי גרניט פורצלן לחוץ ופנים הבית מבית המותג האיטלקי Cotto d'Este, המדמים טרה קוטה. 'HeziBank'.
 

 

  

 

בישול חוץ


אחת ממגמות הנלווה המשלימות את הדגש הרב המושם על תרבות ואירוח החוץ הוא בישול במרחב זה. המנגל המסורתי, שהחליף את מקומו לאורך השנים במתקן צלייה משוכלל יותר, הופך למטבח של ממש, על שלל אביזריו ומרכיביו. מטבח החוץ החדש כולל עמדת הכנה, בישול ואחסון מסודרת, אליה מצטרפים שלל פריטים: עמדת צלייה, כיריים, כיור, מקרר, מקרר יין, בר ועוד. יחד עם זאת חשוב להדגיש שכאשר מדובר על מטבח חוץ נעשה שימוש בחומרי גלם ומרכיבים עמידים בתנאי מזג האוויר החיצוני. 

את מטבח החוץ ניתן לתכנן בשני אופנים עיקריים. האחד הוא תכנון ועיצוב מטבח חוץ פרטני שאליו משלבים אביזרי חוץ שונים (כיריים, מתקן צלייה, מקרר וכד'), או רכישה של מטבח שלם המגיע יחד עם משטח העבודה, חיפוי האבן, מקומות האחסון וכל הפריטים הנלווים. כך או אחרת, מאחר ומדובר על אזור החוץ חשוב מאוד לוודא שהמטבח ושלל הפריטים עמידים הם לתנאי שמש והן לתנאי גשם.

ומה לגבי הצלייה - חשמל, גז, פחמים או בולי עץ?
הדעות בנושא זה חלוקות. גם כאן נוחות השימוש והתחזוקה, תדירות השימוש והיקפי האירוח  צריכים להילקח בחשבון.

טיפ:

 

בין אם בוחרים מתקן צלייה סטנדרטי, תנור אבן מסורתי, או יחידת מטבח מהודרת, מזג האוויר הישראלי החם מקשה על בישול החוץ. חשוב לדאוג להצללה והתקנת מאוורר באזור זה לתקופה החמה ולאחסון נאות לתקופת הגשמים.


מטבח חוץ של המותג האמריקאי 'BBQ Bull', מגיע במגוון דגמים ואפשרויות. חברת 'איסמור'.
 

תאורה


תרבות אירוח החוץ וההשקעה הגדולה בעיצוב במרחב זה, אינה פוסחת גם על גופי תאורה ייעודיים למרחב החוץ. חברות התאורה הבינלאומיות נותנות דגש רב על תכנון גופי תאורת חוץ, בדיוק כמו בתאורת הפנים, מבחינת העיצוב, האיכות, הנוחות והצבעוניות. ההשקעה הגדולה בתחום זה באה לידי ביטוי במספר אופנים: מגוון רחב יותר וחריגה מהגוף המסורתי של עמוד תאורה, שילוב של תאורה חסכונית וחכמה גם במרחב החוץ (תאורת LED, נורות פלורסנטיות מתקדמות (PL) וגופי תאורה המבוססים על אנרגיית השמש), שימוש בחומרים מגוונים, המתאימים לסביבת החוץ (פלסטיק, זכוכית, אלומיניום).

אחד החידושים המעניינים בתחום תאורת החוץ הוא שימוש בתאורה כחלק אינטגרלי ומשולב בפריטי הריהוט: שרפרפים, הדומים, שולחנות, מכלי צמחייה, דלפקי בר, כיסאות ועוד, הכוללים תאורה פנימית והופכים לפסלים מוארים בסביבת החוץ.

 

גופי תאורה רצפתיים מדגם 'Campanone' של המעצב 'Paolo Grasselli' עבור המותג 'MODOLUCE' היכולים לשמש גם כהדומים, שרפרפים ושולחנות קפה.'LUCE תאורה'.
 

תאורה בתוך המים

 

למי ששפר מזלו והוא בעל בריכה פרטית, החידוש העיקרי הוא תאורת LED המיועדת לפנים הבריכה. תאורה זו יכולה להגיע גם בתאורת RGB צבעונית, ההופכת את הבריכה לאלמנט אווירתי ומרשים. חשוב שהתאורה תופנה כלפי חוץ, על מנת שלא תסנוור. כאשר מתבוננים על הבריכה חשוב לראות אותה מוארת, מבלי לראות את מקור האור. את תאורת הבריכה ניתן להשלים עם תיחום של גופים שקועי רצפה ועם תאורה דקורטיבית עומדת.  

טיפ:

 

שילוב תאורה בסביבת החוץ מחייב תכנון מוקדם של סוג ומיקום הגופים וכן התאמתם לצרכים. עבור פינת הבישול ופינת ההסבה, לדוגמה, רצוי לתכנן גופים ממוקדים באיכות אור גבוהה, בחלקים אחרים של מרחב החוץ ניתן לשלב תאורת אווירה. ובכל מקרה – רצוי מאוד לשלב תאורה ירוקה וחסכונית.


הצללה

 

במזג האוויר הישראלי תכנון ההצללה חייב להיות חלק עיקרי בתכנון מרחב החוץ. ישנן מספר דרכים עיקרית ליצור הצללה במרחב החוץ:
 

שמשיה על רגל בקוטר 3 מ'. רשת 'ACE'.
 

פרגולות

 

אחד הפתרונות המקובלים ביותר בתחום ההצללה הוא בניית פרגולה (בדרך כלל מקורות עץ אנכיות ומחלק עליון מרושת שעליו ניתן להניח יריעות זרדים, במבוק וכד', או לחילופין לשתול צמחים מטפסים (גפן, פסיפלורה) שיעניקו צל טבעי. אחד החידושים בתחום הפרגולות הוא קונסטרוקציות שיכולות להיות עשויות גם מאלומיניום, הכוללים סוככי בד או PVC , או רפרפות מתכת, (הניתנים לכיוון ידני או חשמלי), תאורה מובנית ואביזרים שונים, כמו מערכת שמע.

חשוב לזכור: פרגולות קבועות דורשות רישיון בניה.

סוככים 

 

בין אם ידניים ובין אם חשמליים, סוככים הם פתרון טוב להצללת מרפסת, גג, גינה הממשיכים את סביבת הפנים. יתרונם בכך שניתן לקפלם. קיימים סוככים מסוגים שונים: זרועות, מסילות ומרקיזות שיש להתאימם לצורך הפרטני.

חשוב לזכור: מנועים איכותיים ובדים המתאימים לסביבת החוץ הם חובה כאשר מדובר על בחירת סוככים.

פריטים משלימים

 

אל העולם העשיר של מרחב החוץ ניתן כיום להוסיף מגוון עצום פריטים ואביזרים שונים. שטיחים ייעודיים לסביבת החוץ, מערכות ז'קוזי, ראשי טוש חיצוני, חפצי נוי ועוד ועוד. 

סביבת החוץ הופכת להיות מאתגרת יותר ויותר מבחינה תכנונית ועיצובית ומתאימה עצמה להלך הרוח הכללי של רצון לחיות במרחב אסתטי ופונקציונלי גם יחד. 

 

שילוב אגנית מים אותנטית בסביבת החוץ. 'טורקיז האוס – בית יצחק'.
  

 

מתוך 'מוסף לסביבת החוץ'. גליון 125, יולי - אוגוסט 2012

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי








אריחים Ecommerce Website Development