צבע
אל עולמנו הצבעוני אנו מתחברים באמצעות חוש הראיה כאשר לגוונים שסביבנו משמעויות החורגות, פעמים רבות, מעניין של טעם אישי. עולם אסוציאציות אנושי מקשר מידית בין הגוון הנצפה לבין עומק של זיכרונות והקשרים. לכן לגוונים יש השפעה כה עמוקה על חיינו, כאשר אלה יכולים לעורר בנו רגשות שונים משקט ושלווה, דרך עצבנות וכלה בכעס. לכן, לצבע בו בוחרים לצבוע את קירות הבית חשיבות עליונה, לא רק בהקשר לסגנון העיצובי, אלא גם בהקשר של הבעת הזהות האישית והאווירה.
בתחום עיצוב הפנים השימוש בגוונים בחלל הפנים הפך להיות משמעותי, שכן באמצעים פשוטים יחסית, ניתן ליצור שינוי חזותי מרחיק לכת. גם אם עדיין רוב האנשים יעדיפו שרוב שטח קירות הבית יכוסה בגוונים בהירים (שמנת, אפור וכד') עדיין שילובי של כתמי גוון על קיר אחד, בתוך נישה, על גבי עמודים, הופך להיות פופולרי ומקובל. פתיחות זו זוכה להיזון חוזר של חברות הצבע המציעות מבחר גוונים עצום וכן מוצרים המשלבים גם גוון וגם אפקטים מסוגים שונים.
חשוב לזכור שהצבע, כחומר, הוא מוצר 'מעתיק' ולא מוצר מכסה'. משמעות הדבר שגם לאחר הצביעה קיימת נִרְאוּת של הפגמים הקיימים בתשתית. לפיכך נדרשת הקפדה על שכבות התשתית, לרבות ההחלקה ואיטום הסדקים.
בסדקים חייבים לטפל לפני הצביעה, לא רק מסיבות אסתטיות. הצבע, בניגוד לתפיסה המקובלת, אינו מוצר גמיש (למרות שלפני המריחה הוא גמיש) ולכן אינו חומר שמגשר טוב על פני סדקים. לכן, לאחר המריחה הוא הופך למוצר לא אלסטי, כעין ציפוי, ואם קיימים סדקים, ללא מילוי מתאים קודם לצביעה, הם יישארו גם לאחר הצביעה.
בבחירת צבע יש לוודא שמדובר על צבע 'נושם', רחיץ, שאינו מנדף חומרים רעילים ובעל עמידות סביבתית גבוהה – למניעת דהייה/הצהבה.
חברות הצבע מציעות, או באמצעות אתרי האינטרנט שלהן, או באולמות התצוגה, אפשרות להשתמש בתוכנות הדמיה המאפשרות לבדוק את שילובי הגוונים בחלל. שכן, בחירת הגוונים בעיצוב הפנים אינה משימה קלה.
מניפת הגוונים המסורתית מחולקת על פי משפחות, כאשר בכל משפחה קיים מספר גדול מאוד של גוונים. אחת ההחלטות הראשוניות צריכה להיות האם אנו צובעים את קירות החדר בגוונים אשר שייכים כולם לאותה משפחה (אדום + ורוד, כתום + אפרסק), האם משלבים צבעים ממשפחות שונות, אך כאלה המתחברות באופן מסורתי (כחול + ירוק, אדום + כתום), או האם משלבים בין משפחות אשר לא נהוג לשלב אותן מסורתית (אדום + צהוב, ירוק + אדום) - או אז מתקבל האפקט הדרמטי ביותר.
במידה וצובעים מבלי להחליף רהיטים, שטיחים, פריטי נוי, וילונות וכד', חייבים להתאים את הגוונים הנבחרים לקיים.
חיפויי קיר דקורטיביים, טייחים ושליכטות צבעוניות
הטיח הוא תערובת של חומרים כגון סיד, אבקות שיש, גיר, חול ומלט (או בטון). התערובת המשחתית מיושמת על הקירות (הן חוץ והן פנים) על מנת להעניק להם שכבת הגנה. השימוש בטיח הוא רב שנים ועל גביו היה נהוג ליישם חיפוי מסיים כזה או אחר. בשנים האחרונות פתחו חברות הצבעים חומרים שונים המשמשים כטייחים או ציפויים דקורטיביים מגוונים, אשר מהווים בעצמם את השכבה הדקורטיבית העליונה. בדרך כלל חומרים המיועדים לסביבת החוץ יתאימו גם לסביבת הפנים, אך ההיפך אינו נכון.
השימוש בחומרים אלה מעניק לקיר המיושם לא רק הגנה אלא גם מרקם ומשחקי נפח. המגוון הרחב של חומרים מסוג, על פני מספר רחב של גוונים, מאפשר גם התאמה לסגנונות עיצוביים שונים. הציפויים הדקורטיביים מאפשרים ליצור קירות במראה ייחודי במרקמים שונים: פצוע, מגורגר, מעונן וכד'. בשנים האחרונות הופך להיות מקובל יותר ויותר לעשות שימוש בטייחים וציפויים דקורטיביים אלה גם בחלל הפנים ובכך ליצור מראה מעוצב וייחודי. קיר כניסה לבית, מחיצה ואף בחדרי רחצה ומטבח הופכים להיות בעלי מראה ייחודי אם משתמשים בציפויים אלה. את הציפויים ניתן להתאים לסגנון החלל, לדוגמה: מראה מגורען וחולי לחלל בעל אופי כפרי ואילו שימוש במראה גימור של משי מבריק יתאים לסגנון אלגנטי.
אפקטים בצבע
השימוש בצבע כחומר הופך להיות כיום מורכב ומעניין הרבה יותר מבעבר. זאת משום שחברות הצבע השונות מציעות מגוון רחב של מוצרים באמצעותם ניתן לייצר, בקלות יחסית, אפקטים מרשימים. אפקטים אלה הם בדרך כלל דרמטיים מאוד בחזותם ולכן רצוי יהיה ליישמם במינון נכון ולא מעיק. חלק מהאפקטים ניתנים ליישום פשוט וחלקם דורשים יד מקצועית. אפקטים בצבע לדוגמה כוללים: חומרים היוצרים דימוי של אריגים מסוגים שונים, כגון, בד ג'ינס, קטיפה, ז'מש, גלייזים באמצעות ניתן ליצור מראה של עננים, ווש וכד', חומרים המכילים כדורי או פתיתי זכוכית, המעניקים מראה מלא ברק, קבלת מראה מיושן, שימוש בשבלונות ליצירת מראה דמוי טפט, או צורות גרפיות ועוד. אפקטים אלה מגיעים במבחר גוונים רחב ולכן ניתן להתאימם בקלות למניפת הגוונים הרגילה ובכך לשלב קירות צבועים בצבע רגיל, ביחד עם קירות המיושמים עם אפקט ייחודי.
חשוב לציין שרוב האפקטים מסוג זה אינם מתאימים לסביבת החוץ.
הצעות לשילובים של סגנון וגוון (באדיבות חברת 'נירלט'):
אלגנטי:
|
שימוש בגוונים עמוקים וחמים (סגול חציל, פטל, כחול מעושן ירוק יער ואפורים כהים), אפקט קטיפה, סגנון רהיטים אירופאי קלאסי, תאורה אינטימית ופריטי טקסטיל קלאסיים. ניתן לעשות שימוש בשני טונים של אותו הגוון, לצבוע את השליש התחתון בטון הכהה יותר ולהפריד את החלקים על ידי קרניז דקורטיבי.
|
קלאסיקה עכשווית:
|
סגנון זה יכלול שימוש בגווני פודרה בהירים, משקופים לבנים, וילונות שקופים ועדינים לקבלת מראה אוורירי וקליל.
|
שאבי שיק מודרני:
|
שימוש בגוונים פסטליים בהירים – תכלת, אפרפר, ירקרק מעושן וכד', משולבים בפרקט בהיר, ספה מחופה באריג פשתן ושילוב של פריטי נוי טבעיים.
|
צעיר וצבעוני:
|
שימוש בפלטת צבעים נועזת יותר כמו כתום מנדרינה, צהוב לימון, ירוק דשא וכחול קובאלט משולבים עם לבן. גוונים אלה יחוברו לפריטי ריהוט ונוי צעירים ועכשוויים.
|
מתוך 'מבעד לקשת: צבעים, אפקטים וטייחים', "המדריך לחיפויים וריצוף" 2012.