טפטים לעדכון עיצוב הפנים

אין כמו טפטים כדי לעדכן את חזותם של חללים, להשלים את עיצובם, ולחלופין לשוות להם טוויסט שונה. הודות לטכנולוגיות ייצור מתקדמות, בגרסתם העכשווית הם מוצעים כמוצר משופר ואיכותי בקשת של סגנונות, דוגמאות ומרקמים,המספקים מענה מגוון לכל שפת עיצוב

מאת: אביטל מאור | צילום: | 03/04/2013

כמו רבים מהאלמנטים בתחום עיצוב הפנים, שמככבים, נעלמים, ושוב חוזרים, כך גם הטפטים עשו כברת דרך. הם היו כאן בשנות החמישים-שישים-שבעים של המאה הקודמת, כחלק מעיצוב הפנים במדינה שעדיין עשתה את צעדיה הראשונים בתחום- בד"כ בעלי נוכחות כבדה ודרמטית, מכסים כל משטח מאונך ברחבי החלל, ומחקים סגנונות מארצות אחרות ומעידנים אחרים. א"כ הם נעלמו מהנוף הביתי, ועכשיו הם שוב כאן, זוכים לפריחה מחודשת כאלמנט מובחן, עכשווי ושיקי, שנוכחותו מיטיבה עם עיצוב החלל- בין אם משלימה אותו, ובין אם מעניקה לו עניין שונה.

 

טפט הכולל איור של עץ משפחה. 'מעודד צבעים'.
 

קישוט קירות על ידי חיפויים הוא נוהג עתיק יומין. אך את החיפוי באמצעות נייר מייחסים לסינים, ממציאי הנייר, שהחלו, כבר בשנת 200 לפנה"ס, לחפות קירות או מחיצות באמצעות נייר אורז מאויר ידנית. נוהג חיפוי הקירות באמצעות נייר הגיע לאירופה בתקופת הרנסנאס, והשתרש תחילה בקרב האליטה המבוססת, אך לא כזו שהייתה עשירה מספיק לרכוש שטיחים ארוגים שנחשבו אז כקישוט יוקרתי לקירות. אך אין להתבלבל- במושגים מודרניים, גם טפטים אלה של תקופת הרנסנאס היו יקרים ויוקרתיים מאוד. 

הם יוצרו ואוירו ידנית ובדרך כלל לא הודבקו ישירות על הקיר, אלא חוברו לתשתית טקסטיל כלשהי, על מנת להבטיח עמידות. במאה ה- 18 שודרג עוד יותר מעמד הטפטים כאשר טכנולוגיה חדשה אפשרה ליצור הדפסים מורכבים יותר, שעדיין כללו תוספת של איור ידני,  בד"כ חיקוי של איורים סיניים: ציפורים, עצים, פגודות, סצנות מחיי הכפר וכד', שכונו 'Chinoiserie'. אלמנט פופולרי נוסף היו טפטים אשר חיקו בהצלחה טקסטורות שונות של טקסטיל: קטיפה, רקמה וכד'. רק במאה ה-19, עם הפיתוחים הטכנולוגיים שאפשרו ייצור המוני בתחום הנייר, התפתח כיסוי הקיר המודפס, שהיה כבר מספיק זול על מנת להפוך נפוץ גם בקרב המעמדות הנמוכים. מאירופה נדד נוהג זה לארה"ב, אשר הייתה זו שפתחה, בסופו של דבר, את הטפט לכיוון של ייצור המוני, כפי שהוא קיים כיום. מעניין לציין שההגדרה 'Wallpaper' עבור טפטים, השתנה בעקבות הפיתוחים הטכנולוגיים והם מכונים כיום 'Wallcover', בשל העובדה שהם מעובדים בדרך כלל עם חומרים נוספים להשגת עמידות טובה. 

 

טפט בסגנון פופ ארט צבעוני, צעיר ושמח. 'גולדשטיין גלרי'.
 

מעבר לשינויים טכנולוגיים אלה, מעניין לראות גם כיצד השינויים הסגנוניים-ויזואליים של הטפטים צועדים לאורך השנים יד ביד עם אופנה וסגנון תקופתיים (בתחילת המאה ה- 20, למשל, הופיעו טפטים בדיגומים קוביסטים וגיאומטריים), וכיצד כמו כל אלמנט בתחום עיצוב הבית הם מהווים אמצעי להמחשת איכות ורמת חיים.

השימוש בטפטים הוא כיום אחד האמצעים הטובים והפשוטים ביותר לשינוי משמעותי בחלל הפנים, ולעיתים מספיק חיפוי של קיר אחד על מנת לעשות את ההבדל בין חלל פשוט למתוחכם. אם נוסיף לכך את העובדה שכיום, בניגוד לעבר, לא מקובל לחפות את כל קירות הפנים בדיגומים דרמטיים, נראה שבכל אחד מחללי הבית ניתן לשלב טפטים בצורה מושכלת, ליצירת עניין, אווירה ומגע אישי, וכל זאת בהשקעה יחסית צנועה. 

מגמות וחידושים עיקריים בתחום הטפטים:

 

טפט בדוגמאת פסים
 

טקסטורות – אחת ההתפתחויות המעניינות בתחום הטפטים היא קולקציות רבות המאופיינות בטקסטורות מסוגים שונים, המעניקות לטפט משחק של נפח ומעשירות את הנוכחות שלו. הטקסטורות יכולות לדמות חומרים שונים (דוגמת טפט עם דיגום מעוטר בקטיפה), או לעמוד בזכות עצמן. 

 

חומרים – טפט הנייר או הויניל מקבל חיזוק בדמות טפטים משולבים בחומרים נוספים, המודבקים על פני שטחו ומעניקים לו עושר חזותי. בקטגוריה זו ניתן למצוא סוגים שונים של אבן, קש, במבוק, פשתן, עור, פרווה, קטיפה ועוד.

 

צבעוניות – מאחר וכיום מקובל לחפות בטפט קיר אחד בחלל, הצבעוניות של הטפט בדרך כלל מודגשת, כנקודת מתח וניגוד לקירות בהירים משלימים. הגוונים המככבים הם גווני סגול, חרדל, טורקיז, בורדו, גווני אפור ומוקה.

 

תמונות קיר, תמונות אווירה, תמונות נושא – אם אחד המאפיינים המקוריים של טפט הוא דיגום רפטטיבי, הרי שכיום ניתן למצוא טפטים המשמשים כציור קיר גדול. בקטגוריה זו ניתן למצוא נופים כפריים ואורבאניים, גרפיטי, חיות ואף סצנות שלמות מחיי העיר או הכפר.

 

אשליה ותלת ממד – יכולות הדפוס הדיגיטלי מאפשרות להדפיס טפטים המעניקים אשליה חזותית, עומק ותחושה של תלת ממד, בין אם מדובר על דיגום גיאומטרי, או על תמונה.

 

דיגומים המדמים חומרים שונים - עץ טבעי, גזעי עץ, תיבות, תריסים, חומרים טבעיים (פרווה, עור קטיפה וכד'), טקסטיל ועוד.

 

טפט בהתאמה אישית – חברות טפטים יוקרתיות מציעות כיום טפט בהתאמה אישית, אותו מזמינים על פי גודל הקיר ובכך נחסך הצורך להדביק חלקי דוגמה אחד ליד השני. במקרים מסוימים אפשר אף להשלים פרטים בתוך הטפט באמצעות ציור ידני.

 

אמצעים דיגיטאליים העוזרים בבחירת הטפט – חלק מחנויות הטפטים מציעות כיום אמצעים דיגיטליים שונים המסייעים ללקוחות להמחיש באמצעות תוכנות מחשב ייחודיות את אפשרויות התאמת הטפט לחלל הפרטי שלהם. נוכח השתלבות אמצעים מסוג זה בשטחי החיים ככלל, לא קשה להניח שמגמה זו רק תלך ותתחזק.

 

אקו שיק – הבון-טון האקולוגי, שנוכח באופן משמעותי בכל תחום עיצוב הפנים, אינו פוסח גם על עולם הטפטים, ובא לידי ביטוי בהיצע של חומרים טבעיים ו/או ממוחזרים. 

 

שילוב טפטים בכל חללי הפנים –מגמה הולכת וגוברת של שילוב טפטים לא רק בחלל המרכזי, אלא גם במרחבים אחרים, כמו חדרי ילדים, חדרי שינה ואפילו חדרי רחצה.

 

קולקציות משולבות – חברות שונות מציעות קולקציות של טפטים, אותן ניתן ליישם במשולב, על אותו הקיר, או על קירות נפרדים – פסים ונקודות, חלק ופרחוני וכד', ליצירת שלמות חזותית עם ערך מוסף של עניין.

 

מדבקות קיר – אחד החידושים המרתקים של העת האחרונה הוא מדבקות הקיר. אלה מגיעות במגוון רחב ביותר של אפשרויות, גדלים וסגנונות, שהמשותף לכולם הוא שימוש במדבקה גדולה, על מנת ליצור 'כתם' בעל עניין בחלל. המדבקות נעות מכאלה המיועדות לחדרי ילדים ונוער וכוללות, פעמים רבות, 'נושא' (מכוניות, אופנועים, נסיכות, כדורגל וכד'), דרך מדבקות הומוריסטיות שונות או קישוטיות, וכלה במדבקות טיפוגרפיות המכילות מסרים, ציטוטים משירים, פתגמים ועוד.

סגנונות:

 

טפט בעל טקסטורה של תבליטים בצבעוניות המתכתבת עם שנות ה- 70. 'כרמל שטיחים ופרקט'
 

פרחים – דיגום הפרחים לא רק שלא עבר מן העולם, אלא מדגים נוכחות בולטת, אם כי בטוויסטים ההופכים אותו לעדכני ונכון יותר. במסגרת זו ניתן לראות טפטים במספר סגנונות: עם דיגומי פרחים, על רקע צבעוניות עדינה ופסטלית, סגנון 'יפני' הכולל פרחוניות מעודנת, לא רפטטיבית, דוגמת פריחת עץ הדובדבן, פרחוניות קלאסית עם טאץ' מודרני בצורות מגוונות, כמו פרחים גדולים המפוזרים על המשטח, או בעלי טקסטורות מעניינות.

 

שיק אורבאני נעים המשדר ביתיות – האורבאניות המחוספסת מפנה מקומה לסגנון אורבאני רך, ביתי ונעים יותר. פלטת הגוונים עוברת משחור-אפור למוקה-קאמל-שמנת והטפטים בקטגוריה זו מתכנסים סביב אינטימיות רכה זו.

 

Rough - למי שעדיין לא מוכן לוותר על המראה הגס והמחוספס, ישנם טפטים המציעים דיגומים וטקסטורות של בטון, חלודה, לבני פירוק ועוד.

 

וינטג'/רטרו – אמנם שחוק כבר להשתמש בהגדרות אלה, אבל בכל זאת נצפית מגמה מתמשכת של אופנת בית המתכתבת עם עשורים קודמים, ותואמת גם את האווירה המצוינת בשני הסעיפים הקודמים. 

 

שיק אתני – אפריקה, סין, הודו, מרוקו, כמקורות השראה לקולקציות שונות של טפטים המתכתבות עם מאפיינים סגנוניים מקומיים ליצירת אווירה ברוח אתנית. 

 

טבעי/כפרי/שאבי-שיק – דיגומי פרחים, סצנות מעולם הטבע: חומרים טבעיים מביאים את הניחוח הכפרי גם לחיי העיר.

 

קלאסי – פסים, עיטורים, פרחים, או צורות גיאומטריות. בתוך שלל החידושים ניתן תמיד למצוא את הטפטים עם הדיגום הרפטטיבי הקלאסי שמעשירים את מראה החלל בטאצ' מעודן. 

 

Giltter - קולקציות המאופיינות בשילוב מרכיבים זוהרים ומנצנצים באופנים שונים.

 

עולם הטפטים, כחלק מאופנת הבית, ממציא עצמו כל העת מחדש. אם מוסיפים לזה את השפע, היצירתיות, המחיר הנוח וקלות ההתקנה הרי שנקבל את אחד האלמנטים הטובים ביותר לשדרוג מהיר ומתוחכם של חלל הפנים.
 

מתוך כתבה "מפטפטים עם קירות". מגזין 122, ינואר-פברואר 2012 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי








אריחים Ecommerce Website Development