שיפוץ בית באוסטרליה

ביתם של משפחת ודר האוסטרלית עבר שיפוץ והרחבה במטרה לשדרג את איכות החיים בחלל הפנים ולנצל את מלוא הפוטנציאל שהיה גלום בחצרו הנטושה. בעזרתו של האדריכל הצעיר ופורץ הדרך אנדרו מיינארד (Andrew Maynard) הם הצליחו ליצור סביבת מגורים עשירה בהקשרים בין פנים לחוץ

מאת: מיכל פלג | צילום: Peter Bennetts | אדריכל אנדרו מיינארד 03/04/2013
משפחת ודר מתגוררת בלב שכונת פיצרוי (Fitzroy) שבמלבורן שבאוסטרליה בבית שנבנה בתקופה הויקטוריאנית בסוף המאה ה-19 - בית בעל חזות קלאסית שמרנית, מחופה באריחי טרה קוטה אדומים ומוקף חומה התוחמת את החצר דרכה נכנסים אליו מהרחוב. דיירי הבית היו מודעים לפוטנציאל הגדול של החצר להפוך יום אחד לגינה פורחת עם בריכה, ובמקביל רצו לפתור את בעיית המטבח והסלון אשר פנו לעברה אך לא היו חשופים לאור השמש ו"סבלו" מאפלולית חשוכה רוב שעות היום. 

 

במסגרת זו הם פנו לארכיטקט האוסטרלי אנדרו מיינארד, במטרה לפתור אחת ולתמיד את בעיית החצר, אך לא תיארו לעצמם שהתוצאה תהיה כה מרחיקת לכת, ובוודאי לא שיערו שתמונות ביתם יפארו מגזינים ברחבי העולם. אוסטרליה, מן הראוי לציין, מתאפיינת באדריכלות שמצטיינת ברגישות לנושאים סביבתיים לצד יצירתיות ופונקציונליות, והתברכה בשורה של אדריכלים מוכשרים, כגון גלן מרקט שזכה בשנת 2002  בפרס פריצקר. גם מיינארד הוא סוג של כוכב עולה הגורף פרסים בתחום האדריכלות בארצו בכל הקשור לבתים פרטיים חדשניים מסוגם, ואת פרסומו קנה בשל תעוזתו בשיפוץ והרחבה של בתים פרטיים ברחבי פיצרוי, אשר הפכה בשנים האחרונות לפרבר יוקרתי.

 

במקרה של שיפוץ בית משפחת ודר יצר מיינארד, למעשה, בית חדש הכולל הרחבה המתפרשת על כל שטח החצר, ואשר אל שטחה נדדו המטבח והסלון יחד עם חדר אמבטיה, חדר שינה וחלל עבודה. הבית החדש, הממוקם ברקמת עיר צפופה, מתפרש כעת על  155 מ"ר, כאשר בצירוף חלל ההרחבה הוא הפך לסביבת מגורים הומוגנית המקיפה חצר פנימית עם מדשאה וג'קוזי: המטבח והסלון  הרוויחו בכך ניצול מקסימאלי של אור השמש  ואוורור טבעי החוסך שימוש יתר במיזוג אוויר, ואילו החצר זכתה לפרופורציות אינטימיות יותר והיא מהווה היום את לב הבית.

 

 

 מיינארד נמנע מלגעת בבית הקיים, ועם זאת רצה ליצור סביבת מגורים חדשה ופונקציונלית המקיימת הקשרים שונים עם החוץ. בתוך כך, בחלל ההרחבה החדש כמעט ולא נבנו קירות והבנייה החדשה מתבססת על חומת לבני הטרה קוטה הגבוהה שהקיפה את הבית והפכה להיות הקיר הפנימי שלו. המטרה, לדברי מיינרד, הייתה להחמיא לבית הקיים וליצור הרחבה בעלת מראה רענן ועדכני בהשראת לופט תעשייתי " בהגדרתו המקורית לופט הוא חלל תעשייתי שהוסב למגורים, מתנשא לגובה רב ונמצא תחת קורת גג."  אומר מיינארד ומסביר כיצד יצר חלל אחיד מקורה בגג הנוטל חלק משמעותי בעיצוב הבית וביצירת האווירה בו. תחת הגג הוא מיקם גלריה המשקיפה אל הסלון והמטבח, כאשר השיפוע שלו מקנה לגלרייה הנמצאת במפלס העליון את התחושה שנמצאים בעליית גג של בית אפוף מיסתורין, בוודאי שלא בית חדש לגמרי.

 

בבית הישן נפער פתח בחזית הפונה אל החצר ובו נבנה מסדרון שקוף. מסדרון זה מגדיר את ההפרדה בין הבית הישן וחלל ההרחבה, ותקרתו השקופה תוכננה בגובה נמוך מגובהם כדי להגדיש את היותו אלמנט מקשר. חללו תחום בזכוכית, ודלתותיו השקופות, הנתלות על קורות הנמתחות בין דופנות חלל ההרחבה, הינן בעלות פרופילים דקיקים ויכולות להפתח ולהיסגר באמצעות תנועתן על מסילה. כך, כשהמסדרון סגור הוא מהווה אלמנט מעבר המקשר בין הבית הישן לחלל ההרחבה, וכשהוא פתוח החצר מתמזגת עם פנים הבית וניתן לעבור מן הבית הישן אל חלל ההרחבה לא רק דרכו אלא גם דרך החצר.

 

מבט מן הבית הישן אל חלל ההרחבה. בחצר שבין שני האזורים תוכנן ג'קוזי המשוקע בקרקע. רצפת הדק ניתנת לשינוע ידני ובמידת הצורך מכסה את הג'קוזי.
 

המטבח בחלל ההרחבה - מעוצב בהשראת לופט תעשייתי, ומשלב קולט אדים, משטח עבודה וגוף תאורה עשויים מנירוסטה .
 

מבט מלמעלה - הבית והרחבה.
 

מיינארד מספר על הנטייה הטבעית של תושבי מלבורן להגדיל את הבית ולהוסיף לחללו חדרים מבלי לשאול את עצמם שאלה בסיסית פשוטה, כמו כמה חדרים הם צריכים, למעשה. לדבריו, הרחבת הבית היא הזדמנות מצוינת לעשות סדר בכלל שטח המרחב הנתון ולמצות כראוי את החללים הקיימים בו "מתן איכויות חדשות לחללים קיימים יכול ליצור חיים נעימים וכיפיים בבית. הפתרון לאו דווקא טמון בהגדלה של שטחם." הוא אומר.

 

כחלק מגישתו הבלתי מתפשרת של מיינארד לשלב בפרויקטים שלו חדשנות טכנולוגית, שולבו בבית חלונות מסוג חדש ומוגן ברישום פטנט של חברת Aneeta, המציגה חלופה מודרנית לאופן המסורתי שבהם נפתחים חלונות: מערכת של לוחות זכוכית שאינם מוצמדים/מודבקים אל המסגרת כפי שמקובל בחלונות זכוכית ממוסגרים, אלא ניתנים להזזה בתוכה, ובתוך כך מאפשרים לפתוח חלונות ולאוורר את הבית מבלי להזיז את הדלתות עצמן.


עיצוב הפנים עושה שימוש נרחב במתכות כגון נירוסטה, פלדה ואלומיניום, בשל הרצון להעניק ללופט מראה מחוספס. אלמנטים רבים ששולבו בבית משרתים שתי פונקציות במקביל. אחד מהם, למשל, הוא גרם המדרגות המוביל אל הגלריה, אשר המדרגות בו עשויות מלוח פלדה מכופף בעובי 18 מ"מ  שנצבע בצבע מונע החלקה בגון אדום. מעבר לתפקידו הפונקציונאלי מהווה הגרם אלמנט עיצובי דומיננטי בחלל, ובה בעת מגדיר גם את צורתם של ארונות  המטבח .

אלמנט נוסף המשרת שני פונקציות הוא הג'קוזי שבחצר, אשר הטיפול בו היה פרויקט מורכב שנעשה בשיתוף עם חברת Out of the blue  האוסטרלית המתמחה בייצור בריכות ומתקני ספא. הג'קוזי תוכנן כשהוא משוקע בקרקע מוקף במשטח דק, אך עקב שטחה המצומצם יחסית של החצר הוחלט ליצור אפשרות שרצפת הדק תכסה את הג'קוזי במידת הצורך כדי לפנות מקום לשימושים אחרים בשטחה. התוצאה: רצפת הדק ניתנת לשינוע מעל הג'קוזי וכאשר הוא סגור נחשפת מדשאה ירוקה, כמאששת את דבריו של מיינארד על מיצוי הקיים, אשר בבית זה מוכיח את עצמו ללא כל ספק.

 

מתוך מגזין בית ונוי 119: "הבית יצא לחצר"

 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development