בית עם הפנים אל הגן

בתהליך שיפוץ מסיבי למדי "פתחה" האדריכלית אלקה רימר את הבית בהרצלייה פיתוח אל הגן הסובב אותו, ריככה את מבנהו המצולע באמצעות חומרים וצבעים, ושיוותה לחללו חזות אוורירית שנעדרה ממנו בגלגולו הקודם

מאת: גילי כהן-לב | צילום: שי אפשטיין | אדריכלית אלקה רימר - 03/04/2013
ניהול ופיקוח: יוסי בלחסן
עיצוב וביצוע גן: עומר בלחסן 

אם במבט ראשון נראה שחזותו הטוסקנית של הבית הינה בבחינת רמז לבאות, הרי שפתיחת דלתו שמה לאל כל ציפייה כזו, כאשר חיפוי הטיח בגון חול, חלונות הכנפיים העשויים עץ וגג הרעפים, "מתחלפים" בחלל נקי שסגנון כפרי אינו ממאפייניו. "החזות הציורית בחוץ וניקיון מודרני יותר בתוך הבית פנימה הוגדרו בין סעיפי הפרוגראמה" אומרת האדריכלית אלקה רימר על הבית בהרצלייה פיתוח בו ביצעה פרויקט שיפוץ מקיף. הבית שנבנה בשנות השמונים ממוקם על מגרש גבוה ממפלס הרחוב, וטרום  השיפוץ נחלק חללו הפנימי לארבעה מפלסים +מרתף. תקרתו הנמוכה ופתחיו הקטנים הקנו לו מראה דחוס, וגם קשריו עם החוץ היו רופפים למדי. אדריכלית אלקה רימר: "למעשה, לא היה שום קשר בין הבית והגינה, ובתוך כך המטרה העיקרית הייתה לפתוח את המבנה עד כמה שניתן, הן על מנת לייצר דיאלוג בין שני המרחבים שהיה אחד הדברים החשובים לבעליו, והן על מנת להאיר ולאוורר את חללו שהיה זקוק לזה". ואמנם, בבית שלאחר השיפוץ מתגלה הקשר המבוקש עם החוץ כבר עם המעבר דרך השער המוביל אליו מהרחוב, כאשר את תהליך הכניסה אליו מלווה נוף מפלסה התחתון של הגינה, שנושק לבית ומעניק הצצה אל חללו הפנימי. 
 

 

 

 

התכנון האדריכלי

במסגרת תהליך השיפוץ, שהיה מסיבי למדי, נכללה חפירה שנועדה להגביה את התקרה הנמוכה ולשוות לחלל יתר אווריריות; פתחי הבית הורחבו - מהם לכדי פתחים המשתרעים מרצפה לתקרה - והותקנו במסגרות אלומיניום בלגי בגון בזלת; וכמענה לצרכי דייריו החדשים נוסף לבית מפלס עליון, שבנייתו התבססה על מבנה המפלסים הקיים והוא קורה בגג רעפים קל. 

בתכנון חלל הפנים, שהיה מאופיין במבנה מצולע מרובה זוויות, נותרה רימר נאמנה למבנה המפלסים המקורי, אך חלוקת שטחם ומיקומי הפונקציות השונות בהם נקבעו מחדש: מפלס כניסה שזכה לתוספת גובה וכולל בשטחו סלון ופינת אוכל לאירוח; מפלס מגורים פרטי, המרכז בשטחו מטבח, חדר משפחה ופינת אוכל נוספת המשמשת את בני הבית בחיי היומיום; מפלס חדרי ילדים; ומפלס בו ממוקמת יחידת השינה של ההורים. במפלס העליון, החדש, תוכנן משרדו של בעל הבית (אשר היווה, למעשה, את הסיבה לבנייתו), וכן חדר קולנוע/חדר משפחה נוסף ומרפסת.
 

 

בצדה הפונה לחדר המשפחה מנוצלת מחיצת ההפרדה להתקנת מסך פלסמה, ובעומק נראית פינת האוכל המשמשת את בני הבית בחיי היומיום.

 

 

מראה כללי של מפלס המטבח, המשלב בשטחו גם פינת משפחה ופינת אוכל יומיומית. מטבח: הי טאצ
 

 

על מנת לייצר הפרדה כלשהי בין מפלס האירוח (מפלס הכניסה/סלון) ל"מפלס הפעיל" (מטבח, פינת אוכל וחדר משפחה) המצוי מעליו ופתוח אליו, תחמה אותו רימר במחיצת עץ אוורירית שעוצבה בתצורת לייסטים אופקיים. כך, לצד הדגשת ההפרדה, מאפשרים המרווחים בין הלייסטים קיום תחושת זרימה וקשר עין בין שני האזורים, והמחיצה ככלל, הופכת מאלמנט פונקציונאלי גרידא לאלמנט בעל נוכחות אסתטית בחזותו של החלל.

את המבנה המצולע ומרובה הזוויות שאפיין את החלל של טרום השיפוץ מיתנה רימר באמצעות מערכת חומרים וצבעים שמרככים את ה"רעש" הצורני: הקירות נצבעו בלבן שבור ולריצוף נבחרו אריחי ליימסטון גדולים בגימור מט משי המייצרים מראה הומוגני, ומשמשים גם לחיפוי קירות חדרי הרחצה. חדרי השינה רוצפו בפרקט אורן מגוון לאגוז שגונו נוסך חמימות נעימה, ועבודות הנגרות הרבות ששולבו בחללים אלה ממשיכות את הקו הנקי ותורמות אף הן ליצירתו- אם הדלתות הלבנות שעוצבו במראה פנלים אופקיים רחבים, ואם חזיתות הארונות שתוכננו עם ידיות שקועות לשמירת חזות אחידה ורציפה. אוורור החלל ומיתון הגיאומטריה התוו אף את הטיפול בגרם המדרגות, אשר נותר אמנם במיקום שהיה, אך הותאם לשינויים בגובה הריצוף, וחזותו שודרגה לבלי הכר באמצעות חיפוי מדרכיו באבן ליימסטון כהמשך ישיר של הריצוף ושילוב מעקה שקוף שקוע בפרופיל U. בנוסף, הוסרו אדניות בנויות צמודות מעטפת שליוו את מהלכיו ויצרו עומס ויזואלי, ובמרווחים שנותרו עם הסרתן הותקנו מדפי עץ רחבים.

עיצוב הפנים
בתוך מסגרתו הנקייה והאוורירית של עיצוב החלל, אשר עם תום השיפוץ סופג לתוכו מלוא חופניים את נוף הגינה שחודר מבעד הפתחים הגדולים, "מתמקם" היטב עיצוב פנים מודרני ואקלקטי כאחד- שילוב של עכשוויות, נטייה לחומרים טבעיים ומוטיב אתני כלשהו שחביב על בעלי הבית ומוסיף לו צבע וממד אישי חמים. מארג זה מודגש אף באמצעות התאורה המגוונת שתוכננה בחלל- גופים נסתרים שהותקנו בהיקפו, ובכלל זה גופי לד צבעוניים המעשירים את האווירה, וגופים דקורטיביים באזורים ממוקדים, דוגמת פינות האוכל שבסלון ובמפלס המטבח. 

המפלס "הפעיל", שממנו ישנה יציאה ישירה לגינה ויציאה נוספת לחללי שירות (חדר כביסה ומזווה), הינו מרחב גדול למדי המספק מרחב מחייה הולם לכל אחת מהפונקציות שמוקמו בו. יחידת אי גדולה שניצבת במרכז המטבח מייצרת תיחום  בינו לבין פינת המשפחה שבצדו האחד,  ובצדו השני ממוקמת פינת אוכל "יומיומית" מוקפת ויטרינות שקופות, ובמיקומה שכמו "רוכב" מעל הגינה התחתונה היא 
נהנית הנאה ישירה ממראה הבריכה הפרושה תחתיה. 

 

יחידת השינה שמתנאה בפתחים גדולים ובמרפסת חזיתית נעימה. ריצוף וחיפוי עץ: אוסטרו דיזיין.
 

 

 

חדר ילדים מעוצב
 

 

מפלס חדרי הילדים כולל שלושה חדרי ילדים שתוכננו ברווחה תוך שימת דגש לנוחות מגורים: חדר אחד שתוכנן כסוויטה עם חדר רחצה צמוד, ושני חדרים נוספים החולקים חדר רחצה משותף. חצי מפלס מעליו שוכן מפלס ההורים ודלת כנפיים רחבה סוגרת על פתח היחידה, שבעקבות השיפוץ הרוויחה מרפסת ציורית הפונה אל החזית הקדמית. שטחה כולל אזור שינה ששניים מקירותיו מצניעים בהצלחה ארונות קיר, ופתח נטול דלת מוביל ממנו אל אזור ארונות שבסופו ממוקם חדר רחצה. פרט מעניין ששולב בחלל החדר הוא חיפוי קיר עשוי עץ המדמה מראה בריקים, אשר הנחתו במרחק מה מהקיר הותירה מרווח בו הותקנה תאורת לדים צבעונית הממסגרת אותו בגוונים מתחלפים.

 

הקומה החדשה שנוספה לבית ולמרות מיקומה העליון משמרת תחושה של חוץ. מערכת קולנוע: הום סינמה
 

 

 

פינת האוכל הפרטית תחומה בויטרינות שקופות, ובמיקומה שכמו רוכב מעל מפלס הגן התחתון נהנית ממראה הבריכה הפרושה תחתיה.
 

 

המפלס העליון נחשף כחלל ספון עץ, שרצפתו המדורגת קלות נגזרה מגג הרעפים המשופע שמקרה אותו: בכניסה אליו תוכננו חדר רחצה קטן, מטבחון ומחסן; מהלך שתי מדרגות גבוה ממנה משתרע אזור המשמש כחדר קולנוע; ועלייה בשתי מדרגות נוספות מובילה אל מרפסת שממנה ישנה כניסה למשרדו של בעל הבית. בתוך כך מתקבלת הפרדה מוחלטת בין המשרד לבין חדר הקולנוע, אשר מאפשרת לקיים פעילויות שונות בו זמנית וללא כל הפרעה. למרות היותו ממוקם בגובה ללא קשר ישיר עם החוץ, נשמרת תחושת קשר כזה גם במפלס העליון, אם באמצעות חלונות הגג שחושפים את מראה השמיים ומחדירים אור יום טבעי, אם באמצעות הדשא הסינטטי שמשמש לריצוף המרפסת, ואם באמצעות מוטות במבוק שהוצבו בשטחה, כמו גם לצד המדרגות המובילות מעלה.

עיצוב הגינה 
כנגזר ממיקומו של הבית על מגרש משופע וכמו מבנה המפלסים המאפיין את חללו הפנימי, כך גם הגינה הסובבת אותו משתרעת על פני שני מפלסים מוגדרים שמדרגות מחברות ביניהם. במפלס התחתון ממוקמות, כאמור, רחבת הישיבה של הסלון, פינת ישיבה נעימה נוספת ובריכת השחייה, שנתחמה במעקה שקוף המעניק את ההגנה הבטיחותית שנדרשת מחד, וחושף אותה במלוא תפארתה מאידך. מעקה שקוף תוחם גם את המפלס העליון, המהווה במידה רבה המשך ישיר של חלל הפנים: מאובזר ומצויד כראוי ביחידת בישול חיצונית ובפינת אוכל מקורה בפרגולה, שחיפוייה העליון בלייסטים מונחים בזווית מייצר מעין רפפה מצלה. למעט השטחים המגוננים- חלקת דשא במפלס התחתון, רצועות שתילה היקפיות ועצי פרי, רוצפו שני המפלסים בדק עץ איפיאה אדום המשווה מראה מטופח ומזמין, המשלים את תהליך "פתיחת" הבית אל הגן ואת הדיאלוג שנוצר בין שני המרחבים.

מתוך בית ונוי מס. 112: "עם הפנים אל הגן"

יצירת קשר - בית עם הפנים אל הגן