חזות חדשה לבית

שיפוץ מסיבי, שביצעה האדריכלית אירה שריג בתקציב נתון ולא גבוה במיוחד, שיווה לבית קיים חזות חדשה ורעננה. במסגרת תכנון ועיצוב הפנים, החלל החשוך הפך למרחב אוורירי ומואר ובמסגרת תכנון ועיצוב החוץ, הגינה הפכה לאזור מחייה מעוצב המהווה המשך ישיר של חלל הפנים

מאת: גילי כהן-לב | צילום: גלית דויטש-דביר | אירה שריג - 03/04/2013

"השיפוץ שבוצע בבית השוכן באזור המרכז, נועד לחדש את ימיו של המבנה הוותיק ששטחו כ-200 מ"ר, ולהעניק לדייריו נוחות מגורים בחלל עכשווי ומתאים לצורכיהם", אומרת האדריכלית אירה שריג על תכנון פרויקט השיפוץ המסיבי שביצעה בו. "טרום השיפוץ היה חללו חשוך ודחוס למדי, והמטרה הייתה לפתוח אותו לדיאלוג ישיר עם הגינה הסובבת אותו, ולשוות לו מראה אוורירי ומואר".


 

 

הקונספט התכנוני: מסגרת השיפוץ הייתה כוללת, והקיפה את חזיתו החיצונית של הבית הדו קומתי, את שטח הגינה, וכמובן את כלל חללי הפנים, כאשר חלקו הארי התמקד בקומת הכניסה, שהפכה במסגרתו למרחב אחד המכיל בשטחו את הפונקציות המשותפות.
בשלב הראשון הסירה אדריכלית אירה שריג את המחיצות המקוריות ואת העמודים הקונסטרוקטיביים, למעט שניים להם ייעדה "תפקידי הפרדה והגדרה" בתכנון החדש ואף הדגישה אותם באמצעות חיפוי טיח. כתמיכה חלופית לעמודים שהוסרו בקדמת החלל הותקנה קורת ברזל ה"נמשכת" לכל רוחבו, כאשר בגונה הטבעי - חלוד שצופה בלכה - היא אף הופכת לאלמנט שנוכחותו תורמת עניין. הפתחים הקיימים נותרו בגודלם המקורי אך הותקנו במסגרות אלומיניום חדשות בגון גרפיט, ורק פתח היציאה מהסלון לגינה הורחב במטרה להעצים את הדיאלוג המבוקש בין אדריכלות הפנים לאדריכלות החוץ. ואמנם, בחלל של אחרי השיפוץ יכול העומד בכניסה לבית להישיר מבט אל רחבת הישיבה הממוקמת בגן, ולחלופין יכולים המצויים ברחבת הישיבה לחצות במבט את כלל מרחב הפנים עד דלת הכניסה המסוגננת בגון גרפיט התואם את גון הפתחים.
 

 

מראה מרחבת הישיבה ביציאה מהסלון אל עבר חלל הפנים: קשר ויזואלי הדוק בין שני המרחבים.

צבעוניות וחומריות: פלטת הצבעים שנבחרה להוביל את העיצוב המחודש נשענת על גווני אפור, מוקה ולבן, והיא מתגלה כבר במעטפת החיצונית שחופתה בטיח פיגמנטי בגון לבן אפרפר. בנסיגות המופיעות על פני שטח המעטפת המקורי, שילבה אדריכלית אירה שריג לבני פירוקים בגון אפור תואם. שימוש חומרי שעתיד להתגלות גם בחלל הפנים, כשהוא מייצר המשכיות ומדגיש קשר עם החוץ. כך גם הבטון שמשמש לריצוף שביל הכניסה ומופיע אף בגרם המדרגות, שמיקומו נותר כשהיה אך הוחלף בגרם בטון מלווה במעקה ברזל שחור בקווי עיצוב נקיים. ניקיון וחמימות כאחד הם ממאפייניו של החלל האוורירי שנחשף עם הכניסה לבית. ריצוף החלל נעשה בפרקט אלון שנמשח בשמן המעניק לו ברק, קירותיו נצבעו בגווני מוקה בהירים או חופו בטיח באחד מגווני הפלטה שנבחרה, והתאורה ששולבה בו מורכבת מספוטים שהותקנו על פסי צבירה וגופים קבועי קיר המפיצים אור רך ונעים.
חלוקת החלל: במסגרת עיצוב חלל הפנים, חלוקת החלל החדשה מגדירה במרחב הפתוח ארבעה אזורים, אשר למרות היותם חולקים את אותו חלל, כל אחד מהם הינו אזור עצמאי ומוגדר בבירור: סלון, פינת אוכל, מטבח ופינת עבודה. קביעת מיקומיהם במרחב כמו חוצה אותו לאורך, כאשר הסלון ופינת האוכל ממוקמים בצד אחד והמטבח ופינת העבודה בצד שני. בין שני העברים זורם ציר פנוי ויחידת האי של המטבח "מתפקדת", למעשה, כאלמנט שמסמן / מגדיר אותם. הראשונה במערך החללים היא פינת האוכל הממוקמת משמאל לדלת הכניסה ומתחת לקורת הברזל עליונה, תחומה ומוגדרת בין קיר בחיפוי לבני פירוק לבין יחידת נגרות דו צדדית המפרידה אותה מאזור הסלון. יחידה זו, שבוצעה בעבודת נגרות, תוכננה ע"י אדריכלית אירה שריג כפתרון דו תכליתי- הן להפרדה חלקית בין שני האזורים, והן לאכלוס מסך הפלסמה אשר הסרת הקירות וריבוי החלונות הקשו על מציאת קיר פנוי להתקנתו. צדה הפונה לפינת האוכל אף עוצב עם גימור של סרגלים בולטים המייצרים מרקם תלת ממדי דקורטיבי המוסיף עניין צורני וערך אסתטי נוסף לאזור זה. הסלון הממוקם מאחוריו מעוצב בקפידה מינימליסטית המשמרת את אווריריותו, ואף מאפשרת מבט ישיר אל רחבת הישיבה החיצונית, תוך הדגשת תחושה של רצף וזרימה עמה.
 

 

תכנית הבית לפני השיפוץ.

 

תוכנית הבית לאחר השיפוץ.
 

תכנון ועיצוב החלל הציבורי: לתכנון ועיצוב המטבח, העשוי עץ בגימור שלייף לק בגון מוקה ומצוי מעברו השני של החלל, "גייסה" שריג את אחד העמודים התומכים שנותרו בשטח להוות "נקודת מוצא" שסביבה נבנתה יחידת האי של המטבח. במיקומו, שכמו צומח ממרכזה הוא מהווה אלמנט הפרדה בין חלקה המשמש כמשטח עבודה ובו מותקנים גם הכיריים, לבין חלקה המשמש כדלפק אכילה עם כיסאות בר גבוהים בעיצוב אוורירי. במקביל ליחידת האי תוכנן מערך ארונות תחתיים עם משטח עבודה נוסף, ויחידה גבוהה המאכלסת חללי אחסון ומכשירי חשמל, כשהמרווח ביניהם זורם כ"שדרה" המאפשרת התנהלות נוחה למצויים במטבח, כמו גם נוחות גישה לאלמנטים השונים. העמוד התומך השני שנותר בשטח משמש אף הוא כסוג של הגדרת אזורים, כשהוא כמו מסמן את "קצה" אזור הסלון ומפריד בינו לבין פינת עבודה שתוכננה מולו כמענה לאחת מדרישות הפרוגראמה. למרות שטחה המצומצם היא פונקציונאלית מאד, מהווה חלק בלתי נפרד מהחלל ובו בזמן משמרת פרטיות מתבקשת, ואף נהנית מנוף החוץ הנשקף מבעד לחלון המצוי מעל משטח העבודה.
תכנון ועיצוב החלל הפרטי: כמו בקומה התחתונה, כך גם בקומה העליונה הוחלף הריצוף בחדרים וחדרי הרחצה חודשו מבראשית, אך מבחינה מבנית לא בוצעו בה שינויים מהפכניים.
 

פינת האוכל תחומה בין קיר בחיפוי לבני פירוקים בגווני אפור, ויחידת ריהוט המפרידה אותה מאזור הסלון

תכנון ועיצוב הגינה: גינת הבית, שמצבה היה מוזנח למדי, זכתה לעיצוב מחודש תוך התייחסות לעובדה שבני הבית מרבים לארח ועושים שימוש תכוף במרחב החיצוני. ביציאה מהסלון תוכנן דק עץ גדול ששתי מדרגות מובילות מטה ממנו אל שטחה של מדשאה ירוקה. חלקו - הנושק לחלל הפנים ומצוי היישר ביציאה ממנו - קורה בפרגולה בנויה מקונסטרוקציית מתכת וחיפוי במבוק, בה הוצבה פינת ישיבה סלונית, ובסמוך לה הוצבה גם פינת אוכל נוחה. השביל הזורם במקביל לבית ומוביל אל הגינה האחורית רוצף בעץ ונתחם בצמחייה עשירה שנשתלה בינות לחיפוי אבנים "הגינה תוכננה כגינה פשוטה ונוחה לתחזוקה, ולמעשה, זהו סיפורו של כל פרויקט השיפוץ, אשר בתקציב נתון ולא מאד גבוה הפך את החלל החשוך והמיושן למרחב מאוורר, מואר ופתוח שנוח ונעים להתנהל בו", מסכמת אדריכלית אירה שריג.

מתוך מגזין 111: "חזות חדשה לבית"

יצירת קשר - חזות חדשה לבית