שבי ציון - מתנוסס באוויר

את בית חלומותיה של בחורה צעירה ורווקה, וילה בשבי ציון הפונה אל נוף גלילי ולשקיעה, תכנן האדריכל זהר שגב בקווים עיצוביים מינימליסטים, כך שיתאים לאורח חיים עתידי ומתפתח. אל הבית הגמור נכנסה כבר עם בן זוגה ותינוקת בת יומה

מאת: רוית ליפשיץ ציון | צילום: שי אפשטיין | תכנון: שגב אדריכלים | עיצוב פנים: עתליה גוהר גולדשמידט | 22/12/2021
תכנון: שגב אדריכלים | צילום: שי אפשטיין
 
בין הנוף גלילי ממזרח לבין השמש השוקעת במערב
הוילה בשבי  ציון, בעלת שתי קומות - קומת מגורים רחבת ידיים וקומת חדרי שינה ובה גלריה הצופה אל חלל הבית, חלון רחב ידיים מאפשר נדידת מבטים אל עבר הנוף. הבית ממוקם בהרחבה על גבול קצהו הצפוני של הישוב, בשטח הגובל במטעי האבוקדו המפרידים בין המושב הוותיק לבין שכונותיה הדרומיות של העיר נהריה. הבית, אותו תיכנן ועיצב האדריכל זהר שגב עבור משפחה צעירה, ניצב במגרש פינתי ומישורי בשטח של כחצי דונם, הנהנה ממרחב פתוח לכיוון צפון, ומשקיף אל הים במערב ואל נופי הגליל המערבי במזרח. השדה הפתוח והמבט המרוחק אל הים עמדו בבסיס תפישת האדריכל את תכנון המבנה –  צורתו, העמדתו במגרש ועיצובו – מבנה הצומח מן הקרקע וממקד מבט ארוך אל הים ואל השקיעה באופק. 
תכנון: שגב אדריכלים | צילום: שי אפשטיין
 
האתגר – לצפות את הנולד
תכנון מבנה המגורים הדו קומתי, בגודל 240 מ"ר, החל את דרכו כשעוד לא היתה משפחה צעירה בתמונה. הסיפור התחיל לפני כמעט ארבע שנים כשאם וביתה חיפשו אדריכל לבית שיועד לבת. בפגישה אחת במשרדו של  האדריכל זהר שגב נוצר חיבור אישי, הוא נבחר ללוות ולתכנן את הבית העתידי. שגב הרגיש שבעבודתו זכה להשפיע על אורח חייה העתידי של בחורה צעירה – רווקה, אינטליגנטית, משפטנית מוכשרת ובעלת טעם משובח, שחזרה לצפון לאחר מספר שנות לימודים וחיים תוססים בעיר הגדולה, חשופה לטרנדים מובילים, מודעת לסגנון, עיצוב, קולינריה ואדריכלות, ובעלת שאיפה בלתי מתפשרת לבנות ולעצב את בית חלומותיה.
תכנון: שגב אדריכלים | צילום: שי אפשטיין
 
תכנון: שגב אדריכלים | צילום: שי אפשטיין
 
האתגר היה להתאים תכנון ועיצוב לאורח חייה באותו הזמן כך שיתאים גם להתפתחות עתידית לכשתהיה רלוונטית ותקים משפחה. על הפער התודעתי בין ההווה בתחילת הדרך לבין ייעודו העתידי של הבית נדרש התכנון לגשר ולדאוג להתאמת הבית למשפחה עתידית ולאורח חיי הלקוחה לשנים שתבואנה. בחלוף הזמן שיתוף הפעולה עם שגב רק התעצם והעמיק כשהלקוחה שינתה כיוון מקצועי, הפכה למעצבת פנים מוסמכת ונטלה חלק פעיל בהגדרת הקו העיצובי של ביתה . בהמשך נוספו שותפים לדרך בדמות חתן מעורר השראה, איש חינוך ערכי, נעים הליכות, פרטנר משובח לתהליך התכנון והבניה, ובת קטנה ומתוקה, שבאה לעולם זמן קצר לפני השלמת הפרויקט. החדר כבר היה מוכן.
תכנון: שגב אדריכלים | צילום: שי אפשטיין
 
חיבור בין קווים עיצוביים ישרים ונקיים לחומרי גמר טבעיים
מראשית התהליך שררה תמימות דעים באשר לקווים העיצוביים הישרים והנקיים של הבית, שיהוו את החיבור בין חללים משמעותיים וברורים, אלמנטים ורטיקליים בדמות חללים כפולים וגלריות המשקיפות על המרחבים הציבוריים והמכוונות מבטים אל הנוף הנשקף מפתחי הבית, לבין שפת חומרי גמר טבעיים כגון ברזל, קורטן, זכוכית בטון ועץ. החיבור בין חומרי גמר גולמיים הוא נדבך מרכזי ועל-זמני בשפה העיצובית בה שגב עושה שימוש תדיר בעבודתו, באמצעותו באים לידי ביטוי תחושות של חמימות וביתיות לצד קרירות  ואיפוק סגנוני.
תכנון: שגב אדריכלים | צילום: שי אפשטיין
 
לעץ תפקיד משמעותי בנוכחותו בחלל המרכזי בו הוא נראה כנפח בדמות קופסא מרחפת בחלל הבית ובתוכה ספון חדר השינה של ההורים. העץ מכניס חושניות ותחושת ליטוף חמימה, לצד הבחירה המדויקת והמוקפדת של הלקוחה שבחרה לרהט את מרחבי המגורים בנגיעות רטרו עדינות המשלבות חומרים כגון עץ אגוז, צבעים כהים, אביזרים מפליז ועוד פריטים ייחודיים אחרים שאספה במשך השנים בדמות תמונות, כלים, פסלים וספרים.
תכנון: שגב אדריכלים | צילום: שי אפשטיין
 
תכנון: שגב אדריכלים | צילום: שי אפשטיין
 
עיצוב מרשים לצד פונקציונליות בלתי מתפשרת וניצול המרחב וסביבת הבית
המבנה תוכנן והושפע מתפיסות האסתטיקה של האדריכלות המודרניסטית; מינימליזם, חומרים טבעיים נטולי קישוטיות, פונקציונליות, קווים, נפחים וצורות גיאומטריות המייצרים יחדיו שפה אדריכלית ברורה, קוהרנטית, מרשימה אך עם זאת פרקטית וידידותית לאדם וסביבתו, מותאמת וטכנולוגית. החלק העליון של המבנה אשר נראה כמתנוסס מעל הקרקע באמצעות קיר הקורטן כפרפרזה לוילה סבואה של קורבוזיה מבטא גיאומטריה הנישאת על עמודים וכאילו מתנוססת מעל הקרקע ומשקיפה על סביבתו.
תכנון: שגב אדריכלים | צילום: שי אפשטיין
 
מסע מרתק אל תוך הבית - בין גשרים, גלריות ותיבה מרחפת
הכניסה אל הבית עוברת דרך שער לבן מפח שלצדו רפפות אנכיות בגדר ההיקפית. הדרך אל דלת הכניסה הגבוהה מלווה בשלוש מדרגות מתונות, שביל מאבן טרוורטין נעימה, עץ במבוק וגינון ורטיקלי.
מעל המבואה מתנוסס גשר גלריה של קומת המגורים המחבר בין שני צידי הבית עם תאורה תלויה המדגישה את החלל הכפול ואת תחושת הריחוף שבו. במבט ראשון העין נתפשת אל החלון הצפוני הגדול שמתנוסס מעל הסלון, מכניס אור צפוני רך וממסגר את השמים. משמאל נחשפים לחלל המגורים הגבוהה, לפינת האוכל המוצבת בין הסלון והמטבח הפתוחים והמתחברים לחצרות ירוקות ולמטעי האבוקדו דרך ויטרינות גדולות בעלות רפפות חיצוניות הנאספות לקבלת שליטה מיטבית בהחדרת האור הטבעי לבית וסינון קרינת השמש. 
מימינו של חלל המגורים שוכן גרם מדרגות מפלדה וזכוכית, אלמנט אדריכלי בעל נוכחות, המוביל אל גלריית קומת המגורים ומודגש על ידי חיפוי חיצוני בלוחות עץ. הנפח המחופה בעץ נצפה מהסלון כאילו היה תיבה מרחפת נטולת כבידה בחלל הבית.
תכנון: שגב אדריכלים | צילום: שי אפשטיין
 
תכנון: שגב אדריכלים | צילום: שי אפשטיין
 
אדריכל זהר שגב, בוגר הטכניון, הוא בעליו של משרד 'שגב אדריכלים' אשר שנוסד בשנת 2005, ולו ניסיון רב במגוון תחומי התכנון האדריכלי. משרד השואף למצוינות, יצירתיות, הובלת חדשנות תכנונית, והצלחה מעשית ביישום הפרויקטים. המשרד תכנן מאז הקמתו פרויקטים אדריכליים רבים, מגוונים ומורכבים. אדר' שגב שם לעצמו למטרה לתכנן ברגישות ובמקצועיות תוך מתן תשומת לב לחווית המשתמש וסביבתו. לאורך השנים המשרד ליווה לקוחות רבים מלאי סיפוק והערכה למסע האדריכלי שחוו. על פי תפיסת עולמו של שגב, לאדריכלות השפעה חשובה בארגון המרחב הפרטי והציבורי, היא דיסציפלינה חברתית חשובה בשירות האדם, החברה והסביבה.

ליצירת קשר: שגב אדריכלים – אדר' זהר שגב
טלפון / נייד: 04-8104545 , 054-6340525
כתובת: רח' הבנקים 8, חיפה
מייל: zohar@segev-arch.com



 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי