תכנון מא' עד ת'

נדב בן חמו, הנדסאי אדריכלות ומעצב פנים,תכנן את ביתו במושב וכמי שעוסק גם בביצוע תפר בו כל פרט קטן כגדול, מפיתוח השטח ועד עיצוב אחרון פריטי העיצוב

מאת: עידית אסא | צילום: בני אדם | הנדסאי אדריכלות ומעצבי פנים נדב ושקד בן חמו - 03/04/2013
ביצוע: "BuilDesign, בניה עיצובית"

 

מה קורה כשבעל הבית הוא גם המתכנן וגם המבצע? אליבא דה נדב בן חמו, הנדסאי אדריכלות ומעצב פנים שחובש גם כובע של בעל חברת בנייה, אין  בכך שום דבר מיוחד "איכות הביצוע והקפדה על פרטים היא מה שמנחה אותי תמיד, הן כמתכנן והן כמבצע, וההבדל היחיד הוא שבמקרה זה הבית עונה על הצרכים הפרטיים שלנו, ושילבנו בו את העדפות הטעם האישיות שלנו".

 

 

 

כבן לאב בעל חברה קבלנית נשם נדב את התחום כבר מילדות, כך שפנייתו ללימודי הנדסאות ועיצוב פנים הייתה אך טבעית, כסוג של צעד משלים, אך לא גרמה לו לנטוש את תחום הביצוע האהוב עליו לא פחות. את הבית, השוכן במושב באזור עמק חפר על שטח של 500 מ"ר, הוא תכנן יחד עם שקד, רעייתו, מעצבת פנים אף היא "רצינו בית נוח ונעים לגור בו, והיות והמגרש קטן יחסית תכננו אותו כמבנה דו קומתי כך שיוותר די שטח לגינה והקפדנו שהוא יקיים קשר עם סביבתו החיצונית" אומר נדב על המבנה המשלב חיפוי טיח אפור ואבן ג'ת צהובה בחזית קדמית נקיית קווים, ופורש תהליך כניסה שעובר דרך מבנה שערים המייצר מעין חזית נוספת ותחושה של כניסה לבית עוד טרם הכניסה בפועל. מאחורי חזית זו נגלית מבואה חיצונית מזמינה, ודלת כניסה שלצדה קבוע פתח שקוף החושף טפח מחלל הפנים- אך מחזקת את התחושה. ניקיון הקווים שמאפיין את החזית הקדמית משתנה בחזית האחורית, כששני הגושים המרכיבים את המעטפת כמו מתכנסים זה כלפי זה בקו מעוגל, המשווה רכות למסה הבנויה ובתוך הבית פנימה מתגלה כמוטיב משמעותי בשפת החלל.


 

המטבח- עיצוב נקי המשלב יחידות לבנות בגימור אפוקסי לבן ויחידת קיר מרשימה מעץ אבוני המכילה בתוכה מכשירי חשמל.
 

 

הסלון והקיר המעוגל
 

קשרי החוץ והפנים מודגשים באמצעות פתחים מרובים ששולבו בקירות המעטפת-אופקיים לצד אנכיים, כמו גם ע"י אלמנטים שחודרים מהחוץ אל תוך החלל, דוגמת אבן הג'ת שמשמשת לחיפוי המעטפת ומשתלבת גם במרחב הפנים, או ספסל בנוי שמתחיל במבואה החיצונית וממשיך פנימה כשהוא "עוטף" קיר סמוך, כמו מכוון את עין הנכנסים למיקומים רצויים ומייצר המשכיות וזרימה ויזואלית. "ככלל אני משתדל להימנע מ"סוף" של קיר או מקטיעה פתאומית שלו" אומר נדב והימנעות זו מוצאת את ביטויה בממד מחבק כלשהו ששזור בעיצוב, ואשר אותו מייצר במידה רבה המוטיב המעוגל שמעצם הווייתו אינו נקטע באחת. 
בקומת הכניסה שוכנים האזורים הציבוריים- מטבח, פינת אוכל, סלון,חדר עבודה וחדר המשחקים  בקומה העליונה חדרי המגורים. אזוריה השונים של קומת הכניסה ממוקמים כך שכל אחד מהם מתהדר במרחב נדיב, ואזור פינת האוכל אף ממוקם בחלל גבוה המעניק לו יתר עוצמה, וקושר אותו בקשרי עין ישירים עם הקומה העליונה. את שתי הקומות מחבר גרם מדרגות מרחף שעיצובו המעוגל חופף את מבנה הקיר אליו הוא צמוד, ומעקהו השקוף חובר לשקיפות פתחיו תוך יצירת חזות אוורירית ובו בזמן עשירה- שילוב אשר ככלל מאפיין את החלל. לריצוף משמשים אריחי אבן ג'ת אפורה (עצמון) גדולים (60X60), הקירות נצבעו בלבן, ובשני אזורים בסלון- בקיר בו מותקן אח אינטגראלי ובקיר בו מותקן מסך פלסמה גדול- נעשה שימוש בחיפוי אריחי אבן גרניט משולבים עם פסי אלומיניום ו"מנטים" (אלמנט דמוי ראש בורג המשמש לחיבור ואחיזת זכוכית), כשהמראה המתקבל מייצר עניין מהוקצע ומיוחד. אף באופן תכנונו של מעקה המדרגות השקוף בולטים המנטים האוחזים את הזכוכית כפרט עיצובי המייצר זרימה אחידה, ומקצב ויזואלי המשדר סדר וארגון מגלמים גם פתחי הקיר המעוגל שמוביל אל רחבת הישיבה החיצונית, אשר תוכננו במרווחים מדויקים ועל הקטעים הבנויים המפרידים ביניהם נתלו גופי תאורה דקורטיביים זהים, המשווים חזות רכה ונעימה לעין.

 

 

הסלון- מראה מוקפד וחמים כאחד: עושר של חומרים וטקסטילים ועיצוב על טהרת גווני אפור ושחור. תאורה: דורי קמחי תאורה אדריכלית
 

גופים דקורטיביים אלה הם חלק מסצנת תאורה המשלבת גופים שקועים המלווים-מגבים את הממד המבני עם גופים דקורטיביים בעלי נוכחות דומיננטית, דוגמת שנדלייר בעל מידות המשתלשל מרום תקרת החלל אל מעל שולחן האוכל, או גוף מלבני בעיצובו עשיר המשלב.בד שחור וקריסטלים שנתלה בפינת הישיבה בסלון. גוף תאורה מיוחד מעטר אף את תקרת המטבח: תקרת מתיחה מוקפת מסגרת בנויה גבס שתחתיה הותקנו מקורות אור והיא "תופסת" את מרבית תקרתו של החלל, חוברת בקוויה הנקיים לעיצובו המינימליסטי - יחידות לבנות עשויות פורניר בגימור אפוקסי צבוע, ויחידת קיר מרשימה עשויה עץ אבוני שמשתלבת איתן כסוג של קונטרסט ועניין ויזואלי.

 

 

הפרגולה במצב פתוח כשהתריסים מורמים חוברת לגן ולחלקת הדשא המקיפה אותה.
 

 

פרגולה בנויה בטון משולבת עם לוחות עץ איפאה ומוטות הברגה מאלומיניום המשווים חזות עכשווית.
 

כמו שפתו המבנית של החלל, כך גם פריטי הריהוט ששולבו בו מגלמים עושר חומרי מחד, וניקיון מאידך - מוקפדים ומסוגננים בקו מודרני ועכשווי, בחומריות מגוונת ובשילובי טקסטילים הנוסכים חמימות. חדרי המגורים רוצפו בפרקט עץ.אלון, וטופלו באותה קפידה חומרית וצורנית - יחידת הורים מפנקת וחדרי ילדים מטופחים. דובדבן של ממש ממתין ביציאה אל החזית האחורית דרך פתחי הקיר המעוגל. באזור זה פוגשת העין פרגולה שתוכננה כשילוב של עמודי בטון ולוחות עץ איפאה עם מוטות הברגה מאלומיניום המשווים חזות מודרנית ועכשווית. לריצוף משמש בה שיש עצמון המייצר המשכיות עם ריצוף הפנים, וחלק משטחה הוגבה ע"י שילוב דק מעץ איפאה, תוך יצירת מעין במה שבתוכה שוקע אמבט ג'קוזי. בהיקף הפרגולה הותקנו תריסי אור מאלומיניום, כאשר לצד ריהוט הגן המוקפד והאור החודר דרך התריסים ומשרטט דיגום חינני בשטחה, התחושה המתקבלת היא של הימצאות באתר נופש רחוק וקסום."פינה זו משמשת אותנו רבות, אם כאזור "סגור" החובר לחלל הפנים כשהתריסים מורדים, ואם כפרגולה כמו פרגולה כשאנחנו פותחים אותם וחוברים למדשאה" אומר נדב "למעשה, התכנון התחיל מפרטים כגון אלה שהיו מגובשים אצלי כבר זמן רב לפני הבנייה, ועם יד על הלב, וכ"פריק" של פרטים אני יכול לומר שלתכנן ולבצע זוהי ההנאה הגדולה ביותר מבחינתי. השילוב בין השניים גורם לי לאתגר את עצמי כל פעם מחדש בניסיון למצוא פרטים מעניינים וגם להבטיח את איכות ביצועם". 


מתוך בית ונוי 109: "מ-א' עד ת'"

יצירת קשר - תכנון מא' עד ת'