מודרניות במעטפת מדברית

אחד מהעקרונות שמנחים את המשרד "ישראלביץ אדריכלים" בתכנון מעטפת המבנה והחזיתות הוא: "לשלב את החזיתות כחלק אינטגרלי מהאיזור בלי שהן תיראנה כנטע זר, בין שמדובר בסביבה כפרית ושקטה ובין שבעיר שוקקת חיים".

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: | שירה רייז משולם 16/12/2019

שם המשרד: ישראלביץ אדריכלים 

החזיתות, על פי השקפת העולם של המשרד, הן המראות של הכוונות, התחושות והמאוויים  של הלקוחות. "זאת יכולה להיות גם חזית משוגעת בצבע ורוד פוקסיה, כל עוד היא תשרת את המטרה". אומרים הילה ודן ישראלביץ.

 

l house ישראלביץ אדרילכים, צילום: עמית גירון
l house ישראלביץ אדרילכים, צילום: עמית גירון

 Ecological House

כחלק מתפישת הנוף הארצישראלי, לצד הבית הפרטי בצפון הארץ שנבנה על מגרש בן עשרה דונמים, תוכננו גם מגרש טניס, בוסתן ופרדסים המתמזגים בסביבתם הטבעית. הקשר בין פנים לחוץ, הדוק וטוטאלי.
"מכיוון שהשטח הוא אופקי, היה לנו חשוב שהמבנה יתמזג עם הקרקע המישורית בחתימה נמוכה ולא יעלה מעליה. בפועל, המבנה מתמזג עם האופק כך שאפשר ליהנות מהקשר הבלתי תלוי בין אזורי החוץ והפנים כמעט מכל פינה וזווית".

בחזיתות המבנה ובחלקים מתוכו שולבו אלמנטים אקולוגיים ופתרונות מובנים המאפשרים צריכת חשמל מופחתת. כך למשל פרגולות ההצללה הרחבות שתוכננו בהתייחס לזוויות השמש מהזריחה ועד השקיעה. החומרים הטבעיים, או בעלי המראה הטבעי (כמו בטון, ברזל, זכוכית ועץ טיק), שולבו במסות מדויקות והם אלה היוצרים את המראה האלגנטי והמוקפד.

 

the artist house ישראלביץ אדריכלים, צילום: עודד סמדר
the artist house ישראלביץ אדריכלים, צילום: עודד סמדר

l house ישראלביץ אדרילכים, צילום: עמית גירון
l house ישראלביץ אדרילכים, צילום: עמית גירון
 


Artist Estate

המעטפת האוורירית של הבית הפרטי משמשת כרקע מושלם לפרטי האמנות האיכותיים המוצבים בו. המעטפת מעניקה את התפאורה האידיאלית כדי שהפריטים יהפכו לכוכבי החלל. הקופסאות המובנות, המותקנות על עמודי הפלדה, משמשות כאלמנט מרחף לתליית יצירות שמצד אחד מגדירות את המרחב ומשמשות כפתרון אפקטיבי להצגת האמנות, ומאידך הן עדיין מותירות את החזיתות פתוחות, וכך אפשר ליהנות מהמרחב החיצוני.

 


Zebra Zen House

את הבית, שתוכנן בצורת L, חובקת מעטפת ברזל המקנה לו את צורתו הייחודית. תכנון המעטפת מושתת על יצירת נפחים שונים וקונטרסט של צבעים, מרקמים וחומרים המגבים זה את זה, ויוצרים תמהיל מדויק ומושכל. לחזית האלומיניום שמקיפה ומעטרת את הבית תפקיד כפול - היא נתפסת כמיצג אמנותי המעטר את הבית באלמנטים גיאומטריים שבורים, הנראים כמרקדים בצורניות דינמית משתנה. בד בבד, החזית שמשמשת כאלמנט הצללה, רותמת את סביבת החוץ ומאגדת אותה כחלק אינטגרלי מהמרחב הפנימי. יחסי הגומלין המהדהדים בין חוץ לפנים מהווים מפתח ליצירת סביבה הנאמנה לאורחות החיים, לרצונות ולמאוויים של בני המשפחה. הרציונל היה ליצור חזיתות המושתתות על נפחים שונים ועל קונטרסט בין צבעים, מרקמים וחומרים שמגבים זה את זה ויוצרים יחד את השלם.

 

zebra house ישראלביץ אדריכלים, צילום: עודד סמדר
zebra house ישראלביץ אדריכלים, צילום: עודד סמדר

 

zebra house ישראלביץ אדריכלים, צילום: עודד סמדר
zebra house ישראלביץ אדריכלים, צילום: עודד סמדר

 

AS HOUSE

הבית ממוקם בכפר שמריהו על מגרש מרובע של 1.3 דונם. שטחו הבנוי הוא כ-420 מ"ר והוא מחולק לשתי קומות - קרקע ומרתף. שטחה של קומת הקרקע הוא כ-285 מ"ר ובה פטיו כניסה רחב ידיים ומרשים במיוחד. את קומת המרתף, ששטחה כ-135 מ"ר, מקיפות חצרות אנגליות מרוצפות שאורכן כשלושה מטרים.

החזון היה ליצור בית קלאסי עם תוכנית העמדה בצורת L, כדי ליצור מפתח גדול שימקסם את מבנה המגרש ויאפשר מרחב גדול לבריכת השחייה ולמרפסת חיצונית רחבת ידיים, מרוצפת ומקורה. החוץ והפנים משתלבים באופן הרמוני זה בזה. אזור הכניסה לבית מגבה תפיסה אדריכלית שדוגלת ביצירת מרחב שבו רב הנסתר על הגלוי.

"ביקשנו ליצור חזית שכלפי חוץ נתפסת כמסתורית וכמסקרנת, אינה חושפת את המתרחש בפנים ומאפשרת לבני המשפחה פרטיות מרבית. במרכז חזית הכניסה ישנה דלת אינטגרלית, עשויה חיפוי עץ בקו לינארי-אופקי. עם פתיחתה נוצרת דרמה טוטאלית ונגלה בפני הבאים עולם שלם, שונה לגמרי מהחוץ".

הפטיו החוצץ בין החזית החיצונית המרשימה לבית עצמו יוצר אתנחתא בין הפונקציות. את הפטיו חותמת חזית שקופה, במרכזה שער בנוי המקדם את פני הבאים ומגדיר במרומז את הכניסה הרשמית לתוך הבית עצמו. אריחי רצפת הבזלת הגדולים (בגודל של 1.2 על 1.2 מטר) יוצרים תחושה של המשכיות ועוגן בשל צבעם הכהה.

 

zebra house ישראלביץ אדריכלים, צילום: עודד סמדר
zebra house ישראלביץ אדריכלים, צילום: עודד סמדר


אלו גורמים עיקריים משפיעים עליכם בתכנון חזית המבנה?

"החזית הבנויה היא רק חלק מסיפור המעטפת, הכולל בין השאר את נראות הבית ביחס לסביבה שלו, את תנאי מזג האוויר הקיצוניים בארץ וכדומה. כל חזית מגיבה אחרת לזווית השמש, בהתאם לכיוון שאליו היא פונה. כמו כן, האופן שבו הצל נופל על החזית יוצר ניגוד בין האזורים הבוהקים והמוארים לעומת אלה שנמצאים בצל, והתנועה של הצללים במשך היום מוסיפה דינמיות שמשנה את החזית הסטטית לכשעצמה.

"אנחנו יוצרים שפה שלקוחה מהאדריכלות המדברית המסורתית באדפטציה מודרנית. השאיפה היא ליצור מעטפת חיצונית שאינה מתעלמת מהאקלים הים תיכוני, להיפך - היא רותמת אותו ליצירת הצללות ולקירור טבעי של המבנה. המשרביות, שלקוחות מהבנייה המדברית, משרתות אותנו ליצירת האפקט הזה. המשרביות יכולות להופיע בתצורות ורטיקליות_ לינאריות ולשמש קיר, או לחלופין לבוא לידי ביטוי כאלמנט חזרתי בתקרה בנויה המשמשת כפרגולה. אופן יישומן הוא פועל יוצא של שקלול האקלים באיזור וכיווני האוויר ביחס לתכנון החצר והפנים".

 

as house ישראלביץ אדריכלים, צילום: עודד סמדר
as house ישראלביץ אדריכלים, צילום: עודד סמדר

 

צילום: שי אפשטיין
צילום: שי אפשטיין


כיצד במעטפת המבנה, אפשר לשלב בין אסתטיות לבין פונקציונאליות?

"המציאות האינטנסיבית בישראל והגידול במספר התושבים גורמים לרבים מהבונים לחתור לבית שמשלב אלמנטים פתוחים לצד אלמנטים אטומים ומסוגרים - מבנים אפופי מסתורין שכלפי חוץ לא יחשפו את המתרחש ובה בעת יאפשרו לבעליהם תחושת מרחב ופתיחות. לתכנון החזיתות תפקיד חשוב בכך. ברבים מהפרויקטים שלנו קדמת המגרש משמשת ליצירת פטיו שהוא מבואה חיצונית. הפטיו חוצץ בין המרחב הציבורי לזה הפרטי של פנים הבית. מצד אחד הוא מגונן, ומאידך הוא יוצר דרמה ועניין לאלה הבאים מבחוץ".

 

מה לדעתכם תהייה ה"קפיצה" הבאה בתחום מעטפת המבנה?

"חזיתות שמתפקדות, נעות, זזות ונפתחות. יצור חי ואוטונומי לחלוטין. חזיתות שמשתנות בהתאם לצרכי הדיירים, כאלו שיודעות לקרוא סיטואציה ופועלות בהתאם. לדוגמה, כשנדרשת אינטימיות הן נפתחות לסביבה ובמקרה ההפוך הן נאטמות".

 

אם יכולתם להמציא חומר חדש למעטפת המבנה, מה יהיו היכולות של אותו חומר?

"בהמשך ישיר לשאלה הקודמת, היינו שמחים להמציא חומר שיכול להכניס פנימה אור מצידו החיצוני של המבנה, כאשר בכיוון המרחב הציבורי המעטפת תיוותר אטומה. כיום, מרבית הפתרונות נעים סביב חלונות תריסים עולים ויורדים, שאף על פי שהתפתחו מאוד הם עדיין לא תחליף לחזית חיה, דינמית ומשתנה".

תקציר על המשרד: הילה ודן ישראלביץ, בעלי המשרד המוערך 'ישראלביץ אדריכלים', דוגלים בתכנון רווי ניגודים, שילובים בין אטום ומסוגר לפתוח וחשוף לאור הטבעי, קונטרסט צבעוני ודרמה בין נפחים. השניים ידועים ביצירת חזיתות בתים דרמטיות ועוצמתיות שבולטות במרחב, ביצירת מערכת קשרים מושכלת בין חוץ לפנים ובתכנון בתים שאינם נקראים באחת, אלא בשלבים.

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי








אריחים Ecommerce Website Development