בית ותיק ששופץ לבית נופש במיורקה

באזור כפרי במיורקה, רחוק מעיירות הנופש של האי המהווה יעד תיירות פופולרי, מסתתרות פינות חמד המגלמות את הרומנטיקה והיופי של פעם. אחת הן היא בית נופש של משפחת קליין, בית ותיק ששיפץ ושחזר האדריכל האנגלי-קנדי Rick Abel

מאת: רועי סולומון ואירית חכמון | צילום: אירית חכמון | אדריכל Rick Abel - 17/08/2014

האי מיורקה, הגדול מבין האיים הבלאריים שבמערב הים התיכון בקרבת ספרד, קיבל את שמו מהיותו  כזה (maior - גדול בלטינית). הוא נמצא כ-250 ק"מ מספרד אליה הוא שייך, וההיסטוריה הארוכה והעשירה שלו, כוללת "החלפת ידיים" בין שליטים רומים, ונדלים,נוצרים ומוסלמים, שזיהו את מקומו האסטרטגי והפוטנציאל החקלאי שלו. כיום הכובשים האמיתיים של מיורקה הם התיירים שנוהרים אל חופיו הבוהקים, העירות המקסימות וכמובן מזג האוויר הים תיכוני. למיורקה מגיעים מידי שנה כ-19 מיליון תיירים, מספר הגדול פי עשרים ויותר ממספר תושביו. העומס התיירותי גרם לצמיחת ערי תיירות מפלצתיות, המספקות שמש, ים בירה ומוסיקה לנופשים הרבים, אך מי שמחפש למצוא את הרומנטיקה והיופי של מיורקה הישנה יצטרך להרחיק מעט יותר, לברוח מעיירות הנופש העמוסות אל פינות החמד האמיתיות, המסתתרות בינות לכפרים הקטנים.


שער העץ המוביל לנחלה ושביל הגישה לבית, החולף על-פני עצי הבוסתן.

במיורקה יש כינוי לאנשים החיים מחוץ לפלמה דה מיורקה הבירה העשירה והקוסמופוליטית- ה"Foranas", אלו החיים בכפרים הקטנים ונחשבים לאנשים רגועים וחברותיים, דבר שנקל להבינו אחרי שמכירים את אורח חייהם. באיזורי הכפר ניבטים אלינו בתי אבן עתיקים ומדהימים, חווילות רחבות הטובלות בבוסתנים מרהיבים, וגם בית הקיץ של משפחת קליין, משפחה גרמנית מפרנקפורט, שנמצא בקצה הדרום מזרחי של מיורקה בקירבת הכפר אקווליריה בלנקה ובצמוד לשמורת הטבע מונדרגאו על חופיה ומפרציה הקסומים.

 

הבית מבוסס על הראייה המפוכחת שאימצו השלטונות הספרדים אשר חזו בהשפעות ההרסניות של התיירות במקומות אחרים של האי. החוקים שנקבעו כמסקנה מכך, הינם בבחינת רצון ומאמץ לשמר את האופי והיופי המקוריים של האי: חלקות אדמה גדולות של לפחות 15 דונם, ושימור קפדני של מבני הבתים המקוריים.


הבית המקורי הוא בית כפר "Finca" בן למעלה ממאה שנה, שנרכש ע"י משפחת קליין לפני כחמש שנים כחורבה. את מלאכת השיפוץ עשו בני הזוג קליין ביחד עם האדריכל האנגלי-קנדי Rick Abel אשר מתגורר ועובד במיורקה מעל ל-20 שנה. Abel הוא טיפוס מיוחד, שלמרות הונו הרב לבוש בד"כ בבגדים מרושלים ובלויים, נוסע במכונית ישנה וחלודה, ולרוב אינו מוכן לחלוק את רעיונותיו עם אחרים. הוא מתמחה בבנייה ושיפוץ של בתי כפר מיורקנים במטרה להסב אותם לבתי קיץ, ובתוך כך אוהב לעבוד עם חומריים ישנים כעץ או אבן, ולשלב צמחיה - הכול בסגנון האותנטי למיורקה.

ההגעה אל הבית היא בדרכי עפר צרות התחומות בטרסות אבן, עצי זית ושקד, כאשר עדרי כבשים ועיזים מביטים בתמיהה על הרכב. שער הבית הנו שער עץ טיפוסי ופשוט בתוך חומת אבן, ושביל הגישה מוביל לחניה מקורה בבוגנביליות צבעוניות ואל מדרגות שחולפות ליד עץ חרוב עתיק החוסה על הבית.

מבט מכיוון פינת הישיבה אל המטבח המהווה חלל ציבורי מרכזי להתכנסות המשפחה. ה

 

 
מבט אל פינת האוכל העשוייה עץ שמהווה חלל מקשר בין הסלון המטבח והחוץ.
 


הבית, הממוקם במרכזה של הנחלה בת ה-15 דונם וגודלו כ-150 מטר, משמש כבית קיט לבני המשפחה וחבריהם, ה"בורחים" אליו מהאקלים הגרמני הקודר. מבנהו מרובה הפתחים מדגיש את הזרימה והשימוש במרחב החיצוני כחלק אינטגרלי ממנו, ורצפתו עשויה בטון מוחלק אפור עם גוונים של ורוד המותאם לצבע הקירות. בתקרה שוחזר סגנון הבניה המקורי ע"י שיבוץ קורות עץ עתיקות, תוך יצירת תחושה של בית כפר עם נגיעות של עיצוב מודרני.

עיצוב הבית נועד לאפשר חופשה אינטימית של המשפחה, לחלוק זמן איכותי עם דגש על נוחות ושלווה.  חלל הפנים מחולק לשתי קומות, כשבתחתונה מצויים המתחמים הציבוריים: המטבח, פינת האוכל והסלון, שמתמזגים למרחב אחד על מנת לאפשר שהות בצוותא גם כאשר בני המשפחה עסוקים בפעיליות שונות. 
המטבח הגדול בנוי מעץ, חמר ושיש מסורתיים, ומכיל את כל הפונקציות של מטבח מודרני אשר "מוחבאות" בו בחוכמה. 

במרכז חללו ישנו אי גדול עשוי שיש המהווה משטח העבודה גדול דיו המאפשר לכמה אנשים לבשל יחדיו, וחלקו הפינתי הנו קרש קצבים מעץ מלא בן מעלה ממאה שנה, אשר הבעלים הביאו במיוחד מפרובנס והוא כעור משנים של חיתוכים. ליד הכיריים המודרניים נמצא אח המשמש גם לבישול ומאפשר ליהנות גם מטעמי בישול אותנטיים. פינת האוכל נמצאת בין המטבח לסלון,כשהיא מזמנת ישיבה בנוחות של כל בני המשפחה, ואף מקשרת בין חלל הבישול וחלל הישיבה של הסלון.

 

פינת הסלון משלבת אלמנטים מנוגדים היוצרים יחדיו שיח מענין ותוצאה נעימה/

 
יחידת ההורים בעיצוב מינימליסטי אך רומנטי, משובץ במזכרות ממסעות ברחבי העולם.

 מרכז הסלון הוא אח גדול שמביא עימו את האבן והאש לפנימיות של הבית, ולאורך הקיר ממשיך דרגש האבן בתצורת האות ר' כשעליו מונחות כריות ישיבה בגווני חום וורוד וחלקו התחתון משמש לאחסון פונקציונלי ועיצובי של עץ הבעירה. ספות קטיפה רחבות ומזמינות מרככות את עיצוב האבן, והופכות את הסלון לפינה נוחה וחמימה לבלות בה את ערבי החורף הקרים.כל מרחב הקומה התחתונה משובצת בפתחים רבים בגדלים שונים המשמרים את העיצוב המסורתי: דלתות כפולות המחברות בין הפנים והחוץ, חלונות גדולים לתאורה טבעית ולהנאה מן הנוף הקסום הנשקף מהם ופתחי חלון קטנים הבנויים כגומחות קטנות, כמעט חריריים שנשתמרו מן הבניה המקורית.

 

אחד מהפינוקים המודרניים של הבית היא מערכת הסאונד החבויה ששולבה בו, ומאפשרת לשמוע מוסיקה באיכות מושלמת בכל אחד מחלליו.בקומה העליונה נמצאים חדרי השינה, המאופיינים בסגנון פשוט עם נגיעות מרוקאייות, הומז' לסגנון שהביאו הכובשים המוסלמיים, דוגמת קירות חמר צבועים ורוד אדמה שלאורכם ישנן נישות אבן פונקציונליות-דקורטיביות. מוטיב נוסף של העיצוב המרוקאי נמצא בתקרות המשופעות, אשר כוסו במחצלות קש המעניקות תחושה אוורירית וכפרית.

 

מעבר לכך, האלמנטים העיצוביים בחדרי השינה משקפים את השימוש בהם כחדרי אירוח זמניים, והם כוללים ארון קיר מעץ, מיטה יצוקה שעליה מונח המזרון, ורהיטים מעטים צבועים בירוק כדי להדגיש את הנוף הנשקף מהחלונות הגדולים הצופים עד ההרים שבאופק. חדרי הרחצה מיוחדים בעיצובם ומרחיבים את פלטת הצבעים של הבית. הם גדולים ורחבים ובניגוד לקונבנציה משמשים גם כמרחבים חברתיים, עם כיורי שיש כפולים המאפשרים לשני אנשים להשתמש בהם יחדיו.

 

המקלחת תחומה בקירות אלכסוניים השוברים את המראה המרובע הסטנדרטי שנהוג במקלחות ושני הברזים מאפשרים ליהנות ממקלחות זוגיות. הצבעים ששולבו בהם- הכחול וירוק מבריקים ממשיכים את המוטיב המרוקאי של הקומה העליונה, ובפינת חללם, כמו בפינות אחרות בבית, חשף הארכיטקט את האבן המקורית והעתיקה שחבויה מאחורי הטיח, כתזכורת להיסטוריה של הבית.הגן והבוסתן הם חלק בלתי נפרד מהבית, ויש שיאמרו כי למעשה הבית הוא חלק המהבוסתן.

 

בריכת השחייה הנמצאת בצד מרבד דשא גדול נטמעת היטב בנוף ומאפשרת טבילה מרעננת ואתנחתא נעימה מהשמש הספרדית.

 

הגן מעיד על משחק משלוש בין פונקציות - בוסתן פרי המניב תפוחים, שקדים, שזיפים, אגסים, ותאנים, היבט אסטטי של גינת נוי מעוטרת בפרחים בשלל צבעים ותבלינים, ומרחב בילוי הכולל כר דשא נרחב, פינות ישיבה לרוב, ובריכת שחיה עטופה באבן, כך שהיא מתמזגת עם הנוף ונגלת לעין כהפתעה נעימה. פינות הישיבה פזורות ברחבי הבוסתן לניצול מקסימלי את הטבע סביב: פינת קפה הפונה מזרחה לשמש הנעימה של הבוקר, פינת סייסטה בצלו של עץ החרוב, ופינה מרכזית וחשובה ביותר המחברת בין פנים הבית לסביבתו החיצונית.

 

פינה זו בנויה מספסל אבן ,שהוא המשך ישיר של הבית, ועליו מונחות כריות ישיבה סביב שולחן עץ כבד. הפינה מקורה ומוגנת משמש הצהריים החמה, ולב ליבה הוא אח גדול המאפשר חגיגות של צליית דגים בלילות הקיץ כמנהג המקומיים והתכרבלות רומנטית מול האח בלילות החורף הסוערים.השילוב העדין בין האלמנטים השונים של הפנים וחוץ, האסטתיקה והפונקציונליות, הישן והמודרני יוצרים יחדיו מתחם של בית-גן שהינו מארג הרמוני וצבעוני המהווה מעטפת מושלמת לחופשה בחיק המשפחה.

 

 

 

יצירת קשר - בית ותיק ששופץ לבית נופש במיורקה