תכנון בית פרטי באזור השרון

משרד האדריכלים "אורבך הלוי", שביצע את תכנון הבית, חציו של דו משפחתי השוכן באזור השרון, תרגם פרוגרמה רצויה של פשטות למתחם של בית וגן נטול גחמות מבניות, מוקפד עד אחרון פרטיו ובעיקר מסביר פנים

מאת: מיה אור | צילום: עוזי פורת | "אורבך הלוי" - 03/04/2013

"בית פשוט במובנה הטוב של המילה" אומר האדריכל אורי הלוי על תכנון הבית השוכן באחת מערי השרון. ואמנם, את עיקר הפרוגרמה הרצויה להם הגדירו בעליו בפשטות כ"בית לגור בו" - בית נטול גחמות ארכיטקטוניות או מורכבויות מבניות, שיהווה מרחב מחייה נעים ונוח למשפחה וישמר די שטח גן סביבו כמענה ראוי לאהבת האירוח שלה, לחיות המחמד שהיא מטפחת, ולבילוי של כיף בחוץ.

 

 

 

הבית, חציו של דו משפחתי, נבנה על מגרש משופע קלות ( 750מ"ר) שמתארו המלבני-מאורך הולך ומתרחב עד סופו הגובל בשטח פתוח, והעמדתו נעשתה כך שהמבנה זורם עמו והכניסה אליו ממוקמת בעומקו, נוכח הנוף. השטח המשופע והעמדת הבית בקצה המגרש הקלו על יצירת תהליך כניסה מזמין, כאשר שביל מדרגות תחום משני צדדיו בערוגות בנויות מסמן מעבר הדרגתי ורך לכיוונו.

 

הבית מתגלה כשני גושים עם מפרק המחבר ביניהם, ולמעטפתו החיצונית חזות נקייה ומודרנית: חיפוי טיח פיגמנטי אפור, פתחים נקיים במסגרת אלומיניום בלגי, תריסי גלילה אפורים הנאספים לתוך קורה ייעודית במעטפת ומוסיפים ממד מרכך למסה הבנויה, וגגות משופעים תעשייתיים (שילוב של קונסטרוקציית פלדה ולוחות פח מכופפים), שתוכננו כך שהם "נשפכים" מעבר לקו המבנה, ליצירת הצללה. תהליך הכניסה מסתיים במבואה חיצונית, ופתיחת דלת הכניסה העשויה מתכת וזכוכית חלבית, חושפת פטיו פנימי קטן היוצר תחושת המשכיות מלבבת עם החוץ, ומחדיר לחלל אור ומראה נאה של צמחייה שתולה.

 

הכניסה אל הפטיו, שחזיתו תחומה בזכוכית והוא אינו משמש כאזור שהייה, נעשית מהמטבח, וקיומו כמו "מבטל"/מטשטש את קיומו של הקיר המשותף עם חלקו השני של המבנה הדו-משפחתי ומשווה לחלל איכות של בית פרטי לכל דבר.אזור הכניסה הוא מפרק החיבור של שני הגושים המרכיבים את הבית, ומסמן את חלוקת חללו הפנימי לשני אגפים - פרטי וציבורי.

 

כתוצר של רעיון תכנוני שזרם עם מבנהו המאורך של המגרש ונגזר ממנו, המרחב נפרש כשדרה אורכית הנמשכת "מקצה לקצה" תוך יצירת נוף ביתי משתנה - בקצה אחד שלה ממוקם הסלון שנהנה מהנוף הפתוח הנשקף נכחו, במרכזה הפטיו התחום בזכוכית, בקצה השני ישנו חלל מדרגות גבוה המוביל למפלסי הילדים, ולאורכה ממוקמות פונקציות שונות: מטבח ופינת אוכל בצד המוגדר כאזור ציבורי, וממ"ד, שירותי אורחים ויחידת הורים בצד המוגדר כאזור פרטי.

 

באורח זה, כשיחידת ההורים שוכנת, למעשה, על אותה שדרה, "מרוככת" ההגדרה הקשיחה של פרטי וציבורי והציר הפתוח הוא חלל חי ונושם בפני עצמו, הרבה מעבר לאזור מעבר או "חיבור" בלבד. כך, למשל, פינת העבודה/מחשב של ההורים ממוקמת עליו, מתוכננת כגומחה שאינה מפרה את זרימתו הנקייה ו/או נוטלת מנפחו מחד, ונוכחותה תורמת תוכן נוסף לחלל המאופיין בנינוחות נעימה מאידך.

 

 

יחידת אי גדולה המשמשת גם כדלפק אכילה תוחמת את אזור המטבח על רצף השדרה המרכזית. נגרות: 'טל את ניקולה'.

 

יחידת ההורים מעוצבת בשפה עניינית, לבנה ונקייה, עם ארונות קיר הנמשכים לכל אורך אחד מקירותיה ומספקים שפע של מקום אחסון.
 

המטבח ופינת האוכל ממוקמים זה מול זו משני צידי השדרה, כך שהגישה ביניהם מידית ונוחה. אמנם יחידת האי הגדולה שתוחמת את המטבח משמשת גם כדלפק אכילה, אך כשמדובר במשפחה בת ארבעה ילדים המסבה לאכול יחד, פינת האוכל מצויה בשימוש יומיומי, וממנה אף ישנה יציאה לפינת הישיבה ברחבת הכניסה שמחזקת את הדיאלוג בין פנים וחוץ.

קצה השדרה שבאגף הפרטי הוא חלל גבוה מקורה בסקיילייט מחדיר אור, וגרם מדרגות אוורירי, המשלב מדרגות עץ ומעקה וזכוכית, מוליך לשני מפלסים עליונים שכל אחד כולל בשטחו שני חדרי ילדים החולקים חדר רחצה משותף. ככלל, במסגרת רעיון מוביל של "בית לגור בו", גם באגף הפרטי ניתן לחוש פשטות נינוחה, כשהעיצוב מלמד על פונקציונאליות במיטבה ועל שימת דגש על נוחות - חדרי הילדים נעימים, מותאמים לגילם ולאהבותיהם, וחדרי רחצה המאופיינים במראה בהיר עם חיפוי קיר באריחים מלבניים קטנים וכלים סניטאריים לבנים.

 

אף יחידת ההורים מעוצבת באותה רוח, בהירה ומאופקת, והכניסה לחדר הרחצה שלה מוצנעת בתוך ארון הנמשך לכל שטחו של אחד מקירותיה, כך שעם סגירתה "קיומו לא נודע".שפת העיצוב בבית תמציתית וחמימה כאחת - חפה מעומס של פריטי ריהוט או נוי, מגלמת מסגרת חומרית נקייה ומצומצמת בעיקרה, ובו בזמן מכילה תכני צבע וחמימות. כך, לדוגמה, על ריצוף הפרקט שמשמש בכל חללי הבית פזורים שטיחים אתניים, והמטבח שעיצובו לבן ונקי מפתיע עם נקודת צבע עזה שיוצר חיפוי טפט צבעוני על אחד מקירותיו.

  

 

חזותו של הבית, שמתארו תוכנן כשני גושים ומפרק המחבר ביניהם, ובעל גגות תעשייתיים הנשפכים מעבר לקו הבניין ליצירת הצללה.

 

בהתאם לדרישות הפרוגרמה, הותיר התכנון שטח נרחב לגן שמתגלה כמרחב מפנק המצויד בכל הנדרש לבילוי ושהייה נעימה בחוץ.
 

נוסחת ה"תמציתיות החמימה" באה לידי ביטוי גם בתכנון התאורה שנעשה בקפידה תוך שימוש בתאורה מקצועית בלבד, ושימת דגש על האפקטים שיוצר האור. בתוך כך, לדוגמה, בולטת תקרה צפה שמלווה/מדגישה את השדרה האורכית עם שני פסי אור הבוקעים מתוך גופים סמויים שהותקנו בתוכה כשהם נוסכים אור רך המשלים את החלל מסביר הפנים- מוקפד עד אחרון פרטיו, אך נטול כל יומרה או פורמאליות.


הגן הגדול המקיף את הבית היווה, כאמור, סעיף משמעותי מאד בפרוגרמה, והוא תורגם לסביבה נוחה המצוידת בכל שנדרש לבילוי ושהייה בחוץ. שטחו כולל מדשאה גדולה, שטחים מרוצפים עשויים בטון דקורטיבי המדמה פלחי אבן, פינות ישיבה, ובריכת שחייה תחומה בדק עץ, הממוקמת סמוך ליציאה מחלל המגורים, כהמשך טבעי של בית שמנהל דו שיח "צפוף" עם הגן הסובב אותו. בשם אהבת האירוח של המשפחה, הקפיד התכנון להיערך לכך כראוי, עם שירותים ומקלחת לטובלים בבריכה ואפילו מטבח חיצוני שמוקם בקצה מדשאה גדולה וקורה בפרגולה. וכשמסביב משובצת צמחייה ירוקה וגופי תאורה מרשימים בתצורת כדורים גדולים ערוכים להאיר את המרחב בשעות הערב, אין ספק שזהו אכן בית לגור בו, ובמלוא הנוחות וההנאה.

 

מתוך מגזין 98: "בית לגור בו"

 

 

יצירת קשר - תכנון בית פרטי באזור השרון