עיצוב הבית עד אחרון הפרטים

בחללו הבהיר והמאוורר של הבית שעבר שיפוץ, בתל מונד, משתלבים אסתטיקה מוקפדת עד אחרון הפרטים ודגש רב לנוחות מגורים, לכדי עיצוב מהודק שיצרה בו אדריכלית הפנים איריס מנור

מאת: גילי כהן-לב | צילום: מוני בלך | אדריכלית פנים איריס מנור - 03/04/2013
את הבית השוכן בשכונת אחוזת גירון בתל מונד, רכשו שירלי וטיראן "בחמש דקות" כדבריהם, ואף המפגש שקיימו עם אדריכלית הפנים איריס מנור, שתכננה את שיפוצו, היה מהיר מאד - "קליק מידי", הם אומרים. למרות "גילו" הצעיר יחסית - 8 שנים, מצבו של הבית הדו קומתי היה רחוק מלהיות אטרקטיבי, ועל מנת להתאימו לצרכים ולחלומות שרקמו לגביו שירלי וטיראן נדרש לבצע בו שיפוץ מסיבי. עיצוב הבית דורש ידע מקדים באדריכלות ועיצוב פנים. במסגרת זו הוסרו מחיצות הפנים, פתחים קיימים הורחבו בהתאם לתכנון המחודש, ואלמנטים מבניים שנותרו בשטח כאילוץ הכרחי, דוגמת עמודים קונסטרוקטיביים או גרם המדרגות, "גויסו" לטובת העיצוב החדש וטופלו כך שחזותם שונתה לבלי הכר. אדריכלים רבים עוסקים בעיצוב הבית. העמודים העגולים עובדו לתצורה מרובעת באמצעות עיבוי וחיפוי, ואחד מהם אף הפך להוות מוקד מרכזי בחלל, כשבצד אחד שלו משולבות בתוכו גומחות נוי, ובצדו השני הוא משמש מעין בסיס ממנו "צומחת" יחידת האי של המטבח. לשדרוג משמעותי זכה גם גרם המדרגות אשר טרום השיפוץ היה בעל חזות סטנדרטית וכבדה משהו: החלל הגבוה בו הוא ממוקם צומצם לטובת הרחבת חדר שינה בקומה השנייה (ניצול חלל עובר), המעקה הבנוי שליווה אותו הוחלף במעקה אוורירי עשוי זכוכית ואלומיניום, והמדרגות עצמן הורחבו וחופו מחדש בשיש זהה לזה שנבחר לריצוף. 

  
חלוקת החלל שטוותה המעצבת נשענה על פרוגרמה שהגדירו בני הזוג, הורים לשלושה ילדים קטנים: בקומת הכניסה רוכזו כל הפונקציות המשותפות, בקומה העליונה חדרי השינה, וקומת המרתף חולקה לשני אזורים נפרדים - חלל משחקים מרווח לילדים, וחדר קולנוע ביתי. 
"רצינו ליצור חלל מודרני, נקי ובהיר, ובו בזמן להתאימו לעובדה שמדובר במשפחה עם ילדים קטנים" אומרת מנור על החלל הנפרש לעין כמרחב אחיד, מואר ואוורירי מאד, "לכן כל החומרים והאלמנטים שנבחרו לשמש בעיצוב הם פרקטיים ורחיצים, וכל קומה טופלה בנפרד בהתאם לצרכים ולהגדרות הפרוגרמה" היא מוסיפה. זוגות צעירים בוחרים לעסוק בעיצוב הבית בעצמם. בקומה הציבורית, למשל, חשוב היה לבני הזוג לשלב פינת משפחה, וכן למקם את המטבח במיקום מרכזי כחלק בלתי נפרד מהמרחב "שירלי אוהבת לבשל ולהיות במטבח, ובו בזמן היא רוצה להיות נוכחת ולא מנותקת "אי שם" רחוק" מסבירה מנור, והפונקציות השונות אכן מוקמו בחלל כך שהן מאפשרות לשמור על תחושת "ביחד" גם כאשר מצויים באזורים נפרדים, כביכול, של החלל. 
סמוך לדלת הכניסה נבנה קיר קטן המגדיר אזור מבואה, בעוד צדו השני מהווה קיר גומחות פונקציונאלי בפינת משפחה השוכנת מאחוריו. מעצבי פנים העוסקים בעיצוב הבית מתרשמים ומשלבים את עיצוב הגינה כחלק מעבודתם. בהמשך לה, לכיוון עומק החלל, הוצבה פינת האוכל ואחריה המטבח, באורח המאפשר נגישות נוחה ומתבקשת בין שתי הפונקציות. בצדו השני של החלל, מול המטבח, נקבע הסלון, השומר על קשר עין ישיר וקרוב עמו, ויחידת האי הגדולה של המטבח היא זו שלמעשה מפרידה ביניהם. יחידה זו, המשמשת גם כדלפק אכילה, מוקמה בקפידה כך שניתן לצפות ממנה במסך הפלזמה של הסלון, ובו בזמן היא אף קרובה לרחבת הישיבה החיצונית שבגינה. מלאכת עיצוב הבית הינה משימה הדורשת תכנון. מעל יחידת האי ובהתאמה למידותיה, תוכננה תקרה צפה כאלמנט פונקציונאלי להתקנת תאורה שקועה, כמו גם כאלמנט דקורטיבי המוסיף נופך של עניין צורני, והנמכות תקרה נוספות בוצעו גם בהיקף החלל להשקעת גופי תאורה ולהצנעת רמקולים של מערכת שמע. 

 

 

חדר המשפחה מעוצב בקווים נקיים בגווני אפור ונגיעות אדום.
 

 

פינת הישיבה - קיר מחופה שליכט אקרילי בגון אפור-בטון עם שברי זכוכית וקורה עליונה עם גופי תאורה שקועים, ספות עור לבנות ויחידת מזנון נמוכה וארוכה
 

שפת העיצוב נקייה ומוגדרת מאד, נשלטת באורח מובהק ע" גווני לבן ואפור, עם שיבוץ של נגיעות אדומות (הצבע האהוב על שירלי), אך לריצוף נבחרו דווקא אריחי שיש קרמה מרפיל בגון קרם, על מנת לצקת ממד של חמימות למארג הנקי-מינימליסטי. נוסחת הצבע מופיעה בוריאציות שונות ומגוונות, בחומרים, בטקסטילים ובפריטי הריהוט והנוי: כך, למשל, הקיר המרכזי בסלון חופה בשליכט אקרילי בגון אפור-בטון עם שברי זכוכית, כשהוא מהווה רקע ליחידת מזנון נמוכה ולבנה שהוצבה למרגלותיו, לעיצוב המטבח נבחר אלומיניום אפור בהיר, משטחי העבודה והאי עשויים מאבן קיסר באפור כהה, פינת המשפחה היא חגיגה של גווני אפור-לבן-אדום במרקמים מגוונים, ואף ציורי האווירה שמעטרים את קירות החלל מגלמים את שפת הצבע ומשלימים אותה בקפידה ללא פשרות. המארג המינימליסטי בא לידי ביטוי גם בקווים הנקיים שמאפיינים את פריטי הריהוט והעיצוב, ובמוטיב של סימטריה המשרה תחושת דיוק ושקט ויזואלי, דוגמת פינת הישיבה בסלון, שמורכבת מזוג ספות עור לבנות ושני שולחנות קפה מלבניים וזהים הניצבים על רגלי אלומיניום אווריריות, או עיצובו הנקי של המטבח המשלב את אביזרי החשמל כחלק בלתי נפרד ממערך הארונות, כך שקשה לזהותם בתוך הקו האחיד. חריגה יחידה משפת הצבע של הקומה מגלמים שירותי האורחים, שעיצובם מתקבל משימוש בגווני אפור-חלודה-זהוב לריצוף וחיפוי קיר בשליכט, כאשר רק "רצועת" אריחים תואמים שעליהם משולב טקסט "צומחת" ממשטח הכיור לגובה, כשהיא חוצה את המראה האופקית ומייצרת עניין ויזואלי ייחודי ומפתיע. את המראה משלימים אביזרים מסוגננים, כמו כיור אליפטי גדול בעיצוב דמוי סירה, המונח על משטחה של יחידת אחסון פתוחה.

 

 

יחידת ההורים המרווחת, בצבעוניות של גווני לבן וסגול וריצוף פרקט, התקבלה מאיחוד שני חדרים והיא כוללת בשטחה חדר ארונות וחדר רחצה
 

הקומה השנייה היא חלל מואר מאד הודות לחלונות עיליים הגובלים בתקרתה, והחדרים בה ממוקמים לאורכו של מסדרון - שני חדרי ילדים, חדר רחצה מרווח המשמש אותם, ויחידת הורים רחבת ידיים במיוחד. הקפידה המאפיינת את עיצוב חללי הקומה העליונה אינה נופלת מזו של הקומה הציבורית, אך מטבע הדברים השפה כאן שונה בתכלית. חדרי הילדים הם חללים מלאי חן וצבע, מרוצפים בפרקט חמים, ומעוצבים בסגנון טוטל לוק עם טפט בדיגום פסים, וילונות בצבעוניות תואמת, ואפילו המצעים חוברים אליה בגוניהם. יחידת ההורים היא חלל מפנק, ששטחו הגדול התקבל מאיחוד שני חדרים של התכנית המקורית + תוספת שטח שהושגה כתוצאה מסגירת פיר פנימי ונוצלה לשמש כחדר ארונות. פתח חלון שהיה קבוע באחד החדרים שאוחדו הורחב לכדי פתח יציאה למרפסת חזיתית, וחדרי הרחצה והארונות שהינם חללים פתוחים, מרווחים ונוחים, תוכננו בסימטריה זה מול זה משני עברי החלל, כשבתווך שוכן אזור השינה- "מערך" המשלב בנייה בגבס ומשווה למיטה נוכחות מרשימה, מהודרת ורומנטית כאחת: קיר מנותק מחופה בשליכט אקרילי מהווה רקע ומסגרת לגב מיטה בסגנון קפיטונאז', כשהוא כולל גומחה עליונה ומוארת להצבת פריטי נוי, ותאורה סמויה בכל היקפו. צבעוניות החלל משלבת גווני לבן וסגול, שנשמרים "בקנאות" וחודרים אף לחדר הרחצה הפתוח שחשוף אל חדר המגורים, ובתוך כך מעוצב באותה שפת צבע שמגיעה אפילו עד גווני המגבות המונחות  על ארון הכיור, כעוד דוגמה לאסתטיקה מהודקת עד אחרון הפרטים שמאפיינת את עיצוב הבית כולו. קומת המרתף היא קומה פעילה, עם שני אזורים ברי שימוש ל"גדולים ולקטנים". חדר משחקים "כיפי" ומשופע בצעצועים, המספק לילדים מרחב להשתובב בו בחופשיות, וחדר קולנוע, שמטבע הדברים עוצב ייעודית תוך שימוש בחומריות מתאימה לצרכים אקוסטיים, ושילוב פתרונות למערכות התמונה והקול. לצורך זה תוכנן קיר גומחות עשוי גבס, המשלב שטח פנים חופשי להקרנה לצד תאים פתוחים לאחסון מגוון, ואת עיצוב החלל משלימה מערכת ישיבה רכה המבטיחה שהנוחות תהיה שלמה, כמו נוחות המגורים שמתקיימת בכל חללי הבית ככלל, לצד אסתטיקה מוקפדת שאינה "מוותרת" על אף פרט, קטן כגדול. 

 

יצירת קשר - עיצוב הבית עד אחרון הפרטים