בית החופש

בית משפחתי רחב ידיים בקדימה שופץ והותאם לצרכי הילדים שבגרו, תוך שימור אלמנטים אהובים מהבנייה הקיימת. התוצאה משלבת משחק מרתק בין חדש וישן לצד look and feel של ריזורט טרופי

מאת: בית ונוי | צילום: אלעד גונן | תכנון ועיצוב פנים: ענבל ברקוביץ - 19/03/2019
ענבל ברקוביץ

 

המיקום: קדימה שטח: כ-300 מ"ר הדיירים: זוג ושלושה ילדים בוגרים

בית משפחתי ותיק ביישוב קדימה עבר מתיחת פנים ושופץ בכדי להתאים לצרכי המשפחה המתבגרת וצרכיה החדשים. בני המשפחה הם זוג הורים וארבעת ילדיהם הבוגרים, אשר שלושה מהם נותרו בבית ההורים, חלקם לצד בנות זוג. הבית, הבנוי בצורת ח' ניצב בשיפוע על צלע הר ומתפרש על פני שתי קומות, בנוסף לקומת מרתף ודירה נוספת, המתפקדות כיחידות נפרדות. תהליך השיפוץ ארך כ-8 חודשים, במהלכו חללי הפנים כולם תוכננו ועוצבו מחדש, מלבד מספר אלמנטים בבנייה הקיימת, אותם ביקשו בעלי הבית להשאיר, מתוך חשיבה סנטימנטלית לצד פרקטיות ושיקולי תקציב. אילוץ מרכזי אשר השפיע על תהליך העיצוב היה בקשתם של בעלי הבית לשמר את הריצוף הקיים בקומת הכניסה, העשוי אבן חלילה, ודרש מהמעצבת לייצר תכנון המתחשב בתוכנית הריצוף הקיימת. גם חזיתות הבית נשארו כפי שהיו במטרה לשמור על אופי המבנה. 

 

הכניסה לבית עוברת דרך עץ מאסיבית ומרשימה המתנשאת לגובה לא סטנדרטי של כ-4.5 מ', ומשלבת בתוכה עץ אלון וזכוכית חלבית. עץ האלון מהווה מוטיב מרכזי בעיצוב קומת הכניסה, כאשר ממול לדלת ניצב גרם מדרגות מחופה אף הוא עץ אלון גושני, מזכרת מהבית טרם השיפוץ. מעקה המדרגות חודש ונצבע בשחור, במטרה להפוך את מראה המדרגות למודרני וכזה המשתלב עם העיצוב החדש. החלל פתוח ומואר, בזכות חלונות גדולים אשר מקשטים את הקומה כולה ומכניסים שפע של אור טבעי פנימה. וילונות כהים בגוון אפור נבחרו על מנת לאפשר פרטיות, להטמיע את מסגרות החלון הישנות וליצור דרמה בחלל. החללים הציבוריים עוצבו במראה מודרני ונקי בסגנון קלאסי, המשלב חומרים במראה טבעי, לבקשתה של בעלת הבית.

המטבח רחב הידיים הכפיל את שטחו, כאשר השטח המקורי כלל מטבח ופינת טלוויזיה, אשר בוטלה בתכנון החדש וחוברה לאזור המטבח. במרכז החלל ניצב אי ארוך המתפרש על פני 5.5 מ', המחופה משטח שיש גרניט שחור. להשלמת המראה נצבעו חזיתות הארונות בגוון אפור בגימור לכה. האי המרשים משמש לאחסון, עבודה- כולל כיריים זכוכית בשיטת אינדוקציה היוצרים מראה אלגנטי ונקי וכיור שיש שקוע הנטמע במשטח העבודה, וכן אזור אכילה הכולל 7 מקומות ישיבה. 

 

 

גוף תאורה עשוי כבל שחור במראה דמוי כלוב, נתלה מעל אזור הישיבה והוא מתכתב עם כסאות הבר העשויים ראטן שחור. מול האי ניצב קיר מרכזי המשמש לעבודה, ובו תוכנן משטח נוסף, וכן יחידת מזווה גדולה המחופה עץ אשוח, כאשר ביניהם חוצצת דלת זכוכית המשמשת ליציאה לאזור החוץ. מתוך החלל מתאפשרת יציאה נוספת, והיא מובילה אל פינת ישיבה חיצונית המשקיפה אל עבר המטבח, ובה ממוקם גם גרם מדרגות המוביל אל אזור החצר. מאחורי המטבח ממוקם חדר הטיפולים של בעלת הבית, דולה במקצועה, שם ממוקמים גם שירותי האורחים, ויחידת נגרות המסתירה את המערכות השונות בבית.

 

הסלון - כיאה למשפחה גדולה המארחת לעיתים תכופות, תוכנן בסלון אזור ישיבה במראה ביתי וחמים המשופע בסוגי טקסטיל שונים היוצרים מראה עשיר, לצד קמין עצים שחור. שולחנות הקפה העשויים פח צבוע בגווני חלודה, מוסיפים חמימות לגווני האפור והשחור.

על מנת לשמור על מראה נקי ואלגנטי בחרה המעצבת לתלות את מסך הטלוויזיה על גבי עמוד שחור, בתצורה לא שגרתית המספקת עניין רב. עמוד הברזל מסתיר בתוכו את כל כבלי התקשורת ושומר על מראה אוורירי וקליל, המאפשר ליהנות מהנוף הנשקף דרך החלונות ללא הצורך במזנון מאסיבי. אזור הסלון משקיף למרפסת חיצונית ובה פינת ישיבה המשמשת לקפה ולארוחות קלילות, גם דרך מרפסת זו עובר גרם מדרגות המוביל הישר אל קומת החצר.

 

 

בסמוך לסלון ממוקם אזור פינת האוכל, העשויה משטח גרניט פורצלן דק במראה כמעט מרחף, בשילוב רגלי מתכת המתכתבים עם הצבע השחור אשר עובר כחוט השני בין כל חללי הבית, אותו ניתן למצוא גם בגופי התאורה השונים, במעקה המדרגות, חיפויי הקירות ועוד. תוספת עניין נוספת מספקת נברשת לדים שחורה בעלת זרועות רבות, אשר נתלתה מעל שולחן האוכל. פריטי אמנות ישראלית תלויים בקומה כולה ומספקים תוספת צבע מרעננת וקריצה.

שירותי האורחים מעוצבים במראה מרשים ובצבעוניות כהה ודרמטית. החלל מחופה קרמיקה בגימור מט המדמה בטון שחור, לצד אריחי קרמיקה בטקסטורה מחוספסת. כיור פרי סטנדינג לבן עשוי קוריאן משמש כמוקד העניין המרכזי בחלל, כאשר משני צדדים נתלו מדפים המשמשים לתצוגה, במטרה להשאירו נקי וחף מאלמנטים מיותרים. מעל יחידת הכיור נתלתה מראה בצורה אמורפית המתכתבת עם צורתו המעוקלת של הכיור.

 

הקומה השנייה כוללת 3 חדרי שינה, בהם סוויטת ההורים. התכנון המקורי בקומה כלל מספר זהה של חדרי שינה אך ללא חדרי רחצה צמודים, כאשר חדר רחצה מרכזי שימש את דיירי הקומה. כעת, בכל אחד מחדרי השינה ממוקם חדר רחצה צמוד. לטובת ריצוף הקומה כולה, נבחר פרקט גושני צבוע שחור המתכתב עם מדרגות עץ הקיימות והמעקה השחור. גרם המדרגות מוביל הישר אל חלל מבואה המפריד בין חדרי השינה בקומה, ובו ממוקמת ספרייה שחורה ומרשימה. בתכנון הקומה המקורי שימש השטח כפינת משפחה, אך מאחר והילדים בגרו, הוחלט להסב את החלל לטובת חדר שירות, כאשר בתוך יחידת הספרייה תוכננה דלת המובילה לאזור נסתר המשמש כחדר כביסה.

יחידות הילדים עוצבו במראה קליל ואורבני המתאים לגברים צעירים בשנות ה-20 לחייהם. מראה החדרים מתאפיין בקווים מודרניים וצבעוניות כהה ודרמטית, בשילוב גווני עץ טבעי וצבעוניות אפרפרה, השומרת על הקשר העיצובי עם שאר חללי הבית.  

 

 

 

 

חדרי הרחצה הצמודים ביחידות הבנים תוכננו אף הן במראה אורבני וצעיר המשלב חיפויי גרניט פורצלן דמוי בטון, ריצוף בטקסטורה המדמה מדרגות אוטובוס ויחידות עץ מרחפות עשויות עץ אלון.

 

 

סוויטת ההורים נמצאת מעברה השני של הקומה, ובה תוכנן חדר רחצה גדול במיוחד המשלב אמבטיה ומקלחון רחב בחיפוי זכוכית. הכניסה לחלל הרחצה עוברת דרך יחידת נגרות שתוכננה כארון קיר פינתי, הכולל 3 חזיתות- האמצעית בהן מתפקדת כדלת כניסה לחלל הרחצה, ואילו השתיים הצמודות לה משמשות כארונות הבגדים. חדר האמבטיה חופה כולו בגרניט פורצלן במראה שיש שחור, בשילוב גימורים ואריחים שונים היוצרים משחק מעניין בין מספר טקסטורות וגדלים. את מוקד העניין המרכזי בחלל יוצר אמבט פרי סטנדינג עשוי קוריאן אשר ממוקם למרגלות חלון זוויתי שהינו חלק מהתכנון המקורי. על מנת להבליט את החלון בעל המראה הייחודי, נתלה גוף תאורה שחור בצורת צילינדר, אשר חלקו הפנימי הזהוב, מספק זריקת צבע המשלימה את המראה השחור. גם אדן החלון הרחב נרתם לטובת העיצוב החדש וכעת הוא משמש לתצוגה. יחידת הנגרות התלויה מחופה עץ אגוז אמריקאי, ומעליה כיור מלבני לבן מונח קוריאן. התאורה אשר ממוקמת מאחורי המראה, מספקת דגש לטקסטורה המעניינת של האבן ויוצרת מראה מחוספס. 

 

 

חדר השינה מעוצב בצבעוניות מונוכרומטית בגווני אפור, הכוללת ריצוף פרקט שחור, ושטיח בגוונים תואמים. מיטה גדולה ומרשימה בכיסוי דמוי עור אפור, נותנת את הטון בחלל כולו. לטובת יצירת תחושת מרחב וגודל בחלל, וילון נתלה לאורכו של כל הקיר הצמוד למיטה והוא מכסה את כולו, למרות שבפועל רק חלון אחד בנוי לאורך הקיר. התקרה המשופעת יוצרת אף היא תחושה של גובה ועוצמה. החדר מעוצב בקווים נקיים ובמראה מודרני חף מקישוטיות מיותרת, כאשר כתוספת עניין שולבו שתי שידות מדפים מרחפות המספקות מקום נוסף לאחסון ומוסיפות לעיצוב הכללי. 

 

אזורי החוץ שמחוץ לקומת הכניסה בעלי חשיבות רבה ביצירת האווירה הכללית בכל אזורי הבית. אזור ההרגעות כולל פינת ישיבה עגולה, המוקפת ספסל עגול בנוי עשוי אבן ומכוסה כריות ישיבה במראה קליל המקנה תחושת נופש ורוגע מידי, כאשר פרגולה ומאוורר תקרה במראה קליל משלימים את המראה. בהמשך למראה הקליל והנינוח גם הצמחייה הינה במראה טבעי ורענן ועוטפת את אזורי החוץ בירוק מכל עבר. אלמנט נוסף התורם לתחושת הריזורט היוקרתית, מגיע בדמות גשר מחופה דק העובר באזור החוץ ומוביל אל מרפסת הסלון. בקומה מתחת לגשר ממוקמת בריכת השחייה, אליה ניתן להשקיף דרך כל אזורי הבית הממוקמים במרכז- המטבח, הסלון ואף קומת המרתף.

 

בקומת המרתף תוכננו שתי יחידות ולהן כניסה נפרדת, המתפקדות כדירות עצמאיות. ביחידה הגדולה יותר מתגורר אחד הבנים יחד עם בת זוגתו, והיא כוללת שלושה חדרים: חדר שינה, חדר עבודה, סלון ומטבח. היחידה השנייה, מרווחת אף היא, וכוללת סלון, חדר שינה וחדר רחצה. על אף היותן ממוקמות בקומת המרתף, בזכות השיפוע עליו ממוקם הבית, חזית הדירות פונה הישר אל החצר ומשקיפה אל עבר הגן.