האלכסון שנותן את הטון

קונסטרוקציה אלכסונית הנפתחת כלפי מעלה כעין פירמידה הפוכה, משווה עוצמה ותחושת מרחב לחלל פנים הבית שתכננה האדריכלית נאוה יעבץ בדרום הארץ

 

אדריכל אחראי: אלכס גלזר | צוות תכנון: אדר׳ נאווה יעבץ, תאופיק סלים | עיצוב פנים כללי: נאוה יעבץ | עיצוב חדרי הילדים: מעצב יוסי חיון

 

מאת: גילי כהן-לב | צילום: עודד סמדר | 17/07/2016
נאווה יעבץ אדריכלים
 
 
מעטפת הבית במבט מהצד: שני גושים לא זהים בגובהם ופרק חיבור שקושר אותם. קונסטרוקציית בטון מחופה באלומיניום ומשולבת עם זכוכית זורמת בקו אלכסוני ההולך ומתרחב כלפי מעלה.

מבט מהרחוב אינו מסגיר כי הבית  שתכננה האדריכלית נאוה יעבץ באחת מערי הדרום הוא, למעשה, חציו של דו משפחתי, שכן חזותו הייחודית וריבוי החזיתות המאפיין אותו מקנים תחושה של בית בודד. השטח עליו הוא נבנה משתרע על 360 מ"ר, כך שניצולו המיטבי לצורך העצמת תחושת גודל ומרחב בתוך הבית פנימה לצד הותרת שטחי חוץ מספקים היווה לדידה של יעבץ קו מנחה בתכנון. 

מדרגות חיצוניות לקומת המרתף בה ממוקמות שתי סוויטות של הבנות הבוגרות מעניקות להן כניסה עצמאית.

מתארו המבני נשען על שני גושים לא זהים בגובהם ופרק חיבור שקושר אותם, כאשר החתירה לניצול שטח מקסימאלי תורגמה באמצעות מעטפת לא שגרתית-  קונסטרוקציית בטון מחופת אלומיניום שמשולבת עם זכוכית, וזורמת בקו אלכסוני ההולך ומתרחב כלפי מעלה. "לצד תחושת המרחב הנוצרת אגב כך, השיפוע ההפוך אף מונע מקרינת שמש להכות ישירות על הזיגוג, וכן מונע הצטברות אבק. השאיפה הייתה לשלב למבנה גג קל, אך המציאות הביטחונית הלא פשוטה של האזור הכתיבה גג יצוק כהלכתו" מסבירה יעבץ את מה שנחשף לעין כעין פירמידה הפוכה ושקופה, אשר טופלה בכל ההגנות הנדרשות שנגזרות מכך: ציפוי LOW E, זיגוג חכם כהה ומודפס בנקודות "קריטיות", ושילוב של וילונות הצללה בתוך החלל פנימה. 

החלל הציבורי שבקומת הקרקע: ריצוף באבן ג'ת, תקרה גבוהה צבועה בצבע שמן לבן מתנשאת לגובה 8 מ', וקירות אלכסוניים שקופים כעין פירמידה הפוכה שמעצימים את תחושת המרחב. על חלק משטחו משקיפה גלריה שתוכננה כאופציה לשינויים עתידיים.
   
הגוש הגבוה בין השניים מאכלס את הפונקציות הציבוריות, בגוש הנמוך ממוקמים חדרי השינה, והכניסה ממוקמת בפרק החיבור בין השניים, בחזית המשותפת עם הבית הצמוד. לצד היענות לצרכיה העכשוויים של המשפחה (הורים + ארבעה ילדים) למרחב מגורים נוח, שולבו בתכנון גם היבטים עתידיים, דוגמת הכנה למעלית או גלריה עליונה בגוש הגבוה כאופציה להתרחבות ויצירת חללים נוספים במידה וייווצר הצורך. 

עיצוב פנים הנובע מהשפה האדריכלית של המבנה: חלקת קיר מרחפת בה מוטמע מסך הטלוויזיה ממוקמת בהתאמה למיקומו של קיר עץ נטוי המשתלב במעטפת החיצונית, ופינת הישיבה "מתרכזת" לכיוונו. המטבח מעוצב עם חזיתות ניו לק לבנות, וכולל גומחה בה משתלב משטח הכיור ודלפק ישיבה עם כיסאות בר גבוהים המגדיר את שטחו במרחב הפתוח. התאורה משלבת גופים שקועים ודקורטיביים ופריטי הריהוט בסגנון מודרני-קלאסי.

החלל הציבורי משתרע כמרחב גבה תקרה במיוחד (מעל 8 מ'), והמבניות האלכסונית אכן עושה את שלה בהאצלת תחושת גודל ועוצמה שמאפיינת אותו. על חלק משטחו משקיפה הגלריה שתוכננה בקו משונן כלשהו ונתחמה במעקות שקופים, ריצופו בוצע באבן ג'ת, והתקרה הגבוהה נצבעה בצבע שמן לבן. התאורה מתקבלת משילוב של גופים שקועים וגופים דקורטיביים, ועיצוב הפנים ככלל מגלם קשר ישיר עם השפה האדריכלית של המבנה. כך, לדוגמה, חלקת קיר מרחפת בגון שחור ששולבה באזור הסלון לצורך הטמעת  מסך הטלוויזיה, מוקמה בהתאמה למיקומו של קיר עץ נטוי שמשתלב במעטפת ומלווה את הירידה לקומת המרתף בחוץ. פינת הישיבה במרחב "מתרכזת" לכיוונו, ופריטי הריהוט ששולבו בה מאופיינים בסגנון מודרני-קלאסי ומגלמים "פרשנות עכשווית לבית חם" כדברי יעבץ. המטבח הלבן עוצב עם חזיתות ניו לק, משטח הכיור מוקם במעין גומחה שתוכננה ייעודית, ואת הגדרתו במרחב הפתוח מייצרת יחידת אי/דלפק. לחלל שירותי האורחים שבמרחב הציבורי בחרה יעבץ לשוות מראה דרמטי משהו, עם קירות שחופו באריחי פסיפס עשויים נירוסטה תוך שילוב "גומחה" קטנה מוארת באור לד כחול, ואביזרים סניטאריים מסוגננים בגון שחור. 


מהחלל הציבורי ישנה יציאה לחצר נעימה שחלקה הינו רחבה מרוצפת דק עץ המכילה שולחן אוכל נוח לאירוח ומקורה בפרגולה הסובבת את הבית ומותקנת על "קו התפר" בין קומת הקרקע לבין גלריית קומה א'.  חלקה השני של החצר מרוצף באבן ג'ת בגימור מותז ושני המרחבים עטופים ברצועת צמחייה מטופחת, כאשר פארק סמוך אליו פונה הבית  כמו מהווה המשך ויזואלי של הגינה: העצים השתולים בו נדמים כשייכים אליה, ונוכחותו ככלל היוותה שיקול בתכנון הצמחייה והתאמתה לצמחיית הפארק. 

שירותי האורחים: עיצוב דרמטי המשלב חיפוי קיר באריחי פסיפס עשויים נירוסטה, גומחה קטנה מוארת באור לד כחול, ואביזרים סניטאריים מסוגננים בגון שחור.

 בגוש הנמוך שולב במעטפת השקופה גם חיפוי בסרגלי עץ לתוספת עניין אסתטי, וסוויטת השינה שמוקמה בקומת הקרקע נהנית אף היא מחצר פרטית מרוצפת אבן ג'ת בה משתלב גם משטח דק קטן לשהייה אינטימית וכן בריכת נוי הסובבת-מקיפה אותה. כמו בחלל הציבורי, כך גם בסוויטת השינה הקשר בין אלמנטים בעיצוב הפנים לשפה האדריכלית בא לידי ביטוי, כמו, למשל, גב מיטה מרופד וגבוה מהמקובל שתוכנן ככזה בהתאמה למיקומו של קיר חיצוני השייך למעטפת, והעיצוב ככלל, שהינו  מינימליסטי בעיקרו, מאפיין גם את חדר הרחצה הצמוד. חדרי הבנים שבקומה העליונה רוצפו בפרקט נוסך חמימות, והם חולקים חדר רחצה משותף שרוצף באריחי פסיפס וחופה באריחי אבן בלו-סטון מגמה, כאשר פתח עגול שנפרץ בו מהווה סוג של אזכור לנוף הים הנפרש באופק הרחוק. 

חדרי הבנים בקומה א' של הגוש הנמוך: מרוצפים בפרקט וחולקים חדר רחצה משותף המקשר ביניהם. ריצוף חלל הרחצה בוצע באריחי פסיפס, חיפוי קירותיו באבן בלו מגמה, וחלון עגול משתלב בו כסוג של אזכור לנוף הים שבאופק הרחוק.




יחידת ההורים בקומת הקרקע של הגוש הנמוך נהנית מחצר פרטית משלה, ובכלל זה משטח דק לשהייה אינטימית בחוץ. עיצוב מינימליסטי הנקשר לאדריכלות: גב מיטה מרופד וגבוה מהמקובל שתוכנן ככזה בהתאמה למיקומו של קיר חיצוני המשתלב במעטפת.

קומת המרתף בבית תוכננה כמרחב מגורים נעים, מאובזר לעילא ומוגן היטב כנדרש ממיקומו הגיאוגרפי של הבית. כמו החלל הציבורי היא רוצפה באבן ג'ת, ושטחה מכיל גם את חדרי הבנות הבוגרות, שאף נהנות מכניסה עצמאית אליה. כך, למעשה, נוצרו בבית שלושה מרחבי מגורים פרטיים- של הבנות הבוגרות, של הבנים הצעירים ושל ההורים, מרחבי חוץ נעימים, וחלל משותף ספוג עניין ותחושה מרווחת שנועד להכיל את כולם לשעות של ביחד.






רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי